torsdag 8 september 2016

En kvinnofråga som avslöjar

I Moheda finns ICA Grytan. Det är en bra affär.
I måndags vid 19-tiden var en kvinna i 30-årsåldern och handlade. Utanför på parkeringen stod ett gäng killar vid en svart BMW. När hon gick förbi ropade de efter henne. "Visa pattarna" och "Hora". Eventuellt hade någon en megafon,. Allt detta läser jag i Smålandsposten.

Kvinnan satte sig i bilen för att köra hem. Männen i BMW:n följde efter under ett par kilometer. "De gasade ifatt hennes bil och försökte preja den av vägen. Bilen körde upp jämsides och de tog bilder på henne och på registreringsskylten. Det hela var mycket hotfullt." Sambon berättar.
Det är uppenbart att männen i åldern 20-25 år, försökte få kvinnan att stanna. BMW:n har, enligt uppgift, setts tidigare i Moheda vid ett flertal tillfällen.
Så kommer den nedsättande meningen: "Det är oklart ifall männen är bosatta i byn." Byn! Municipalsamhället Moheda förvandlat till - by. Och denna tidning prenumererar många i Moheda på!

Nu förväntar vi oss resoluta åtgärder. Ägaren av den svarta BMW:n får kvickt lacka om bilen och mobilerna får tömmas på bilder för polisen är dem på spåren även om de under gårdagen, enligt Smålandsposten, inte var identifierade. Det är en tidsfråga. Trodde ni.

Då vet ni inte vem Bo Olsson vid Karlskronapolisen är!
Hur Moheda kommit att hamna under Karlskronapolisens domvärjo, fattar jag inte. Men beskedet är klart. Polisen har valt att lägga ner ärendet direkt efter att anmälan kommit in. Det är, säger polisen, inte möjligt att utreda brottet. "Det finns inga spår eller några åtgärder man kunde göra för att brottet skulle klaras upp. Det fanns inga vittnen till händelsen."

Medborgarna fattar.
Ska medborgarna ta saken i egna händer? Det måste i trakten finnas tillräckligt många som vet vilka killar som hänger med varandra och färdas i en svart BMW och som vid flera tillfällen sett dem. Då kan polisen fråga runt. Kanske personalen på ICA vet något? Men uppgivenheten kan bekämpas. Polisen är inte omöjlig. "Skulle det dock dyka upp uppgifter som gör att en gärningsman kan misstänkas, då öppnas ärendet igen."

Nu kan det knappast i tätorten Moheda vara så svårt att få pejl på en svart eller mörkblå BMW. I Aftonbladet inhämtade jag sålunda i går kväll att polisen tagit upp fallet. Fjärdingsman Hägg i Moheda hade gjort det långt dessförinnan. Jag tror han var med tjänstecykel försedd.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23478782.ab
I Smålandsposten meddelar dock polisens talesperson i dag att ärendet inte är prioiriterat. Bilens registreringsnummer har polisen, men det är, säger talespersonen, inte bilen som gjort sig skyldig till något brott. Polismännen Kling och Klang triumferar.

Jag hör till de fördomsfulla.
När jag var ung, insåg jag att en uppsättning poliser gått vägen via kaserngården, blivit stamanställda  och gjort karriären fram till furirer på ett infanteriregemente och sedan blivit poliser. De tänkte liksom furirmässigt.
Är det möjligt att dessa nu blivit polisbefäl?
Då fattar jag.
Eller är det fel på polisorganisationen? Förr i världen fanns alltså fjärdingsman Hägg på plats. Han hade inte släppt ett fall som detta. Ibland kom statspolisen. Det var då vi yngre såg de äldre och hårda grabbarna gömma undan trimmade mopeder och oskattade motorcyklar bakom Gulfmacken. Men ingen skrek sexistiska okvädingsord mot unga kvinnor. Då hade äldre kvinnor kommit. Det hade inte varit roligt. Inte i Moheda i vart fall.

