lördag 16 februari 2013

Telia och Svenska kyrkan

Hade Kyrkofonden funnits kvar, hade jag inte suttit i den nu - men jag satt där både på den statliga och den kyrkliga tiden. Det ställdes många frågor om Kyrkofondens placeringar och efterhand drev vi viktiga principfrågor. Somliga aktier skulle vi inte ha, bestämdes det. När det gällde andra aktier skulle samtal inledas om problem i bolaget. Det skedde också - och kanske gjorde samtalen skillnad i världen, det kan jag inte riktigt säkert bedöma.

Nu har beslut fattats att Svenska kyrkan inte ska ha några Telia-aktier. Det beror på mutskandalen, den som ännu inte hamnat i svensk domstol. Jag menar att beslutet är felaktigt och ett uttryck för demonstrationskristendom: "Se på oss, hur rättfärdiga är vi inte!", lyder budskapet.

Telia är en folkaktie. Kanske är det t o m en bluffaktie. Men Telia utsätts nu för en granskning som innebär att problem ska redas ut. Då ska Svenska kyrkan inte springa vare sig den rättsliga prövningen eller konsekvenser som bolaget beslutar om i förväg.

Pressar man dem som fattade beslutet för Svenska kyrkans räkning, kan man vara övertygad om att ingen är särskilt hågad att svara för sigt och stolt visa upp argumenten för aktieförsäljning. Men beslutet skulle se bra ut i media. Kallas det något annat i Skriften än "hyckleri", så låt mig få veta.

17 kommentarer:

 1. Att blanda samman yttre rättfärdighet med frälsande rättfärdighet är att skilja lag och evangelium, vilket enligt Luther rätt skall göras men Luther säger också att dessa skall rätt förenas, och när det ej sker, leder det till just den sammanblandning som ex Saulus var ett gott exempel på före sin omvändelse. Det är övertydligt hos St Paulus när han undervisar om det genom att i Rom 7 och Rom 8 lägga en enorm skillnad. Den som läser de två kapitlen parallellt kommer SE vad skillnaden består i. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du var man kan finna en förklaring till fenomenet "Ullared" i bibeln?

   Allvi Svensson

   Radera
  2. Svar ja. / Magnus Olsson

   Radera
 2. Jag delar din uppfattning fullt ut. Inte för att jag tror att Telia är helt oskyldiga till anklagelserna och misstankarna utan för att det i min värld (men inte i kyrkans?!) är juridisk och opartisk kompetens som granskar ett ärende och fäller en dom!
  Hur mycket hann Telias aktie sjunka INNAN Svenska Kyrkan sprang iväg och duktighetssålde sina andelar?

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 3. Jaha,

  Se på bara den förkastliga "Häxdrevet" mot prästen Mattias Fjellander i Gnosjö Församling - Då vet man att Svk i dagens tappning är allt annat än en "demokratisk folk-kyrka, det som (S) inbillade andra att så skulle bli om partierna skulle styra o ställa i Svk.

  Kanske det är Svk som är en "bluff-kyrka"...?

  Det är en Synd att Fädernas Kyrka har drivits i grunden pga parti-styrning...

  Man skäms och äcklas.............


  Vladimir Pravdoljubov
  SvaraRadera
 4. Trams är vad det är. Typiskt Svenska kyrkan att ägna sig åt populism och politik när man saknar förmåga till teologi och kyrkligt arbete.
  Om man verkligen menar att Telia är förkastligt skulle man i stället säga upp alla telefonabbonemang. Det skulle ge effekt på Telia, men det vill man väl inte, man vill bara framstå som god...

  SvaraRadera
 5. Vänserpolitik, vänsterpolitik, vänsterpolitik i den politiska kyrkan. Vad annat är att vänta. Hederlighet och gott omdöme står inte särskilt högt i kurs i Svenska kyrkan!

  SvaraRadera
 6. Teliaaktier är bluffaktier precis som hela företaget är. Rent skandalöst hur de ha handlar och topparna skott sig. Ynkligt som de gjorde när de gav sig på sina abonnenter och krävde faktureringsavgift, vilket drabbade många äldre människor utan dator och möjlighet att betala sin räkning på annat sätt. Dessutom de som varit trogna abonnenter i hela sitt liv. Ynkligt och skamligt. Men skall topparna frossa i sina pensionsavtal och fallskärmar så kanske sådana avgifter behövs. Men det blir inte mindre skamligt för det.
  Jag har lämnat Telia, det tycker jag du skall göra också. Hut går hem och den bästa protesten mot fiffel och båg är att lämna det hela.

  Tidigare teliaabonnent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska man välja istället?

   Radera
  2. Det finns så många operatörer att välja på, bara vraka och välja.

   Tidigare Teliaabonnent

   Radera
 7. Undrar över alla anonyma åsiktsleverantörer i detta forum. Det är inget fel på åsikterna eller leveransen. Men låt oss komma upp ur skyttegravarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra undran av f Mikael! Instämmer! / Magnus Olsson

   Radera
  2. Jo du, visst är det fel på åsikterna, det vet alla som varit prästkandidater eller förtroendevalda i Svenska kyrkan. Åsiktsregistreringen är omfattande och skruplerna för att utnyttja dem obefintliga! Priset för att vara öppet oppositionell i Svenska kyrkan är högt, också för anhöriga.

   Radera
  3. Det är lite skada att kommentarfältet hos Dags utmärkta blogg håller på att utvecklas till ett klotterplank, där diverse personer, onda och goda, anonyma och kända, ger sig till känna. Dvs de anonyma gör inte ens det. utan att alltid på ett begripligt sätt relatera till den aktuella tråden. Mittåt! /BoR

   Radera
  4. Visst,det kan få obehagliga konsekvenser att sticka ut med fel åsikter. Det som hände vissa på den s.k. Kalin-listan är ett bra exempel.

   Samtidigt får en åsikt en annan tyngd, när man öppet står för den. Det är ofrånkomligt.

   Detta sagt vill jag inte moralisera mer i det här avseendet. Våra livssituationer är så olika att det inte är rimligt att dra alla över en kam.

   Radera
 8. Det är många kyrkoarbetare som använder Telia. Hur ska vi nu göra?/ Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortsätt ringa, ring gärna mer, det viktiga är inte att Telia inte tjänar pengar, det viktiga är att Svenska kyrkan fått tillfälle att offentligt utöva s.k. politisk diakoni. Så ring bara ring...

   Radera