söndag 4 september 2016

Kaninteologi

Det är söndag och därför ingen kommentar om att Antje Jackelén byter twitterstrategi.
Jag satsar på kaninteologin i stället.

Vi är med kaniner. Det började blygsamt, när en butiksföreståndare vid Djurkompaniet i Växjö tyckte att en lite fin kanin borde hem till oss. Vi gjorde en deal. Torkskåp och kanin. Vi blev med en kanin men (ännu?) inget torkskåp. Vi talar om 10 månader senare. Aslan heter kaninhannen. Först skulle han ha ett bibliskt namn. Onan, föreslog jag. Då kunde vi skaffa en hona som kunde heta Kaninhonan. Så blev det inte.

Nu dröjde det inte länge förrän det likväl vore bra med en kanin till. En hona. Då kunde det bli kaninungar som var bättre än de industriuppfödda. Butikschefen tänkte på kundkretsen. Det blev så.

Det blev som det blev. Kaniners kärleksliv är inte komplicerat med blommor, choklad, vin, fina middagar och annat sådant. Jag såg inte hur det gick till, men det var en snabbt avklarad historia. En kaninhona är dräktig 28-35 dagar, de flesta föder dag 31. Det gjorde Elsa, kaninhonan. En morgon låg fem kaninungar i boet och Elsa tycktes helt obekymrad.

Jag fascinerades.
Hur visste hon hur hon skulle göra och är det inte egendomligt att hon enkelt ordnade detta?
Hon plockade hår från pälsen och bäddade ner ungarna. De fick mat på natten och så har det gått dryga två veckor.

Jag, som kan förfalla till fromsinthet, blev lite tagen av undret i skapelsen, jag menar nu det där med att skåda undren i Guds lag. Det låg fem kaninungar i en hög och de växte snabbt, fick syn och päls. Den enda förändringen med kaninmamman Elsa var att hon blev keligare än tidigare. Och jag funderar på vad som ligger nedlagt i skapelsen av medvetande. Hon visste vad hon skulle göra. Programmerad, liksom.

Jag fick för mig att människor har ett heligt och dunkelt minne nedlagt i sig, programmerade för tro. Alla människor. Det gestaltas på olika sätt - som visioner om ett bättre samhälle inte minst eftersom människor fattar att vi inte är skapade till elände. När människor på allvar hör evangeliet, kan det skapa det nya, dvs insikten att här sägs något som vi anat. Och till korsdebatten borde höra inte att korset är ett universellt tecken så mycket som att Gud korsmärkt tillvaron från början. Kyrkans katolicitet, den nödvändiga för utan den ingen Kyrka, uttrycker detta universella, där djup ropar till djup men där också sanningsfrågor ställs.

I går fick jag på stort uppslagen insändarplats i Smålandsposten veta att Modéus II har bättre uppkoppling mot Gud. Det är inte bara en underlig ämbetssyn. Det är helt enkelt inte sant. Det var HBT-Liberalerna som for vilse i svar till KD-politikern i Alvesta. De gav dock inga vetenskapliga referenser för att styrka sin mening att KD-politikern hade fel. Konstigt. Ska teologi, ideologi och filosofi ersätta medicinsk forskning? Tro i stället för vetande. Här är den kyrkliga hållningen en helt annan. Kyrkan bygger universitet och tror på möjligheten till systematiserat vetande. Det ena hör ihop med det andra och också kaniner kan fungera som trons vittnen.

Nu hoppar fem kaninungar runt i buren. När de sover ligger de i en hög. Det fascinerar mig också. Den kristna gemenskapen finns till för att ge värme och trygghet. Den är en trons gemenskap som också är förutsättning och livsbetingelse för tron. Jag går in i det s k kaninrummet och mediterar över kaninansamlingen.

Hur blir det när kaninerna ska till andra familjer?
Det återstår att se. Detta är kallelsens villkor. Kristna och kaniner lika behövs de i världen för att ge glädje åt fler.

Hundar kan man ha i sängen, inte kaniner. De är inte rumsrena.
Vår kooikerhund Lovis ger dock lekinvinter när Aslan hoppar runt på köksgolvet. Det fattar inte Aslan. Han ser bara något större som kastar sig på golvet och ser glad ut. Nja, fattar han ens att det är ett glatt monster som lägger sig framför honom?
Förstår jag butikschefens ambitioner rätt om hon avser att prägla en kaninunge på Lovis?
Ska vi i fortsättningen ha tre kaniner?
Foxterriern vill inte leka med kaninen. Hon vill döda. Inte ens detta fattar Aslan riktigt.

Nu tror jag dock att jag denna vänliga söndag hamnade utanför teologin och rakt in i kyrkopolitiken. Bäst att sätta sig i bilen för att ta sig till Göteryd och Pjätteryd där det är högmässa kl 10 resp kl 14.

16 kommentarer:

 1. Det som verkar vara "ett heligt och dunkelt minne" kan vara vissa sociala förmågor som är hårdkodade i den mänskliga hjärnan, nedärvd från våra apliknande föregångare. Förmågor som gör att vi kan fungera i grupp. Liknande finns hos en del andra djurarter, bland annat hos somliga apor. Kolla in Frans de Waals forskning om primater, om intresse finns. Eftersom vissa etiska inställningar är med i hårdkodningen kanske religiösa känslor också finns med där.

