torsdag 2 februari 2017

Klara besked - men lögn eller bara "cover-up"?

Valpen styr mitt liv. Ändå är det inte jag som passar honom mest. Han styr likväl. Han kan lägga sig som en ängel (fast då ska jag släcka så att han får sova) och vakna som en monsterhund, pigg på att attackera allt och alla. I går kväll mediterade vi över hans kunskap att döda byte. Så fort han vaknar ska han bäras ut för ett så kallat avsides bestyr. Denna livsform ger dock vissa möjligheter till reflektioner över samtiden. Och tiden. Den 20000202 föddes äldsta barnbarnet Klara. Det var den första jämna dagen, bara jämna siffror i datumet, sedan 888 väl?
- Har jag berättat för dig om mitt barnbarn Klara?
- Nej, och jag har länge tänkt tacka dig för det.
Jag säger bara att det fascinerande är hur fort tiden går och detta är en allmänmänsklig erfarenhet för vuxna. Till denna fogar jag några kyrkliga erfarenheter.

Åke Bonnier svarade Sverigedemokraterna. De får inte vara på Flämslätt eftersom "SD är ett politiskt parti vars grundsyn i vissa principfrågor strider mot den hållning, inte minst gällande migration och definition  av olika samhällsgrupper, som Svenska kyrkan står för."

Vad kan detta vara? Vi får besked: "Sammantaget med olika uttalanden talas det om en människosyn som vi som kyrka inte står bakom. Svenska kyrkans människosyn präglas av Jesu ord från Matteus evangelium: 'Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig'."

Vi får veta att alla enskilda är välkomna till stiftsgården och att Svenska kyrkan är "en kyrka som värnar tron hoppet och kärleken".

Nog vore det av intresse att pröva om ett parti som tror på det klasslösa samhället och att vägen dit går genom proletariatets diktatur får komma? Får partier som är för rådande svensk abortpolitik ha samlingar på Flämslätt - och vilken människosyn praktiseras då? Jag övervägde att ringa stiftsgården för att boka en dag för kv*nn*pr*stm*st*n*r* som ska samlas för att vitalisera kampen mot kv*nnl*g* pr*st*r. Är de välkomna? Eller en storsamling för dem som vill opponera mot kyrkohandboksförslaget?

Till detta kommer ett allmänt bryderi om det Jesusord som anförs. Säger detta för ett oförvillat sinne något alls om människosynen? Saknas inte några tankeled?

Då går vår tanke till Juluppropet. En kommentator avslöjade hur det går till att hitta på namn till listan. Sådant kanske kan rensas, antar jag. Men räkna med dryga 70 000 underskrifter så saknas ändå 90 000 underskrifter för att komma i nivå till det tidigare uppropet från år 2005. Vad ska detta nya upprop kallas om inte ett misslyckande? Vad beror det på?

Folk har blivit trötta i handen av at skriva på upprop eller fundersamma över de krav som formulerades? Vill de inte ha det nya Sverige som avtecknar sig? Är folk trötta på en del av migrationens obestridligen negativa konsekvenser? Funderar människor över hur allt det som nu måste till ska betalas och vilka som ska betala? Visar det sig att kyrkoledningarna inte riktigt hämtat in de aktuella stämningarna i folklivet? Eller visar det sig att socialetiskt ansvar måste tas mer ansvarsfullt än genom snabba kampanjer?

Hur eller hur är juluppropet ett misslyckande, det är bara att medge. Därefter återstår att fundera över Svenska kyrkans ansvar för sociala frågor - givet att det för en stor folkkyrka finns ett särskilt sådant ansvar. Vi kan uppenbarligen inte anförtro Sveriges Kristna Råd den sortens allvarliga problemställningar utan bör förankra dem i vår egen struktur, den demokratiska om ni vill eller den som går från församlingar till stift till det nationella. Då får vi se om det inte går bättre. I vart fall borde det säkra tillgången på invändningar i tid så att en person inte kan härja fritt med sin organisation. Nu får Mogge ta emot den lilla namninsamlingen och kommunikatörerna kommunicera att den trots allt är en framgång. Wait and see.

Presskonferens om kyrkohandboksarbetet i tisdags. Esbjörn Hagberg kunde meddela att kring handboksförslaget fanns nu enighet, dvs en enig grupp stod bakom förslaget. Då återstår föga att göra. Kyrkostyrelsen kan inte ge sig in i detaljer, invändningar från biskopsmöte och läronämnd kan på sin höjd gälla någon liten detalj och gudstjänstutskottet - say no more! Men ryktet gick att det inte var total enighet. Jag visste inte vad sant var, men det sades,  fama est, att Johannes Landgren till protokollet fogade att han ville se förslaget som ett tillägg till Handbok 86. När han föreslog det i gruppen, fick han till svar att det var för sent. Så utövas makt och inget annat. Detta skulle rätteligen Esbjörn Hagberg anförtrott den samlade presskåren. Nu sägs inget om Landgrens protokollsanteckning så ryktet kanske inte var sant. I denna tidiga morgons depression ser jag bara att saken diskuterats - men det vet väl alla? Vem luras?

Johannes Landgren är en snäll person som klär sig väl och uppför sig väl. Hemma fick han aldrig lära sig att när man går till drängslagsmål har man inte sina bästa kläder på. Varför fick han inte lära sig det? För att familjen Landgren veterligt aldrig gick till drängslagsmål bakom dansbanan i Horred. Gick familjen till dansbanan? Finns det ens en dansbana?







13 kommentarer:

  1. Kan inte Frimodig Kyrka driva frågan om ny psalmbok? Sådan riskerar visserligen att - liksom nya handboken - bli sämre än den förra, men måste likväl någon gång komma. Proaktivt agerande vore väl att sammanslå processerna (liksom 1986), reaktivera sampsalmkommittén (varför den nu någonsin lades ner?) även om katolikerna redan givit ut en ny, oekumenisk Cecilia, och så se till att vi får en ny handbok med ny psalmbok år 2025 ca. Så hinner saken bearbetas så grundligt det bara går.

    SvaraRadera
  2. 102 977 underskrifter för ett fyrverkeriförbud för privatpersoner har lämnats in till regeringen. Helt utan påbud uppifrån.

    Sedan undrar jag om kyrkligt anställda har fått direktiv om att dela Juluppropet i sociala medier. För det gör de, varje dag.


    SvaraRadera
  3. Oj, här händer det saker snabbt.
    För några få veckor sedan kritiserade Antje kyrkomusiker för att de agerat odemokratiskt som kritiserat ett förslag till ny handbok som inte är färdigt.
    Nu finns det helt plötsmigt ett färdigt förslag som det är för sent att ha synpunkter på. Åtminstone för sent för synpunkten att det bör vara ett tillägg till HB86.
    En vän av demokratisk ordning undrar då vilken tidsrymd som var rätt tillfälle för kritik och konstruktiva tilläggsyrkanden?
    Gärna ett gemensamt svar från +Antje, +Esbjörn och +Per.

    I övrigt konstateras att under bisnop Lönnermarks tid så hade ofta oasrörelsen samlingar på Flamslätt. En rörelse som mycket medvetet aldrig tagit ställning vare sig för eller emot kviinnliga präster.
    Men ett ställningstagande i äktenskapsfrågan är nog tillräckligt avslöjande om värdegrunden enligt +Åke.
    S, MP & M ligger migrationmässigt idag på den hållning SD hade 2014, så de är väl inte hemmer välkomma?
    Bra så för att hålla partipolitiken borta från SvK.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Angående mening två och tre i ditt inlägg:
      FÖRVÅNAD??

      Radera
  4. Ja, det heter ju så i Ibsens En folkefiende (att se den pjäsen är obligatoriskt, när man vill lära sig förstå maktens strukturer):

    Man skall inte ha sina bästa byxor på, när man är ute och strider för frihet och sanning.

    SvaraRadera
  5. Sverigedemokraterna är ett parti där det skämtas om döda judar och döda grisar, men det stör uppenbarligen inte bloggaren. Kanske får vi läsa fler liknande skämt på den här muntra bloggen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stör mig, men säger föga om just partiets människosyn. Att somliga SD-are är idioter har jag klart för mig. Men de ska inte behandlas lögnaktigt för det. Det är skillnad på ett partis program och partimedlemmars fördomar. Så låt oss läsa programmen och göra de kritiska analyserna av nationell högerpolitik, det låter sig göras. Men därifrån till det Åke Bonnier påstår, är det lång väg att gå.

      Radera
    2. Absolut ska det störa alla i kyrkan. Overt antisemitism är lätt att känna igen. Men störande tankebanor i det av SvK rekommenderade Kairosdokumentet är tydligen alldeles för svåra för SvKs beslutsfattareatt fatta. Jag vet att jag lägger mig i och är off topic, men, men. Jag har varken tålamod för dem inom SD som beter sig rasistiskt eller dem inom andra partier och SvK som gör liknande men på ett mer sofistikerat sätt.

      Radera
  6. Skulle Svenska kyrkan hyra ut till vänsterpartiet som tidgare hyllat diktaturer?
    C.M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller till SAP vars mångårige utrikesprofil Pierre Schori många gånger hyllat Kuba?
      Nej, låt bli att hyra ut till alla partier, men låt alla kristna samfund och organisationer få hyra.

      Radera
  7. Dag, jag håller inte med dig! Naturligtvis är det stor skandal att en framträdande medlem i SD uttrycker sig så som han har gjort, även om det inte direkt följer partiprogrammet, eller hur du nu menar. Och visst har du väl själv någon gång (dvs dagligen) kritiserat enskilda befattningshavare i Svenska kyrkan, trots att du (hoppas jag) läst kyrkans "program" utan att ta avstånd från detsamma.
    Jag håller på biskopen i Skara! Självklart!

    SvaraRadera
  8. NEJ, Andreas Holmberg! Ju mindre Kyrkokansliet får komma i närheten av psalmboken, desto längre kan SvK bibehålla någon relation även till dem som inte vuxit upp i Missionskyrkan!

    /kantor

    SvaraRadera
  9. Frågan om uthyrningen av den fina stiftsgården i Skaratrakten är bara ytterligare ett exempel på varför nuvarande ordning är felaktig och att kyrkan borde bli helt opolitisk och styras genom biskoparna, prästerna och lokalt valda kyrko- och pastoralråd med lekmän valda utifrån endast sin egen person och inte något parti.

    Eftersom SD är invalda kan nu Svenska kyrkan inte göra skillnad mellan dem och andra invalda partier.

    Jonas M

    SvaraRadera