lördag 17 september 2016

Kostbara illusioner

Jag kan läsa samma lilla artikel i både Barometern och Östra Småland om det gäller lokalnyheter. I går fick jag alltså två gånger om beskedet "Färre gudstjänster med en församling". Nybros (? DS) åtta församlingar kan slås ihop till en. "Detta för att frigöra resurser från många gudstjänster till mer utåtriktad verksamhet."

På foto ser man konsulten Lars Knutsson, som utrett saken. Han äger aktiebolaget Humanutveckling i Malmö och är organisationskonsult. Knutsson står ihop med entusiastiska kyrkopolitiker, Astor Karlsson, C, Maj-Lis Hernäng, POSK och Evy Annér, S.  Personal och förtroendevalda uppges vara överens. Rösta på dessa kyrkopolitiker och få färre gudstjänster levererade!

Två repliker  ger en ingång till denna verklighetsförståelse.
"Men vill frigöra resurser till barnverksamhet, diakoniverksamhet och det blir lättare att samordna under en församling."
Där kom ordet. "Samordna". Samordningsvinster är inte att förakta. Lite större drift, helt enkelt. Men kanske mindre drivkraft när allt kommer till allt. Den kritiske konsumenten av lokalnyheter undrar förstås om trycket på barnverksamhet är så stort och vill veta vad som avses med "barn". Det gängse är väl att den kommunala barnomsorgen tar hand om det mesta när föräldrarna är på jobbet. Diakoniverksamhet? Det kan vara något annat eller mera än program med kaffe i församlingshemmet för medlemmarna i PRO och SPF, som gärna vill träffas någon mer gång i veckan. Flyktingarna kommer som ett kärt bidrag till diakoniverksamheten i vart fall.

Den andra repliken förklarar hur offensiv denna satsning är:
"Om det inte kommer så många till gudstjänsterna kan vi gå ut till folket i stället, säger Evy Annér. Det kan vi. Men varför? Vilket är ärendet? Varför ska inte folk få vara ifred?

Astor Karlsson och Evy Annér sitter i stiftsfullmäktige och tjänstgör som ersättare i kyrkomötet då och då.

Konsulten Lars Knutsson är en trevlig karl, förstås. Och så konsult. "De är som de är", brukar det konstateras.
Det var en bonde som kastrerat hankatten. Katten kallades Konsulten. Som bonden sa: "Han vet vad man ska göra men kan inte göra det själv."
Den repliken ska man ha i minne när man tänker på konsulter.
Jämför man med de s k Koskinen-arvodena är nog 12000:-/dag billigt.  Frågan är dock varför vi ska hållas med kyrkliga chefspersoner om de inte på egen hand kan hitta de fiffiga lösningarna. Det känns som om det ofta betalas dubbelt i det kyrkliga. Inte minst som resultatet ska bli färe gudstjänster.

Jag hörde en kommentar om den lilla artikeln.
"Nu sitter de frikyrkliga och skrattar". Det kan vara så. Men riktigt roligt är det sannerligen inte. Skär man bort rottrådar och tror att det ska växa, så har man missat något redan i förskolan. Har det predikats så uselt att folk inte fattat att det kristna livet utgår från och leder till söndagens högmässa? Högmässan var så central i den kristna självförståelsen att gudstjänst kallades högmässa i Svenska kyrkan, också högmässa utan eukaristi (dvs högmässa utan högmässa).
Eller, kanske troligare, kan det vara så att det predikats men folk, konsulter och andra, inte varit i kyrkan då. I så fall förstår jag att man gärna vill frigöra resurser genom att fira färre gudstjänster. Men jag förstår fortfarande inte själva den kristna finessen!

När jag före frukost läser nyheter av detta slag och förstår verklighetsförståelsen medger jag oförbehållsamt,  att jag inte riktigt förstår.
Detta är inte tänkandet i den kyrka där jag döptes och konfirmerades, inte heller i den kyrka där jag prästvigdes. Finns det inga präster som vågar säga ifrån - eller är prästerna inbegripna i det som kallas "personalen" och därmed med på tåget?
Nå, om alla är överens, vila i frid. Gå ut till folket, det folk som inte vill komma till er. Varför skulle folket komma när ni går ut? Ni är väl inte roligare då?
Jag kan se de förtroendevalda och deras personal ägna sig åt kontaktsökande. Det är rätt patetiskt det hela. Det blir så när allvar i salighetssaken saknas.

I de vilda reträtternas tid blir det mesta fel. Utgå från denna visdom, återgiven av von Clausewitz när han analyserade det franska återtåget från Moskva. Men det kanske inte är så farligt. Jag tröstas av Eva Dellemyr, ansvarig för konfirmationsfrågor i Västerås stift.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6517395

Hennes dröm är att vi ska "erbjuda konfirmation tillsammans med andra kyrkor". Det finns nämligen muslimska ungdomar med i konfirmationsundervisningen i många församlingar "men som sedan inte konfirmerar sig för de tillhör en annan kyrka." Med "kyrka" avses uppenbarligen en annan religion, men varför vara småsint med begreppen. Det finns också konfirmandassistenter som är muslimer. Detta leder till många bra frågor. "Ju fler religioner och erfarenheter vi får in i verksamheten, ju bättre blir den." Det kan man tänka sig. Eller inte.

Dellemyr har ett svar till den som undrar över risken att tona ner det kristna budskapet för att finnas till för alla:
"Självklart pratar vi om Gud och Kristi grundsyn, det är ju vår plattform när vi pratar om existentiella frågor."
Vad säger man då om "Gud och Kristi grundsyn"? Och hur blev trosundervisningen till "existentiella frågor"?
Är inte själva tricket att det skapas illusioner? Något som kallas men inte är konfirmationsundervisning, kateketik, leder till att man "konfirmerar sig".

Jag lyssnar på Eva Dellemyr igen:
"Jag tror att i det här mångkulturella samhället behöver vi vara väldigt tydliga, för det är ju först när jag vet vem jag är, hur mina rötter ser ut, som vi kan möta det annorlunda, det olika. Så jag tänker att det är ett fredsprojekt i sig."
Men om vi ska vara tydliga som kristna, borde vi inte vara tydliga om Jesus då?
Och först när jag vet vem jag är, kan jag möta det olika.
Jag vet inte om jag vet vem jag är. Jag vet vem jag tror på. Var det inte detta som var själva - grejen?

I korthet: sekularisering är en process som också kommer inifrån kyrkolivet. Den döljer sig i kostbara illusioner, Nybro eller Västerås lika.
Somliga går på det. Inte jag.22 kommentarer:

 1. Konfirmation tillsammans med muslimer...
  Har jag hamnat mitt i en ond dröm, eller har Svenska kyrkan givit upp kristendomen?
  Finns det någon som helst motsvarighet till dessa stolligheter någonstans all jorden kring?
  GAF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Vi går före. I stolthet som det heter på svenska.

   Radera
 2. Det går verkligen utför, det går fort och sådana som Dellemyr verkar sakna både karta och kompass! Som dr Sandahl tidigare påpekat så återstår i princip bara ett skal, ett vackert välputsade skal som innehåller massor av guld och heresies. Muslimerna har kanske upptäckt det och är på väg att flytta in?!
  Antony

  SvaraRadera
 3. 9.211 i augusti gick inte heller på det. Det finns hopp! /John

  SvaraRadera
 4. Sammanslagningar av församlingar är bara en ursäkt för att slippa fira gudstjänst.
  Här kan nog lite mer av den väckelekristna andan vara nyttig.
  Väckelse kommer av vittnesbörd och predikan, en Guds kraft till frälsning.
  När Filadelfiakyrkan i Stockholm senast fick en ny föreståndare så öppnades ögonen för att ekonomin var i obalans. Man inledde ett ekonomiskt stålbad och sa upp personal inom alla områden, utom just Gudstjänst. Det betraktades som den kärnverksamhet som skulle kunna få församlingen att växa igen, även ekonomiskt. En tydligare väckelseförkunnelse med Jesus i centrum sågs som enda vägen framåt.
  Efter några år så har antalet gudstjänstfirare ökat markant, i samma takt som medelåldern sjunkit. Den diakonala verksamheten har återanställt och bedriver ett minst lika omfattande arbete som före stålbadet.

  Att gå synkretismens och sammanslagningens väg, kan bara leda utför för SvK.
  Kyrkans syfte är faktiskt inte att spara pengar, engagera förtroendevalda eller att anställa folk. Det är att forma lärjungar till Jesus, den uppståndne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördelen med sammanslagning är att det går åt färre kyrkopolitiker. Ett kyrkoråd istället för 5.
   KM

   Radera
 5. Stackars konfirmander. De växer upp sekulärt, och vissa av dem tar beslutet att konfirmera sig. De ska då arbeta med Prideparader och de ska ha samma muslimer med sig som i sin vanliga skoldag. Ingenting skiljer detta från den vanliga vardagen.

  Konfirmationen borde vara något annorlunda, något man inte kan få på annat håll. Men icke; pride och islam. Det är det det går ut på. Eftersom man inte litar på Jesus som publikmagnet så skickar man ut sina "hänka me på konfa"-broschyrer med en kanot på framsidan. Paddling utlovas.

  Modeus 2 har gått samma kurs som den konfirmandansvariga som nämns här. I gårdagens tidningen Stiftsliv skriver han också "om jag vet vem jag är kan jag möta andra".

  Men vilka är vi, om Jesus är en grundsyn vi ska ha i vårt arbete som "en av civilsamhällets viktigaste aktörer".
  Inte lätt att veta. Speciellt inte för 14:åringar.

  Svenska ungdomar mår dåligt trots materiellt välstånd. Undrar varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Svky verkar det numera vara feminism,universalism, synkretism och sodomi som "komfirmeras"!
   Antony

   Radera
  2. Samhällets sak är vår. Eller hur var det? Det kanske står i något av de gamla instruktionerna? Kanske i Pauli brev till civilsamhället i Korinth?

   Radera
 6. Tja. Kyrkliga begravningar fortsätter väl ett tag till. Två-tre generationer??

  Döden tycks människorna ha svårt att klara av. I övrigt framstår kyrkans produkter som osäljbara. Integration med islam, Livgiverskekult, genderkorrekthet, värdegrundsfanatism, männsikovärdeskult och samhällsnyttig moralism tycks båta föga.

  Likt försvaret kurar de anställda tryggt i övningar och teambuilding, medan rekryteringen av ny personal haltar och den operativa förmågan närmar sig noll. /MB


  SvaraRadera
 7. Ack och ve! Lite positiva förslag för vår Kyrka att förkunna Jesus Kristus i vårt materialistiska och mångkulturella samhälle . Tack!

  SvaraRadera
 8. Varför anlita konsult när man egentligen skulle kunna prestera en lösning själv? - Ett tänkbart svar är att konsulten kan tjäna som avledare om det går åt skogen med nyordningen (den nyordning som man själv redan bestämt sig för). "Jo, det var konsulten som hade de här konstiga idéerna om hur vi skulle göra." Det kan man ju säga, och hoppas att ingen kommer med följdfrågan: "Men det är ju du och din styrelse som fattat besluten, inte konsulten ...". Nej, jag uppfattar en del konsultande som ett sätt för fega styrelser (ja, det gäller även i privata näringslivet) att smita undan det egna ansvaret för galna beslut.

  SvaraRadera
 9. Svenska kyrkan vill inkludera muslimer. Socialdemokraterna är också ivriga att inkludera muslimer. De går förresten längre än till inkludering. Se Rebecca Weidmo Uvell: "Vita - inte önskvärda här!" :

  http://www.svt.se/opinion/rebecca-weidmo-uvell-om-ssu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sky och svenska vänstern har drabbats av liknande intellektuella och moraliska kollaps.....just det ja, Svky är ju en del av den svenska vänstern!
   Antony

   Radera
 10. Antony: I så måtto att sv"k" är politiskt styrd stämmer det att sv"k" är en del av den svenska “vänstern”, på samma sätt som man är en del av den svenska marknadsdiktaturshögern, småfascistiska sverigedemokraterna, blåsvarta kristdemokraterna och diverse halvhycklerier som döljer sina rätta jag bakom diverse beteckningar. Resultatet av detta blir sällan ren partipolitik utan snarare ett för de “folkvalda” rätt lönsamt "hela havet stormar". Somliga häckar kvar på sina poster in i döddagar för att suga ut så mycket arvode som möjligt. Samtidigt som yngre krafter effektivt utestängs. Detta handlar naturligtvis inte på något sätt om demokrati utan tvärtom om ett genomskinligt egoistiskt politiskt karriärmakande. Det lokalkyrkliga styret blir inte sällan en räddningsplanka för dem som saknar såväl kompetens som potens för att kunna göra sig gällande på högre nivåer.

  Konfirmationen inom sv”k” har inte på långa tider handlat om att konfirmera ett dop. Den är idag i stället en slags synnerligen diffus samhälls- eller halv-vuxenexamen av ytterst skiftande kvalitet, om ens någon. Just i dessa dagar sprider sig paniken inom sv”k” för att komma på de mest statistik-lukrativa sätt att lura till sig så många aningslösa ungdomar och föräldrar som möjligt. Det lockas friskt med både fotbollsresor och andra "upplevelser" för att få fällan att slå igen. I Stockholms stift har “församlingarna” avsatt 8.000 kronor per "konfirmand" att rumla upp bakom ryggen på de grundlurade avgiftsbetalande "medlemmarna".

  Tack och lov sjunker även konfirmationssiffrorna stadigt. Det är en helt sund utveckling, i annat fall hade det verkligen funnits skäl till oro och eftertanke. På sina håll förekommer det även att konfirmander efter ett tag hoppar av "undervisningen" eftersom kvalitén är så otroligt låg. "Prästinnan kunde inte svara på en enda fråga om vad kristen tro står för" konstaterade sex avhoppade "konfirmander" i Sofia församling i Stockholm för något år sedan. Sådana kritiskt tänkande unga människor bevisar att de vare sig behöver nån “konfirmation” eller något sv”k” utan kan stå helt på egna ben. /John

  SvaraRadera
 11. -Jag ber bloggläsarna särskilt notera Antonys och Johns omdömen om kyrkan, där den sistnämnda lovprisar den sjunkande konfirmationssiffrorna och den andre stämplar den politiskt.

  Så visar signaturerna kärlek till och omtanke om Kristi kyrka på jorden!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte lite sent att försöka prata upp Svenska Kyrkan?

   Bättre då med en klar analys och handling därefter!

   Nils Dacke

   Radera
 12. BOD,

  En "kyrka" som inte längre på något sätt kan kallas en "Kristi Kyrka" behöver reformeras och återgå till grunden, dvs Kristus och den apostoliska tron inte en blind omdömeslös beundran.

  Det vill inte Ni politruker eller era på andra grunder än apologi valda biskopar och övriga prelater.

  Politruker som låtsas tro att alla politruker som styr inom SveK är kristna och har den kristna tron som ledstjärna trots åtskilliga bevis på motsatsen är knappast rätta personer att styra SVeK tillbaka till en Kristi Kyrka.

  Det är förvisso sant att Gud älskar syndaren men det är lika sant att han aldrig överser med synden och att han i sådana fall utspyr denna kyrka.

  Än kanske den kan sägas vara varken varm eller kall och har en nådatid-jag vet inte men helt klart har den valt en annan väg än vad Jesus och apostlarna visade med exempelsevis präster som Ulla Karlsson och andra som t ex talar om att fylla påsken med annat innehåll.( Uppståndelse som inte kan säljas? ens med mördande reklam. Konfirmationer utan undervisning i grundläggande kristen tro utan mest liknar lekstuga för halvvuxna. Det är ingen Kristi Kyrka, det inser t om ateister och agnostiker men tydligen inte politruker.

  SVeK har kanske en framtid därför att ännu finns det som jag brukar påpeka öar kvar där Guds ord predikas rent och klart men det är öar som motarbetas av de som styr inom SVeK. Man bör också notera att de som kämpar för bevarandet av den kristna kyrkan är stort sett alla pensionsmässiga eller redan pensionärer och som sådana maktlösa gentemot den sekulära,synkretistiska eller rent gnostiska, ja en i sanning osalig blandning, hierarkin som tagit över makten inom SveK.

  Du ber att vi skall be för t ex ateisten M.W så att hon blir kristen. Ja , det må vara en from önskan som väl ingen kristen säger emot men det betyder inte att en sådan skall styra och ställa inom SVeK som uttalad ateist och en "kyrka" som medvetet väljer ateister som styrande är denna "kyrka" kan omöjligt vara en Kristi Kyrka.

  Det inser som skrivet alla utom tydligen politruker.
  Ateisterna fröjdas det må vara hänt, agnostikerna får enbart anledning att fortsätta vara agnostiker ty inom SVeK ser de inget att tro på. De noterar i bästa fall hur apologeterna behandlas och att ortodoxi betraktas som något skamligt.

  //HH

  SvaraRadera
 13. HH,

  Du bör påminnas om några kloka ord nyligen i Världen idag av Anders Gerdmar, docent i Nya testamentets exegetik vid Uppsala universitet. Han skriver om Andens enhet och varnar bland annat för det han kallar den "triumfalistiska enheten", dvs den - läs nu noga och ta till Dig - "där man tror sig ensam äga sanningen". Ett sådant synsätt har ingen framtid, konkluderar han.

  Alltså, HH, Du äger inte ensam sanningen, som jag så många gånger tidigare har påmint om - uppenbarligen till ingen nytta!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 14. BOD,

  Det låter något. Hur vore det om du istället bekymrade Dig för denna kyrka som t ex helt struntar i apostelns råd hur kyrkans styrelse skall väljas.

  Tror Du en MW eller en UK skulle haft plats där oavsett kön?

  En apostolisk kyrka?

  Att vara docent i nya testementets exegetik innebär inte att man är apologet. Det vore önskvärt men alls ingen garanti .

  //HH

  SvaraRadera
 15. HH,

  -Läste Du inte vad Gerdmar skrev. att inte tro sig äga hela sanningen. Synnerligen klokt konstaterat och som man inte behöver vara exegetiker för att säga och hålla med om.

  -Att inte äga hela sanningen, var det HH.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 16. BOD,
  Hur var det med det apostoliska.

  Påstår sig SVeK vara apostolisk?

  Om så, vilket Du rimligtvis vet är ett faktum så borde tom Du om du kunde lära Dig läsa innantill och dessutom förstå vad Du läser inse att detta är den inte.

  Vad värre är. Den har inte ens ambitionen.

  Den baserar sig på lögn.

  //HH

  SvaraRadera