tisdag 20 september 2016

I Expressfart tokar det till sig

Jag sitter på åskådarplats och ser att Ann Heberlein på fejjan meddelar att Antje inte vill debattera kyrkans kris med henne. Det kan man förstå. Det vore otaktiskt, i vart fall på Bok§Bibliotek. Lärare och bibliotekarier vill inte se blod på golvet. Nu kommer ett presstopp. Antje har aldrig tackat ja över huvud taget. Detta måste förtydligas. Pressekreteraren har ringt från Kyrkans Hus till Expressen och nu återställs allt. Det är som det var från början. Antje ska tala om Gud och kristen tro. Det är ett stort och svårt ämne. Kunde man göra det lite lättare genom att debattera Jesus och kristen tro eller Fadern och kristen tro. Att debattera Anden och kristen tro är nog att ta i för mycket.

För egen del fattar jag inte riktigt den medelklassmässiga kyrkliga uppställningen på Bok&Bibliotek. Jag menar, den måste ju ta tid från den kyrkliga överheten, tid som kunde använts till annat. Men det är två tilldragelser som gäller. Almedalen och Bok&Bibliotek.

Jag var angelägen att allt skulle bli rätt på Bloggardag också.
Men det här debaclet kostade också en del förlorat förtroende eller vann en del för somliga som förstärkta fördomar. Varför skulle det inte kunna bli rätt? Jag vet svaret på den frågan också. Fördelen med Antje i Göteborg till skillnad från andra ärkebiskopar och biskopar är att hon faktiskt skrivit bok i år och ger ut en pocketversion av en tidigare skrift.

8 kommentarer:

 1. Broder Dag, hur vet vi att "pressekreteraren" talar sanning? Det ingår ju i "kommunikatörernas" uppgift att lägga ut rökridåerna när det börjar osa katt.

  Jag tycker det är väldigt bra att sv"k" visar upp sina koryféer i Almedalen och på Biblioteksmässan. Det spelar ingen som helst roll vad de säger. För varje artikel eller inslag som framträdandena genererar påminns människor om att de äntligen borde göra slag i saken och lämna sv"k". Vi får innerligt hoppas att sv"k" får stor uppmärksamhet i år. /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. För Svenska Kyrkan tycks all uppmärksamhet vara dåliga nyheter.../MB

   Radera
 2. John,
  Jag har numera definitivt lmnat SVeK till förmån för missionsprovinsen. Det betyder inte att jag rekommenderar / ppmanar andra att göra likaledes. Det måste vara vars och ens samvet .Var och en må fundera över

  1, är Svek en Kristi kyrka? Mitt svar är ett tveklöst Nej ,då med undantag för dessa ensklda öar jag ofta och gärn talar om.

  2, Finns det ett reellt hopp att SVeK skall reformera sig till att bli vad de stoltserar med?Dvs en helig allmännelig och apostolisk kyrka. En evangelisk och luthersk sådan.

  itt svar är -Inte med nuvarande styrelse.

  3, Kan det reformeras överhuvudtaget? Tja, Guds vägar är outgrundliga och Jesus själv har lovat att inte ens helvetets furste skall kunna rå på dem men gäller det verkligen en "kyrka" som medvetet obstruerar mot Guds ord?

  De som tror tt de likt DS kanske kan förhindra det totala raset de bör obetingat stanna kvar men jag är minst sagt osäker på de som likt mig är en gräsrot. Skall vi verkligen stanna kvar och göda denna synkretiska och gnostiska kyrka där tidsandan, inte den helige Ande bestämmer agendan?

  Ja,jag vet som skrivet inte , vet bara vad jag själv kommit fram till.Svek är inte vad den deklarerar sig som men som ofta påpekats , än finns öar kvar av renlärighet-apostolisk lära.

  gan stanna eller lämna är svår-var det för mig och "hoppas" jag för andra eftersom jag ogärna ser att någon lämnar enbart av snöd tanke på kostnaden pekuniärt sett.

  För mig handlar det om att jag inte tror mig om att kunna få våra till politikernas krav anpassade biskopar att bli apologeter och att jag int vill vara med om att föda dessa .Inte heller politrukerna bakom dem.

  Samtidigt vet jag att de första som offras om ekonomin blir "skadskjuten" är de präster som kämpar för att bevara åtminstone sin del av SVeK i apostolisk lära.

  Ack, problemet är olösligt för den enskilde..och som sagt jag ger inget råd.

  //HH

  SvaraRadera
 3. Bunkermentalitet och arrogant härskarteknik är vad som återstår i skuggan av "der untergang", men ledaren försäkrar koryféerna att " Wenck wird kommen!".
  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vem månde Antjes Wenck vara?

   Radera
  2. En postkristen postmodern projicering på någon som i "verkligheten" bara existerar som en illusion - "Wenck wird kommen"!
   Antony

   Radera
  3. Wenck borde väl vara västeråsundret Mogren? /John

   Radera
  4. Morgen, Modéus II ...... resultatet blir ändå detsamma " Wenck word kommen"!
   Antony

   Radera