tisdag 3 mars 2015

Frihetstiden

När jag var yngre och mindre livserfaren hade jag svårt att förstå toserierna under den svenska frihetstiden. Nog borde det väl ha funnits folk som kunde se galenskaperna och säga ifrån? Nu vet jag bättre. De rena galningarna finns eftersom dessa är själva galenskapens bärare och uppehållare. De hittar former och fora för sin galenskap. Men det finns också folk som ser. De bråkar inte. De går undan, drar sig tillbaka, vill inte se.

Sedan vänder trender. Pendeln svänger. Det är just detta svängande som är pendelns sätt att vara, påpekade prosten Pehr. Något som inte svänger är inte pendel. Det är en djup insikt. Somliga förlitar sig på pendelns rörelse. Det blir bra, bara pendeln får svänga, tänker de. Men det kan man inte veta. Stora system har gått under. Kulturer likaså. För den delen församlingar också. Bekymrar ni er inte över det som en gång var kristendomens kärnområden och nnu är öken eller ödemark? Det gör jag.

Det är inte läge för triumfalism, inte ens i en light-version.

Handlar det om vår brist på människor som säger ifrån?
Kanske. Sannolikt. Förliten eder icke på människobarn. De slutar, förr eller senare. Då får någon annan ta till orda. 40-talisterna är faktiskt på väg ut. 20-talisterna levererar som bäst sina memoarer, Carl Henrik Martling till exempel. Hans memoarer släpps den 9 april i Stockholm. Dessvärre kunde Drottningen inte komma, hon är bortrest. Men annat fint folk avser att komma. Vill man vara med, får man beveka förlagschefen på Gaudete, tror jag. Det har jag gjort. Men jag vet att all opposition tycks stå svag nu. Det kan kvitta lika om inte mitt själasörjarsinne kunde misstänka att det beror på att kärleken kallnat. Svenska kyrkn är inget att bry sig om i hennes förnedring. Men jag vill ju inte att framtiden ska se oss ha levat i en tid av förfall utan motstånd.

Men är det förfall?

Självfallet inte.
Detta är en rikstäckande folkkyrka som bärs upp av sina förtroendevaldaoch ett beundransvärt ledarskap. Führerschaft, alltså. Om man takar tyska. Hail to the Chief, om man är i Washington.  Det man vill se, ser man. Lika självklart missar man det inte vill se och förstå.

Jag vidhåller min idé att de fundersamma borde uppsöka sina kyrkoherdar och tala om problem de ser. Det gjorde inte jag. Jag drog bara. Jag går numera inte söndagligen i kyrkan, en vana eller ovana jag haft i 50 år annars. Jag undrar, närmast klinsikt, när jag inte längre kommer att sakna min söndagliga kyrkogång. Det sägs att tre borttappade söndagar räcker som avvänjning. Jag kanske hamnar i kretsen av de kristna som mest tror på hur det var förr? Eller i kategorin som njuter av det innevarande eländet?

I går var jag i Sigtuna. På Sigtunastiftelsen förvaras nu en klippsamling om f Gunnar, som SKR deponerat. Besök stiftelsens klipparkiv! Trevlig personal, kompetent, omsorgsfull långt utöver tjänstens krav. I dag är det Uppsala som gäller med kyrkostyrelse. 150 minuter ska ägnas åt kommunikation. Vad allt ska jag inte få lära mig! Temat ska visst vara sociala medier och Svenska kyrkans engagemang där. Mellanösternfrågan kommer också upp. Vi ska tala om kristna som upplever sig vara förföljda. Förföljelse som en del av upplevelsebranschen, förstår jag. Jag har redan lärt mig en del.

32 kommentarer:

  1. Olika falla inte Ödets lotter utan sparvar och Gud till marken. Tänk både bloggaren och jag, detta bedrövliga ord i Uppsala samma dag. Han i maktens rum, och jag på Akademiska sjukhuset för tre ingrepp. Ja tänk vad man får lära sig som bloggaren säger. Nåväl har inte varit i kyrkobyggnad på tre månader. Avvänjd? Nej. Det finns annat sätt till både avvänjas och tillvänjas.

    När Guds lamm inte sår eller skördar, då sänds en fågel med mat.

    - han ropar på Elia!?

    Nej. Han ber och lammet blir fågel. SKRIFTERNA varnar människor för att bo där inga fåglar finns. Den varningen lyder också Gud.

    Av alla fåglar är ändå hönan bäst, hon ger mörker, där endast pulsslag hörs.

    Sådant får man sällan lära sig på nätet, men nu får man.

    / Magnus Olsson dränagebärare.

    SvaraRadera
  2. Hur var det G A Danell (eller det småländska kyrkfolket) formulerade det där om "tre söndagars avvänjning" - jag minns att du citerade det en gång men har glömt den snärtiga, ordstävsliknande formuleringen. Kan man få be om en repris? Att sprida till nuvarande konfirmander (som "måste" gå 8! gånger i gudstjänst under konfatiden, vilket väl snarast är ett absolut minimum per kyrkoår under resten av hela deras liv om de i någon mening vill överleva som kristna) och tidigare konfirmander ("jag tog nattvarden när jag konfirmerades och det räcker för mej" hörde jag att en av dem sagt).

    SvaraRadera
  3. "... i kategorin som njuter av det innevarande eländet".

    Jo det kan nog vara en frestelse. Något liknande fanns beträffande socialstatens mera cancerliknande och verklighetsfrämmande avarter. Det finns beträffande migrationsproblematikens blinda fläckar.

    Alltså att hålla sig informerad, förstå, och med bitter njutning åse eländet och undergången. Rätt får man. Att bli hatad slipper man, åtminstone så länge man tiger om sin perversa läggning. Och tänka kan man, att "dom" gott kan ha det. Ligga som "dom" bäddat. Ha det som "dom" har det.

    Sitta på perrongen som den gamle stinsen: "Där går ett tåg. Och där går ett. Och det skiter jag i!"

    Jo det kan nog vara en frestande och njutningsfylld tanke för den som kämpat länge.

    Argus

    SvaraRadera
  4. Malaria och militärtjänstgöring är väl annars det som bloggaren brukar ange som skäl för att inte gå i kyrkan på söndagen. Att tillgången till bra gudstjänster är begränsad även i Småland är tyvärr uppenbart, men med 2 mil till Rydaholm och 4 mil till Gamla Hjelmseryd borde det ändå gå att upprätthålla söndaglig kyrkogång. Nu hoppas jag att detta inte ska ses som något personligt påhopp på bloggaren, men som en påminnelse om vad han faktiskt själv har skrivit på denna blogg. För övrigt beklagar jag av flera skäl att en av mina absoluta favoritteologer, Christian Braw, inte är kvar som komminister i Slätthög. Det hade förbättrat det kyrkliga läget i området avsevärt. / Markus

    SvaraRadera
  5. 8 april, Dag, 8 april!!!!

    SvaraRadera
  6. Klokast är nog att dra sig undan.

    Det väcker minst förargelse. Nostalgikerna kan leva i sin fasta tro att det förflutna ännu är eller en gång åter kan varda. De nytänkande får nyttja kyrkans plattform för sitt budskap utan ifrågasättande så länge nu plattformen finns. Ostört får de skälla utebliven framgång på de ännu inte övertygade och omedgörliga, allt svårare att finna där de dväljs ute i de ensliga skogarnas djup.

    Framförallt slipper den som i tysthet drar sig undan att bli kallad galning. För dårhushjonen på plattformarna i centrum håller alla därutanför för galningar.

    Som Weekly Standard uttryckte saken:

    "If Sweden leads the way, Europe’s political future is grim: a governing class unwilling to acknowledge a systemic failure of democracy, a populist backlash against immigration and the EU superstate, and deep hostility between an aging indigenous population and a fertile immigrant one. This is bad for Sweden and bad for Europe. And a weak, introverted, and increasingly extremist Europe is bad for the United States, too."

    Det ser onekligen illa ut för Sverige och Europa.

    Lars Jensen

    SvaraRadera
  7. f. Dag,

    Nu blir jag orolig när ni medger att ni går inte till kyrkan så ofta nu. Visst kan jag ana att det känns svårt att se på förfallet av en kyrka som har "departed from the Faith once given". Men jag tror att ni har en bundsförvant i f. Håkan Sunnliden som verkar för "The Cell Church" i Värnamo. Trots att jag har bara hastigt träffat f. Håkan, kan jag intyga att han är av ett virke som står pall i stormens vilda dust. Jag läser hans blogg och er blogg varje dag och ber till Gud att ge er båda visdom, insikt, och styrka inför de ännu vildare stormar som snart kommer att svepa över jordklotet.

    drängen Johannes B.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var rimligen profetiskt!

      Radera
    2. De som bor ännu sämre till och får åka miltals för att komma till någon Gudstjänst kan bara hålla med Johannes ovan. Ingen blir hjälpt av att präster varken firar eller håller gudstjänster. GÖR NÅGOT åt saken ni som kan. Går det inte inom Svenska kyrkans organisation är det en plikt att verka ändå faktiskt. Konventikelplakatet är upphävt. Djävulen skrattar bara och räknar in både de som har makten och de som inte har den. Alla hjälps visst åt att hjälpa honom att hålla folk borta från gudstjänsten.

      Lev som du lär annars lär du snart som du lever. Eller iallafall dina läsare. Kan han så kan jag...

      Radera
  8. Frihetstiden under hattarnas och (natt)mössornas parlamentariska välde liknar kanske vår tid under borgarnas och sossarnas parlamentariska välde. Bloggardag är kanske vår tids "Andelivet i Sveriges Kyrka". Under rubriken filosofien skriver J A Eklund följande avslutande ord angående frihetstiden: Vi kunna nog undra på, att man trodde så starkt på den filosofiska bevisningen. Men vi böra komma ihåg att hundra år senare väcktes liknande förhoppningar i Hegels tid. Man trodde då på många håll att kristendomens bestånd var för framtiden tryggat genom bevisning. Det gick sönder ibåda fallen. Det är nog lika oriktigt, om man tror på att sådana tidstankar kunna rädda kristendomen, som om man fruktar, att de skola kunna utrota den. Under det adertonde seklet kunde ängsliga människor frukta att Monsieur Voltaire skullekunna göra slut på kristen tro. Och andra gladdes barnsligt, när de hörde att herr Kant hade funnit en utväg att stödja tron. Saken hänger ej på sådana ting. Har kristendomen icke egna ben att gå med, när det gäller vandringen genom historiens värld, så kommer de nog ej fram genom att gå på kryckor.

    SvaraRadera
  9. Skärp dig!
    Nog finns det väl möjligheter att gå i kyrkan.
    Svenska kyrkan eller Katolska kyrkan eller kanske Pingstkyrkan.
    För en tid sedan hörde jag om en man som ertappades ensam i en kyrka.
    "Jag är här. Och det är Gud också", svarade han den förvånade.

    LG

    SvaraRadera
  10. Mycket märklig "kyrka" där man inte kan gå i mässan på en vanlig söndag. Själv har jag under det senaste halvåret gått i mässan, i Kyrkan, i Frankrike, Tyskland, Ungern, Namibia och Sydafrika.
    Antony

    SvaraRadera
  11. stellan bengtsson södertälje3 mars 2015 kl. 19:37

    Semestertider är annars en prövning för kyrksamheten. När alla kringliggande kyrkor erbjuder sammanlysning eller friluftsgudstjänst på en plats som är mer än okänd. Tänker att nästa söndag då ska det alla fall bli av men veckorna går utan gemenskap med vare sig de heliga eller det heliga. Problem blir det då kyrkan inför sommartid året runt. Då går avvänjningen fort.

    SvaraRadera
  12. Kyrkliga Förbundet anordnar gudstjänster på olika håll i Småland, dock tyvärr inte varje söndag. Jag törs utlova god förkunnelse!

    SvaraRadera
  13. Är det inte för bedrövligt, att man i stort sett måste räkna med undermålig förkunnelse i SvK? Att man skall behöva bli ledsen och arg om söndagarna? Att det fuskas med sakramenten. Att prästerskapet tycks välja den bekväma lättjan?

    Tidigare sades präster jobba nån timme på söndan. Nu jobbar man sina 40 timmar, men få vet med vad eller till vad nytta för Guds Rike. Av de 3.300 prästerna vid kyrkans skiljande från staten har blivit 4.000. Antalet gudstjänster har närmare halverats.

    Som en biskop uttryckte det:

    -Drar man ner för att få kommer, kommer ännu färre sen (efter neddragning av gudstjänsttillfällen).

    Förmodligen känner många präster sig obekväma som förkunnare. Man är kanske allt annat än just präst? Det skulle förklara mycket. Som "konsument i religionsbranschen" skall man inte räkna med ett starkt varumärke "Svenska Kyrkan" med kvalitetsprodukter. Man måste själv leta och pröva andarna. Liksom skolval kräver det en hel del kunskaper och energi.

    Man skulle konspirativt kunna tro att SvK styrs av en uråldrig, evigt överlevande ecklesiastikminister vid namn Arthur Engberg, med mål att slutgiltigt avkristna samhället genom kyrkans inre sekularisering.

    Så är det kanske?

    J

    SvaraRadera

  14. -OBS särskilt dessa bloggarord,

    "Svenska kyrkan är inget att bry sig om i hennes förnedring"
    Orden skrivna av KS-företrädaren, KM-ledamoten, SF-ledamoten m fl uppdrag i bagaget, Dag Sandahl.

    Alltså skall en ledande företrädare för kyrkan inte bry sig om sin huvudmans väl och ve. Huvudmannen lever ju i förnedring och kan därför lämnas vind för våg.

    Men snälla nån, är denna attityd, denna kritik, logisk för den som har det yttersta ansvaret? Varför lämnar inte den som uttrycker sig så här, sina uppdrag med omedelbar verkan? Intresset och engagemanget för tycks ju helt saknas.
    Vem låter sig väljas in i beslutsförsamlingar som saknar dessa avgörande drivkrafter?

    Och vad tycker bloggarens alltid lojala doakör om detta totalt ologiska förhållningssätt? Kommer kören att som en man (som en kvinna kan det ju av kända orsaker inte beskrivas) kräva av dirigenten att denne avsäger sig uppdragen. Enligt bloggaren själv kan dessa ju beskrivas som förnedrande uppdrag.

    Bloggarens inlägg ovan är alltså något av det mest motsägelsefulla som jag någonsin av alla hundratals som jag läst av honom. Saknar Mohedadocenten, teologie doktorn, den prästvigde och munvige, tysktalande, temperamentsfulle f d Ölandskomministern elementära kunskaper om, och känsla för, logik och konsekvens jämte kunskap om vad som krävs av dem som har ansvar för en verksamhet, som det här gäller, nämligen ansvaret för att vårda, förvalta, utveckla och lägga ned hela sin själ för den svenska, demokratiska, heltäckande folkkyrkan?

    En häpen BENGT OLOF DIKE, tillika skakande på huvudet vid läsningen av blogginlägget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sven Dufvas fader var sergeant...

      Radera
    2. BOD brukar anklaga Bloggaren för att skriva fortare än eftertanken. Säkert har BOD redan insett sin fadäs ovan. Och rådet är faktiskt ganska bra:

      Tänk efter före publicerande! Har jag uppfattat alla ord rätt?

      Eller hur BOD?

      J

      Radera
  15. Skaka du på huvudet så kan det hända att de två hjärncellerna hittar varandra och du kan läsa rätt innantill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen hög nivå på debatten här, akademiskt i allmänhet och teologiskt i synnerhet. Och kristligt kärleksfull dessutom!

      Radera
  16. Anonym och BloggarDag igen,

    -En förnyad läsning ändrar väl inte påståendet att man skall strunta i kyrkan och hennes förnedring? Satt på pränt av bloggaren. Det som är skrivet gäller, precis som Runebergs dikter - eller?

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Scripsi, scripsi.

      Jovisst. Som enskild sats. Men notera sammanhanget! Ur sammanhang utlyfta sentenser har dåligt bevisvärde. Här hävdar Bloggaren en vilja till motstånd mot just denna tanke.

      Även tränade och erfarna skribenter tycks av och till ha svårigheter med läsförståelse.

      GG

      Radera
  17. Till doakörens annars flitiga datoranvändare,

    -Varför har ni, alltid okritiska eftersägare till och uppbackare av bloggaren, inget att skriva om dennes omdöme om den kyrka, som han sitter I ledningen för?

    Som om Volvochefen skulle skriva I företagets årsredovisning följande att Volvo är inget att bry sig om; företaget befinner sig I djup förnedring.

    Därför fortsätter jag att skaka på huvudet - men inte åt Volvos VD!

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den sekulariserade politrukens jämförelse med näringslivet är slående - organisatipn som organisation, inte mycket av apostolicitet eller ortodoxi där inte!
      Antony

      Radera
    2. Medan BOD skakar på sitt huvud, frustar förmodligen Bloggaren av skratt över den smickrande jämförelsen med VD:n på Volvo. DS - en SvK:s superledare?

      SÅ stort ego som BOD tilltror DS, lär han ändå inte vara begåvad med ...

      Att sen en erfaren ledare från näringslivet inte skulle slå larm och i ilfart initiera en omstrukturering, ställd inför Svenska Kyrkans nuvarande situation, är möjligen fromt men orealistiskt tänk.

      J

      Radera
    3. Svenska kyrkan förstår inte att uppskatta värdet av profeter som inte bara säger "allt står väl till"

      Rudbeckius

      Radera
  18. Antony, J och Rudbeckius,

    -Slående för er, alla tre, är vägran att kommentera sakfrågan, dvs hur den för verksamheten i Svenska kyrkan ansvarige, kapitalt underkänner och dömer ut sin huvudman. Jag lutar åt att kalla den hållningen för trolöshet mot huvudman, fast riktigt säker om den håller juridiskt är jag inte.

    Men moraliskt, mina herrar, är attityden anmärkningsvärd och unik i sin motsägelse.

    Men ni tre ironiserar och försöker gyckla med mig; en intellektuellt efterföljansvärd hållning, kanske?

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt står väl till. Allt kommer att gå bra. Folkkyrkan står om några årtionden med nära 100-procentigt medlemstal. Riksdagen kommer att enhälligt åter göra Svenska Kyrkan till statskyrka. Ungdomen kommer att fylla kyrkobyggnaderna, som snart måste byggas ut. Församlingshemmen att bågna under trycket. Svenska Kyrkan bli en av landets mest populära och intressanta arbetsplatser. Våra muslimska landsmän kommer att en masse omvända sig till folkkyrkan. Kyrkan kommer att åtnjuta det högsta anseende, och särskilt dess framstående och framsynta kyrkopolitiker. BOD och hans likar kommer att prisas som de kloka och klarsynta optimister de var. Gnällspikar, Sandahler och andra vandaler att vara rättmätigt glömda.

      Dessa tidens tecken kan envar med lätthet utläsa.


      Argus

      Radera
  19. Argus,

    -Jag är i varje fall säker på att Svenska kyrkan framöver kommer att mönstra mångfalt fler tillhöra än vad missionsprovinsen förmår - om den sistnämnda ens finns kvar då.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en försiktig spådom BOD gör. Risken att ha fel blir nog liten. Liksom omvänt för mitt lilla fusk i kristallkulebranschen ovan ...

      Argus

      Radera
  20. "Även tränade och erfarna skribenter tycks av och till ha svårigheter med läsförståelse."

    Ja, man borde kunna förvänta sig av en "Redaktör" att han hade läsförståelse och bemödade sig om att försöka förstå vad den enskilde skribenten anför. Tyvärr är det en förmåga som BOD dokumenterat åtskilliga gånger att han helt saknar.

    Han vill bara "höra" sin röst genom att upprepa sina floskler . Vågar inte gå i polemik och svara på de argument som framförs. Han är där urtypen för politikern som aldrig svarar på en fråga men hela tiden ställer egna -frågor vars svar han sedan inte ens beaktar.

    Ja, taktiken går bevisligen "bra" inom politiken där det mesta handlar om att dölja obehagliga sanningar utan att kunna beslås med direkt lögn.

    Den som vill bygga och bevara Kristi Kyrka på jorden bör dock inse att där är denna taktik helt förfelad.

    //HH

    SvaraRadera
  21. HH,

    -Jag vet fuller väl av erfarenhet att Du - och inte jag - som vägrar svara på sakfrågor, vägrar att förklara varför just Du och Dina teologiska vänner anser er vara de enda rätta uttolkarna av Ordet och varför kyrkans biskopar underkänns efter noter. Plus en rad andra frågor, som Du förbigår med tystnad - dock under ständig och avskräckande hög svansföring, där ödmjukhet är som bortblåst, där lyssnandets konst inte finns ens i sinnevärlden och där Du höjer dig själv till den storhet, som Du sannerligen ingalunda alls är.
    Så tillämpa därför inte den psykiatriska termen projicering i diskussionen med mig. Hallspegeln, som Du bör ställa Dig framför, ljuger som bekant inte. Den visar Dig och ingen annan, dvs visar den som projicerar.

    Slutsats alltså denna: sänk rösten, mildra Dina ord, inse Din begränsning, förstå att Du, precis som andra, kan komma till korta.
    En sådan attityd höjer debattnivån väsentligt, gynnar Dig själv och saken och är alltså i högsta grad eftersträvansvärd.

    Inse äntligen Dina begränsningar. HH!

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera