söndag 3 februari 2013

Ett varv till

Inte ska det väl kallas mod att man slår vakt om demokratin i Sverige och därmed menar att det öppna samtalet i sak måste vara grundläggande hållning? Expo-samarbetet är ett underligt fenomen eftersom det talades så dunkelt i kyrkomötet att det hela mest liknar ett falsarium. Den som fattar beslut i kyrkomötet, måste veta att det är ett faktaunderlag kyrkomötet förses med. Men det ska man nog inte riktigt lita på.

Jag kom med i det gamla kyrkomötet år 1979. Kyrkomöte i gamla förstakammarens plenisal med allt vad det betydde av förstakammar-kultur. Kyrkomötet varade 35 dagar och ledamöterna umgicks. Det hade sin charm. Systemet arbetade långsamt men för tjänstemännen var sakligheten ett signum. Med den nya ordningen för ett s k kyrkomöte har det onekligen blivit på ett annat sätt. Utan besvärabnde sakkunskap kan man rösta i vilken fråga som helst. Och jag var, som bekant, inte riktigt nöjd med vad vi vid en handuppräckning kunde se, att ungefär 10% av ledamöterna hade läst det Kairos-dokument vi röstade om. Valresultatet utföll som vanligt till majoritetens belåtenhet - men saken, vann den?

Nu måste jag strax ta mig till söndagens gudstjänster. Josef och Maria kommer till templet med pojken som frambärs - just som en snickarson. Han är något mera. Det får man klart för sig i gudstjänsterna idag. Jag är inte sur på inkvisitionen men något tagen över hur lite somliga präster har att göra - och jag ska inte räknas in i den kategtorin förrän till hösten. Skörden är mycken och de fåtaliga arbetarna upptagna med att kommentera blogginlägg i öst, väst, norr och söder ...

28 kommentarer:

 1. Men snälla DS att kommentera bloggar gör man under korta pauser, tillskillnad från präster som skriver hela bloggar. Men tack för kängan! Faktum kvarstår att begreppet " snickarson" inte är bra. Undrar om det ansetts lika godtagbart om det kom från andra i den kyrkliga debatten. Eller kanske det inte får kritiseras? Dock intressant att när kritik av ett begrepp framförs kopplat till lära så blir svaret " vissa präster". Hur var det med sak och att styra på person? Nä bättre kan du Dag! / Magnus Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snickarson är knappast någon högkristologisk titel, men likväl blev Jesus kallad så. Han är både sann Gud och sann människa. För vår tids nygnosticism är det chockerande med ho logos sarx egeneto därför översätter man hellre Ordet blev människa. Det är knappast chockerande i vår antropocentriska tid. Vi får se vad bibelkommissionen föreslår i de nya översättningen efter NT 81.

   Radera
  2. "Hans far och mor förundrade sig över vad som sades om honom." (Ur dagens evangelietext.) Tror knappast det var Gud som förundrade sig.

   Radera
  3. Oj vad jag rörde om i grytan här. Lite kul. Allt från att styra på person till försvar för begreppet. Härligt! Då är jesusfrågan löst i det avseendet. / Magnus Olsson

   Radera
  4. På den tiden räknades fostersöner lika som blodssöner. Faderskapet var ju trots allt endast ett antagande innan DNA-testerna.* Detta är ju faktiskt av teologisk vikt då Jesus på detta sätt kom att tillhöra den gamla Israeliska kungaätten.

   *) Därför är faderskapspresumptionen en fundamental del av äktenskapet. Äktenskapet syftar ju ytterst till att ge en stabil grund för barnens fostran och uppväxt och då ska inte lämnas rum för tveksamheter om vems ansvar det är att axla papparollen oavsett biologiskt släktskap.

   Radera
  5. Notera då att det kungadömme GT har var MOT Guds vilja. Notera också att begreppet OM Jesus här och nu som " snickarson" inte säger något om kungadömet utan just om en påstådd släktskap med Josef. Fö var i Skrifterna står begreppet " snickarson"? Vem av apostlarna använder det? / Magnus Olsson

   Radera
  6. Ang Populistens not om faderskapspresumption.

   Det som står mellan raderna är ju att alla höll på med alla, vilket var fallet när äktenskapet infördes som institution. Även bland GTs hjältar var det på samma sätt. Josef (med "fyra mammor"), då som gäst i det översexualiserade Egypten var den första som ändrade på det hela när han vägrar "landets stora kap" Potifars hustru, en familjesyn som sen slås fast i Mose lag.

   Att man antar fosterbarn/oäktingar är väl självklart alla var det... kanske ... och det är den kittlande kunskapen som Jesu släktskap spelar på.

   Men det spelar också på om vi accepterar samma "bräcklighet": Hur skulle vi reagera om vi fick reda på att vi själva var oäktingar eller att det fanns i vår absoluta närhet?

   /Anonyman

   Radera
 2. Skall det dunkelt tänkta och sagda angående EXPO i kyrkomötet visa sig att vi blir så kallade nyttiga idioter åt en privat organisation när vi istället borde ägna oss åt profetisk kritik av densamma?

  SvaraRadera
 3. Redan för tjugo år sedan meddelade en kyrkoherde i en större församling, apropå sin i massmedia uthängde, besvärlige komminister:

  "Nu har jag kommit på en perfekt lösning. Om han har gudstjänster kommer ingen. Förrättningar, där undanber sig alla som har mål i mun att ha något med honom att göra. Nu låter jag honom ägna sig åt internet. Han är församlingens internetpräst. Han har ett litet krypin, där han sitter som övermogen nerd i dunklet och chattar och gör inlägg om gayaktivism och annat viktigt. Så är vi åtminstone av med honom här.

  Kommenterande på nätet som räddningsplanka och meningsgivare på arbetstid åt sysslolösa och allmänt omöjliga präster? Det är nog bara bra om kyrkans pengar sinar...

  Tant Svart

  SvaraRadera
 4. Men visst var väl Jesus Josefs son också, Magnus? Rent juridiskt, alltså? Och det betyder väl ändå en del, både i dåtid och i nutid? (Jfr släkttavlan hos Lukas). Även om man kanske kan säga att Jesus gav sin mor en mild känga när hon sa "DIN FADER och jag har sökt efter dej med stor oro" och han svarade "varför behövde ni söka efter mej - visste ni inte att jag bör vara där MIN FADER bor?".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den bibelpassage jag stöder mig på. Nej jag finner det farligt med slarviga begrepp i vår tid och har påtalat det. Noterar dock att du är den ende här som kan se en poäng i det och inte gör personangrepp, det Glädjer mig. Vifta med almenackir får de göra som uttalar sina domar utifrån oförmågan att ta sakfrågan. / Magnus Olsson

   Radera
  2. Att ha spröd släktskap med sin familj, är ett inte helt ovanligt tema i bibeln, dels för att ifrågasätta det absoluta släktskapet, som ju ansågs viktigt i vissa kulturer runt om, dels för att pedagogiskt visa på att det är det personliga ställningstagandet som är viktigt, inte släktskapet: Visst, Jesus var uppvuxen i ett snickarhem, men var inte snickarson för det. Sen får man väl fråga sig vad syftet med epitet är: Varför vill man säga "snickarson"? Vad är det man oundvikligt vinner på det?

   /Anonyman

   Radera
 5. Det är fullkomligt horribelt att Svenska kyrkan ska samarbeta med en åsiktsregistrerande politisk organisation som EXPO. Nu är det bara att jobba för att klockringning förbjuds ty dom kommer klinga falskt. Jesus hade hatat detta.

  Allt andligt stöd till dig Dag. EXPO och Seglora är inte roliga att ha i hasorna. Dom har inte tagit itu med det där med bjälken.

  /Magnus

  SvaraRadera
 6. Dag har gjort en blunder, som han tyvärr inte är ensam om. Expressen-krönikören Ulf Nilsson har också medverkat i den där tidningen, men ångrar sig när han fått kännedom om vad den står för. Det borde Dag också göra, samt varna andra. Präster ska inte utbilda högerextrema rörelser i teologi, för det hjälper dem att "triangulera" kristendomen för rasistiska syften.

  Helle Klein var naturligtvis inte den rätta personen att kritisera Dag, eftersom det har varit allt för mycket "guilt by association" från hennes sida, när hon har försökt klistra på folk åsikter som de inte har.

  Expo är en seriös stiftelse, som granskar fascism, rasism och nazism, som dom under åren har samlat mycket information om, men är givetvis ingen polismyndighet. Jag tycker ändå att Dag ska klara upp det här med Expo, som kanske själva behöver teolotisk undervisning, så att de lär sig skilja mellan oförfalskad och triangulerad kristendom.

  Som politisk chefredaktör för Aftonbladet har Helle Klein - må vara i något förtäckta ord - anklagat Mona Sahlin och Urban Ahlin (då partiledare respektive utrikespolitisk talesperson för s) för att starta ett nytt världskrig tillsammans med USA.

  Hennes eget "fredsprojekt", som i praktiken går ut på att ersätta kristendom och islam med en ny, synkretistisk religion, tror jag inte ett dugg på. Tvärtom tycker jag att kristna och muslimer, gemensamt men från varsitt håll, ska bekämpa sådana projekt. Och visa att vi kan leva i fred med varandra, trots att vi har olika tro.

  Men nu råkar detta vara en tidning, som med försvar för yttrandefriheten som täckmantel, försöker frammana en krigsliknande stämning mellan kristna och muslimer i Europa. Helle Klein har sällan rätt, men den här gången (vad det är för slags tidskrift) hade hon det.

  Nu har detta fått till följd, att personer som aldrig läser Dags blogg, och vad finner de? En riksdagsledamot har uppmanat sina meningsfränder att tacka Dag, och mellan lovvorden finns klart högerextrema och antimuslimska utsagor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krönikören Ulf Nilsson var nog väl medveten om vilken tidning han skrev för. Hans pudel var nog resultatet av hot om yrkesförbud. Ingen tidning skulle i framtiden publicera vad han skrev om han inte gjorde avbön.

   Expo hade säkert ett finger med i spelet.

   Det här är ett obehagligt hot som riktas mot Dag: Liksom mot alla präster som kan tänkas hamna i vad Expo anser vara fel sällskap. Visserligen har Dag nära till sin pension oph ett yrkesförbud betyder föga.

   Det finns en annan sida av möjliga trakasserier. Expo orkestrerar de militanta stormtrupperna från AFA. De slår våldsamt till mot allt vad som uppfattas som högerextremism. Ingen går säker som hamnar i Expos omfattande personregister. Resultatet av kartläggningen av de sk högerkrafterna i Sverige.

   En riksdagsman för sd - Thoralf Alfsson - har berömt Dag. Katastrofalt fel. Dag uppmanas att göra en pudel och kontakta Expo om vägledning.

   Expo är definitivt ingen seriös stiftelse.

   Radera
  2. Och jag som i min enfald trodde att det var en av prästens viktigaste uppgifter att utbilda andra i teologi...
   /Per H

   Radera
 7. Är Helle Klein en eventuell blivande ärkebiskopskandidat? Smutskastningen mot densamma påstås ju av en biskop redan vara i full gång. Inga namn nämnda förstås, men vem faller skuggan på när man anklagar "en öländsk bloggare" för smutskastningen?

  Expo, är som jag tidigare skrev ingen polismyndighet, men fungerar som en inofficiell sådan på grund av riksdagspolitikernas feghet. Det finns alltså rasistiska brott som är straffbara i andra länder, men inte i Sverige. Vilket gör att det i Sverige finns en kraftig undervegetation till den synliga och någotsånär välansade rasismen.

  Det vet förstås Säpo, men det som Säpo vet kommer alltför sällan till någon rättegång. Detta beror på att media vill sköta rättsskipningen på detta område, så att inte medias egna övertramp kriminaliseras. Och detta har riksdagen vikit sig för. Jag faxade Alf Svensson, då kd-ledare, om detta inför en riksdagsdebatt under 90-talet. Svenssons svar, som kom under själva debatten, var häpnadsväckande: Det var en "missuppfattning" att kd ville kriminalisera offentligt förnekande av judeutrotningen under andra världskriget. Sådana förnekanden är ett straffbart brott i vissa EU-länder, bl. a Tyskland.

  Men vi har ju Expo. Men Expo borde vara ett komplement till samhällets rättsvårdande myndigheter med uppgift att granska den salongsfähiga rasismen, och inte ett surrogat för åklagare och domstolar. Nu visar det sig att inte bara Dag, utan även Expressen-krönikören Ulf Nilsson har medverkat i den obskyra tidskriften. Vilket Nilsson ångrar, men skyller på att han blivit lurad av tidskriftens föregivna syfte att värna tryckfriheten.

  Även Dag måste ges möjlighet att rentvå sig. Oskuldspresumtion ska råda, d.v.s att misstänkta ska behandlas som oskyldiga tills deras eventuella skuld har faställts av en behörig domstol. Vad jag hittills vet om Dags "brott" är att han (aningslöst?) har skrivit i en smygnazistisk tidskrift.

  För Helle Klein, som förr tagit på sig rollen som åklagare i egenskap av journalist och präst är dock skuldfrågan redan klar. Hon har anmält Dag till Expo, vilket är synnerligen anmärkningsvärt (En misstänkt felande präst ska väl anmälas till domkapitlet, om det inte är fråga om straffbara brott?) och dessutom föreslagit att Svenska kyrkan ska anlita föreläsare från Expo för att bekämpa rasism i kyrkan. Vilket jag däremot helhjärtat stöder.

  Oskuldspresumtionen, ja. Det finns också ett brott som heter falsk tillvitelse: d"en som sanningslöst hos åklagare, polismyndighet eller annan myndighet tillvitar annan brottslig gärning, påstår besvärande omständighet eller förnekar friande eller mildrande omständighet, om myndigheten har att upptaga anmälan i sådan sak."

  Men Expo är ingen myndighet. Det kan då eventuellt vara fråga om förtal, förutsatt att Dag inte har gjort sig skyldig till något riktigt klandervärt (jmfr Ulf Nilsson). Jag menar att Expo bör anlitas som föreläsare för att inte flera präster ska råka ut för sådana tråkigheter, som nu har drabbat Dag. Expo har en mycket omfattande dokumentation om fascism, rasism och nazism.

  Det är i sig inget klandervärt om en präst försöker sprida evangelium även till politiska extremister. Det kan ju även vara i syfte att de ska ta avstånd från extremismen. Men det finns en risk att prästen därigenom legitimerar en obskyr tidskrift, och att prästen alltså själv blir utnyttjad för extremisternas egna syften.

  För Helle Klein, som exempelvis i kampanjerna mot Annika Borg, fastställt skuld genom "guilt by association" har det hela blivit en tacksam förevändning för att starta drev mot Dag Sandahl, som f. ö. har kritiserat drevjournalistiken mot präster i boken Värstingkristna.

  Och nu inställer sig också frågan om biskopar får hänga på mediadrev mot enskilda präster som de ogillar. Hur skulle en sådan biskop agera i domkapitlet vid ev. anmälan för samma sak mot någon av det egna stiftets präster? Eller är det någon annan bloggare på Öland, som åsyftas?

  SvaraRadera
 8. "Expo är en seriös stiftelse"

  Det är väl bra att högerextremismen granskas men EXPOs kopplingar till kriminella, antidemokratiska och våldsamma vänsterrörelser är ganska obehaglig.

  http://mediabluffen.blogspot.se/2009/02/expos-koppling-till-fascistoidavaldsror.html

  http://christalbum.wordpress.com/2013/01/04/researchgruppen-vill-kartlagga-flashbacks-anvandare/

  SvaraRadera
 9. Det är väl klart att vänsterextremister, typ AFA, låtsas vara en del av den demokratiska vänstern på samma sätt som högerextremismen låtsas vara en del av den demokratiska högern. Detta narrspel underlättas av att de politiska moståndarna försöker bunta ihopde demokraterna med extremisterna på vänster- respektivehögersidan i syfte att misskreditera demokraterna.

  I samma syfte försöker segloristerna bunta ihop högkyrkligheten med högern, såväl den demokratiska som den extrema högern. Högkyrligheten är emellertid, liksom lågkyrkligheten, en kyrklig inriktning som inte har något klart samband med den politiska höger- vänsterskalan. Det finns lågkyrkliga moderater och högkyrkliga socialdemokrater. Att borgerliga väljare synbarligen dominerar inom högkyrkligheten beror antagligen på att Socialdemokraterna ställer upp som parti i kyrkovalen och att s-gruppen i kyrkomötet har en lågkyrklig profil, med följd att politiskt aktiva socialdemokrater inte är aktiva inom de opolitiska nomineringsgrupperna till kyrkomötet. Vilket inte alls hindrar att en del enskilda s-väljare (och för den delen även v-väljare) kan ha en högkyrklig tro.

  Segloristerna, som uppenarligen söker politiska meriter genom att överallt hitta fiender som ska bekämpas, har verkligen lyckats med att implementera bilden av högkyrkligheten som något slags högerextremister. Vilket självfallet har gjort högkyrkligheten intressant som samarbetspartner för de verkliga högerextremisterna, som därigenom hoppas kunna framträda under kristen förklädnad.

  Det är väl också klart att ingen enskild opinionsbildare har gjort högerextremismen så stora tjänster som Helle Klein. För det första genom att allvarligt misskreditera den demokratisa vänstern genom sitt oförblommerade stöd till den internationella terrorism, som framträder under islams täckamantel. Och för det andra genom att utmåla kreti och pleti som fiender som ska bekämpas med journalistikens och smutskastningskampanjernas alla vapen.
  Under hennes tid som politisk chefredaktör för Aftonbladet gick socialdemokratin från valnederlag till valnederlag.

  Nu har ju segloristerna också dragit in Expo i sina kampanjer mot allehanda fiender, utnyttjande det faktum att de teologiska kunskaperna inom denna stiftelse är tämligen så skrala. Således har inte bara en högkyrklig präst på Öland hängts ut i Expo, utan även en kvinnlig präst i Stockholm med en klart liberalteologisk profil. Ölandspräster för att han har lurats att medverka i en obskyr tidskrift, som uppträtt under falsk täckmantel som försvarare av tryckfriheten. Och Stockholmsprästen för att hon fört fram normal liberal kritik mot den traditionella mansdominerade tolkningen av islam.

  Helle Kleins eget förvandlingsnummer från radikal rödstrumpa till försvarare av reaktionär manschauvinism är närmast skrattretande. Men detta bottnar dels i hennes grova fördomar mot troende muslimer och dels i hennes orealistiska idéer om att bekämpa islamistisk terrorism med religionssynkretism.

  För det första har vanliga troende och traditionsbundna muslimer inget att göra med extremismen. Det går inte att påverka al qaida genom dem. För det andra måste all kritik mot konservativ islam inställas för att konservativa muslimer över huvud taget ska komma till de synkretistiska mötena. Inte ens muslimska feminister, som vill ha kvinnliga imamer, får stödjas.

  SvaraRadera
 10. Därför har den liberala kvinnliga prästen i Stockholm "anmälts" till Expo, som man anmäler misstänkta brottslingar till polisen. Därför tycker jag att det vore bra med ett samarbete mellan Svenska kyrkan och Expo, som är en seriös stiftelse som arbetar mot rasism, fascism och högerextremism, men själva har åtskilligt all lära sig om teologiska och kyrkliga förhållanden.

  Men det är väl klart att det samarbetet inte får ske genom Seglora.En direktkontakt mellan de uthängda prästerna (gemensamt, eftersom de representerar olika teologiska riktningar) rekommenderas varmt. Även om enskilda medarbetare på Expo råkar ha ett förflutet inom vänsern, så är det inte Expos uppgift att bekämpa vare sig borgerligheten (inkl den demokratiska högern) eller högkyrkligheten. Glöm inte det!

  Men något sådant möte vill den verkliga högerextremismen, som tydligen fortfarande hoppas att kunna spänna högkyrkligheten framför sin vagn, inte ha. Desto angelägnare att mötet blir av. Det skulle bli mycket lärorikt för båda sidor, för både Expo-medarbetarna och de uthängda prästerna - som representerar olika kyrkliga riktninga.

  Påståendena om samröre mellan Expo och våldsbejakande västerextremister, t.ex. att AFA skulle vara "orkestrerat" av Expo är nys. Ett exempel på att extremister buntar ihop demokratiska krafter med extremister på den motsatta kanten. Expo har tillgång till en mycket omfattande dokumentation om främlingsfientliga, rasistiska, fascistiska och nazistiska rörelser, och deras arbetsmetoder, dokumentation som man fått från bl.a. avhoppare. Plus att man systematiskt har samlat material från öppna källor.

  Å andra sidan kan nog Expo framledes ha nytta av att känna igen och kunna skilja mellan vanlig "konservativ" kristendom och den "teologi" som spreds av Hitlers kyrkoskapelse Deutche Cristen. Den undervisningen kan nog Dag Sahdahl, som är docent i kyrkohistoria, ställa upp med i det möte som bör bli av.

  SvaraRadera
 11. Ja att samröre finns med gamla AFA-aktivister och EXPO måste man vara blind för att förneka. Huruvida EXPO orkestrerat ut något vill jag låta vara osagt.

  Researchgruppen (Researchgruppen) on Twitter
  https://twitter.com/ResearchgruppenResearchgruppen. @Researchgruppen. Researchgruppen på Twitter. Skribenter på detta konto: Martin Fredriksson, Mathias Wåg mfl. Sweden · http://research.

  http://www.proff.se/befattningshavare/piscatus-ab/-/-/5568097694/

  http://research.nu/privat/valdtakt/

  SvaraRadera
 12. LFL berättar om en "obskyr" tidning som Dah haft samröre med och för vilken försyndelse han nu måste göra avbön om han inte ska anses ha gått i bolag med högerextremister, nazister, rasister etc. Tidningen är alltså Dispath International med Ingrid Carlqvist som utgivare. Tillsammans med aktuelle Lars Hedegaard redigerar hon tidningen.

  Jag utgår från att LFL tagit del av tidningens innehåll innan han uttalat sig om den. Kan vi alltså nu få tydliga exempel på artiklar i tidningen eller inslag i artiklar som är just nazistiska eller rasistiska till karaktären? Det måste ju rimligen finnas annat och värre där än kritik av svensk flykting- invandrings- och integrationspolitik eller kritik av islam. På den förstnämnda punkten har ju tidningen i dagarna fått visst medhåll av regeringen. Allt är tydligen inte väl ställt här. När det sedan gäller religionskritik kan den inte utan vidare stämplas som rasism om ordet ska behålla någon vettig mening och inte bara bli ett skällsord riktat mot oliktänkande.

  Jag läser själv tidningen och har inte upptäckt det LFL talar om. Däremot har jag sett exempel på onyanserad kritik av islam, en kritik som klart skjuter över målet, men förstått att den kritiken är en del av en i grunden sekulär fientlighet mot alla former av traditionell judendom, kristendom och islam, även om det är islam som mest kommit i skottgluggen. Det senare begripligt eftersom judendom och kristendom knappast för närvarande utmanar den sekulära agendan. Det hade varit bra om tidningen gjort en tydligare åtskillnad mellan islam som religiös tradition och dess politiska avläggare islamismen som verkar för utbredande av sharia och islamisering av samhällslivet. Det är bra att tidningen medverkat till att punktera den tystnadens sammansvärjning som rått fram till nu när det gäller de allvarliga problem vi har på flykting-, invandrings- och integrationsområdet och med vår egen hederlighet i hanteringen av dessa frågor.


  Det exempel från Tyskland som LFL ger oss som föredömligt i kampen mot rasismen, kriminaliserandet av förnekelse av förintelsen, är inte efterföljansvärt. Åsikter, inte ens tokiga eller omoraliska sådana, ska kriminaliseras. De ska bemötas sakligt och tydligt i en öppen debatt. Ett sådant samtal är livsluften i ett demokratiskt, öppet, samhälle. Viljan att kriminalisera felaktiga åsikter för i en annan riktning och är utmärkande just för fascismen i alla dess former, de rödgröna liksom de svartbruna.

  Precis den uppfattningen gav Noam Chomsky uttryck för i en videoinspelning en gång inköpt på Ordfront i en tid då vänstern i Sverige fortfarande var för yttrandefrihet. Chomsky, brilliant akademiker av judisk börd, ledande vänsterdebattör i U.S.A. försvarar i videon att han skrivit förord till förintelseförnekaren Robert Faurissons bok i ämnet.En annan jude angripet honom för den saken och finner det upprörande att Chomsky på det sättet gått i bolag med fascismen.Chomsky replikerar att han på inget sätt delar Faurissons uppfattning, vilket han gett uttryck för i förordet, men att han försvarar Faurissons rätt att få framföra sin åsikt. Fascism i alla dess former utmärks just av uppfattningen att endast rätta åsukter ska få framföras. Det är en hållning som EXPO och tydligen även LFL delar.


  Jag noterar att LFL klargör att EXPO sysslar med åsiktsregistrering av svenska medborgare och anser detta vara berömvärt.För min del skulle jag räkna det som hedrande att vara upptagen i det registret, men oavsett detta måste väl hanteringen fortfarande vara olaglig, om det nu har någon betydelse, när saken är så god.

  I ljuset av gårdagens mordförsök på Lars Hedegaard måste man fråga sig vilket ansvar de bär som envetet demoniserar honom.

  För min del begränsar sig samröret med Dispatch International till att jag prenumererar på tidningen. Det betraktar jag som en medborgerlig skyldighet, när man med våld försöker hindra tidningen att komma ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta inlägg från JUB innehåller flera felaktiga påståenden om vad jag har skrivit. Jag har inte begärt att Dag ska göra avbön för något. Att reda upp ett missförstånd om vem man själv är, är inte detsamma som att göra "avbön", snarare tvärtom. Jag tycker inte att den desinformation om Dag och en annan präst som Expo har fått från segloristerna ska få vara oemotsagd.

   Jag har skrivit att det behövs ett ömsesidigt informationsutbyte mellan EXPO och prästerna. Tror inte JUB att prästerna skulle vara kapabla att själva avgöra vad som är relevant information från EXPO om högerextremismen?

   Jag har läst tidskriften ifråga, på nätet. Det är inte bara så att kritiken mot islam "skjuter över målet", som JUB skriver, utan det är också en kritik som är typisk för nynazisismen.

   Radera
  2. Tack Jörgen, för ett mycket klokt inlägg!

   Radera
  3. Bäste LFL, "kritik som är typisk för nynazismen",säger du, utan att ge exempel på saken. Tala nu om för oss vilken artikel det gäller och var i artikeln vi finner uttryck för nynazism. Det är en allvarlig anklagelse du framkastar och som du rimligen måste kunna dokumentera. Upp till bevis, alltså!

   Jag understryker att jag aldrig stött på något judehat eller demonisering av Israel i Dispatch International. Tvärtom har man tydligt sagt att "nationella" grupper som odlar sådan ideologi inte har något att hämta i tidningens spalter. Där skiljer man sig tydligt från alla kända former av nynazism. Dessutom är nynazismen välvilligt inställd inte bara till islam utan även den politiska avläggaren islamismen. Fiendens fiende, du vet. De vet att ge judarna/sionisterna vad de förtjänar. Dessutom är islam som religion i nynazisternas ögon inte så judiskt besmittad som kristendomen med denne "äcklige" jude Jesus i centrum. Deutsche Christen försökte också på sin tid, med benägen hjälp av teologer från Lund, tvätta Jesus ren från det judiska, arisera honom, i förhoppning om att på så sätt behaga Hitler. Det hade de nu inte mycket för. Hitler föredrog islam och inledde öppet ett samarbete med den tidens islamister. Arafats släkting stormuftin av Jerusalem Haj Amin el-Husseini bodde under kriget i Tyskland som Hitlers hedersgäst. Hatet mot judarna förenade dem.

   Personligen förhåller det sig så för min del att en av mors bästa väninnor sedan många år är av judisk börd och överlevare från Hitler-regimens dagar. Det gör mig allergisk mot missbruk av begreppen nazism och nynazism. Sådant är nämligen inte bara kränkande för de som blir tillsvinade utan än mer för de som blev offer för nazismens förbrytelser.

   Radera
 13. Men då tycker jag att de här prästerna ska träffa företrädare för Expo och ställa frågorna direkt till dem om vad Expo är.

  Jag vidhåller att det skulle bli ett möte till ömsesidig nytta.

  SvaraRadera
 14. Jag tycker alla här borde se denna denna utmärkta paneldebatt från NYC. Den är ca 1:45h men sammanfattar ganska bra en av de viktigaste frågorna i dagens samhälle. I NYC kan debatten föras efter det att man passerat metalldetektor. I Sverige kan en liknande debatt inte föras alls.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rh34Xsq7D_A#!

  Ja jag fortsätter vara anonym av någon konstig anledning...

  SvaraRadera
 15. "Personligen förhåller det sig så för min del att en av mors bästa väninnor sedan många år är av judisk börd...", påstår JUB, som även säger sig vara allergisk mot "allergisk mot missbruk av begreppen nazism och nynazism." Och på grund av denna "allergi" ska vi inte få nämna saker vid deras rätta namn? Det är skillnad mellan "gammal" nazism och den nynanism, som har bytt ut judarna som hatobjekt mot muslimerna. Det är skillnad vilken bild man vill ge utåt.

  Jahaja, och jag har kanske ett syskonbarn som är av "muslimsk börd", närmare bestämt en muslimsk folkgrupp som har varit utsatt för svår förföljelse, och inte vill bli ihopblandad med sina förföljare. Och därför kan ju jag vara "allergisk" mot att islam får skulden för vad politiska extremister gör under islams täckmantel.

  Men nu ska vi inte diskutera olika folkgruppers påstådda brister och förtjänster. Det är typisk för rasister att göra det, att förvärra de etniska och religiösa konfliker som kanske redan finns mellan folklgrupperna, syfte att vi ska få en liknade situation i hela Europa som i Jugoslavien i början av 1990-talet.

  Detta är en prästblogg, och det är ingen kristen linje att utså misstänksamhet mot andra folkslag. Dem ska vi vinna för Jesus, och de som inte vill omvända sig, ska vi leva i fred med i stället för att odla konflikter. Jag har talat med en f.d. imam, som nu är verksam som kristen missionär i sitt förra hemland, och även med andra f.d. muslimer. Och enligt dem är det en sällsynt dålig missionsmetod att smutskasta islam och muslimer.

  Sådant ska inte Svenska kyrkan medverka till, utan tvärtom ta skarpt avstånd från. Svk får inte användas som plattform för muslimhat. Därför bör Svk samarbeta även med profana organisationer som bekämpar fascism, rasism och nazism. Det kan väl ingen ha något emot? Låt inte antidemokratiska krafter slå in kilar mellan hög- och lågkyrklighet! Låt oss hålla de teologiska kontroverserna inom den kristna "familjen"!

  SvaraRadera