  SvaraRadera
 2. Kaniner i all ära, men ett glädjeämne som borde passa en söndag är väl Läronämndens yttrande över motion 2016:29, vari man avstyrker förslaget och t o m åberopar att den särskilda beslutsordningen enligt 11 kap 18 § Kyrkoordningen kan bli tillämplig.

  http://frimodigkyrka.se/laronamnden-avstyrker-krav-om-vigsel-av-samkonade-par/

  Förhåller det sig så att ärkebiskopen bidragit till att yttrandet fått denna lydelse, så skall hon ha ett stort och varmt tack för detta.

  S Pilt

  SvaraRadera
 3. Vår sexuella läggning är inte av medicinskt ursprung. Därmed inte sagt att en medicinsk forskare inte skulle kunna trolla fram en kanin ur sin hatt.
  Ulf H Berggren -ej trollbunden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att du håller med kdaren om att den sexuella läggningen inte är medfödd?
   Lille Skutt

   Radera
  2. Den sexuella läggningen må ha ett närmast outgrundligt ursprung, men den går att definiera medicinskt och psykologiska, och dessa discipliner ger inget stöd åt medfödd hbtq-sexualitet! Så, kan det egentligen "bara" handla om en djupt rotad hedonism?!
   Antony

   Radera
 4. Din förmodan är riktig, broder Dag. Det är en katolsk uppfattning att i varje människa finns ett utrymme reserverat för Guds ande. /John

  SvaraRadera
 5. S Pilt,

  Det är nog gott och väl att läronämnden kommit fram till ett vettigt beslut men tyvärr ändrar det nog inte mycket i sak rent praktiskt.

  Det lär knappast prästvigas någon som inte förklarar sig villig att viga samkönat. Det ser nog de lokala råden till.

  Det är naturligtvis bra att de nu knappast heller kan avskeda ngn präst med motiveringen att de vägrar följa KO i just denna fråga. Det betyder så lite då man alltid kan ta till det obestämda "samarbetssvårigheter" och i värsta fall betala 36 månadslöner.

  Vidare , desillusionerad som jag blivit av SVeK´s göranden och låtanden alltsedan ämbetsstriden är jag långt ifrån säker på att inte KM hittar på ett sätt att kringgå läronämndens nuvarande ståndpunkt eller tubbar dem till en mindre principfast hållning.

  Sedan, ej att förglömma. KM kan alltid välja att strunta i läronämndens uttalande eller skaffa sig nödig majoritet om de anser det nödvändigt.

  Det talas om 75%? Jag har för mig att det handlar om 2/3 dels majoritet vilket i såfall är lite drygt 66%. En sådan majoritet kan de redan idag trumfa igenom. Oppositionen är alldeles för svag och t ex POSK kan nog förmås att göra gemensam sak mot läronämndens yttrande bara sossarna och centern ger dem en godbit att tugga på.

  Vi får väl se hur det löses och hur "demokratin" klarar denna "tillfälliga" mot "folkviljan".

  Kristi vilja bryr sig inte folkviljan om och än mindre SVeK men för all del - de kanske taktiskt sett ser det som en för liten fråga att visa klorna för. De vet ju att under inga omständigheter släpps någon in som präst om han inte förklarar sig villig att viga samkönat.

  MAO , är de taktiska så låter de frågan falla och när några år gått och vigsel av samkönat blivit en "icke fråga" förs det in i KO utan diskussion.

  //HH

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skall inte förvänta sig att den grupp som makten haver i kyrkan idag är taktiska. De är som små barn – de vill ha allt, här och nu. Får de inte som de vill, kommer de att tjura, och ge igen på ett eller annat sätt.

   Radera
  2. //HH, jo jag inser också att läronämndens yttrande i sak inte är så avgörande ute i församlingarna och att de nog körs över i år eller nästa år, eller nästa. Men precis dom en kanin kan glädjas åt ett maskrosblad så gladdes jag åt det lilla, dessutom är det ju söndag och efter den goda gemenskapen vid dagens högmässa så kunde jag inte låta bli att glädas åt det lilla.
   Länk till lagtext finns i artikeln och där står det 75%.
   S Pilt

   Radera
 6. Påståendet att man skulle födas med en homosexuell gen faller väl på sin egen orimlighet. Eftersom fortplantning är (var) en omöjlighet skulle den genen vara utdöd på några generationer.

  SvaraRadera
 7. Ler ömt mot lilla kaninmor o ungarna, om än på avstånd. O tänker på vad min förra hund (amer cocker Jesper) lärde mig om efterföljelse. Det var inte lite.
  Eva H

  SvaraRadera
 8. Varför inte också lite hönsteologi. Alla som haft höns, vet att det förekommer mobbing och utfrysning och revirinstinkt bland hönorna. Hur löser man det? Svar: genom att placera en tupp bland hönorna!! Då bli alla hönorna sams! Den teologiska tillämpningen må var och en göra själv. SRK

  SvaraRadera
 9. SRK,

  -Sedan finns det ju också tuppkammar, som ofta växer hos dem, som anser sig förmer än andra i kyrkan och i teologin.

  Glöm inte dem, är Du snäll!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 10. Ingen nämnd och ingen glömd SRK

  SvaraRadera
 11. Gällde det politiska tuppkammar?

  SvaraRadera
 12. Anonym,

  -Nej, självutnämnda kyrkliga dito!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera