Kanske har "Sandahlskandalen" kommit av sig. Helgen var innehållslös på den fronten. Jag fick nöja mig med församlingens stora uppbåd av sångare för advents- och julmusik. Kyrkvärden Johan noterade att i de olika körerna fanns familjens tre generationer, som nu sjöng tillsammans. Vi var rätt långt från en skandal i en väl befolkad kyrka, öns största.
Tragedin med två döda efter en brand präglar förstås bygden. Funderingarna är många, när polisen utreder vad som ses som mordbrand. Teknikerna höll på med undersökningar i ruskvädret i lördags och fortsätter. Jag har inte sällat mig till de på plats utanför avspärrningarna intresserade och tycker för den delen genuint illa om det nätbaserade skvallret. Jag ogillar när människor blir föremål - och det gäller också när de blir föremål för skvaller och idoga lägger ner tid på att ta reda på deras namn för att lägga ut. Det handlar om personer med familj och vänner, nära vänner på den plats där jag bor. Någon på det nätbaserade försökte koppla ihop branden i Flakböle norr om Löttorp med en brand i Mörbylånga - som ligger 12 mil bort - och erkände sig sedan inte ha så god kännedom om Öland. Men gissa kan man...
Tänk efter före - och tänk! Det gäller också fabrikationer typ "Sandahlskandalen", där reaktionen mot Dagens Smedja borde bli stenhård. Helle Klein framstår förstås som patetisk i sitt modighetsförsök. Hennes publikation är egentligen liten om än väl sponsrad. Å andra sidan har hon kunnat driva kampanjer av detta slag i Aftonbladet. Är det klarlagt att hennes omdöme var bättre på den tiden?
Definiera därtill. Särskilt slagord. I dagsläget saknar jag begripligt innehåll när jag ser ordet "rasism", ett ord som kan användas för allt man tycker illa om men som inte primärt har just med "ras" att göra. Muslimer är inte av en speciell ras, t ex.
Alla ord som innehåller stavelsen "fob" kräver också definitioner. Fobi är ett psykologiskt tillstånd, agorafobi t ex - torgskräck. Det finns inga sakliga skäl att tycka illa om att vistas på torg - men somliga gör det. Det finns förstås en avsikt med att stämpla sina meningsmotståndare att drivas av omotiverad skräck - fobi - men håller det sakligt? Kan en homosexuell amerikan i Amsterdam och Oslo har fått sådana erfarenheter av muslimer, som kastat glåpord och sten efter honom och hans pojkvän/partner, att hans rädsla och frågor om vad som håller på att ske i Europa är motiverade och alls inte en fobi? Har judar i Malmö något att berätta om sin vardag, som en del av oss trodde inte var tänkbart? Och vad var det med Rushdie-affären? Definiera och komplicera!
Till denan strävan efter komplikationer hör ansvaret att lyssna på andra för att förstå deras ställningstaganden och sedan kunna kritisera just dem - inte några fabrikationer - och styra på sak, inte person. Jag är högst osäker om ett fenomen typ "Sandahlskandalen" egentligen skulle kunna uppkomma om denna enkla regel till sakdebatt följdes. Då skulle man nämligen få besvära sig med att läsa text - just det som Dagens (fast inte dagens utan förra veckans) Seglora inte sysslar med. Definierar man det intresse som styr Klein & Co, fattar man rätt snart varför.
Till sist en övning i logik.
Jag säger att jag skriver i tidningen X liksom i tidningarna Y och Z. I ingendera tidningen behöver jag solidarisera mig med allt annat som står i tidningen. Där är likheten.
Tidningen X definieras (men redaktionen förnekar förhållandet) som rasisttidning. Det leder med en säregen logik till slutsatsen: "Sandahl likställer rasisttidning med DN." Persuasiv definition och sedan något annat - vad nu det kallas i logikundervisningen. (Dagens Seglora 2012-12-12)
Dagens frågor blir två: 1. Vad heter det logiska misstaget och
2. Vad tillför Dagens Seglora det intellektuella utbytet i kyrka och folk?
De gräver gärna en grop åt andra. I den kan de gärna sitta kvar.
SvaraRaderaUnder tiden andra fyller igen den!!
RaderaDagens fråga 3: skulle din text publiceras hos Dagens Seglora? För Helle Klein kan det ju knappast vara att du skriver en artikel i fel sällskap, men det är kanske tvärtom som är problemet då...? /Niclas
SvaraRaderaPersuasiv definition brukar jag väl på halvt folkspråk kallas övertalningsdefinition. Det mest fantastiska exemplet i dagens samhälle är ju - ursäkta att jag tjatar - när det kallas "tvångssterilisering" när den som föder sitt barn undantagslöst registreras som barnets mor och anses vara en kvinna bortom allt tvivel - och sedan frågar man folk, ja, även riksdagsmän och biskopar, om det är mot tvångssteriliseringar (vilket inte alla var på 30-50-talet!) och plötsligt hävdar alla utom SD (vilken jättechans för Jimmie Åkesson!), ja, t.o.m. vår ÄB (med tyst stöd av övriga biskopar?) att kristlig kärlek och allas lika värde kräver att vi medger att människor understundom föds av karlar! (Att en enstaka mirakulös jungfrufödelse inträffade för 2000 år sedan får man däremot gärna tvivla på även så här i juletid - den enfaldiga berättelsen därom beror ju, enligt Erik Aurelius´ s.k. herdabrev Evangelium för gudlösa, på att Matteus och Lukas inte kände till ägget, och skulle, om den vore sann, göra Jesus till en sorts halvgud).
SvaraRaderaDet logiska misstaget du pekar ut känner jag dock inte namnet på (tacksam för information) men är bekant med själva misstaget (det är därför man ständigt och jämt måste säga "utan alla jämförelser i övrigt"). Ibland kan hopkopplingar och jämförelser naturligtvis vara avsiktligt irrelevanta/elaka för att pådyvla "guilt by association", t.ex. om jag hävdar att såväl Dag Sandahl som Adolf Hitler dissat enkönade äktenskap (syskonäktenskap också bör man väl då tillägga), ibland kan de förstås vara högst relevanta trots att de uppfattas som kränkande. En ung tjej i Finland som själv levat ihop fysiskt med en kvinna men nu sökt sej till det motsatta könet blev anklagad för att jämföra hbt-personer med mördare när hon sa att om t.o.m. mördare kunde göra bättring, så kunde väl hon. Men folk från Rfsl jämförde själva hbt-personer med mördare i adoptionsdebatten, när man sa att om t.o.m. ett par mördare kunde bli prövade som adoptivföräldrar, borde väl även ett par med samma kön kunna bli prövade åtminstone!
F.ö.: Denna bloggpost var alldeles lysande. Det svåra för oss bloggare och övriga delar av mänskligheten är väl bara - som vanligt - att leva som vi lär.
Non Sequitur?
SvaraRaderaDen tidning som brukar kallas "Aftonhoran" kan bara fostra folk som bäst benämnes "xxxx".
SvaraRaderaMen skriv en kommentar på Seglora Smedja, så har du ju skrivit där med.
SvaraRaderaÖstran var väl inte heller en tidskrift helt granskad och sanktionerad av alla dess bloggare?
Nyligen disputerade Anders Mogård på en avhandling om Nathan Söderblom. På Seglora söker man givetvis finna bekräftelse. Antingen är det "misstankens hermeneutik" i förhållande till Skrift och Tradition eller så är det "förtröstans hermenutik" i relation till de egna tankarna och hugskotten. Aldrig är det "kontinuitetens hermeneutik" Opponenten ÄB em prof.K G Hammar och även Seglora ts. borde känna sig träffade av Söderbloms följande kritiska ord: Man måste fånga publikum, och har man gått steg för steg i den förmenta fördomsfrihetens utförsbacke och gjort den ena eftergiften efter den andra, så tager man, om så behöves, det sista steget och förklarar Kristus och kristendomens uppkomst för en myt, som i likhet med andra myter skall poetiskt och religiöst tillämpas. (ur Från Upsala till Rock Island, s 262f)
SvaraRadera