I Barometern/OT fanns också i går ett uppslag om hur nyutbildade poliser inte kan få tjänster. Det hela tedde sig sanslöst. Nu droppar det information i stort och smått som alla tyder på grava missförhållanden. Vem reder upp i sådant? Karriärpolitiker? Trappnaskare? Nej, befrielsen är blott vårt eget verk. Alternativet till en fungerande polismyndighet, som förvaltar våldsmonopolet, är medborgargarden och våldet diversifierat. Fattar ni allvaret? Samhällsbevarare, bäva!

I går funderade jag en lång stund på vilka som var mest brottsliga och samhällsfarliga. Hotande killgäng eller polismyndigheten? Jag kom inte fram till något svar. Men kvinnofrågan avslöjar. Birger Jarl med lag om kvinnofrid hade varit upprörd. Jag håller på jarlen.

I dag funderar jag över två nyheter i Smålandsposten, som inte riktigt har med kvinnor att göra men med sex. Det kan finnas sex utan kärlek och sex utan kvinnor, vet jag, men förstår nog egentligen inte.

KD-mannen i Alvesta, som menade att inga föds till homosexuella eller transvestiter i polemik mot Modéus II, ska uteslutas ur partiet. Distriktsstyrelsen har skickat en enhällig begäran enligt §31 i partistadgan till partistyrelsen. Beslut den 23 september. Jag funderar.

Jag funderar också på ny information om den s k kyrkchefen, fortsatt anhållen. Nya förhör ska hållas idag och om han ska släppas eller begäras häktad avgörs efter de förhören.
Hur började detta?

En 22-åring man och en 13-årig pojke fick kontakt via internet och stämde träff på ett vandrarhem i Värmland. Det heter så i Smålandsposten. Inte Karlstads stift. Händelsen avslöjades. I utredningen kom det fram uppgifter som leder till ett åtal för grovt barnpornografibrott. Åklagare i Dalarna leder den utredning. Det heter Dalarna, inte Västerås stift. Efter hjälp från utlandet har det nystats i datortrafiken och åklagare i Dalarna inledde förundersökningen mot kyrkchefen i Kronoberg. Nu har åklagarkammaren i Växjö hand om det hela.
Vi vet inte särskilt mycket. Ännu.

32 kommentarer:

 1. "Det är inte bilen som är skyldig till något brott". Annat var det i Nice, där en LASTBIL körde in i en folkmassa, avsiktligt.

  Här har vi ett nytt fenomen. Vi måste sluta frihetsberöva felparkerade bilar. Och knivar. Och vapen. Och baseballträn. Tänk när alla dessa vill ha ersättning för tid i förvar, eller förlorad arbetsinkomst. "Jag hade en
  stor stöt på G, berättar det avsågade hagelgeväret, 47".

  Och alla tillhyggen som ligger paketerade runt om i landet. Vem för deras talan? Och palmevapnet? Hur tror ni det känner sig? "Ingen letar efter mig längre".

  SvaraRadera
 2. Verkligheten i boken Gardet av Staffan Malmberg rycker allt närmre. Det är bara att med bävan vänta.

  SvaraRadera
 3. Angående Alvestapolitikern så undrar jag bara vilken aktuell forskning som han eller de som vill utesluta honom stöder sig på?
  Finns det forskning som tyder på vilka variationer i människan som ger upphov till homosexualitet?
  Genetiska, hormonella, psykologiska eller sociologiska?
  Att utesluta någon på grund av en akademiskt oklar slutsats kan slå tillbaks den dag det föreligger klargörande akademisk forskning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.thenewatlantis.com/docLib/20160819_TNA50SexualityandGender.pdf

   Radera
  2. Forskarsamhället är delat när det gäller om homosexuell läggning är något vissa föds med eller om det är förvärvat genom miljöfaktorer som t ex sexuella övergrepp, liberala attityder eller uppväxtvillkor eller om det, vilket kanske är troligast, är en kombination av arv och miljö. Ingen eller båda av parterna kan alltså stödja sig på vetenskapen.

   Radera
 4. Ni i Moheda har tydligen en vänort i vårt södra grannland. Jag satt för en stund sen och bläddrade i Politikens fredagsbilaga "I byn"...
  Sign Maskan

  SvaraRadera
 5. PS
  För att ingen ska tro att jag är synsk :ett favoritnöje är att bläddra i gamla tidningar å härvarande stadsbibliotek. Det gäller att ha koll på byarna i både Politikens og Smålandspostens spridningsområde...(jag kan ana att byarna Moheda og København har det gemensamt att ni har New-Yorkkomplex..
  Maskan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från en obotlig slarver :Politikens fredagsbilaga heter
   " I byen "
   Jag har varit en gång i Moheda. Tillsammans med en annan arbetslös hade jag fått ett endagspåhugg. Som jag minns det borrade vi hål i asfalten i municipalsamhällets utkant. Vid lunchtid försökte vi förgäves hitta ett matställe. Darriga av både borrade och hunger beslöt vi att lämna hålan för att aldrig återkomma.Sagt såhär :vid jämförelse är Eslöv rena himmelriket...
   Maskan

   Radera
 6. Lugn, lugn, broder Dag. Hjälp är på väg: "kyrkans utmaningar är i princip de samma som samhällets utmaningar", hälsar överkommandoran. /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. John
   "Det som är viktigt för samhället är viktigt för kyrkan."
   Säg vad du vill om Antje men hopp inger hon...
   Maskan

   Radera
 7. Många i Sverige skulle vilja AVslöja muslimska kvinnor som bär slöja så att de skulle visa lite mer än vad de gör nu.
  Riktningen är densamma hos dessa (feminister?)och BMV-killarna, dvs. av med kläder, men BMV-killarna börjar så att säga på en mer avancerad nivå dels beroende på att kvinnan själv har kommit längre i avslöjandet.
  BMV-killarnas beteende i trafiken är livsfarligt.

  SvaraRadera
 8. Från sex, poliser och livet i byn till en utmärkt artikel av Svenska kyrkans tidigare biskop I Visby

  När jag hastigt i dag läste rubriken på en stort uppslagen debattartikel i Dagen om Svenska kyrkan och såg biskop Biörn på bild, osäkrade jag min revolver i den tomma fickan och tänkte att det är dags för en replik, ett vederläggande av den "gamle" norrköpingssonens alster.

  Men icke, såg jag snabbt senare: karlen har ju i stora stycke rätt: om kyrkans bristande andlighet, om storkoncerntänkandet, etc, etc. Biskop Biörn får denna gång ingen replik av undertecknad, vilket han säker annars hade stått ut med. Han får beröm för bra uttryckta åsikter, välskriven artikel och en genomtänkt sådan. Han sätter fingret på mer än en öm punkt, även om koncernfrågan måhända är något överdriven med tanke på att församlingarna är självstyrande och suveräna.

  Men visst skall Svenska kyrkan vara - i praktiken - den kyrka som den faktiskt är avsedd att vara och som den grundats för att vara.

  Här är jag helt överens med artikelförfattaren. Och detta låter sig utmärkt förenas med - kanske en käpphäst från mig - demokratisk styrning, förtroendevalda i beslutsfunktioner och sinsemellan bland väljarna konkurrerade grupper i exempelvis KM.

  Alltså i sammanfattning detta: en levande, andlig, aktiv, offensiv och demokratiskt styrd folkkyrka där tron på, och tilliten till, Kristus står i centrum.

  Tack alltså käre +Biörn för läsvärda meningar i Dagen!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju snällt tyckt, + Biörn

   Radera
  2. Bengt Olof
   Björn F kallar sig realist. När blev realism synonymt med konservatism?
   Att även kvinnor är präster i kyrkan -är det uttryck för koncerntänkande?
   Att samkönade par vigs i Svenska Kyrkan -är det uttryck för koncerntänkande?
   Att tolka evangeliet in i vår verklighet präglar mer och mer också det nuvarande alltmer radikala -i ordets radixbetydelse-biskopsmötet.Jfr med koncervatismen på Biörns, Claes-Bertils KG:s och Martins era.
   Jag läser just nu Antjes Samlas kring hoppet. Hon uttrycker en Hoppets teologi långt ifrån koncerntänkande och med realism. I ljuset av vad Antje skriver är det snarast Biörn som svävar ut i konservativt himmelsblått...
   Ulf H Berggren,Lund

   Radera
 9. Maskan,

  Lustigt, när jag läste
  citat: "Det som är viktigt för samhället är viktigt för kyrkan." Slut citat

  Kom jag att tänka på ett annat citat av T.S.Eliot

  "När kyrka och stat är fullkomligt oense. är det dåligt ställt med staten. När kyrkan och staten komma alltför väl överens, så är det något fel med kyrkan."

