lördag 18 februari 2012

Fördomskontrollen: Seglora smedja, KT och Hermansson själv

Fördomskontrollen är en nyinrättad kontrollinstitution som syftar till att mäta graden av fördomar. Problemet är förstås att hitta en vetenskaplig kontrollmetod och i väntan på en sådan måste man nöja sig med stickprovskontroll. Vi gör ett försök!

Seglora smedja jagar bloggen Kristen opinion och där är det särskilt Annika Borg som är den misshagliga om man nu inte räknar Helena Edlund, som också blir ansatt. Helle Klein är särskilt upprörd över att Kyrkans Tidnings chefredaktör i Kleins kolumn i bladet strök upplysningen att Edlund ackrediterats som journalist för Sverigedemokraterna under Almedalsveckan. Klein har, meddelar hon, haft en lång mejlväxling med Kyrkans Tidnings chefredaktör.Klein är uppenbart van vid att få som hon vill och kraftigt störd när hon inte får det - lika störd som av det faktum att Borg tänker annorledes än hon. Det skulle, med andra ord, bli fred i vår värld om bara Klein fick bestämma. Fast nog finner jag det lite patetiskt att den med gåvor och allmänna medel samt kollekt understödda tankesmedjans stora tänkare sitter och lusläser Annika Borg. Förklaringen är förstås den, att Annika är känd och hennes synpunkter kan förväntas få genomslag. Detta stör tankesmedjan! Annars kunde man tänka sig att alternativen i öppen debatt klarläggs och sammanhangen kompliceras ... Det som kallas osakligt kanske kan bringas till sak?

I sammanhanget dyker jag upp. Annika Borg har försvarat att jag bjöds in för att tala om Jesus. Men här kommer den intressanta fördomen. Seglora smedja skriver: "I samma inlägg skriver bloggen om de kvinnor som upplevt obehag inför Dag Sandahls besök i Visby." Nu var jag inte i Visby men eftersom tankefiguren "kvinnoprästmotståndare" dyker upp, skapar Segloras smedjas tänkare sig en passande bild. Fördomskontrollen noterar! Feltänk och felläsningar och felslut är upplysande. Det är inte utan man skulle vilja se en offentlig granskning av Seglora smedja - ekonomi, idé och kompetens. Det är lite för mycket av att halka in på en räkmacka i sammanhanget för att jag ska vara riktigt trygg och lite för mycket av fixering på person och mindre av sak för att jag ska vara riktigt intellektuellt stimulerad.

Kyrkans Tidning rapporterar om domprosten Hermansson och finner honom frikänd. Men detta var inte nyheten. Det nya var tillsynssamtalet och markeringen mot stämplandet av kvinnoprästmotståndare. En begåvad kommentator har sett saken. Nu ska frågan ställas: Är det en medveten policy på Kyrkans Tidning eller handlar det om bristande journalistisk kompetens? Fördomskontrollen slår till och hamnar i förvirring - för det kan vara både - och och båda förklaringarna i förening.

Hermansson har anmälts i härvan med kyrkoantikvarisk ersättning och anklagas för att ha ljugit. Upprördheten över anmälan tycks i första hand gälla att anmälan är anonym. Fördomskontrollen ger vid handen att när indignationen gäller anonymiteten mer än anmälan i sak, då är det lurt. Saken som anmälts är relativt enkel att kontrollera. Vad händer om det visar att Hermansson inte talat sanning och alltså inte insett allvaret att skriva på falska intyg för att få ut ersättningar? Statens man i sammanhanget fick gå. Är det en fördom att förmoda att Hermansson i det läget ryker? Antagligen inte. Saken gäller ungefär ½ miljard kronor årligen för det är vad den kyrkoantkivariska ersättningen hamnar på. Men sådana pengar får det inte fuskas. Fördomskontrollen slår till - det verkar som om Hermansson har allvarliga problem just nu.

.

8 kommentarer:

  1. Fler har upptäckt journalistens självständiga tolkning, Dag: http://holtter.wordpress.com/2012/02/17/kt-hoppas-ni-att-vi-lasare-bara-laser-rubriker/

    Apropå sandlådebråket så var det är helt enkelt lysande och säger allt:

    "Fast nog finner jag det lite patetiskt att den med gåvor och allmänna medel samt kollekt understödda tankesmedjans stora tänkare sitter och lusläser Annika Borg. Förklaringen är förstås den, att Annika är känd och hennes synpunkter kan förväntas få genomslag. Detta stör tankesmedjan! Annars kunde man tänka sig att alternativen i öppen debatt klarläggs och sammanhangen kompliceras ... Det som kallas osakligt kanske kan bringas till sak?"

    Å, Dag! Bli aldrig gammal!

    SvaraRadera
  2. Jo förresten, om nån vill göra en granskning av Seglora smedjas verksamhet så ligger deras årsberättelser här: http://seglorasmedja.se/om-oss/

    Jag har försökt men det känns ungefär som när en filmkritiker måste skriva en recension om Sean Banan och det gör man bara för pengar.

    SvaraRadera
  3. Hermansson och Klein - vad kan de båda tänkas ha gemensamt?
    Jo, inom några år är båda biskopar. Båda har stöd av det politiska etablissmenaget i Kyrkan. Och sådana går det väl för i värdslig bemärkelse.

    SvaraRadera
  4. Tänk om torsdagsdepressionen hade vågat anlita ditt kåserande.Jag håller naturligtvis inte med dig om allt men jag trivs med din vassa penna. Likriktning är det värsta jag vet!

    SvaraRadera
  5. Som pensionär och därmed desarmerad fördetting -kanske rent av kyrkligt korrekt(kåkå) gift- lär nog Bloggardag få sin inbjudan att skriva i KT. Man behöver inte frånkänna det kyrkliga etablissemanget allt omdöme. Faktiskt. Av samma skäl kommer aldrig domprosten Hermansson att bli biskop. Att han redan befordrats långt över förmåga, torde stå klart för även den mera närsynte.

    Per S

    SvaraRadera
  6. När man på Seglora tankesmedja skriver om "Tryggare kan ingen vara" skulle man vilja travestera "Styggare kan ingen vara"
    Thomas Andersson

    SvaraRadera
  7. Bloggeri bloggera - nog har bloggosfären vitaliserat den kyrkliga debatten, allt!

    SvaraRadera
  8. Om Helle Klein ska bli biskop, så kommer Svenska kyrkan att omvandlas till en kamporganisation mot den socialdemokratiska partiledningen. Här får s-ledningen sina fiskar varma. S' utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin är ju en av dem, som håller på att sätta världen i brand. Det gör förstås inte Syriens diktator Assad, för han har ju fullt upp med att sätta sitt eget land i brand. Har han ens resurser över för att fortsätta att underblåsa konflikten mellan israeler och palestiner?

    http://blogg.aftonbladet.se/helleklein/2010/12/pinsamma-avslojanden-om-ahlin

    Samme Ahlin ville Juholt göra till biträdande partisekreterare alldeles före sin avsättning, detta sedan Aftonbladet under flera månader drivit en hatkampanj, som saknar motstycke i svensk mediehistoria, mot Juholt. Juholt och Ahlin tillhör samma försvars- och säkerhetspolitiska gruppering inom s.

    Och det är denna försvars- och säkerhetspolitiska gruppering som både före och efter Juholts partiledartid har dominerast socialdemokratisk säkerhetspolitik, som för övrigt har byggt på ett intimt samaarbete med de övriga demokratiska paratierna (läs: de borgerliga partierna) i riksdagen.

    Klein hade emellertid lite otur med sin artikel. Den publicerades bara ett par månader före starten av det arabiska upproret, som visar att diktatorerna inte alls hade eller har det solida folkliga stöd, som legat till grund för hennes säkerhetspolitiska analyser.

    Låt inte Svenska kyrkan bli en relikt av den sovjetiska utrikespolitik, som stödde allt som var emot USA och de europeiska demokratierna!

    Med tanke på möjligheten till en socialdemokratisk valseger, var det väl inget att uppröras över att den dåvarande s-ledaren Mona Sahlin tillsammans med partiets utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin, avlade en artighetsvist på USA-ambassaden och tydligen gjorde ett mycket gott intryck på ambassadören?

    Att det inte blev någon socialdemokratisk valseger är (fastän andra orsaker också finns) delvis Aftonbladets skuld eller förtjänst. Svenska folket vill inte ha något undergivet gullande med diktatorer och terrorister. Och Aftonbladet uppfattas ju som en socialdemokratisk tidning, trots att den till 91 % ägs av den norska kapitasten Skibstedt (som troligen inte vill ha något s-styre i Sverige) och kallar sig "oberoende socialdemokratisk".

    Är det även Svenska kyrkans partibeteckning?

    SvaraRadera