onsdag 17 december 2014

Citatkonst

Björn Söder är i blåsväder. Det hör det politiska livet till. Men problemet tycks mig vara att han jagas för sammanskrivningar och renodlingar av resonemang som till sist inte blir hans. Och vem luras av sådant tillvägagångssätt? Jag. Och jag vill inte bli medialt lurad.

Det är som med pastor Green i Borgholm, som talade om "homosexualitet" som en sjukdom i samhällskroppen. Det blev en sanning att han talar om "de homosexuella som en sjukdom i samhällskroppen." Renodlat och alldeles förfalskat.

Inte vet jag riktigt vad Björn Söder sa i intervjun, men jag gissar att han var ute efter de sub-samhällen i Sverige som lever efter egna regelverk. Klansamhällen i förorter fungerar så. I en valörörelse var reportern ute och frågade en svensk medborgare hur hon skulle rösta och fick svaret att det hade klanledarna inte bestämt än. Ekot borde ta ansvar för vilka nyheter som oförmedlat förmedlas. Jag höll på att köra i diket och tänkte på min gamle folkskollärares fostran i demokrati. Vi fick lära oss att röstandet var just vårt personliga ansvar.

Är det möjligt att vi får nationer i nationen?
Det är alldeles uppenbart möjligt.
Är det ett problem?
Det tycker Björn Söder. Och saken kan diskuteras.

Rikspolisstyrelsen redovisade 55 "no go-områden", platser dit samhällets räddningsresurser inte självklart åker in och där en annan beslutsstruktur än den kommunalpolitiska tagit över. Är inte den situationen värd att rådslå om?
Ett av områdena var Norrliden i Kalmar. I grannstadsdelen Berga brändes halva centrum för några år sedan och problem redovisas fortlöpande.
Bilbränder tycks frekventa - men jag vet inte hur många bilar som bränns i landet under ett år. Drängslagsmålen har fått en ersättning, som går utöver det personvåld som var och som är - personligt. Man visste vem som slogs med vem och ofta varför. Vet våldsverkare nu?

Är det ett för oss alla gemensamt problem OM Björn Söder intervjuas men får se sina citat satta i ett sammanhang som blir motsatt vad han menade och att detta tillrättalagda material sedan okritiskt används i symbios mellan press och politiker, där den ena förstärker den andra i en märklig spiral? Det tycker jag. Jag förväntar mig en politisk debatt som komplicerar sammanhang. Och det är en förväntan som i vår infantiliserade tid kommer på skam.

Jag hörde markeringen "du är inte min talman".
Jag ogillade den. Söder är riksdagens andre vice talman. I riksdagsdebatten är det talmannen ledamoten vänder sig till, inte Björn Söder. Det handlar nu inte om något annat än Riksdagens anseende. Och riksdagen ska inte tilltalas med ett "åhörare!" Riksdagen är något mer och något annat än en medborgartribunal.

Skulle man inte kunna tänka att ansvariga politiker lyssnar på alla röster, också de som är svåra att förstå, för att ur det illa tänkta, illa sagda eller uselt citerade hämta sakinformation? Om inte politiker behöver lyssna på andra, varför ska vi lyssna på varandra - och varför ska vi lyssna på dem?
Och då har jag inte med ett ord kommenterat att grundlagsbestämmelser om extra val nu sätts ur spel. Ingen valrörelse kan börja förrän extra val utlysts. Det kan ske tidigast 3 månader efter föregående val.
Hur var det Hegel sa? Ett samhälles upplösning visar sig däri att det går annorlunda till i lagarna än i verkligheten - eller var det i verkligheten än i lagarna?

Självfallet återstår en fråga. Björn är söderifrån, det hörs på namnet. Hans söder är det forna Östdanmark, en provins vi svenskar erövrade och därmed gjorde östdanskar till - vad då?
Hur blev skåningen svensk eller är just skåningen, med egen rödgul flagga, ett exempel på en nation i nationen? Den frågan gäller folk i Sölvesborg också, som Jimmie Åkesson hur framgångs rik Canutus Hahn än var i sitt försvenskande. Är blekingen svensk? Och hallänningen? Och jämten?
Jag som frågar, är doktor vid det universitet som kom till för att ta ideologisk kontroll över de nyerövrade södra landskapen. Har den operationen lyckats eller finns det rester av en "bevara Skåne"-kultur, som verkligen markerar ett landskap som en nation i nationen?

Debatten kan börja. Själv far jag tidigt denna morgon till - Skåne!

39 kommentarer:

 1. I Finland är det enklare att tala om nationalitet. Där talar man om svenskar och finnar, men både ses som Finländare. Problemet hos Björn Söder är väl framförallt att han menar att man inte kan ha en dubbel identitet och t.ex. se sig som både jude och svensk. För honom måste man välja endera identiteten. För övrigt hade Söder fått många och långa citat i artikeln som han själv godkänt så jämförelsen med Åke Green haltar en hel del. / Markus

  SvaraRadera
 2. Nu var det inte kriminella subkulturer som Björn Söder talade om, utan om judar och samer! Detta i en artikel som han själv fått godkänna innan den publicerades. När begreppet nyfascism diskuterades nyligen så hävdade en forskare att fascismen i slutändan alltid handlade om judar. En vecka senare visade han sig ha rätt!

  Dag och jag är jämnåriga, vi föddes några år efter andra världskrigets slut. Förintelsen var fortfarande en realitet, något som aldrig fick upprepas! Men nu är vi alltså där igen, vi har glömt historien. Även om diskussionen handlar om teorier och (som vanligt) om något annat så är det "judefrågan" det gäller! Och högern jamsar med, liberalerna håller tyst, vågar inte ta ställning. Eller är de just det man gör, tar ställning i "judefrågan"?
  K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag svarar dig också. Är folk inte läskunniga i det här landet? Nej, Björn Söder hade INTE fått läsa artikeln. Det har man ingen rätt till som intervjuad. Man har bara rätt att få höra eller läsa citaten där man är direktciterad. Detta påstods ju vara felet att sammanhanget runt dem hade gått förlorat!

   Radera
  2. Nog har både judendom och Israel sina (ganska få) vänner bland konservativa och liberaler i Sverige? Men visst är det rätt att judar än en gång är relativt fågelfria i dagens Europa. Vanligt folks attityd i Ungern, Polen och Ukraina är nog värst. En historisk, obruten tradition? Men nog döljer sig en liten antisemit bakom mycket av vänsterns Israelkritik? I kommentarerna på Avpixlat och liknande sajter är redan ren judefientlighet öppen. Ytterst intressant hur fort tidens hjul svänger!

   Argus

   Radera
  3. Så lilla tant lila är någon slags överdomare när det gäller tidningsartiklar? Som om det står i någon (biblisk eller svensk?) lag att ingen intervjuad får läsa en text före publiceringen! Och om artikelförfattarens ord står mot Söders då är det Söders ord som gäller - han är ju Sverigedemokrat! Pålitliga typer, med eller utan järnrör! /K

   Radera
  4. För det första, K, så är jag ingen "lilla tant Lila". Har jag skrivit att det är förbjudet att låta någon läsa en hel artikel före publiceringen? Du har tydligen svårt med läsförståelsen! Jag skrev om vad man har RÄTT till som intervjuad. Anledningen till att jag vet detta är min journalistutbildning och det faktum att jag har arbetat som reporter.
   Det har inte sagts eller skrivits att B.S. har läst hela artikeln, jag har noterat detta, utan det har bara talats och skrivits om direktcitaten på det han har sagt.
   Och journalistiska regler ska du inte leta efter i Bibeln, upplysningsvis!
   Men hur kom järnrören in här? En ytterst osaklig och konstig koppling. Björn Söder var väl inte inkopplad på den historien! Men för dig gäller kanske guilt by association? Trams!

   Radera
 3. Nu säger ju inte Björn Söder något om risken för nationer i nationen, Det han säger att vi redan har nationer i Sverige. Samer, tornedalingar och judar. Eftersom han talar om erkända nationer så torde han också mena att finnar och romer är nationer i Sverige. Han hävdar också att dessa nationer skulle vara erkända, men han säger inte av vem. Under hela min politiska aktivitet, som varit lång, har aldrig språkminoriteterna, meänkieli, finska, jiddisch, romani eller samiska (alla dialekter) sett som nationer i Sverige och det var inte heller riksdagens avsikt.
  Om jag rätt förstått Björn Söder, så hävdar han att det egentligen finns sex erkända nationer i Sverige, för det verkar som han ser en skillnad på att vara svensk medborgare och svensk. Den inställningen innebär i sin förlängning att Börje Salming kan representera Sverige, trots att han inte är svensk.

  SvaraRadera
 4. Välkommen på mässa i Farhult-Jonstorp på söndag klockan 10.00. i Jonstorps kyrka, där du höll föredrag!
  Pax
  Leonard

  SvaraRadera
 5. 1. Vi vet ganska väl vad Björn Söder sa i intervjun. Han har själv godkänt de uttalanden som nu läggs honom till last. Det är bara att läsa innantill: http://www.dn.se/val/nyval-2015/den-leende-nationalismen/
  2. Niklas Orrenius är en av Sveriges bästa politiska journalister: påläst och alltid saklig. Inte minst har har skrivit flera viktiga artiklar om SD; de tidiga har han samlat i boken "Jag är inte rabiat. Jag äter pizza". I det nu aktuella fallet hävdar Orrenius att Björn Söder inte alls blivit felciterad, http://www.dn.se/chattar/chatt-hem/dns-niklas-orrenius-chattade-om-sd-reportaget/ Eftersom ord står mot ord här, måste man välja vem man vill tro -- och då har Niklas Orrenius en trovärdighet som Björn Söder inte har.
  3. Det Björn Söder är ute efter är INTE sub-samhällen, utan något mer undflyende: svenskhet och något han kallar svenska värderingar. Det är notoriskt oklart -- partikamraten Richard Jomshof kallar det "extremt otydligt" -- men det handlar inte om kritik mot (för mycket) invandring och ghettofiering. Många av oss har trott det, intill nu. Det står klart att målet faktiskt är att Bevara Sverige Svenskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en sak att skriva citaten rätt. En helt annan sak att sätta in dem i rätt sammanhang. Sätts de i en annan kontext genom att man utesluter det som sägs omkring dem, kan det bli helt fel.. Det vet alla som har blivit citerade och alla vi som har jobbat som reportrar. Du har som intervjuad rätten att läsa eller få uppläst direktcitat av det du har sagt, men inte hela texten.

   Radera
  2. "2. Niklas Orrenius är en av Sveriges bästa politiska journalister: påläst och alltid saklig." Det skadar aldrig att läsa andras uppfattning om Orrenius kvalitéer som journalist:
   http://snaphanen.dk/2014/02/15/niklas-orrenius-vanda/

   Radera
 6. På tal om Söder och om att vara svensk eller ej. Är det så hemskt att inte vara just svensk att det blir rentav en kränkning att säga om någon att hen inte är svensk?

  En anonym en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis detta skrev jag på en socialdemokratisk blogg för en stund sedan!

   Radera
 7. Det här är intressant. Mobbningen i riksdagen av SD/Björn Söder är naturligtvis skandalös. Att springa runt med en tröja med texten SD-rasister på ett riksdagsmöte som denna Dinamarca gjorde borde utmynna i att hon fick lämna mötet och byta kläder! Det måste väl få finnas gränser!
  Vi ska sedan inte tala om hur hon häromdagen förolämpade andre vice talmannen igen, och förolämpningarna har tydligen fortsatt idag från andra.
  Man häpnar! Vad är det för människor som är invalda?
  Är det inte lämpligt att ha en video från ett riksdagsmöte som instruktion för skolelever på hur mobbning kan gå till! Detta är ju lysande exempel!
  Naturligtvis finns det nationer i nationen! Man ska nog leva i mycket skyddade miljöer i landet om man inte har insett detta. Och naturligtvis håller hela landets kultur på att förändras. Åk till Malmö och se!
  Det är också märkligt att kraven på assimilering inte längre existerar i detta land, speciellt när man känner till hur hårda nypor man hade för att försvenska Skåne/Blekinge efter 1658. Kyrkoherden i Ronneby, sedermera biskop och kungens trogne hantlangare i försvenskningen, Knut Hahn, ligger begravd i Heliga Kors kyrka i Ronneby, där han inte lär ha varit populär. Jag brukar guida över hans döda kropp och berätta hur han också bidrog till att två kvinnor blev dömda som häxor, en dog i fängelset, men både blev brända på bål, trots detta. Som en förmildrande omständighet brukar framföras att den som levde först blev halshuggen! Men hedras den som hedras bör! Gymnasieskolan i Ronneby heter Knut Hahn!
  De andra partierna, utom SD, plus media som förvränger enligt sina syften, visar sig ju vara goda valarbetare för SD.Och naturligtvis hjälper inte mobbningen av partiet när människor samtidigt upplever en verklighet inpå sig som motsäger den ansvarslösa flyktingpolitiken i landet, segregationen och de kostnader som det hela för med sig. Jag är övertygad om att den gamla kvinna som visades i TV när hon hade fått sin bil uppbränd inför sina ögon i Hagsätra för några veckor sedan, inte kommer att rösta på MP! De som brände var inga nazister!

  SvaraRadera
 8. Och så till Dags fråga om blekingen/skåningen är svensk. Som född skånska (med blekingsk farmor dock, så jag får bo här!) betvivlade jag detta när jag arbetade i Stockholm. Det tvivlet bekräftades under mina år i Oskarshamn. Efter den tiden har jag bestämt hävdat att gränsen före 1658 finns kvar, inte så mycket för oss som var danskar, som för dem som var svenskar!

  SvaraRadera
 9. Bara inte just Skåne far in i Bloggaren alltför tidigt på dagen så ska väl inte resan bjuda på större besvär.

  Det mest besvärande i Björn Söders uttalande (såsom citerat av DN) är att han vill assimilera ursrpungsbefolkningen samerna. Varför inte assimilera de germanska invandrarna till den samiska kulturen?
  Menar hann på fullt allvar att det är den kultur de numerärt talrikaste invandrande folkgrupperna som alla ska assimileras till?

  Den judiska etnisk-religiösa minoriteten är troligen den mest kulturellt assimilerade av alla minoriteter. Hur den ska kunna assimileras ytterligare utan att förlora sin särart eller identitet.
  Det verkar som om Björn Söder, förutom att blanda ihop bergreppen nation och entnicitet, skulle vara mest stolt om det inte fanns nationella minoriteter och endast en etnicitet i detta land.

  Vän av ordning tycker att assimileringen av skåningarna gått lite för dåligt sedan 1658.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skrämmande att läsa hur folk missuppfattar det som skrivs. Björn Söder har ju klart och tydligt flera gånger sagt att det INTE finns några krav på assimilering av de erkända minoriteterna. Att han sedan i ett parti som ser islam som en stor fara nog tycker att muslimer bör assimileras mera är en annan sak. Och inte är det lämpligt med särlagstiftning för muslimer som en muslimsk riksdagskvinna ville ha för en tid sedan.

   Radera
  2. Grundregel:

   Säger du det omvärlden förväntar sig att höra, hör de rätt och du bedöms som förståndig, kunnig och god.

   Säger du det som omvärlden inte förväntar sig, missuppfattas du och blir stämplad som dum och okunnig, kanske som ond.

   Alltså säger den som är klok och uppskattar lugn och samhällelig ära aldrig något oväntat eller kontroversiellt?

   Argus

   Radera
  3. Jag hörde Björn Söder bli intervjuad i det utmärkta programmet Klartext.
   http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/474496?programid=493

   Han sa något annat än det som framkom i DN (vilket var min utgångspunkt ovan).

   "Vi som parti ställer samma anpassningskrav" på "de nationella minoriterna samer, sverigefinnar, tornedalingar, judar och romer."

   "inte samma anpassningskrav"! Han glömde att nämna vilka krav, en inte helt obetydlig faktor i sammanhanget.

   Vilka anpassningskrav har ställts på skåningar efter 1658?

   Anpassningskraven på Samer genom historien tycker jag är en nationell skamfläck. Dock har SvK bett om förlåtelse så sent som för några få år sedan.

   Radera
  4. Peter T, läs din historia!
   I Ronneby blev de invånare som inte anpassade sig uppsatta på pålar vid stadsgränsen! Man tvingade så småningom prästerna att tala svenska i sina predikningar, det var en stenhård försvenskning som då bland andra leddes av biskopen Knut Hahn. Och vi har aldrig fått läsa vår egen historia.

   Radera
  5. Hej Nya Tant Lila.
   Jag beklagar mina bristande historiekunskaper, men får väl skylla på att segraren skriver historien och det är detta som lärts ut i skolorna.

   Dock skäms jag över hur Sverige hanterade Blekingar och Skåningar då, lika mycket som jag skäms över Sveriges 2:e vises talmans uttalnade om att de nationella minoriteterna idag skall underställas krav på "anpassning".

   Radera
  6. Jag förstår dig, för mina kunskaper har jag inte fått i skolan- där vi ju också läste segrarens historia- utan i mina guideutbildningar för några år sedan.

   Radera
  7. Tillägg
   Välkommen /na att ta del av lite blekingsk historia på min guideblogg http://lilaguide.blogspot.com . Där finns också ett inlägg om häxorna i Ronneby 17 augusti 2011.

   Radera
 10. Kan verkligen den som har sålt sin själ ha en nationell identitet? Kan den som inte har några rötter, som föraktar sitt eget folks historia, som anser sig vara förmer än de döda i egenskap av levande i ett nu som har förlorat varje kontinuitet med det förflutna, kan verkligen den personen vara "svensk" i någon annan bemärkelse än passets? Kan hon ens vara samhällsmedlem i någon form som sträcker sig längre än hennes egen näsa? Att vara svensk, betydde inte det att vara del av något större än en själv, att vara del av ett historiskt sammanhang, som att respektera de döda, dem som gått före och som gjort det möjligt för mig att ens existera? Betydde det inte att se sig själv som en länk i en kedja av generationer, en länk mellan det förflutna och framtiden, en länk som inte klippt alla band till det förflutna utan fått ärva en andlig rikedom som skulle förmedlas in i framtidens Sverige? Men ack, jag har levt för länge; i det nya mångkulturella Sverige finns inget som binder oss samman, här gäller "var och en för sig själv":
  https://www.youtube.com/watch?v=e1PsOboBZLc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst!

   Men det är just så man ändå ser det. Sverige som godtycklig bit territorium. Inget annat. Och en bergfast tro på alla människors lika värde och utbytbarhet.

   Territoriet Japan lär ha de bästa framtidsutsikterna. Låg eller ingen tillväxt beroende på sjunkande befolkning. Ökande levnadsstandard och livskvalitet per capita. Ingen immigration, beroende på oöverstigliga hinder för integration. Språkliga och kulturella barriärer inbjuder inte till migration, precis.

   För vår del får vi nog vårda våra hembygdsgårdar och stillsamt vara med i våra hembygdsföreningar, som SvK, ett tag till. Sedan är det slut. Historien är dekonstruerad och konstrueras på nytt, liksom kön, familj och identiteter. Det är bara att gapa och svälja.

   Vad jag har svårt att förstå, är svenskarnas stora sympati för bl a palestinsk Blut und Boden-mystik. Att tysk, rysk eller svensk motsvarande är ful, vet vi. Är det så, att vi ändå längtar efter det gemensamma, och att avlägsna folk och identiteter blir ett slags surrogat för den egna, förnekade identiteten?

   Attityder, demografi och migrationsströmmar talar sitt tydliga språk.

   Det svenska är i ungefär samma situation som Svenska Kyrkan.


   Lars Jensen

   Radera
 11. Säger man hos oss ett brett, sydländskt "Mieaou" i stället för ett elegant riks-"Miao", får man allt finna sig i att bli betraktad som en tokrolig bonnläpp!

  Gör man dessutom otillåtna revirmarkeringar på fint folks soffor och mattor är saken klar; in i stugvärmen kommer man inte!!

  Till och med Bill och Bull vet så'nt.


  Elaka Katten Måns

  SvaraRadera
 12. Lekstugan fortsätter i riksdagen.

  Eller är det brist på respekt för uppgjorda spelregler, eller brist på vett och etikett det är fråga om? Tänk om alla i riksdagen skulle göra så som kommunisten Rosanna Dinamarca gjorde; visa total respektlöshet för uppgjord ordning. "Du är inte min talman", du tillhör inte mitt parti, så mot dej kan jag uppträda hur som helst. Det där är min hink och spade, jag vill inte leka med dej. Du kan gå hem till din mamma! Men det är väl ändå inte i sandlådan vi vill att svensk politik skall framlevas och föras? Dinamarca tycks mena det. "SD=rasism", stod det för en tid sedan på hennes T-skirt. Vad skulle hon säga om andra gick omkring i riksdagen med T-skirt med text som V=Kommunism=Gulag=Stalinterror, eller vad det nu skulle kunna stå?
  Vad är det för en partiledare Vänstern har som inte tar denna "flicksnärta" i örat och lär henne att så opolerat skall vi inte bära oss åt i Sveriges Riksdag. Det blir dålig reklam för vårt parti.
  Den kommande valrörelsen blir nog rena rama vilda västern av hätskhet och oförskämdheter, den ena värre än den andra. Det vi sett hittills är bara början är jag rädd. Jag säger bara: Usch!

  "Präst från Skara stift"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du känns tydligt igen på dina uttryck, präst fr skara st.

   Radera
  2. Det är väl roligt då att man är igenkänd, åtminstone av dej. Men jag vet inte vem du är, än så länge.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
 13. Dags för uppbenande.
  1. Det är skillnad mellan Björn Söder och Talmansämbetet. På samma sätt som vi får skilja mellan Sr Bergoglio och Påven.
  2. För Talmannen och Påven bör vi visa respekt. Söder och Bergoglio är fattiga syndiga människor.
  3. Men det är önskvärt att de ser till att tänka sig för innan de yttrar sig i sådant som de inte kan.
  Samer är Sveriges ursprungsbefolkning och hundar kommer förhoppningsvis inte in i himlen. Om jag kommer dit vill jag inte trampa i hundskit.

  LG

  SvaraRadera
 14. -Du är inte min talman! går bra att säga.

  -Du är inte min biskop! går inte bra att säga.

  Så fungerar det i världen respektive i kyrkan. Det bara är så!


  GG

  SvaraRadera
  Svar
  1. GG: " -Du är inte min talman! går bra att säga.

   -Du är inte min biskop! går inte bra att säga.

   Så fungerar det i världen respektive i kyrkan. Det bara är så!"

   Fortsättningen följer: Du är inte min präst.

   Talmannen är väl vald till allas talman. Annars skulle många kunna säga till Dinamarca att Du är inte min riksdagsledamot. Men så kan man ju inte hålla på!
   Bättre är att klura ut några stryktåliga argument för sin sak/ mot SD:s POLITIK och sedan ta debatten och se till att vinna den inför svenska folket så att folket röstar bort SD. Det är väl så det ska gå till i en DEMOKRATI.

   En anonym en

   Radera
 15. Nog märks en fläkt av Danmark i Skåne?

  Kanske borde en folkomröstning om cesession och senare om anslutning till Danmark hållas i Skåne. Sedan är det väl av många skäl tveksamt om danskarna vill ta hem sina forna östdanskar.

  Skåningarna finge i officiella sammanhang ge upp sitt skriftspråk. Lärarna lära om. Mentaliteten förändras. Men nog skulle det gå på någon generation? Lunds universitet skulle bli Det Östdanske Universitet i Lund. Kanske börja räkna sina anor från 1200-tal i stället för 1600-tal. Folkekirken kunde ånyo få en ärkebiskop i Lund. Har fransmännen lyckats med Elsass, bör danskarna klara av att svälja Skåne.

  Och glada skulle de svenska eliterna bli; SD skulle bli av med en stor väljarbas, liksom borgerligheten.

  Kanske ett tips för Löfven? Genomför en omedelbar skånsk folkomröstning om självständighet för Skåne. Se till att processen är avslutad före nyval, och sålunda slipper slipper svenskarna och vänstern större problem i regeringsfrågan! Sölvesborg kanske rentav kan få hänga med på ett hörn?

  GG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att Skåne och Blekinge alltid följts åt vad gäller nationstillhörighet får Sölvesborg rimligen mer än "hänga med på ett hörn".

   Radera
 16. Inte nog med groteska antaganden att infödda svenskar skulle vara bättre än andra. Nu ska vi dessutom dras med en statsministerkandidat som menar att stockholmare är smartare än lantisar och som har mage att svara ja på journalistens fråga om hon hört rätt!. Jag förväntar mig åtskilligt av Dinamarca och Sjöstedt om Kinberg-Batra äntrar kammarpulpeten i påstådd egenskap av min (lantisens) statsminister.
  /Sub versus/

  SvaraRadera
 17. Jag är sporadisk läsare av denna blogg som beskriver delar av kyrkan "inifrån" på ett annat sätt. Själv lämnade jag Statskyrkan för 5 år sedan när jag upptäckte att prästernas predikningar om "vända andra kinden till" inte gällde dom själva mm.

  Jag skulle vilja att Dag i kommande inlägg tar upp den pågående förändringen i samhället med skolor som brinner mest i välden, och i gamla Araby där jag bodde under ett antal år, har ett antal bilar och sophus blivit uppeldade.

  Varför har vi denna utveckling i Sverige? Det börjar allt mer likna hur det ser ut i länder som folk flyr ifrån.

  SvaraRadera
 18. Att blanda ihop medborgarskap med folkgruppstillhörighet, med nation, är nog inte alla folk överens med.

  Är svenskar kineser, i kinesers ögon? Är svenskar japaner, i japaners ögon? Är svenskar turkar i turkars ögon? Romer i romers ögon? Judar i judars ögon? Japaner i japaners ögon? Tyskar i tyskars ögon? Greker i grekers ögon? Kongoleser i kongolesers ögon? Samer i samers ögon? Portugiser i portugisers ögon? Marockaner i marockaners ögon? Chilenare i chilenares ögon? Irakier i irakiers ögon? Iranier i iraniers ögon? Tornedalingar i tornedalingars ögon? Finnar i finnars ögon? Norrmän i norrmäns ögon? Danskar i danskars ögon? Et cetera, et cetera.

  Nej. Troligtvis inte.

  Svenskar är svenskar i alla dessa olika folks ögon.

  Alla olika nationaliteter och folkgrupper, (varav en del i Sverige har status som minoritetsfolkgrupp inom Sveriges gränser, med rättigheter att eftersträva självbevarande utan att för den sakens skull ses som potentiella fiender till Sverige och svenskheten), är inte svenskar och ser sig inte som svenskar, enbart för att de har svenskt medborgarskap.

  Skulle svenskar invandra till Kina och bli kinesiska medborgare så skulle de nog inte automatiskt kunna ses som kineser. Att där avkräva av Kina att bli betraktade som minoritetsfolkgrupp med status som minoritetsfolk, (vilket ju svenskar i alla händelser är i relation till den kinesiska folkgruppen och nationen), så är det kanske inte så säkert att Kina skulle godkänna någonting sådant. Eventuellt skulle det kunna ses som en potentiell antikinesisk verksamhet.

  Att flytta till Amerika, till USA, skulle förmodligen också avkrävas en uppvisad solidaritet med den Amerikanska konstitutionen och flaggan, för medborgarskapet. Annan tydlig solidaritet än mot den amerikanska nationen skulle nog inte gå för sig. Det skulle kunna riskera att ses som potentiell antiamerikansk verksamhet.

  Likaså att invandra till Israel och försöka bli israelisk medborgare. Man kan inte automatiskt ses som judisk av judar, enbart för att man eventuellt är israelisk medborgare. Osv.

  Det är människovänligt att tillerkänna alla folk deras folkgruppsidentiteter med alla sina signalement och identifikationsvariabler, och inte avtvinga dem självförnekelse.

  De skall inte behöva bli betraktade som rasister, som främlingsfientliga, som fascister, som nazister, som automatiskt fientliga mot andra enbart för att de alla kan både identifiera varandra och känna sig mer – hemma med varandra - än med andra. Deras egna folkfränder och dem som liknar dem själva känns mer - bekanta - genom att de kanske också talar deras språk, liknar varandra etniskt, förstår traditioner, kulturer och har kanske också samma religioner.

  Det är både naturligt, människovänligt och mänskligt att tillerkänna alla olika folk dessa inklinationer, eftersom människan är en familjär varelse.

  Svenskar är svenskar och svenskar är ju som bekant också människor, som Fredrik Lindström sa….
  ....

  Däremot står man ju som svensk medborgare under svenska lagar som man som svensk medborgare har skyldigheter och rättigheter inför.
  …..

  Att i den svenska riksdagen förnedra ämbetet Talman, kränka ämbetet Talman genom att nonchalera och visa arrogans inför den svenska demokratiska ordningen i den svenska riksdagen, är inte ok.

  Talmannens ämbete är det som respekteras i riksdagen och inte den individuella personen som valts till ämbetet.

  Riksdagsledamoten Dinamarca borde ges en tillsägelse i någon form för det aktningslösa beteendet gentemot den svenska demokratiska ordningen i den svenska riksdagen.

  Sådana våldsaktörer till riksdagsmän skämmer enbart ut sig själva, samtidigt som skämmer ut också ut hela den svenska riksdagens alla ledamöter.

  Även svenska medborgare som värnar om demokrati blir utskämda av ett sådant arrogant och respektlöst beteende av en riksdagsledamot.
  JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dinamarca har sina rötter i en annan politisk kultur och vill säkert behålla och förmera denna. Björn Söder får vara glad, att ingen gick till handgripligheter i Riksdagen. Det kommer nog...

   J

   Radera
 19. Och i hela spektaklet kommer så Sjöstedt och proklamerar att judar är dem som följer judisk tro eller liknande, som hade han någon insikt om saken. Man behöver ju inte ha judisk tro för att identifiera sig med det judiska folket, borde han ju veta.
  A-K Roth

  SvaraRadera