  Jag menar att vi nog är i den situationen att SveK är allför väl överens med staten, dess megafon och förlängda arm -inte Krisus.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. //HH
   Jag likställer inte samhälle med stat, ej heller Antje gör det..
   M

   Radera
 10. BOD,

  Ja dina käpphästar. Kunde Du åtminstone acceptera att för att styra inom SVeK bör man åtminstone vara mer än medlem. Man bör vara kristen.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad skulle vara en kristenmarkör om inte dopet?
   Alla medlemmar, myndiga och döpta - är valbara pch det med rätta. Sedan kan man kanske ifrågasätta när det ska vara direktval och inte och hur valen ska anordnas.
   Det som funkar för Church of England kanske skulle funka även här?

   Radera
  2. Fast i en publikation jag hittade i en kyrka så stod det att man var välkommen som medlem utan att vara döpt. Även barn till odöpta kunde vara medlemmar utan att vara döpta. Barn röstar ju inte, men dopet verkar vara mindre viktigt än medlemskapet. Eller så ligger det inaktuella foldrar i Vrigstad kyrkas vapenhus.

   Radera
  3. HH,

   -De som styr kyrkan är kristna - tillhör Svenska kyrkan vilket är en förutsättning för att väljas till uppdrag!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 11. Peter T,
  Vet inte om du riktade Dig till mig. Jag ville bara markera det horribla i att ute i församlingarna ,ja tom så högt upp som i KM sitter alltså folk som styr och ställer trots att de offentligt förklarar sig vara ateister.

  Personligen menar jag att man där borde göra som på apostlarnas tid. Avstå från deras pengar-tom betala tillbaka erlagda avgifter och sedan skilja dem från församlingen om // när de vägrar att ta rättelse.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hh, för att bli förtroendevald i en organisation bör man vilja verka för dess syfte.
   Vad säger portalparagrafen i kyrkoordning att DvK har för syfte?
   Förtroendevalda som motsätter sig detta syfte bör fråntas sitt mandat. (Liksom i alla andra medlemsorganisationer).

   Radera
 12. Är man kristen, om man bekänner att man inte tror
  eller t o m är ateist? Räcker det med medlems-avgiften? Vad säjer Dike, som ju är vårt orakel?

  SvaraRadera
 13. HH och Anonym,

  -Var vänlig och med namn styrk påståendet att det sitter ateister i kyrkliga beslutsförsamlingar, enligt HH tom i KM.

  Ge oss nu namnen på ateisterna i KM. Jag väntar med spänning på att få veta vilka de är, HH. Försök inga krumbukter nu; KM-ledamöterna är offentliga kyrkliga personer, vars namn alltså lätt hittas via kyrkans hemsida.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 14. HH och Anonym,

  -Ni har gjort ett påstående om kyrkliga beslutsfattares påstådda ateism. Jag har bett er exemplifiera påståendet. Vi saknar ännu exempel.
  Vänligen alltså igen och styrka vad ni hävdat!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 15. Nu är inte frågan ställd till mig men den som läste Östersunds-Posten fick följande information av Margareta Winberg, kyrkorådets ordförande numera i Östersund:
  – Jag är inte troende och representerar därmed en väldigt stor grupp människor, som är med i Svenska kyrkan men som nödvändigtvis inte är religiösa. Vi håller i dagsläget på att jobba med ett program inför valet där vi fokuserar på människor i nöd och som på olika sätt behöver en hjälpande hand. Målet är att de här personerna ska känna att Svenska kyrkan är en plats för dem, säger hon.
  Margareta Winberg poängterar att det är viktigt att det fortfarande finns partier, som Socialdemokraterna och Centerpartiet, som fortfarande engagerar sig i Svenska kyrkan.
  – Det är en väldig styrka och det ska bli väldigt roligt att få arbeta på det viset, säger hon.

  SvaraRadera
 16. BloggarDag,

  -Jag har också läst - ej i ÖP men i Inblick - om Winbergs åsiktsdeklaration. Det är i så fall det enda exemplet, som jag känner till och vilket i viss mån tangerar ett par kommentatorers generella påståenden. Hade bloggaren med sin imponerande personkännedom i Svenska kyrkan och dito kontaktnät haft flera i bagaget, skulle han kvickt som vesslan ha presenterat dem här, tro mig.

  Visst håller jag med om att det ter sig en smula märkligt att Winberg engagerat sig i kyrkans beslutsorganisation. Å andra sidan tillhör hon dock kyrkan, vilket är en förutsättning för uppdraget och anser uppenbarligen att kyrkan gör en fin insats för behövande människor. i denna roll har hon ju också ett stort ansvar inför sin huvudman och lyckades tydligen i senaste valet (enligt Inblick) öka röstantalet för sitt parti, Socialdemokraterna. Tidigare tillhörde ju Winberg det parti, som en gång hyllade Lenin och Stalin.

  Slutligen vill jag också påminna mina (och kyrkans) kritiker att omvändelsens kraft är stor. Kanske ser vi därför Winberg i framtiden också som troende. Skall vi hoppas på det, bäste bloggarDag?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 17. Risken med att utmana som Dike gör är att en docent reser sig i sin fulla längd, uppsöker rummet där den religionssociologiska avdelningen finns och tar fram Göran Gustafssons undersökning Mellan religion och politik, Verbum 1977.
  Det är där, s 163, han visar att hälften av kyrkofullmäktiges medlemmar i landet företräder en kristen uppfattning men den siffran är i Stockholm endast en tredjedel. Ateisterna är få men agnostikerna en tiondel och deisterna utgör en femtedel. Vad skulle tala för att andelen kyrkokristna ökat? Kanske har deisterna omvänt sig och blivit goda kyrkokristna och agnostikerna likaså. Men i så fall i hemlighet, som Nikodemos. Gustafsson visade kyrkofullmäktigeinstitutionen som ett politiskt organ, styrt av politiska partiers preferenser. Det sågs på sin tid som ett problem. Det är denna ordning som slagit igenom i det s k kyrkomötet, i stiftsfullmäktige och i styrelser och domkapitel.

  SvaraRadera
 18. BOD,

  Du är en osannolik person. "Tangerar?" Du vet att MW inte är enda exemplet. Du har tidigare fått namngivna exempel-utskrift från intervjuer. Vad mera är- du reagerar inte ens på att ditt SVeK väljer in rena ateister utan söker urskulda detta efter att först -mot bättre vetande ha förnekat faktum, gång på gång.

  //HH

  SvaraRadera
 19. BloggarDag och HH,

  -Jag tar risken, bäste bloggare och konstaterar enkelt, att en nästan 40 år gammal undersökning inte alls är relevant i dag. När den gjordes stod nämligen statskyrkan i sitt flor med drygt 90-procentig anslutning från svenska folket och ett förvisso stort partiengagemang i kyrkovalen; jag minns ju själv detta mycket väl och kunde konstatera att - inte minst i mindre församlingar - många av kandidaterna på de sekulära valens listor också nästan per automatik återfanns på kyrkolistorna.

  Dessutom var kandidatantalet mycket större under 1970-talet och tidigare än det är i dagens kyrkoval, då grupperna ofta får söka med ljus och lykta efter hugade personer. Anslutningsgraden har ju också sjunkit med 30 procent.

  Slutsatsen är därför given att en motsvarande granskning i dag skulle ge ett radikalt annat resultat. Vår diskussion gällde också främst KM, där jag bad såväl bloggaren som HH och andra att nämna ledamöter, vilka inte är kristna.

  Men inga sådana namn har redovisats, trots att bloggaren rimligen torde känna de flesta av KM-ledamöterna.

  Slutligen, hr bloggare, reste jag inte mig i min fulla längd för att konstatera det skrivna. Jag satt lugnt kvar och fortsätter i så fall att vara "osannolik" som HH skriver.

  Månne bara därför att jag inte tycker som han?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker förstå. Det är bättre beställt nu än på statskyrkotiden?

   Radera
 20. BloggarDag,

  -Absolut inte vad gäller antal tillhöriga, ekonomin och kyrkans bildliga och bokstavliga närvaro.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera