fredag 8 februari 2013

Den bistra nyheten

Mellan två begravningar kollade jag e-posten och fick nyheten från en biskop som jag tycker mycket om. Det b3esked han gav var motsvarande dystert. Mekane Yesu-kyrkan i Etiopien beslöt att bryta förbindelserna med ELCA i USA och med Svenska kyrkan samt alla andra kyrkor som viger enkönat. Jag ville lägga ut nyheten så att alla ser att jag får info också från anjdra äbn svenska militärer. Jag återkommer till saken - men aviserar redan nu att på måndag är det Gin&Tonic Monday. Den kommer som på beställning och kan firas från midnatt till midnatt. Men ska man dricka när man är ledsen? Nä jag firar högmässa i Högby kyrka på söndag får en medlem av mekane Yesu-kyrkan inte gå till kommunion, det är läget när den kyrkliga gemenskapen med en systerkyrka brutits-brutit samman. Tack för det, ni som på politisk beställning röstade igenom enkönad vigsel.

21 kommentarer:

 1. Thorsten Schütte8 februari 2013 kl. 12:46

  Jag förstår inte varför olika kristna kyrkor (ingen nämnd, ingen glömd) som delar den niceanska trosbekännelsen kan vara överens om att vara oöverens i lärofrågor, men delar Herrens Måltid med varandra i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thorsten Schütte8 februari 2013 kl. 17:19

   i n t e kan vara överens ska det vara...

   Radera
  2. Jag tror att detta är det egentliga skälet. Ska vi dela Herrens måltid med varandra så ska det vara ett värdigt nattvardsfirande. Nu ser de utländska kyrkorna mycket komma i kölvattnet av äktenskapsfrågan, vilket de ser som en följd av beslutet i frågan. En ny äktenskapsteologi verkar ju också ha smygit sig in. Just nu har en ny äktenskapsritual skickats ut på remiss, där det inte ska sägas att Gud har skapat även det motsatta könet till de som gifter sig.

   Radera
 2. Möjligen skulle man kunna ställa en kritisk fråga här: Does it not take two to tango? Har Du redan fullständig kunskap om beslutet i sin helhet? Vad ska sägas om andra kyrkor som inte accepterar samkönade vigslar men ändå behåller kyrkogemenskap med Svenska kyrkan? Jag menar också att situationen är allvarlig. Men som sagt: It takes two to tango!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan tyckas lite konstigt. Men någonstans tycker jag att Mekane-Jesus kyrkans beslut är bra. Må det mana till eftertanke i vårt kraftigt förfallna och dekadenta kyrka.

   Radera
 3. DS akta dig för att stava fel, det finns språkpoliser bland kommentatorerna! Kanske inte klagar de på alla utan bara på mitt sätt att stava almenacka, den som bara medgav detta korta inlägg nu, också i paus mellan begravningar. Fint med pauser! / Magnus Olsson

  SvaraRadera
 4. Det kunde man förvänta sig att Mekane Yesu kyrkan skulle ta beslutet att bryta med Svenska Kyrkan. När nu Svenska Kyrkan inte gjorde bättring och upphävde beslutet om samkönade äktenskap fanns ingen annat att göra än att bryta kykogemenskapen.
  Ärkebiskop Anders Wejryd säger i sitt svar att beslutet om samkönade äktenskap bygger på Bibelns auktoritet och Luthersk indentitet. Detta är inte sant.Beslutet är kyrkomötets som är ett politiskt beslut och inte efter Guds vilja.

  Eric

  SvaraRadera
 5. Mekane Yesus kyrkan har säkert en hel del homofobi att bearbeta (liksom vissa kyrkliga kretsar här i Sverige). MEN hur lätt är det för oss att hjälpa till med det när Svenska kyrkans ledning nu intagit så EXTREMT queera ståndpunkter som att a) det inte finns något särskilt väldesignat eller välsignat alls med förbundet man-kvinna och att b) även karlar kan föda barn, ja, att det inte är sant rakt av som Paulus säger att "mannen är av kvinnan" utan att det finns karlar som är födda av andra karlar (fastslaget av Kammarrätten 10/1 2013 och, som det planeras, av riksdagen 1/7 2013 - bara SD däremot!).

  Östeuropa och Afrika skrattar åt oss och stiftar i en del fall än mer drakoniska lagar mot Rfsl-liknande propaganda och/eller sexuellt samliv mellan två av samma kön än vad de redan har. Polariseringen fortskrider und der Teufel lacht dazu. Det är inte till båtnad för hbt-personer utan bäddar bara för backlash även hos oss (vad händer om SD fördubblas för tredje valet i rad?).

  För att bli något så när trovärdig som samtalspartner måste Svenska kyrkan till att börja med slippa Centerpartiet (polygami nästa?) och Socialdemokraterna i kyrkomötet. Hur kan kyrkoordningen och de politiska partiernas resp. grunddokument ö.h.t. tillåta dylik politisk inblandning i ett trossamfunds inre angelägenheter? Något måste vara fel i de grundläggande statuterna på ömse håll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gäller Mekane Yesus kyrkan och eventuell homofobi har jag aldrig hört denna kyrka eller dess ledande företrädare uppmana till våld och mord på homosexuella eller försvara sådant beteende. Det budskapet hör däremot till grundutbudet i islamismen och blir för var dag mer väl företrätt i Sverige genom att gränserna står öppna för element av det slaget. Hatet och föraktet mot homosexuella går sedan hand i hand med hatet mot judar och Israel. Islamism och nynazism är som hand i handske och ändå envisas en stor del av den svenska politiska vänstern med att blunda för det förhållandet.

