lördag 15 december 2012

Små tankar i kraftig blåst på Öland

Dagens Seglora är gårdagens, ser jag. Har luften gått ur lögnkampanjen? Eller samlar redaktionen nya krafter och nya sponsorer? Eventuella sponsorer kan lägga märke till att endast 43 har röstat i frågan om biskoparna uttalar sig för lite om rasism mm mm. "Nej" leder fortfarande stort, vilket indikerar ett förtroende för biskoparna.

Kanske inte för alla. När det gäller domprosten Wilhelmssons öde kunde stiftet gripit in och sett till att lösningen i tid blivit en annan än någon form av tvångspensionering. När det gäller kyrkonämndens ordförande Walter Überlacker sägs, att han är lite ledsen. Det tror jag. Walter är en vänlig person - och en duglig lärare. Inkallad advokat visste berätta, att det finns de i den kyrkliga Lundahärvan som är betydligt värre - inga namn! För min del räcker det egentligen att konstatera att karusellen startat. Det blir karuseller på många håll i Svenska kyrkan. Inte minst som hälften av samtliga anställda i Svenska kyrkan går i pension till år 2019. Hälften av denna hälft pensioneras innan 2016, om jag fattade saken rätt. Här blir frågan om kompetensöverförande gigantisk och gigantiskt svår. Om någon bloggläsare nu känner för att tröstäta pepparkaksdeg, har han eller hon min fulla förståelse.

På Luciadagen visste Ewa Lindqvist Hotz förtälja - den Dagens Seglora - att kyrkans missionssatsning är ett "högriskprojekt". I det mörker som nu sänker sig över Europa är berättelsebanken om Jesus livsmodsförmedlande. Berättelsen om - inte Jesus själv, alltså, uppstånden och levande mitt ibland oss? undrar jag. Men mission är alltså ett högriskprojekt och satsningen som Kyrkostyrelsen vill göra riskerar "att bli ett ofrivilligt stöd till främlingsfientliga krafter som använder kristenhet som markör för 'svenskhet'." Jag kan inte underlåta påpeka att Kyrkostyrelsnes ordförande ärkebiskop Wejryd nu verkar ha hamnat i dåligt sällskap, om jag läser Ewa Lindqvist Hotz. . Frågan som författarinnan ställer är denna: "Är verklligen den främsta uppgiften för svenskkyrkliga medarbetare och förtroendevalda att betona det kristna som något exklusivt separat från det allmänmänskliga?" Konstig fråga - för vem har sagt det?

I Dagens Seglora - fast inte dagens utan, ja, ni förstår - finns det dock hopp: "Förhoppningsvis kommer kloka hjärtan i stift och församlingar att rikta missionssatsningen på att inte så mycket handla om mission för det kristna utan i stället på mission för det mänskliga. Så kan Svenska kyrkan på allvar vara en ljusbärare i samhället i vår mörka tid."

Det vackraste man kan säga om denna mening är förstås att det talas om kloka hjärtan men inte ett enda ord sägs om kloka hjärnor. Jag nämnde kompetensöverförande. Det behövs nog inte. Här skapas en ny och helt annan kyrka - en med en berättelsebank om Jesus men utan Jesus, en kyrka med massor av lag men inget evangelium.

Till sist undrar jag över språkförskjutningarna i samtiden. Kan "rasism" vara begreppet för precis vad som helst som vi ska tycka illa om? Måste inte komplicerade sammanhang skäras upp i betydligt tunnare skivor?

23 kommentarer:

 1. Svenska kyrkan kan byta namn till Snömoskyrkan.

  Detta är bara sorgligt. Präster som uppenbarligen inte själva förstår vad kristen tro är ska lära andra.

  Jag ber för och hoppas på en kristen väckelse i Svenska kyrkan men ibland är det lätt att misströsta. Tack och lov är ingenting omöjligt för Gud. Frågan är bara om Han vill eller om Han gett Svenska kyrkan tillräckligt många chanser redan. Än finns det kristna präster kvar men hur blir det när merparten gått i pension?

  SvaraRadera
 2. Om Dagens Seglora hade varit gårdagens....för väldigt länge sen. Och lyssnat till Jesu bergspredikan på plats så hade man hatiskt ropat "Rasism, rasism". Eller varför inte "Korsfäst, korsfäst".

  SvaraRadera
 3. Ersättarna för de pensionerade lär inte komma. Nya kallelser blir sällsynta framöver. I synnerhet när vi talar om kompetenta kyrkomedarbetare. Kristendomen har på det hela taget lämnat in i vår del av världen. Korset kommer att monteras ned och på många håll att ersättas av halvmånen. Det blir - tack och lov! -bara till att dra in på den kyrkliga kostymen avsedd för svällande dödhull.
  Vad skall man med präster och organister till, när inte gudstjänst firas och inte församling finns? När tron hos de nytillkommande vingårdsarbetarna är svag och ofta av dubiöst slag?

  Min gamla mamma brukade säga, att det kommer alltid nya generationer kyrktanter. Hon var själv en. Hon hade fel. Det vi står inför är slutet.
  Skolavslutningar. Katastrofberedskap. Begravningsväsende. Förrättningar i större omfattning. Konfirmationssed. SKUT. Chefsskap över anställda en masse. Allt blir ointressant historia redan i en nära framtid.
  Framtidens kyrka är fattig. Skandaler när gamarna samlas för att festa på det kyrkliga liket framöver, lär göra henne ännu fattigare. Människor flyr misslyckande, vanmakt och nederlag och ansluter sig i lämmeltåg till den segrande sidan. Res till Tyskland! Lär av situationen i det gamla öst innan det är alldeles för sent! Här ser vi idag det kyrkliga Sveriges blygsamma framtid. Vi har dessutom inget rikt väst, som kan bistå med medel och prästkandidater. Inte heller en välvillig stat. Snart nog lär stat och myndigheter bli uttalat fientliga. Skolverkets inblandning i skolavslutningsseden ger bara en föraning om vad som skall komma på område efter område.

  Tant Svart

  SvaraRadera
  Svar
  1. På klarsynt du beskriver den tragiska framtiden för en kyrka som har övergett kärleken till sin Herre.

   Ofta undrar jag i min bedrövelse om inte ljusstaken har flyttats från Svenska Kyrkan.

   Jag i Halland

   Radera
  2. Jag instämmer helt i det som Tant Svart framför här ovan. Kunde inte ha beskrivit det bättre själv. Men skolavslutningar i kyrkan skall vi inte sörja för att de försvinner. Det är bara ett plus för kyrkan om de inte alls hålles där. Det blir bara som "månglarna i templet", en högtid med ett skal utan innehåll.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  3. Glöm inte att Svenska kyrkan om allt detta skett ännu kan prisas salig för sin ringhet, ty Herren utväljer det som ingenting är för att göra slut på det som är. Han störtar härskare från deras troner och upphöjer de ringa. Hungriga mättar han med sina gåvor, rika skickar han tomhänta bort. Därför kan aldrig förlusten av makt och rikedom göra kyrkan fattig. Bara rikedomen kan göra henne fattig, liksom det hände församlingen i Ladiocea.

   Radera
 4. Seglora tycks göra allt för att hänga med i tidsandan. Man följer slaviskt svenska kyrkans utredningar 2005:2 där man inte söker bevara Jesu Ord utan endast "besvara". Då blir resultatet en vidlyftig "berättarbank" där sanning och fiction blandas efter tycke och smak. Samtidigt försöker man skjuva de stackars biskoparna framför sig genom opinioner och omröstningar. Vi borde ha lärt oss. Det var inte lätt för Mose, Aron, Josua och Kaleb heller. Ämbetet har tydligen ingen större betydelse för seglora än att bara utöva makt och säkra lustutövning.Dessutom tycks man tro att det bakom varje kristet missionsuppdrag finns dold rasism. Det är inte lätt i CoE heller. Williams är besviken och Welby är bitter när det inte röstades för kvinnliga biskopar.
  Peter Kreeft vågar skoja om CoE eftersom anglikaner har humor.
  Han kallar CoE för "the Church of HenryVIII hormones". I Värmland "sköjer vi", men jag tror inte seglora tankesmedja har varken engelsk eller värmländsk humor därför avstår jag.

  SvaraRadera
 5. Svenska kyrkan är som lämlarna mot stupet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lämlarna springer mot stupet för att det blivit för många lämlar i fjällvärlden. Det är ju inte precis knökfullt i svenska kyrkan om man säger så.

   Radera
  2. Nåja,lika taskigt slut oavsett orsak! Vem hoppar sist över kanten förresten??

   Radera
 6. Det är irriterande att det gapas om rasism samtidigt som "de bekännelsetrogna" fryses ut. Men jag tror ändå att det inte är kört. Jag vill inte tro det. Aldrig blir jag så hoppfull som när jag träffar någon ung präst som faktiskt springer med stafettpinnen i hand. Dom finns, men dom är kanske inte så många.

  SvaraRadera
 7. Domkyrkan i Lund har de facto saknat domprost på senare tid. Håkan E Wilhelmsson har styrt som vore han vd. Hans förste rekrytering var en pr-kille från 08-hållet, som han samarbetat med tidigare. Huvudmålet för dessa herrar har varit att ha så höga besökstal som möjligt - kvantitet före kvalitet. Håkan E Wilhelmsson har dessutom visat dåligt ömdöme när han gått ut i lokalpressen i diakonifrågan i Lund. Han har också visat oskicklighet när han uttalat sig i egen sak. Ulf H Berggren

  SvaraRadera
 8. Läs gärna; Claudia Rusch, Meine freie deutsche Jugend.
  Jag hade bland annat den som kurslitteratur i tysk litteratur på Växjö universitet häromåret. Den är väl värd att begrunda!

  SvaraRadera
 9. Vad är Svenska Kyrkan på väg? Kan breven i Uppenbarelseboken tillämpas på Svenska Kyrkan idag?

  Församligen i Efesus får beröm av Jesus för "ditt arbete och din uthållighet". Den hade förmågan att pröva dem som kallas apostlar, men som inte var det. Så kommer den allvarliga anmärkningen: "Men det har jag emot dig att du har övergivet din första kärlek."
  Församligen i Sardes fick omdömet: "Du har namnet om dig att du lever, men du är död." Församligen i Laodicea var varken kall eller varm, utan ljum.
  Läs alla breven och börja fundera vad som händer i den officiella Svenska Kyrkan.
  Väckelse behövs i vårt land!

  Eric

  SvaraRadera
 10. "Börja om från början - från den tid som flytt"

  Minska antalet kyrkor som håller Gudstjänst.
  Se till att de aktiva kyrkorna alltid har högmässa på Söndagar kl 11.00.

  Avrusta överflödiga präster och förvandla dem till räknenissar eller lärare av den kristna tron.

  Låt sedan Kyrkan växa till några år - så blir den ett behov!!

  SvaraRadera
 11. Jag säger då bara detta om Seglora Smedjas snack - "Talibananas".

  SvaraRadera
 12. Roade mig med att lyssna på M A Numminen på Youtube. Hittade denna lilla pärla: http://www.youtube.com/watch?v=CGksgZKecKE

  Som en bonus till vårt kära fästefolk (eller icke-fästefolk): http://www.youtube.com/watch?v=isJn9NiKOtw

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del av oss bara är sådana; hit och dit och fram och tillbaka när det gäller oss själva, och envisa som åsnor i våra åsikter i övrigt!:-)

   Radera
  2. Så snart det blev känt att vi funnit varandra, kom en mängd helt anonyma påhopp på min fästmö på Dags blogg. Detta var en svår påfrestning från början och vårt "projekt" att älska och respektera varandra trots olika åsikter i många frågor. Inte blev det bättre av att häcklarna delade (eller låtsades dela)) mina åsikter. Den som skriver helt anonymt behöver ju inte stå för sina åsikter och kan ju parodiera andras.

   Radera
 13. Nu tycker jag det är lite för mycket svartmålning bland kommentatorerna här
  !
  Vet ni inte att ju mörkrare mörkret är, desto enklare är det att vara ett ljus och desto bättre syns varje litet ljus!

  Men det kräver förstås att bi som "ljus" vågar stå upp för obekväma åsiket, så som Dag gör, och det även om man då kan bli anklagad för att vara "kränkande" och "rasistiskt" mot andra religioner.

  För den seglorianska religionen, den som inte får kränka någon annan religion, lär väl snart vara lika ointressant för alla som den redan nu är meningslös...

  SvaraRadera
  Svar
  1. NE:

   Seglorianism.
   Sektliknande, religionsinklusiv reformrörelse inom Svenska Kyrkan* främst på internet. Har knappast någon verksamhet IRL. Har ersatt den historiska inkvisitionen* som disciplinerande instans inom svensk kristenhet. Till skillnad från inkvisitionen saknar s. legal ram, och kan alltså verka helt utan insyn och kontroll. S. har tillskansat sig betydande resurser från skilda håll. Mål, syfte, utbredning, metoder och sympatisörer är okända. En förundersökning i Dagens Seglora* är ett omvittnat effektivt medel att tysta kritiska röster i Svenska Kyrkan. Bland framträdande seglorianer* märks chefredaktören i AB* Helle Klein*, med nära band till SAP*.

   Tant Svart, encyklopedist

   Radera
  2. Hur starka band "seglorianen" Helle Klein har till SAP kan ifrågasättas efter ett våldsamt angrepp på Aftonbladets ledarblogg mot det engas partiet, och särskilt dess utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin, som av Klein anklagas för att vara den som sätter världen i brand genom att stödja kampen mot terrorismen. Försöker Klein använda Svenska kyrkan som ett medel för att stärka sina positioner i SAP? Helt klart försöker hon ju lancera en ny, synkretistisk religion av det slag som jordiska härskare i alla tider har försökt påtvinga sina folk för att åstadkomma "nationell enhet". Glöm inte Pax romana!

   Gör Helle Klein detta utan ekonomisk ersättning från SD, som genom Segloras mullvaderi får syn för sägen att kristendomen är hotad i Sverige? SD behöver en fiende - och Klein levererar villigt en sådan.

   Radera