onsdag 3 december 2014

Liten valanalys

Det var det gamla Kalmarstiftet som lyfte Fredrik Modéus till biskopsstolen. I och omkring Växjö vann Petersson stort. Stiftsstyrelse och domkapitel röstade också på Petersson. 15-4 blev det där. Vad säger det? Jönköping röstade för Modéus. Är blod tjockare än dopvatten?

Vän av ordning skulle nog egentligen vilja se på de ogiltiga rösterna. Varför är de ogiltiga. De var alltså 18 stycken. 6 i Allbo-Sunnerbo, 4 i Kalmar-Öland, 2 i resp Njudung, Stranda-Möre och Östbo-Västbo.

Och så kommer vi till problemet med att det var 608 röstade men det borde ha varit kring 700.

Vilka problem har Modéus att tackla? Att den andre aspiranten vann i den miljö där han ska dväljas mest och fick deras röster som ska vara honom närmast.  Styrelsen ser vi. Kansliet vet vi inte. Men die Gedanken sind frei.

You ain't seen nothing yet.
Nu till regeringskrisen!

6 kommentarer:

 1. Personligen tror jag, att Modéus är ett utmärkt val.

  Schwedische Christen-Kyrkan kunde ha begåvats med en betydligt mera "samarbetsvillig", violett-skjortad guldkorsbärare.

  GG

  SvaraRadera
 2. Regeringskrisen beror till stor del på att sju riksdagspartier har försökt låtsas att det inte finns ett åttonde, som har valts av en icke oväsentlig del av svenska folket.

  Beror Svenska kyrkans kris på att de stora partierna, förlåt, nomineringsgrupperna, i kyrkan försöker låtsas att det inte finns väsentliga grupper bland prästerskapet och kyrkfolket, som vill något annat med kyrkan än de själva?

  SvaraRadera
 3. Modéus blir nu aldrig något annat än en stiftsadministratör. Av den apostoliska läran finns det bara små smulor att upprätthålla och eftersom att Antje "viger" honom så är successionen endast chimär. Anno Domini 2014 upphörde Växjö stift att vara en del av den allmänna kristenheten!
  /Antony

  SvaraRadera
 4. Kan det vara så att kanslifolket och kyrkopolitikerna i Växjö med omnejd drog det kortaste strået denna gång??!
  Arg kyrkomedlem

  SvaraRadera
 5. Antony!

  -Varför dömer Du ut Modéus på förhand? Är det kunnigt, klokt, korrekt och hänsynsfullt? Har Du inte läst bibelorden "Dömen icke. . . "?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 6. Ja, att göra förhastade och egentligen oinsatta och ovetande omdömen, dvs., dåligt faktaunderbyggda omdömen och som därför blir förutfattade omdömen och meningar om människor, därför att man tror någonting om dem på oriktiga grunder, därför att man själv har förutfattade meningar om vissa organisationer, kyrkor eller partier, det är nog inte så lyckat….

  De som kanske falskeligen antas tillhöra det ena eller det andra partiet eller kyrkan, vare sig det rör sig om något obskyrt politiskt parti eller någon förvirrad religiös gruppering som de i själva verket egentligen inte alls tillhör även om deras namn skulle vara upptaget i något medlemsregister av något slag, det kan ju vara att göra grova felbedömningar av just egentligen oskyldiga människor… .

  Dessa oskyldiga kan ju i något insiktslöst, omedvetet eller aningslöst tillstånd kanske ha råkat visa nyfikenhet eller intresse för någon förening, någon församling eller någon gruppering av något slag, och då genast blivit antecknade som medlemmar och detta då utan att de själva kanske riktigt ens varken förstått eller insett varför och hur det kunde gå till….

  Var det inte någon som blev indragen i någon Hubbard-Kyrka eller i någon Moon-kyrkorörelse, m.fl. andra rörelser, och hade tydligen t.o.m. ingått äktenskap eller/ och blivit ruinerad, för att de då hade övertalats att ge bort alla sina ägodelar…

  Kanske kan sådana nyfikna personer, ofta kanske yngre, aningslöst visa intresse för, eller visa nyfikenhet på, eller kanske delta på något möte med, sådana rörelser av olika slag då riskera att bli antecknade som medlemmar, och då faktiskt utan att de riktigt inser vad s.k. medlemskap över huvud taget betyder….

  Så man ska nog akta sig från att vilja dra alltför förhastade slutsatser om människor som man egentligen kanske inte vet tillräckligt mycket om, innan man ger sig på dem för att försöka tillintetgöra dem som potentiella fiender bara för att de kanske står i något medlemsregister någonstans, (men där de då egentligen i själva verket inte alls ens är medlemmar…)

  ---

  Så pyttelite man egentligen verkligen kan veta och förstå, av allt som finns att veta och förstå.
  JB

  SvaraRadera