onsdag 20 februari 2013

Bokutgivning

I februari ska Christian Braws bok om prosten Ingvar Hector komma på bokförlaget Artos. Det blir bokvernissage i mars, har jag förstått men boken kan redan beställas. Ingvar Hector var Hjelmserydsstiftelsens förste präst. Han lämnade sin prästtjänst för att med familjen bosätta sig i ett dragigt gammalt hus en smällkall vinter för att i den gamla prästgården och med dess hus förverkliga visionen av ett kyrkligt gästhem där det fanns plats både för liturgi och diakoni. Jag måste ha mött fader Ingvar på Hjelmseryd 1955/56 någonting - och sedan därefter. Som teol stud i Lund var f Ingvar en av dem man kunde ställa de viktiga frågorna till. Vad är egentligen prästämbetet? Vad innebär en vigning? Han svarade. Med belägg och resonemang.

På många sätt höll fader Ingvar till på en uselt betald prästtjänst, bortom det mesta. Han fick slita. Han hamnade i konflikter. Mannen med det vita håret var eldfängd för hans engagemang var av det djupgående slaget. Biskop Sven Lindegård utnämnde honom till prost honoris causa och det var mer välförtjänt än det mesta i utnämningsväg. Vi var en del som överraskades av f Ingvar stora glädje över hedersbetygelsen - men glad blev han.

Jag vet inte vad som fick Christian Braw att börja skriva en biografi över mannen. Ingvar Hector är en präst av det slag man aldrig skriver biografier om. En avdöd präst minnestecknas och så är det bra med det - men Christian går lite längre och hanterar fader Ingvar som vore han en engelsk biskop, för om dem strömmar biografier ut. Det gillar jag. Och biografier om högkyrkliga präster blir aldrig ritkigt tråkiga. Ni minns väl Lockharts biografi om ärkebiskop Cosmo Gordon Lang (1864-1945), Hodder & Stoughton, 1949? Det är om Lang insändarskribenten i staden Portsea får till det: "the new Vicar was not ashamed to practise celibacy openly in the street". (aa s 121)

Hur skulle vi klara oss utan biografier? Jo, vi skulle klara oss men livet vore allt bra mycket tristare.

6 kommentarer:

 1. Å äntligen! Att Komministern i Slätthög inte blivit prost h c är en skandal ( rätta mig om jag har fel)! Glad att jag efter hans annons i SPT skickade honom en saknad bok, som kanske blev till användning i arbetet. Minns med glädje och TACKSAMHET att han gav mig glädjen att korrekturläsa litteraturnoterna till boken om Augustinus och hans upprepade ord " tid och nåd följs åt", vilka med hans tankar om minnet, varit till STOR glädje och hjälp under snart 20 år! Är det någon av svenska kyrkans teologer jag bugar inför så är det just C Braw. Det är en tänkare! Och bedjare! Måtte han bli prost. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer med Magnus.

   Gör Christian B till prost h c!

   en Björn i Kyrkan

   Radera
 2. Practising celibacy openly in the streets. Det vore nåt för hbtq-arna att ta efter istället för att exploatera den dekadenta pride-exhibitionismen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske dags för en ekumenisk uppföljare till Pride för munkar, nunnor och andra celibatärer, förslagsvis under parollen "Prejudice". Vore intressant att se hur Svenska kyrkan och andra reagerar - är de beredda att stödja en så kontroversiell sexuell minoritet som celibatärerna, när de kämpar för att bli betraktade utan fördomar och slippa t ex halvnaken reklam i det offentliga rummet eller förnedrande munkskämt? Det är frågan.

   Radera
  2. Extremt intressant att till och med en blogg om en bok om en död präst kan ge upphov till dylika ord med fokus på ett tåg som går en gång. Fascinerande. / Magnus Olsson

   Radera
 3. I H var sannerligen en bra präst i vår svenska kyrka, han var väl tandläkarson från Ystad, han bodde i Slängliden, han var en styv latinare. För somliga kan det vara sk-t att bli gamla.

  SvaraRadera