lördag 28 mars 2015

Barnkonsekvens

Den där barnkonsekvensanalysen, som alla ska ägna sig åt i det kyrkliga, betyder oftast, att en tjänsteande skriver en drapa som antingen går ut på att det beslut som ska fattas inte får några konsekvenser för barn eller att det på något tänkt sätt skulle kunna komma att få konsekvenser för barn. Det blir tokigt när avsaknaden av vanligt mänskligt förnuft ska ersättas av fyrkantiga bestämmelser. Jag undrar egentligen vem idiot som blir glad av detta. Nummer och namn!

Annars har det sina konsekvenser att vara barn i Kyrkan. Är man kille, råkar man innan målbrottet ut för att bära en fånig strut och vit svepning i december samt med en fånig liten stjärna i hand sjunga Staffan var en stalledräng. Ett av trons under är att den kan överleva detta.

För tjejer är det enklare. Tror jag. De får gå i luciatåg och det är en gärning med bäring på Årets Lucia när man blir 17-18. Sedan har de ju fördelen av att församlingsverksamheten är inriktad på dem. Pyssla, leka lekar, sjunga - you name it. De befinner sig också i en kvinnlig domän. Och få talar om att den kyrkliga vardagsverksamheten är effektivt exkluderande för det ena könet. Nu behöver ni inte i kommentatorsfältet berätta att hos er är det inte så. Jag tror den uppgiften. Jag ser undantag, men de bekräftar regeln.

En annan given konsekvens är förstås att barn utnyttjas. De ställs upp på led för att underhålla de vuxna. Luciatåg, förstås. Sångframträdande. Processioner. Dessa uppställningar utsätts aldrig för en barnkonsekvensanalys för här är barnen föremål för de vuxnas behov av att se dem göra sina konster. Barn blir vuxentillbehör och dessa vuxentillbehör finns där för de vuxnas skull.

Som nu.
Biskop Johansson ska sluta. Han ska avtackas på många sätt, det kan man förstå. Det hör till. I morgon blir det i domkyrkan Klang och jubelmässa för små & stora: "Barnen avtackar vår biskop Jan-Olof Johansson." Barnen? Stiftets barn? Nä, domkyrkans ungar. Som vore biskopen Växjös biskop och inte Växjö stifts biskop! Här demonstreras den strukturella svagheten i Växjö stift. Men hur kan barnen avtacka? Har de en aning om vem biskopen är? Kanske. Vet de vad han utfört för stiftet? Självfallet inte. Barn ägnar inte sina liv till att följa sammanträdesverksamhet, digra skrivelser, strategiska beslut, konflikter eller visitationer. Barn kan inte ha en aning om vad biskopen ska tackas för. Det finns för den delen en del präster som inte har en aning om den saken heller.

Barnen föses fram som marionetter i ett spel. Tycker ni det är roligt - eller kränkande för barn som blir statister i ett vuxenspel, där biskopen ska spela med. Det gör han nog. Höga herrar tycker om när barn kommer med blommor och teckningar och sjunger för dem. Jag nämner inte Adolf Hitler i sammanhanget för en sådan referens skulle kunna komma att uppfattas som fanns det en koppling mellan Johansson och Hitler eller mellan propagandaminister Goebbels och de i domkyrkan gudstjänstansvariga. Vad skulle inte kunna komma att uppfattas lite hur som helst? Inga antydningar levereras alltså här. Jag markerar detta (av kända skäl) mycket eftertryckligt

Ni gillar kanske den där barnuppställningen? Ni uppfattar kanske inte hur i grund kränkande den är? Bra. Det visar att ni är helt integrerade i det kyrkliga system, där detta hör till det vanemässiga. Vi som inte är fullt så kyrkliga får stå där och skämmas för att vi håller barn högre än som marionetter i de beskäftigt kyrkligas hand. Det är väl vi, som utan särskilda bestämmelser kan tänka barnkonsekvenser, kanske för att det barnsliga inte riktigt släppt taget om oss.

Livet går dock vidare. Ska det bli sommartid? Jag har hört ryktet. Och så slutar Estvalls konditori idag med semlor för säsongen. I Moheda gives icke semlor i Stilla Veckan. Det kallar jag konkret fromhet. Några särskilda konsekvenser för barn har inte beslutet, inga konsekvenser som inte också gäller de vuxna. Och Ture Sventon bor inte i Moheda så han kan få sina från Rosas Konditori som vanligt.

I den stora annonsen för Svenska kyrkan i Växjö med omnejd fanns förresten en eggande text i en väl synlig färgblaffa: "Gläd dig i nuet". Blir det inte lagiskhet, ett besked om förhållningssätt, i stället för den kristna trons besked varför det finns goda skäl till glädje? Evangeliet, menar jag.

21 kommentarer:

 1. Två frågor: (1) Hur vet man att det gjorts en barnkonsekvensanalys när ett ärende är sekretessbelagt? (2) Är en 16-åring ett barn?

  På den andra frågan frestas man kanske säga att 16-åringen är en ungdom - men i så fall får kyrkan, medierna och samhället i stort hyfsa sitt språkbruk om de så kallade ensamkommande flyktingbarnen, för de är ofta mycket mer än 16 år gamla. Om de är barn så hade också prästen på Gotland sex med barn. Oavsett så kan man misstänka att han utnyttjade unga personer i beroendeställning och det var väl skäl nog för en polisanmälan 2008? Det finns alltså fler än Visbys nuvarande domkapitel som har en del att förklara.

  SvaraRadera
 2. Enligt FN:s barnkonventionen räknas alla som är under 18 år, som barn. Undantaget är om ett land har en lägre myndighetsålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige räknas ensamkommande, skäggiga, papperslösa som flyktingbarn. Ungdomens källa, förvisso!

   P

   Radera
  2. Anonym 12:15 när har Sveriges riksdag stiftat en sådan beskrivning på vem som ska räknas som barn? Sverige som land har skrivit under FN:s barnkonvention och där anges 18 år som gräns för att räknas som barn.

   Radera
  3. Pojkar under 18 år kan vara skäggiga. Besök en gymnasieskola och studera. Jag rekommenderar en gymnasieskola med få invandrare så P inte får för sig något. /M

   Radera
  4. I Norge, där tandstatusundersökningar av ensamkommande flyktingbarn är tillåtna, visar sig drygt 90% av barnen vara betydligt äldre än 18 år. I Sverige anses ifrågasättande av barnens uppgifter kränkande.

   Radera
  5. I Danmark, där man alltid genomfört medicinska kontroller, är ändå drygt hälften av barnen med marginal vuxna.

   http://denkorteavis.dk/2014/alle-kneb-gaelder-mindrearige-asylansogere-med-skaeg/

   Sverige beräknas i år motta 8.000 barn. Varje barn räknas generera 2,6 anhöriginvandringar inom tre år efter PUT.

   I Norge, där DNA-kontroll av släktskap är föreskriven, visar sig 70% av de anhöriga sakna genetiska släktband.

   Radera
  6. Vi är i alla fall en humanitär stormakt. Vad gör då lite bus och att bostadsbristen i storstäderna är skriande? Svenska Kyrkan kan gott satsa sina gigantiska prästlönefonder och annat på att bygga och tillhandahålla gratis bostäder åt flyktingar och andra hemlösa som t ex EU-migranter. Barn eller ej!

   P

   Radera
  7. Antalet asylsökande i Finland år 2014 var 3.651, antalet verkställda utvisningar 2.800. I Sverige var år 2014 antalet asylsökande 81.301. Antalet avvisade brukar i Sverige ligga runt 30%. Majoriteten av dessa går efter avvisningsbeslut under jorden och blir "papperslösa" flyktingar.

   Notera den snabba finländska handläggningen av ärendena och att 22 ggr fler flyktingar sökte sig till Sverige under 2014! Under 2015 blir det minst trettio ggr fler.

   J

   Radera
  8. Finland har tagit emot pinsamt få flyktingar. Norge har inte tagit emot så många heller. Om dom hade tagit emot lite fler så hade det kanske kommit några färre till Sverige. För er som tycker att det hade varit bra! /M

   Radera
  9. Och så har Finland också kvar både statskyrka och en fungerande skola, M ...

   Radera
  10. I Laholm och Halmstad räknas numera ensamkommande flyktingar som barn till 25 år.

   Anpassning till verkligheten?

   Radera
  11. Vad konstigt att inte Finland går bättre ekonomiskt också.
   "Finlands ekonomi visar alla klassiska tecken på depression. BNP faller för tredje året i rad" (Svd juli 2014)
   Sveriges BNP har stigit, 2,4% under senare delen av 2014. Vad konstigt att det blir så fast vi tar emot så många flyktingar. /M

   Radera
  12. Inte alls M!

   Att öka folkmängden är snabbaste sättet att öka konsumtionen och därmed BNP i ett land. Det intressanta måttet är i stället BNP per capita, där Sverige ligger risigt till. Finland har problem med sin traditionella exportmarknad Ryssland.
   Japan har mer än tjugo års kris bakom sig, med fallande siffror i det mesta. Ändock med ständigt ökat välstånd per capita, beroende på fallande befolkningstal. En FN-studie placerar Japan som nr 1 i levnadsstandard och livskvalitet år 2030. Sverige skall däremot då ligga under t ex både Bosnien och Libyen.

   http://www.tino.us/2015/01/reinfeldts-bnp-kalldusch-tillvaxt-per-capita-2006-2014-bara-0-3/

   Radera
  13. Finländarna har inte tagit emot så många flyktingar, och färre tycks det bli:

   https://meritwager.wordpress.com/2012/04/25/finland-tidningen-aamulehti-statistiken-talar-sitt-karga-sprak/

   Radera
 3. Om hen är 17 år och 11 månader är hen ett barn. Då får barnet övningsköra en bil.
  Hur svårt kan det vara?
  Jack London

  SvaraRadera
 4. Lucia är numera ocoolt. Många lokala Luciatävlingar har fått läggas ner på grund av bristen på kandidater. Sveriges lucia är ett minne blott. Du får nog leta andra saker att skylla på än luciatågen. Läsning är ju numera en kvinnlig syssla men vad det medför för kyrkliga sammanhang vet jag inte... börjar kasta kniv istället blir förvisso redigt manligt men kanske lite malplacerat?

  (Jag råkade planera denna kommentar på fel inlägg först. Där kan bloggägaren stryka den, om så önskas.)

  SvaraRadera
 5. En så kallad "barnkonsekvensanalys" torde kunna vara tillämpbar på svenska kyrkans beslutsstruktur på alla nivåer eftersom så många har "återgått till att behöva mjölk istället för fast föda". Den apostoliska tron har ett högre perspektiv "när jag var barn tänkte jag och förstod som barn, men nu har jag lagt bort det barnsliga". Inför Gud Fader är vi dock alla som barn och när Kyrkan är vår moder. Barnkonsekvensanalys måste under alla omständigheter leda till att barn växer i tro stärks i hoppet och upplivas i kärleken annars kan den utan vidare slopas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade denna kommentar varit på facebook hade jag tryckt; gilla

   Radera
 6. Fredrik Fernbom29 mars 2015 kl. 07:11

  Vad gäller luciatåg: Vem har hittat på att struten är fånig? Tyvärr är den på väg att avskaffas. Jag ser nästan aldrig riktiga stjärngossar nuförtiden. Jag minns fortfarande hur stilig jag själv tyckte att jag var i den utrustningen. De flesta gossar får nu inte se sig själva i uniform heller. Sorgeliga saker hända...

  SvaraRadera
 7. Återigen en TV-sänd högmässa från Biskopsgårdens kyrka i Göteborg. Denna söndag är temat barn. Kyrkan är fylld av barn. Barnkörer sjunger. Barn sjunger solo. En lite flicka i åldern just börjat skolan sjunger om hur glad hon är för att hon har fått födas.

  Hade jag inte suttit i min breda fåtölj, hade jag trillat av stolen. Så förargligt. Är det ett förbiseende? Eller har TV-gudstjänsterna infiltrerats av abortmotståndare?

  Ett litet barn i en kyrka tackar Gud för att hon har fått födas.

  Detta måste bli ett fall för det undersysselsatta domkapitlet i Göteborg.

  Ett annat barn fortsätter och sjunger om att vi är olika, men ändå älskade lika mycket av Gud.

  Älskade han inte dem som inte fick födas?

  OHP

  SvaraRadera