   Homosexuella har alltså inget att frukta från SD:s sida. Även om partiet har markerat ett avståndstagande från mer extrema former av queerideologin och tycks vilja försvara en traditionell äktenskapssyn är dess grundhållning på det här området i huvudsak ett försvar av västerländsk sekulär värdegrund. Det sekulära och religionskritiska inslaget i partiet är påtagligt.

   Även om man har ett obetvingligt behov av att i varje sammanhang demonisera SD, kan det vara bra om man håller sig till sanningen.

   Radera
 6. "Självgod" sa Bill.
  "Sig själv nog" sa Bull.
  Om SVK i relation till systerkyrkor.

  SvaraRadera
 7. Jaha,

  Det finns gott om Vidkun Kvislingar I Svk och annorstädes och beslutsorganer I Svedala.

  Jag är tacksam att Mekane Yesuskyrkan insåg att det höll på barka åt det glödheta ang enkönad-vigsel i Sverige, ELCA, och Anglikanerna. Det är bara att skaka av stoftet från sandalerna och gå ifrån det syndande Sodom & Gomorrah.

  Vladimir Pravdoljubov

  SvaraRadera
 8. hmmm...knepigt..
  något hände så mitt inlägg blev blockerat.....datakrångel eller kanske rent av lite signalspan? :)
  Lilian

  SvaraRadera
 9. Finns stora likheter mellan sodom och gomorra i Sverige idag. När ska vi få se en liknande rakrygghet bland prästerna här? Vem vågar stå för sin tro och bli kallad homofob? För när det kommer till kritan vill man leva nära Gud och hans kallelse då blir man en homofob. Jag tror det är av vikt att man/vi/var och en tar ställning för hur man själv vill ha det. Väljer man att leva efter Guds ord då kommer förföljelse, många har lidigt och dött för sin tro, här vänder vi ofta kappan efter vinden vi vill inte stöta oss med någon och då mister saltet sin sälta och duger sedan ingenting till.....
  Lilian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns redan en lista från 2005 där "kalinarna" dvs. de som inte vill välsigna ingånget partnerskap har med tydlighet markerat. listan står fast. Idag finns även några som till kammarkollegiet avsagt sig vigselrätten. Ingen är skyldig att viga enkönat utom den som har ansvar att kyrkomötets beslut verkställs.

   Radera
  2. Visst en lista finns och den anslöt jag mig till på sin tid. Några avträdde listan efter hårda påtryckningar och sedan blev den hemligstämplad. Det säger väl något om situationen och på mer än ett sätt.

   Sedan är ingen präst tvingad att i det enskilda fallet viga vare sig enkönat eller tvekönat. Men det är en frihet med förbehåll. Hoppar man av med kort varsel ställer man arbetskamrater/arbetsledning i en svår situation. Gör man det upprepade gånger, gör man sig själv omöjlig. Samma sak gäller om man för att undvika missförstånd meddelar att man inte står till förfogande för enkönade vigslar.

   I praktiken är denna frihet bara en frihet för äldre präster att stilla glida in i skuggorna. Men det är klart, man lämnar in bad standing, som det heter på visst håll, och bör räkna med att det har konsekvenser för möjligheten att efter pensioneringsdagen kunna ta vikariat, om man så skulle vilja.

   Radera
  3. Jörgen En fråga: Hemligstämplad ? Listan ligger ju fortfarande ute på nätet !

   Radera
  4. Lasse, jag hade tydligen fel om listan. Den finns alltså fortfarande där ute på nätet. Tack!

   Radera
 10. Man kan och ska stå för vad Guds Ord har att säga i den här frågan. Det går alldeles utmärkt utan att vara homofob. Det förhåller sig tvärtom så att den Skriftenliga positionen har fläckats ner och komprometterats av rent, otäckt, hat mot homosexuella. Hat mot homosexuella är en inställning som med kraft måste fördömas och framför allt av de som vill vara Ordet trogna.
  Inte heller här har man rätt att vara tyst. Det hör med till att stå för sin tro.

  Man kan trots detta bli kallad homofob för det man inte vill ge avkall på Ordet, men det är en annan sak. Homofobi i betydelsen hat mot homosexuella finns och det också i kyrkliga miljöer. Den som varit med ett tag vet detta.

  Det hatet har kunnat frodas i kyrkliga miljöer inte minst därför att många som vetat bättre valt att tiga, därför att man t.ex. inte velat splittra fronten genom att ta strid i en fråga som man bedömde som mindre viktig.Det betalar vi priset för i dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jörgen!
   Gott att se Dina kommentarer igen. Listan finns fortfarande på nätet även om Yngve inte publicerar den längre. Det finns de som bevakar oss.

   Radera
  2. Tack för upplysningen om listan. Så måste det givetvis vara även om Yngve inte publicerar den längre. Det som en gång är utlagt på nätet går aldrig att helt få bort. Det är till eftertanke!

   Radera
  3. Jag har själv använt listan i kombination med predikoturerna flera gånger för att om möjligt öka sannolikheten för att mötas av en bibeltrogen präst i mässan. Tyvärr var det ju så längesedan nu - den behöver uppdateras!

   Radera