måndag 1 december 2014

Till nördens lov

Inledningsvis. Surar gör jag inte. Svenska kyrkan hålls med en kyrkopolitisk justis. Det har jag talat om i kyrkomötet så det är inget nytt. Ny är däremot erfarenheten av hur ett stopp i kommunens avloppsledningar hundra meter bort orsakar översvämning i källaren. Så det kan bli! Tänk er känslan när man tar ett steg ut i källaren för att tända lampan och känner sig stå i fem-sex centimeter gråvatten. Vi talar inte om det, vi tänker inte på det. Där i gråvattnet tänkte jag i stället på Växjö domkapitel och på Överklagandenämnden. Det gav sig självt, liksom. Vi får väl återkomma till frågan om den för präster begränsade medborgerliga yttrandefriheten. När lovade jag bort den, förresten, och hur kunde jag det?

Urban Claeson jobbar som forskare i Kyrkans Hus (som ska heta detta och inget annat) och hörde av sig. Han var misslynt över vad jag skrivit om Hanna Stenström. Jag får väl citera mig själv för att ge märg åt konversationen:

"Den nördiga Hanna Stenström skulle dra igenom ämbetsfrågan 1957-58. Det var sannerligen en svag insats, på gränsen till svagsint insats. Jag tror inte på metoden att läsa texter och selektivt försöka förstå deras sammanhang. Broheds kyrkohistoriska beskrivning av skeendet återgavs - ni minns att han bygger sin framställning på min bok Kyrklig splittring som nämns och avfärdas som en "polemisk framställning". Tja - men alltså inte mer polemisk än att den duger när framställningen bär Broheds namn. Och inte mer polemisk än att manuskriptet bedömes som vetenskapligt av sådan klass att jag kunde bli docent. Jag har inget emot nördar, Gud har skapat dem också. Men de kanske ska få hålla sig till arbetsområden där deras specialbegåvning kommer till sin rätt?"

Urban är Hanna Stenströms chef. Han gjorde sig mödan och omaket att ringa för att träda upp för en av dem han har ansvar för. Det är rätt. Han menade att jag skulle styra in på sakdiskussion med Stenström. Det är det inte, menar jag, värt. Hon har avfärdat min bok genom en enkel kategorisering, som knappast inbjuder till vetenskapligt samtal. Hon gör det genom sin selektiva läsning, trycker en sats här och en sats där. 

Minns jag rätt, kom hon med en invändning år 2008 när vi skulle fira att vi haft 50 år med kvinnliga präster (fast det var som mest 48½ år) och det kommit en jubileumsskrift. Hon hade läst i boken Kyrklig splittring och hävdade att jag inte följt sidhänvisningen till en bok som fanns dels som vänbok, dels som vanlig bok Jag hade nämligen konsulterat den vanliga boken och inte vänskriftsupplagan (som gått i färre än 200 ex). Ja, ni förstår. Eller inte. Krister Stendahl hade nämligen citerat fåtalsupplagan, inte den allmänna. Hon ägnade stort utrymme i jubileumsskriften åt att diskutera den betydelsefulla sidfrågan. Jag frågar inte om ni förstår.
Hanna Stenström hade dessutom använt professor Birger Gerhardsson som auktoritet. Birger ringde och påpekade att hon missuppfattat. Det hade varit bättre om hon förmått se helheter. 

Men inget ont om nördar för det. Somliga ser inte skogen för bara träd. Andra ser vare sig skog eller träd, för de är fullt upptagna av att studera mossor och lavar. Det kan vara bra. 

Jag konsulterade en gymnasielärare. Hon konstaterade att nörd numera är ett positivt ord. Ungefär så som jag ser på nörden alltså, en specialbegåvning. Man får gärna ägna sig åt nördiga intressen men perspektiven för en nörd i aktion behöver kompletteras. Det är sådant vi har forskarsamfundet till. Det kyrkliga problemet ska väl då uppfattas vara att det i den egna forskningsmiljön levereras för lite motstånd mot de egna forskarna. Det är en variant på det vanliga kyrkliga: Vi låter dem hållas och det betyder att vi struntar i dem. Att detta leder till fortsatt förfall behöver vi inte bry oss om, enligt den vanliga regeln "det håller min tid ut".
Tro mig, det gör det inte. Längre.


20 kommentarer:

 1. Det är uppmuntrande att se hur dr Sandahl inlett det nya kyrkoåret - i högform!
  /Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag tycker inte att det skvallrar om högform att kalla en misshaglig person offentligt för "nörd". Och sen påstå att ordet är att fatta positivt!
   Skäms!

   LG

   Radera
  2. Oj, oj, oj....LG har verkligen hittat de rätta proportionerna i vardagens bestyr!.....eller kanske ändå inte?!
   /Antony

   Radera
 2. Idag har jag gett en länk till en tidigare bloggpost här om hur Svenska Kyrkan löser ut obekväma präster.
  http://www.gunnelsplats.wordpress.com
  Det är tragiskt!

  SvaraRadera
 3. Vän av ordning måste nu starkt reagera,
  i bestämd ton mot bloggaren protestera;

  Vad har avlopp med kyrkans rätt att göra?
  Vad vill han med slik text kyrkan tillföra;

  I sanning har vi jämförelsen ej förstått,
  i rören rinner ju smutsvattnet grått.

  Men kyrkan står för Guds sanning och rätt,
  att därför se skillnaden är enkelt och lätt.

  I kyrkan förmedlas Hans ord, det rena och klara,
  hur kan bloggaren då sin jämförelse försvara?


  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD: Du vill inte ha svar. Du vill bara ställa frågor. När du får svar så rusar du till nästa bloggpost och ställer en av dina standardfrågor där. Ser inte. Hör inte. Försöker inte förstå. Vill inte förstå. Missuppfattar, eller låtsas miussuppfatta.
   PGG

   Radera
  2. Anonym

   BOD vill bara diketera dikter.

   Han har blitt tossig. Min son har börjat skriva diketer. (ur Spnger från andra våningen: Roy Andersson:s småländska misslyckade företagare:s fantastiska strof som återkommer i hela filmen).

   Allt Gott

   Radera
 4. Artur Engberg torde kunna kategoriseras som "nörd". Det han skriver 1925 under rubriken: "Vår dogmatism" torde kunna jämföras med de alster som kommer från svenska kyrkans utredningar idag. Engberg skriver: Socialdemokratin är ingen mirakeltro... Den är en fortgående anpassning av samhällsförhållandena och produktionssätt efter de i demokratisk ordning uttryckta behoven (Tal och Skrifter vol 1 s 130f). Akkomodationismen är verkligen fortgående i vår kontext. Det räcker med att läsa utredningen: Demokratin är en successiv uppenbarelse (svenska kyrkans utredningar 2005:2). Denna utredning har ungefär lika mycket med Guds uppenbarelse att göra som nutida socialdemokratiska partiprogram. Det socialdemokratiska genomsyrandet av svenska kyrkan har pågått i närmare hundra år. Därför har vi denna förödande sammanblandning av socialdemokrati och svenska kyrkans bekännelse. Vi behöver inte vara nördar vi kan läsa Urban Claessons avhandling från 2004 med titeln "Folkhemmets kyrka" för att komma till denna insikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När nya mål skulle tas fram i en församling, då hämtade man vissa av de fina ledorden direkt ur socialdemokraternas partiprogram. Har man glömt vad det handlar om, eller har man aldrig vetat det? Jag låter dem hålla på, det där kan ju aldrig hålla i längden. Jag inväntar bättre tider, och tills dess gör jag som jag alltid gjort: jobbar på med det jag har ansvar för och ser till att åtminstone det inte är helt åt pipsvängen./ Maria

   Radera
  2. Maria är en förebild!

   J

   Radera
 5. Från Wikipedia: Nörd kommer från engelskans slangord nerd och är en stereotyp benämning på en person som har ett fixerat intresse eller intresseområde. Ordet användes första gången 1950 i Dr. Seuss bok If I Ran the Zoo, men då med betydelsen av en särskild djurart. Fram till slutet av 1900-talet användes ordet nörd oftast negativt, men idag används ordet minst lika ofta positivt.

  Internationella nörddagen inträffar varje år den 25 maj.

  SvaraRadera
 6. Nörd kan vara positivt, men "på gränsen till svagsint insats" är ett hårt omdöme. Men det var hon som började? Vad det inte så?
  Erkänn att du slog tillbaka. Jag tycker i så fall att det är förståeligt, fastan vi inte får göra så. (Jesus sa det.)

  SvaraRadera
 7. Nå, nog kan någon vara en forskare med brett spektrum lika väl som någon kan vara en nörd (som jag alltså lovprisat, nota bene) och likväl göra en svag eller rentav svagsint insats. Som det heter när källaren till huset kommer på tal nuförtiden: Shit happens!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shit Happens är bra teologiska slagord;

   Daoism; Shit Happens again & again & again
   Buddism Shit happens, but is it really shit
   Judaism Why does shit allways happen us
   Islam If shit happens, take a hostage
   Jehovas Shit happens sooon
   Hare Krishna Shit happens rama rama ding dong
   TV-evagelicanism Send more shit, and it will happen

   Rastafarianism Lets smoke this shit and see what happens. :-D

   Radera
 8. PGG!

  -Får jag vänligt påminna Dig att jag svarar för mig, faktiskt utan att ha valt Dig som mitt ombud och ordande om vad jag önskar eller inte önskar och vill.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 9. Jag har nyligen stopp i rören haft
  och kan försvara liknelsen med kraft.
  Får man ett stopp kan man ingenting göra,
  mer än att hetvatten nerifrån föra,
  får man så proppen ut till sist,
  börjar så allt fungera förvisst.
  Allt som förlamats av avloppsproppen
  göres med glädje för att man fick bort den.
  Disk o städ ja hela skiten
  får man så äntligen ut ur sviten.

  Precis så fungerar vårt ledningssystem
  En massa har samlats med partiemblem
  där sitter de sedan som en jättepropp
  och kyrkan förlamas av ledningsstopp.


  när inget kommer ut och allt blir snuskigt
  då är det symtomet på ett sådant ruskigt
  och igenkleggat ledningssystem är tillhanda,
  som i detta fall dagbloggaren klandra.

  SvaraRadera
 10. MIn 15-årige som är stolt över att bli kallad datanörd.
  Men om någon skulle recensera hans prestationer som svagsinta så hänger nog (den verbala) smockan i luften.

  SvaraRadera
 11. Varför klandra Stenström?
  Hon gör det hon får betalt för.
  Ideologiproduktion.

  Argus

  SvaraRadera
 12. Så läser vi orden till leda ännu en gång,
  om avloppsledning smutsig och trång;
  som fräckt jämförs med Guds fina kyrka,
  och med dess förtroendevaldas styrka.

  Här blottas i sanning författarens bild,
  kränkande, provokativ om kyrkan så mild,
  Kyrkan smutsig, oren som avloppsslam,
  liknas på allvar med en förorenad damm

  Dock, nidbilden slår tillbaka med besked,
  kyrkfolket ropar med samlad röst så vred:
  -Styr din tunga, du fräckhetens man,
  som sänker dig till att kalla kyrkan för slam!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera