lördag 10 mars 2018

Moheda, lördag

Så är jag i hamn och hemma.

Jag har fullgjort det jag planerade för 18 år sedan, att själv fara med barnbarnet till London med ett program som barnbarnet självt fick bestämma. Utom ett. Vi skulle till British Library. Det blev fyra barnbarn och det fjärde är, säger modern, "fjärde barnet". Jag har undrat lite vad det betyder, men antagligen betyder det att ungen är självgående och tar för sig. Hon fullgjorde sitt löfte att bjuda sin morfar på en ale, en ESB. Om aftonen efter Lejonkungen praktiserade hon steg från drillflickorna, jag tror inte det var lärdomar från ridskolan även om jag kunde uppfatta det hela som steg av en spattig häst. Jag försökte lugna det entusiastiska barnet och sa "Sigrid, dom tittar på dig!" Svaret tål att tänka på inte bara 8 mars: "Jag vet, och jag gillar det!" Say no more! Hon gillade dock inte när alla kallade henne "Princess", för det var hon ju inte. Det ledde till en diskussion om alla människors lika värde. Hon trodde på det. Skolan indoktrinerar och morfäder lär ut kritiskt tänkande. Dignity betyder värdighet, inte värde.

Om frun dessutom åker på en sån där rejäl sjukdom, som man ogärna talar om, kanske det finns skäl att vara tacksam att man inte är hemma. Hundarna var orolig och skällde under den aktivitet som dehydrerar kroppen. Det kan handla om djupfrysta hallon som inte ska ätas utan vidare. Say no more!

Torsdagsdepressionen tog jag till mig sent i går kväll. Thomas Petersson vet att förtälja att "vi står i en ny tid som kyrka" och det har vi hört förut också. Det är inte ens intelligens sagt. Den moderna människan har alltid varit modern. I sin tid. Och om detta nya, det moderna vet vi ett. Det kommer att bli omodernt. Den nya tid som Petersson uppfattar att vi står i, blir gammal tid. Och vari det nya består, tror jag inte Peterson har förmåga att förstå. Då skulle det redan nu, karln ska fylla 50 år, ha framgått av åtbörder och tal. Ingen tycks ha kollat sjukskrivningstal i Växjö, där Petersson är domprost eller analyserat det som verkar vara kyrklig organisationskollaps. Inför valet talade han om kyrkoantikvarisk ersättning på Gotland. Han sade sig vilja ha mer pengar, för den har minskat. Jag tog mig för pannan. Det gamla problemet var ju att den ambitiöse länsantikvarien lyckades lyfta in massor med pengar just sin Gotland och att domprosten Hermansson skrev på falska intyg ihop med POSK-aren Harlevi. Men strunta i det! "Jag är ju en ny möjlighet med mina erfarenheter och med min person och kan bidra till något nytt." Peterson har talat. Det låter något. Han tycker också att "det ska bli mycket spännande att få lära känna ärkebiskopen, att få samtala med henne."

Jag inser att vägvalet skulle kunna ses som etiskt, jag måste fråga min vän dr F. Ska man låta dig bli deprimerad när man inhämtar detta eller ska man förfalla till munterhet? Är det om lägen som dessa det heter att verkligheten måste vridas ner till fiktion? Jag har i fallet Peterson inte riktigt kunna förlika mig med att han la ner gudstjänstlivet i Ormesberga, som ni märker.

SKUT-eländet utspelas tydligen med en ny variant. Skadestånd för felaktiga uppsägningar. 50 000:- yrkas. Det kanske är en struntsumma när det kostar 40 miljoner att utreda allt möjligt SKUT-elände. Jag säger ett: jag vill inte läsa om fler missar på kyrkokansliet.

Då har jag ändå inte läst den längre versionen, den som inte ryms i papperstidningen, om kyrkohandboken. Fler kritiker träder upp men kyrkokansliets jurist vill inte kommentera. Han tror tydligen att någon begär att det ska förhandlas via media. Det begär ingen. Men vi begär faktiskt transparens och nu vill jag veta hur det kommer sig, att felaktiga besked lämnades till kyrkostyrelsen för frågan ställdes tidigt. Naturligtvis kan en bok inte tryckas och än minre distribueras om rättighetsfrågorna är olösta. Det leder bara till skadestånd. Om två enskilda haft invändningar kunde byråkratin ägnat sig åt överkörning. Men nu står också Lars G Ståhl bland kritikerna. Det är en man jag håller högt. Han vet vad han talar om, han är synnerligen trevlig att umgås med och klar i förhandlingar. Han vet vad han vill. Han har då förmågan att undvika sin egen trevlighet när han förhandlar. Och Lars är strateg. Thomas Appelqvists genomgång måste glädja Thomas Grahl. Det är faktiskt inte obetydliga magsura gubbar som för fram sina synpunkter utan högst kompetenta analytiker och kritiker som bidrar med kritik. Den borde tas på allvar. Själva förvaltarskapstanken kräver detta.

Modéus II deklarerar nu att han är för religionsfrihet. Intresseklubben noterar. Men var inte Elias Brunzell en så rejäl smäll att Modéus II hade svårt at reda ut begreppen. Vad menade han när han välkomnade böneutropen? Det blir alltmer oklart.

Låt oss nu se framåt och förbereda morgondagens firande. Har ni köpt ljusen och ordnat med allt?
56 kommentarer:

 1. Sicken idealmorfar!

  PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att i tid sätta avtryck. Annars skingras bibliotek och arkiv!

   https://www.youtube.com/watch?v=hPZfN2iC_Qs

   Lars-Gunnar

   Radera
  2. Sicket idealbarnbarn som bjuder på ESB!

   Radera
 2. Hemma, i hamn och hackande!

  -Välkommen hem, hr bloggare, till gamla Svedalas Moheda, det trygga huset invid stambanan och (vilka jag dock inte välkomnar) nytt hackande på biskopar:
  nu igen Modéus och den ännu tjänstgörande domprosten, som flyttar till Gotlands biskopsstol.

  Ja, finns det någon biskop - utom avlidna - i vårt land som prisats och hållits högt av Dag Sandahl?
  Jag söker och söker i minnet men kan inte finns någon. Det kan förstås bero på ett med åren avtagande minne hos mig. Men jag kan i varje fall inte erinra mig någon, som önskats Guds goda välsignelse av honom inför övertagandet av biskopsämbetet. Eller givits fina vitsord, uppmuntrande tillrop eller i övrigt känt den själens värme, som positiva hälsningar från andra Kristustroende kan ge.

  Det är trist och tråkigt och blir inte bättre av att Dags doakör inte heller kommer med uppmuntrande och värmande önskemål, även om vi vet att riktigt dresserade körmedlemmar skall göra som far/dirigenten/körledaren säger, gör och tycker.

  Därtill läser vi att bloggaren så snart han satt sin fot på svensk mark åter skjuter semantiska skott mot Kyrkokansliets handläggning av handboken.

  Pang, pang mot biskopar och primus inter pares Jackelén! Pang, pang, pang mot såväl den nya handboken som mot tryckningsförfarandet av den!

  Och det står nog inte länge på att det blir pang, pang, pang och pang mot självaste Svenska kyrkan igen. Bloggarens bössa tycks ju faktiskt ständigt vara vänd mot den, fast den inte alltid är laddad.

  Då är det tryggt, kära vänner (jag inkluderar alla, fast många här inte vill vara vän med mig) att vår älskade folkkyrka står pall och trygg mot den beskjutningen. Kunde dess tjocka, historiska murar tala och Guds ansikte skönjas där, skulle orden kunna bli dessa:

  -Lägg ned ärtbössan käre Dag och välkommen till min kyrka. Här finns alltid plats och värme för Dig. Du är önskad här hos mig och mina biskopar. Du är en fin tillgång för mig.
  Varmt välkommen, käre vän! Ta doakören med Dig!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pensionerade biskopar brukar få goda vitsord.

   Radera
  2. Bengt Olof, ser Du inte problemen med en kyrkohandbok där processen fått enbart gult och rött ljus och där upphovsrätten inte klarats ut före beslut? Och Du som gillar demokrati, är det de folkvaldas fel?
   Kh på landet

   Radera
  3. Dessutom kritik mot felaktiga uppsägningar.
   Det är ju fullkomligt självklart att SvK och SKUT står över svensk lagstiftning om anställningsskydd (+ upphovsrätt m.m.)

   Eller?

   Radera
  4. Bengt Olof har rätt. Det är dags att lägga ner Ärtbössan. det bidrager bara till mera soppa.

   Finns det inte en kallelse i stället att "bygga tempel" eller "återuppbygga murarna" som vi kan läsa i Esra bok. Först byggdes altaret sedan templet. ( i Esras bok tom Avkragas präster) I Nehemja 1 kapitel ser man ett mönster hur man hanterade situationen i den tiden, kan vi lära av detta? Att det infinner sig svårigheter i bygget läser vi om i kap 4, känner vi igen Sanballat och Tobia?
   Det finns ett vägval:
   -en som säger Han är Vägen, Sanningen och Livet och
   -Herr Dike som bjuder till sin kyrka, välkomnande, gott om plats, varm, där man är önskad, välkommen och blir en tillgång.
   Prästänka

   Radera
  5. Prima inter pares heter det när man behagat välja en dam till ämbetet.

   Radera
  6. Svar till prästänka
   Jag tror inte att det här kan vara platsen att bygga församling. Genom åren har Bloggaren dessutom gett massor av tips på bra böcker. Nej, församling ska byggas på platsen, där du bor. Med de medel som Kyrkan förvaltar.
   Vad är det för värme Dike erbjuder? Den känslopjunk som tyvärr är så vanlig i Svek.
   För att kunna bygga är det också nödvändigt att identifiera sådant som står i vägen. Och det gör Bloggaren på ett förträffligt sätt.
   Stig W

   Radera
  7. Bengt Olofs enständiga försvar av kanslisternas handläggning av kyrkohandboken börjar likna skyddande av brottsling (vilket ju i sig är ett brott).

   Radera
  8. Släng ut löjeväckaren och bloggterroristen BOD från bloggarDag nu och en gång för alla! det finns inte ett vettigt ord eller argument i tjafset!
   BORT och UT med Dike!
   Berit

   Radera
  9. Stig. Visst måste det finnas ledare som kan urskilja rätt och fel. agnarna från vetet, profetröster i tiden- Det är en bristvara.

   Vi är alla syndare och lever i en fallen värld, behöver förlåtelse och försoning, inte alltid lätt att skilja på sak, företeelse och person, men när vi "sänker" varandra, sjunker vi till samma nivå som vår motpart och då förlorar vi respekt för det vi står för och vill förmedla. Det är svårt att tala sanning i kärlek.
   Att bygga församling är inget ensamarbete, det behövs ett team som är och vill v ara ledda av den Helige Ande.
   Prästänka

   Radera
  10. Vänta och se, Göran!

   -Dom har inte fallit, +Göran. Därför tillråds Du större försiktighet i kommentarerna om saken.

   Inte ens en rättegång är för handen, ej heller ens en åklagare involverad. Om nu inte du ser Dig som en sådan.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  11. Bengt Olof, du har rätt i att dom ännu inte fallit. Men faktum kvarstår: det finns ingen överenskommelse i enlighet med vad lagar om upphovsrätt kräver.

   Enligt vår rättsordning är ingen skyldig förrän han/hon är dömd. Men den som uppenbart inte har uppfyllt vad lag kräver står åklagad, tills han/hon visar sig ha gjort så.

   Men du kanske menar att man får göra vad man vill, bara man ser till att inte bli påträffad och dömd.

   Radera
  12. Hr Dike påstår sig tycka att författare har rätt till sin text. Upphovsrätt är just författares rätt till sin text. Hr Dike tycker att man kan strunta i upphovsrätten. Åtminstone så länge man inte blir åtalad och dömd. Hr Dike motsäger sig själv och är vad min far skulle ha kallat för en stor blarr.

   den Lea

   Radera
  13. -Blarr, dundrar irriterat Lea.
   när hon tar steget, det stora men snea,

   upprörd över det jag till Göran skrev.
   den rätta meningen var för henne skev,

   Av detta bör hon lära att inte ha brått,
   ingen må dömas när han på fötterna har torrt;

   Därför, kära den Lea, sakta i backarna,
   inte dags än i taket med klackarna!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  14. BOD, vad menar du egentligen med ovanstående blarr - eller bludder om du föredrar det uttryckssättet? Svenska kyrkan struntar uppenbarligen i upphovsrätten. Tycker du att detta är rätt? Har en författare rätt till sin text eller inte? Svara på det!

   Radera
  15. Elisabeth,

   -Klart att en författare har rätt till sin text. Men den aktuella saken är ju inte avgjord och reglerad än. varför då "döma" redan nu?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  16. Det är fastslaget att Svenska kyrkan har struntat i upphovsrätten. Hr Dike har tydligen inte det ringaste problem med det. Brått och torrt rimmar för övrigt inte.

   den Lea

   Radera
  17. Men detta rimmar, Lea!

   -De finns som aldrig vill glömma,
   utan ständigt är kvicka att döma!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  18. Och varför ska vi glömma författares rättigheter? Varför ska vi glömma att svenska kyrkan struntar i dessa?

   den Lea

   Radera
  19. Är jag den enda som vid åsynen av texten "aldrig vill glömma" och "kvicka att döma", kommer att tänka på ett ordspråk som innehåller ord som "sten" och "glashus"?
   Vem är det som otroligt snabbt kommer med en friande dom för vad det än vara månde utom statens skiljande från kyrkan?

   Radera
 3. Intressant. Vilken kyrka är det Dike håller sig med. "min kyrka", och inbjuder andra till? Vad gör man i den kyrkan söndag förmiddag t ex? Och hur ser man på lagfäst upphovsrätt i den kyrkan? Vilken är i stort dess lärogrund?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad man gör i kyrkan söndag förmiddag är parasiten BOD den siste att kunna svara på.
   1. Han är aldrig nånsin där.
   2. Han ger blanka tusan i vad som händer där.
   Berit

   Radera
  2. -Vilken kyrka? Det är ju samma kyrka som bloggarens!

   -Han ställer frågor, som han vet svaret på.
   Alltså Svenska kyrkan, där KO:s portalparagraf (som han naturligtvis känner på sina fem fingrar och i själen)stipulerar att kyrkans tro, bekännelse och lära, gestaldad i gudstjänst och liv, är grundad i GUDS HELIGA ORD (betonat av mig).

   Vi tillhör alltså samma kyrka, Du Dag och undertecknad! Där vi båda har rösträtt i kyrkovalen - rösträtt utan graderad skala.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  3. Jaha. Jag använde min rösträtt i dag. Jag sjöng med i psalmerna i högmässan. Hur var det själv? I din kyrka, menar jag.

   Radera
  4. BloggarDag,

   -Jag var inte i min församlingskyrka denna dag men följde en annan gudstjänst.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 4. Kan inte dr Sandahl se på ärkebiskopen med samma ögon och förståelsen som morfar såg Sigrid?

  SvaraRadera
 5. Det är inte så svårt att sjunga med i denna kör, bäste Bengt Olof. Med vilken kör sjunger du i "din" kyrka? Alla avgiftsbetalare som inte är där? För stenmurar brukar inte ge ifrån sig många ljud.
  Stig W

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om dessa tiga, skola stenarna ropa.

   /Sophia

   Radera
  2. BOD är heller aldrig där. Men tar ut rejält arvode och andra tveksamma ersättningar ändå.
   Berit

   Radera
 6. Generositetens öppna kyrka!

  -Elegant glider bloggaren och Stig W ifrån frågorna om varför Svenska kyrkan alltid är de usla biskoparnas kyrka, de som aldrig är värda ett enda, värmande ord, kyrkan, vars budskap alltid är det tunna och torftiga, aldrig det äkta och djupa, kyrkan som påstås in i minsta detalj styras av politiker, vilka i sin tur per definition är totalt ointresserade av kristendom, kyrkan som inte har förmåga att administrera sina frågor, kyrkan som är djupt skadad, därför att kvinnor har släppts fram som präster - ja, alltså en kyrka som är under all kritik, inte en kyrka utan en apparat som förmedlar något som bloggaren kallar MTD-religion och hans doakör därför lika troget och lojalt upprepar som de okritiska eftersägare som många av dem är.

  Vilken usel kyrka Svenska kyrkan är i herrskapets ögon. Aldrig ett enda positivt, berömmande ord kommer från detta håll, bara kritik, kritik och åter kritik!.

  Som jag skrev och gör det nu igen:
  -Svenska kyrkan står säker och trygg och vänder i denna Guds trygghet andra kinden till: välkomna, mina älskade barn, låt ilskan och känslorna lägga sig och förbytas i glädje.
  -Sven ska kyrkan är öppen och generös, stöter inte bort någon, som ni tycks göra med kyrkan.
  Välkomna till denna fina kyrka, mina älskade barn!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD - Tror Du inte att flertalet kommentatorer här har EGNA erfarenheter av SvK? Och att många - dock inte jag - också går där oftare än Du?/Paul

   Radera
 7. Paul,

  -Märkligt då, att alla bara har starkt negativa erfarenheter av kyrkobesöken. Och alla nästan likalydande.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, BOD, det är väl inte alls märkligt..."hälsan tiger still", så det är naturligt att negativa erfarenheter redovisas oftare än positiva. Men den kritik som framförs, gäller ju inte i första hand "kyrkobesöken" utan andra ting; t.ex. hur SvK:s förtroendevalda och högre beslutsfattare agerar och/eller resonerar - inte enbart i renodlat teologiska spörsmål. Jag tycker nog att mer borde kunna göras för att höja den teologiska kompetensen (eller är det lojaliteten?) hos både förtroendevalda och somliga präster (t.ex. om Treenighetsläran och andra grundläggande trossatser)./Paul

   Radera
  2. "Välkomna till denna fina kyrka, mina älskade barn!"
   Ett sånt OERHÖRT HYCKLERI från en som aldrig nånsin sätter sin fot frivilligt i en kyrka! BOD går mer och mer in i rollen som galenpanna!
   Berit

   Radera
  3. Det kan väl tänkas att BOD verkligen är i sin kyrka medan vi andra är någon annanstans? Det kan vara praktiskt att hålla sig med en egen kyrka.

   Radera
  4. En liten "formalitet", BOD: Ja, "kvinnor har släppts fram som präster", men detta var INTE kyrkomötets beslut, utan riksdagens. Att ett extrainkallat kyrkomöte därefter inte kunde stå emot, är en helt annan historia. Jag kallar detta sekulärpolitiskt övergrepp./Paul

   Radera
 8. Där vindarna möts...kan ses ikväll till 23.59 (5 timmar till).

  I juni 1941 deporterades 40 000 människor från Estland, Lettland och Litauen till arbetsläger runt om i Sovjetunionen. Där vindarna möts berättar historien om estniskan Erna Tamm, som förvisades till Sibirien tillsammans med sin lilla dotter Eliide. Filmen är baserad på de brev som verklighetens Erna skrev till sin make, Heldur, utan att veta var han befann sig eller om han ens levde.

  Något mycket angeläget att fundera på...varför deporterades ester, letter och litauer till Sovjet? Var de inte tillräckligt underdåniga inför ockupationsmakten ? Skulle de ersättas med människor som var mer anpassliga?
  Filmen är barnförbjuden.


  https://www.svtplay.se/video/12631384/dar-vindarna-mots

  Förpassa diktaturer/imperier till historiens avskrädeshög.

  Låt oss aldrig bli slavar åt översittare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är jag ense med Dig. Men svaret är väl att många balter hade varit Hitlers medlöpare, och därmed sågs som farliga fiender? Många oskyldiga gick under i de sovjetiska lägren, men en hel del skyldiga kom undan, bl.a. till Sverige. I vart fall står de väl nu alla inför Guds dom./Paul

   Radera
 9. Apropå absolut ingenting så såg jag på Fejjan en skylt från SvK Mörrum Elleholm:
  " GUDS TJÄNST
  MED SMÅ OCH STORA
  SÖNDAG 11 MAR KL 10:00
  KYRK FIKA I
  FÖRSAMLIN GSHEMMET
  VÄLKOMNA"

  Kan någon bekräfta skyltens autencitet?
  Finns det även någon som kan förmedla till församlingens kommunikatör att denne är överbetald?
  Eller blir jag kanske beskylld för att bara överkritisk mot SvK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunikatörer tas mestadels ur den stora skaran icke anställningsbara journalister av varierande utbildning och kompetens.

   Skallagrim

   Radera
  2. Kommunickattörer har en nödvändig varumärkesbyggande funktion i alla framåtsyftande organisationer. Utan oss professionella kommunickattörer skulle folk kunna få för sig att se på saker och ting som dom är. Hur skulle det då gå med all mödosamt upparbetad folkuppfostran och värdegrund?

   Bill, kommunikattör hos EKM

   Radera
  3. Enligt kommunikattör Bills logik har församlingen i Mörrum särskrivningar som värdegrund.
   Snacka om folkuppfostran åt fel håll.

   Radera
  4. F'låt! Ja va allt lite slarvi me språket. Så här ska de ju va:

   Kommunickattörer har en nödvändig varu märkes byggande funktion i alla framåt syftande organisationer. Utan oss professionella kommunickattörer skulle folk kunna få för sig att se på saker och ting som dom är. Hur skulle det då gå med all mödo samt upp arbetad folk uppfostran och värde grund?

   Bill, Master of spin, legitimerad kommunikattör hos EKM

   Radera
 10. Om sanningen ska fram uppträder SvK mycket olika från pastorat/församling till pastorat/församling. Det finns fantastiska platser med genuin kristocentrusk förkunnelse. Och det finns platser med usel och tunn förkunnelse. Det som oroar mig att de senare verkar bli fler och fler. Många predikningar ssknar idag äkta biblisk substans och är ett hån mot det evangelium prästen är satt (vigd) att förmedla. Jag är innerligt trött på dessa kåserier som lika väl kan åhöras annorstädes. Ssltet har mist sin sälta och duger inget annat till ön att trampas ned. Så käre BOD, vi är många som har denna erfarenhet och då hjälper det föga med dina sockrade ord om vår demokratiska folkkyrka. Varför förnekar du att det finns uppenbara och allvarliga brister i denna? Du bidrar inte till något konstruktivt med ditt ältande om att det i stort sett ser bea ut. Skriften påpekar att det är dom falska peofeterna som förkunnar att allt står väl till när det inte är så. Jag som skriver har 45 års erfarenhet som präst i SvK och tror mig om att känna verkligheten bättre än många demokratiskt valda förtroendevalda som är sina politiska partiers lydiga redskap.

  SvaraRadera
 11. Perax,

  -Vet Du inte vad som står i Kyrkoordningens, KO, portalparagrafen, nr 1 första stycke:

  "Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära, som gestaltas i gudstjänst och liv, är grundad i Guds heliga ord . . ."

  -Är grundad i Guds heliga ord! Svenska kyrkans verklighet, käre vän.

  Jag kan tillägga att något lydigt redskap för ett politiskt parti har jag aldrig varit. Fråga dem som vet!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. STOR LÖGN OCH FÖRBANNAD DIKT!
   /John

   Radera
  2. Svenska kyrkans tro ja.
   Men är det den som alla präster vigda i SvK förmedlar?
   Det är väl inte så att de aldrig yttras ett kätterskt ord i SvK för att det står en text i KO?
   Enligt bekännelsen från Nicea så föddes Jesus av en jungfru, vilket då avsågs att tolkas bokstavligen.

   Radera
 12. BOD, det som står i KO kan omöjligen klinga mer falskt, när t ex Gud ändrat åsikt på senare tid och nu menar att äktenskapet inte endast är för man och kvinna. Snart är det väl dags att ändra sig igen, t ex att Jesus är halvsanningen och en av vägarna samt livet men inte för den som dödas i aborter vilket Svenska kyrkan verkar applådera redan nu.

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonas M, Svkys förräderi mot de ofödda barnen är bortom tragedi det är människoförakt och fullödig nihilism. Det om något visar att Svky tjänar någon annan än Gud!

   Antony

   Radera
 13. Så ihåligt BOD, att hänvisa till vad som står i
  KO. Den återspeglar väl inte hur det ser ut överallt. Logiken är skrämmande låg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Perax, KO gäller ju!

   -Varför drar Du en sådan slutsats, när portalparagrafen är tydlig?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera