fredag 1 februari 2013

Fascinerande

Jag läste nyheten att Seglora smedja "sedan ett par år på olika sätt uppvaktat Kyrkokansliet i Uppsala för att påtala behovet av en rikstäckande satsning på att bemöta en alltmer utbredd främlingsfientlighet i vårt land." Nu är det äntligen dags. Det blir kurs i antirasism tillsammans med Expo. Jag är fascinerad.

I min enkla värld har Kyrkan ett eget budskap och det håller väl för att göra skillnad i världen. Av alla ställen i landet så finns det i vart fall inga utlänningar i gudstjänsten - för där räknas inte nationalitet, bara människor. Inte jude eller grek, alltså. 2000 års erfarenhet av integration borde vara ett kyrkligt bidrag liksom 150 år av nationell - svensk! - mission. Det var syföreningstanter som var den första folkbildningsinstitutionen om u-länder och söndagsskolan som markerade att livet i Afrika och Asien också angick oss. Läge för lite självmedvetande. Men i stället hyrs Expo in.

Jag hör numera till dem som är kritiska mot Expo, som deltog i Segloras lilla jakt på mig, den som är känd som "Sandahlskandalen". Den svaghet i Expos arbete, styrd utifrån en rätt enkel världsbild, som jag tidigare anat, blev i december månad bekräftad.

Jag undrar också, förstås, över Dagens Seglora där Ewa Lindqvist Hotz skriver: "Folkkyrkan har tyvärr alltför länge utgjort en parlamentarisk plattform för Sverigedemokraterna. Därför har vi ett särskilt ansvar för att bilda motkraft." Vilka vi? Ansvar därför att vi har kyrkoval där medlemmar kan rösta in sina representanter och SD fick plats i kyrkomöte och stiftsfullmäktige? Den enkla slutsatsen är förstås att Dagens Seglora inte är demokratiskt pålitlig. Vi, vilket vi det nu är, har intet som helst ansvar att bilda motkraft därför att vi har ett demokratiskt valsystem. Motkraft bildar vi av helt andra skäl.

"Det är hög tid att kyrkan låter sig inspireras", skriver Ewa. Vore det inte vettigare att fråga hur Kyrkans erfarenhet kan inspirera - profetiskt? Varje kyrka har ett budskap, sitt eget eller någon annans. Nu blir det Expos. Hur klokt är det på en skala till 2?

Resultatet av satsningen ska bli ambassadörer. Jag befruktar det värsta, som gubben sa. Snällismens ambassadörer blir inte roliga att möta.

Det finns för den som setat i kyrkomötet ytterligare ett litet problem. När Margareta Sandstedt skrev en motion 2011 om att kyrkostyrelsen skulle avbryta samarbetet med Expo, avvisades motionen med motiveringen att "kyrkostyrelsen inte har något kontinuerligt samarbete med Expo, vilket därför inte kan avbrytas." Lägg märke till det försåtliga ordet "kontinuerligt" - men samarbete var det och blev det fast den saken uppenbarligen skulle mörkas. "Storsatsningen 2013" - Projeketet Människovärdes egna ord - är 10-12 regionala utbildningar i samarbete med stiftelsen Expo. Den omutliga sakligheten i utskottsarbetet är A och O i kyrkomötet. Ledamöterna ska få veta hur det verkligen är och inte bluffas.  Här finns sannerligen frågor att ställa om utskottsarbetet. Ordförande i utskotett är Carina Etander Rimborg, POSK.

Annars tänker jag: Aldrig, säger aldrig, har vi kallat in folk till Kyrkans Hus i Uppsala för att utbilda ambassadörer för Jesus. Eller är det detta vi sysslar med hela tiden? Påstår vem?

Frågar man Expo är dess arbete en idog kamp mot fascism och rasism. Svenska kyrkan står i ledet. Faascinerande.

46 kommentarer:

 1. En kyrka som inte är "Christ centered" blir per automatik istället "Cause centered". Något skäl för sin existens måste man nämligen ha. Nu är det tydligen politisk aktivism alá Expo och Helle Klein som gäller.

  Detta är minst sagt problematiskt. Precis som Dag skriver är Expo en tvivelaktig bundsförvant till SvK som delvis arbetar på uppdrag av staten (DDR, någon?) och använder sig av tvivelaktiga metoder (drev, uthängningar av politiska motståndare etc.)

  För strategerna på Expo och aktivisterna inom Seglora måste detta dock vara ett drömsenario. Så många människor och så mycket pengar som vi kan använda för våra syften, WOW! Men...var det verkligen idén med kyrkan?

  SvaraRadera
 2. De liberalteologiska progressivisterna saknar detta "kontinuerliga samarbete" som kyrkostyrelsen talar om. I synnerhet gäller det relationen till Skriften och Traditionen. Man behöver inte bryta med något som man omtolkar i takt med "spirit of the age". De enda man vill bryta med är de obekväma kritikerna som kontinuitet med aposteln förkunnar att inte anpassa sig efter denna tidsålders väsende, de ord som avslutade biskopsbrevet från 1951. En progressivistisk markör torde vara "Dagens" eller de som frågar: Vad skulle Jesus säga eller göra idag? Den apostoliska tron är i kontinuerligt samarbete med Honom som är densamme idag, igår och i evighet.

  SvaraRadera
 3. Nä, inte fascinerande. Mer sorgligt.
  /Per H

  SvaraRadera
 4. Idag såg jag att Seglora smedja på sin tidningsida har ett citat från DS om att han läser just Seglora smedja. De tog inte avstånd från det citatet sa. Eftersom DS nu hänvisar till en motion måste väl en signifikativ logik bli att Seglora smedja inte heller tar avstånd från denna? Alltså tycker DS och Seglora smedja samma sak. Om någon anser att jag nu brister i logik så är dom bara dumma, elaka och konspirationsteoretiker. Det är ingen framkomlig väg. Nu tycker jag att alla reser sig, tar varandra i handen och sjunger " we shall overcome". / Magnus Olsson

  SvaraRadera
 5. Expo samarbetar redan med IF Metall och Byggnads med utbildningar för att motverka främlingsfientlighet och utanförskap. De medlemmar i facket som går utbildningen ska fungera som ambassadörer. Samma stuk ska nu till i Svenska kyrkan. Givetvis jublar Helle Klein och kyrkans vänsterkompani.

  Expos marxist-leninister har generösa tolkningar av den främlingfientlighet som ska bekämpas. Det är alla de som inte bär deras vänsterindoktrinerade foliehatt.

  Sverigedemokrater utesluts ur facket idag. Samma utveckling vill man givetvis se i Svenska kyrkan. Men det slutar inte där. Borgerliga värderingar överhuvudtaget är suspekta. Det är många som ska rensas ut innan all kyrklig verksamhet framstår som politiskt korrekt.

  DDR-maffia är bara förnamnet på Expo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så visar sig progressivismen i sin intolerans. Man vill sålla precis som själafienden. Resultatet blir en krympande liberal kyrkogemenskap som hellre söker aktuell relevans än som söker Kristus och som vill försvara och befästa evangeliet.

   Radera
  2. Same shit, new name...

   politrucker, talibaner, stormtrupper, ambassadörer, ...

   Radera
 6. Gå ut och gör alla folk till lärjungar. Om alla dessa förmenta rasistmotståndare kunde ta missionsbefallningen på allvar skulle de inse att lösningen på deras problem ligger där, inte i att gaffla om hittepårasism. En värld full av kristna människor skulle i och för sig inte vara perfekt men den skulle vara bra mycket bättre än den vi har.

  För övrigt tycker jag att det är mycket tråkigt att sådana krafter som uppenbarligen ligger bakom Seglora samt verkligt främlingsfientliga krafter, trots helt annan avsikt (tror jag), gjort gemensam sak och sett till att ”normalt folk” inte vågar diskutera de integrationsproblem som finns. De båda grupperna håller på att köra oss rakt ner i diket.

  Intressant är också Segloras syn på demokrati. Demokrati är bra så länge folket röstar som Seglora vill. Men nu är det faktiskt så att antingen får man låta folket rösta in vilka stollar som helst i kyrkans ledning eller så får man finna ett annat system. Jag är inte så säker på att Gud är så demokratiskt lagd som Seglora önskar.

  SvaraRadera
 7. Expos affärsidé är att hitta på en massa främlingsfientlighet. Och drar in rejält med pengar för att bekämpa dem. Synd att Svenska kyrkan fallit till föga för det där obskyra gänget! Det är lite av häxprocesser över det där lurendrejeriet.

  SvaraRadera
 8. Dag, jag vill tipsa om en "darling" som är dags att mörda. Som trogen läsare har jag möt formuleringen "jag befruktar det värsta..." ett oräkneligt antal gånger. Oräkneligt för att jag inte orkar gå till baka och kontrollera. //TR

  SvaraRadera
 9. Vi har här i bygden blivit välsignade med flyktingar från Tunisien, Syrien, Sudan - åtskilliga kristna och högmässobesökarna har i ett slag fördubblats eller t.o.m. tredubblats. Dag Sandahl har rätt - den kristna tron och högmässan är i sej själv ett suveränt motmedel mot rasism (även om det inte alltid tycks ha "bitit"). Vi deltar i en liturgi som är någorlunda internationell och sjunger psalmer som till en del är allmänt bekanta eller åtminstone någorlunda begripliga på engelska för yngre flyktingar (se t.ex. http://psalmboken.blogspot.se/2013/01/75-hymns-from-ecumenical-swedish.html ). Visst kan vi ha saker att lära av Expo, men nog borde kyrkans eget viktiga bidrag till integrationen framhållas starkare än som ofta sker.

  SvaraRadera
 10. Kanske klokt.
  I vår del av världen, den rika, sprids självklar ateism, materialism och egoism med rasande fart. Inte många i ung generation har ett förhållande till kyrkan, eller lever ett traditionellt kristet liv. En kyrka som går ut med Jesus, möts med avoghet och hån, liksom under antiken. Respekt och färre utträden fås, om kyrkoorganisationen i stället lånar in någon fråga, som surrar i tiden. Så kan respektabilitet lånas in utifrån. Lånta fjädrar är rätt tänkt, om kyrkan vore en organism, som främst bör skydda sin materiella existens.

  Alternativet är väl att envist hålla fast vid undervisningen från apostlarna och sen överlämna framtiden i Guds hand. Se vad som möjligen blir kvar om hundra år. Säkert är, att den som vill bevara sitt liv, han skall mista det. Detta gäller även kyrkliga organisationer. Lånad relevans uppskjuter endast utvecklingen, lurar få och förskjuter fokus från kärnverksamheten.

  Tant Svart

  SvaraRadera
 11. Hej Dag

  Jag gillar ditt blogginlägg och den kritik du riktar mot den antidemokratiska stiftelsen Expo som drivs av ett gäng marxist-leninister som nu Svenska kyrkan anlitar.

  Jag har skrivit ett blogginlägg om ditt blogginlägg så det kommer säkerligen uppmärksammas av många inom de närmaste timmarna och dagarna.

  Det blir säkert Sandahlskandal nr 2 ;-)

  Jag har bett mina "fotsoldater" att stödja dig när orkanen "Seglora" drar igång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://thoralf.bloggplatsen.se/2013/02/02/9407905-svenska-kyrkan-expo-sant/#kommentarer

   Radera
  2. "Fotsoldater" är väl ett ganska olämpligt ordval från en förespråkare då det ger en ganska direkt association till SA, de tyska nationalsocialisternas politiska fotsoldater med järnrör i bruna uniformer.

   Jag trodde att SD ville undvika sådana associationer, vilket uppenbarligen inte är fallet.
   Det är dock är välkommet klarspråk.

   Även kyrkomötet och övriga beslutsorgan inom SvK skulle behöva ett större mått av klarspråk.

   Radera
  3. Hårresande!

   SA marschiert mit ruhig festem Schritt..."

   Är verkligen Reichstagsabgeordneter Alfsson korkad? Under alla omständigheter är det synd om Jimmie Åkesson med sådana Gauleiter och kleine Parteigenossen i hirden.

   Verkligen tråkigt också att man inte äntligen kan diskutera invandring och flyktingpolitik och dess omvälvande konsekvenser sakligt, utan zelotism från islamkramare och bruna slamkrypare.

   Men hur var det? Nazismen var en reaktion på röd åsiktsterror. Är Alfsson med fotsoldater den logiska konsekvensen av mörkande av invandringsfrågan och eliternas kraftfulla fyande och buande och blundande?
   Är Alfssson ett alternativ till Expo och AFA? Är de inte snarare samma andas barn?

   Ledande nazister hade oftast gått ur kyrkorna. Jesus var ju jude och kyrkorna stod för judisk moral. Intressant hur Alfssons fotsoldater tycks ha lämnat SvK. Är det enbart av ekonomiska skäl? Är det som sägs i kommentarfälten om att man inte vill stödja vänsterkyrkan sant? Kan inte snarare en motvilja mot Jesus finnas djupt inbäddad i hirden?

   Församlingsbo i Asa

   Radera
 12. Mitt blogginlägg är nu uppe

  http://thoralf.bloggplatsen.se/2013/02/02/9407905-svenska-kyrkan-expo-sant/

  SvaraRadera
 13. Det är tack vare dig Sandahl som min dörr kommer att stå öppen för att återvända till svenska kyrkan en dag då den galna pkismen dött ut./Mvh Magnus

  SvaraRadera
 14. Här kommer ett stort stöd av en "fotsoldat"!

  SvaraRadera
 15. Hej Dag,
  Jag är här pga Thoralfs rekommendation.
  Jag gillar också ditt blogginlägg.

  SvaraRadera
 16. Vi får inte acceptera att Svenska Kyrkan samarbetar med det vänster-fascistiska EXPO eller att de lägger sig platt för ondskans religion islam, för då är vi illa ute. Att sätta stopp för dessa destruktiva krafter, är ett måste för att rädda vår dyrbara demokrati! Vi kan inte i toleransens namn tolerera de intoleranta. Stå på dig Dag. Vi är många därute som står vid din sida.

  " Demokrati är den mest högtstående regeringsformen, ty den är baserad på respekt för människan som en förnuftig varelse."
  John F. Kennedy (1917-1963)

  SvaraRadera
 17. Ja,

  är BloggarDag så fördomsfri att han står rak i stormen när han nu får uppmärksamhet och uppbackning från en samarit vid brunnen i Sikem?

  Ärkebiskop Wejryd hade omärkligt, klokt och kvickt retirerat från fel sällskap till lugnet i det översteprästerliga palatset under tillbörliga avståndstaganden och försäkranden om lojalitet med det politiskt korrekta.

  Intressant, indeed.

  Men egentligen:

  Vilket av dessa två förhållningssätt visar på kyrklig relevans??

  Tant Svart

  SvaraRadera
 18. Jag är en inaktiv medlem av Svenska kyrkan. Betalar varje månad min avgift. Vad jag förväntar mig är att "Jesus slänger månglarna ur templet" vilket du just gjort med bravur.

  SvaraRadera
 19. Hej Dag!

  Jag delar helt din mening! Du är inte ensam i det du tycker och menar, vi är rätt många nu, och vi står bakom dig.

  /Tina

  SvaraRadera
 20. Mod handlar inte bara om att döda drakar,
  Utan vara sann mot sig själv och stå upp för sina åsikter " Undetbart Dag!
  Fotsoldat

  SvaraRadera
 21. Jag är medlem i svenska kyrkan plus min familj,men med detta sammarbete mellan svenska kyrkan och expo måste vi fundera över vårt medlemskap.Man bli bara ledsen av allt galenskap i svenska kyrkan.

  SvaraRadera
 22. Som en av Thoralfs trogna "fotsoldater" så rycker jag ut och ger mitt stöd till dig. Efter KG Hammars tillträde och att min dotter kom hem från kyrkans barntimmar och berättade att man fått lära sig att rappa en psalm fick jag nog av svenska kyrkan. Men dörren är inte stängd, med en mer Sverigevänlig kyrka kommer jag att ansöka om inträde igen.
  Så fortsätt att ifrågasätta Marxsistprästerna!

  Viking Jerk

  SvaraRadera
 23. Du har mitt fulla stöd.

  SvaraRadera
 24. Jag gick ur Svenska kyrkan för ett år sedan.
  Det är med sorg jag skriver det. Jag blir ibland fortfarande själv förvånad att så faktiskt är fallet.
  Hur många gånger hade jag inte försvarat hur viktigt det var att vara kvar som medlem, kanske inte av religiös övertygelse men för att Svenska kyrkan var något viktigt och fint, en viktig kulturbärare.
  Kyrkan är fortfarande den plats där jag finner stillhet, en plats där jag lämnar det hektiska livspusslet för en stund.
  Så många fina minnen jag har från kyrkan, kanske mina barns dop är de jag håller allra närmast hjärtat.
  Jag tycker mycket om kyrkan, men kan inte stödja en sådan politisk organisation ekonomiskt längre. Jag donerar förresten ungefär samma summa till andra ändamål varje år (däribland politiska organisationer), det är känns viktigt att det inte var ekonomiska orsaker till utträdet.
  Jag hoppas kunna återvända som medlem av Svenska kyrkan en dag.

  SvaraRadera
 25. Ditt mod är imponerande.
  Ja, egentligen är det en konstig situation när man behöver vara en extra modig person för att förespråka respekt för demokratin och för sanningen.
  Förhoppningsvis vänder det snart ... trots alla försök från kulturmarxisterna att begränsa yttrandefriheten till sina egna åsikter så kommer de snart att bli plågsamt medvetna om att de är en ytterst liten klick i ett globalt perspektiv och att deras åsiktsmonopol snart kommer att vara helt bortblåst.
  Det blev så tragiskt för mig när kyrkan började med olagligheter som att gömma dem som uppehåller sig olagligt i landet att jag såg mig tvingad att lämna kyrkan.
  Det hade nog inte hänt med fler präster som du.

  SvaraRadera
 26. Att SvK väljer att gå i armkrok med EXPO är bedrövligt, men inte helt oväntat. Det bekräftar i själva verket enbart att denna kyrka schanghajats av politiska intressen närstående EXPO. Dessa politruker är våra dagars "månglare i templet". Att nykomna på sina håll har medfört fördubblade, ja, tredubblade, deltagarsiffror i de lokala högmässorna är glädjande och vittnar om att kyrkan inget väsentligt har att lära av EXPO. Till en del kan en sådan lokal situation vara beroende på sammansättningen av de nykomna, men säkerligen minst lika mycket på att man är tydlig i sin kristna identitet, tydlig med Jesus Kristus som centrum i vår gemenskap, tydlig med att han är Guds Helige, Guds Rättfärdige, Guds son, Guds Messias, vår och hela världens Frälsare. Det är något annat än en vesen religionsdialog, där man sänder ut budskapet om att det spelar egentligen ingen roll om man är kristen eller muslim och närmast ber om ursäkt för att man är kristen. Nej, avgörande är ju att man samlas i den goda kampen mot rasism, mot miljöförstöring och sociala orättvisor. Här i Malmö kan vi alltså se att unga sökande människor i allt större utsträckning konverterar till Islam. Nu är det inte längre enbart äktenskapsfrågor som driver fram konversioner utan i allt större utsträckning mötet med en rik, självmedveten och stolt kulturellt-religiös tradition som sannerligen inte säger att det kvittar lika om du är muslim eller inte och har beska saker att säga om det moraliska sönderfallet av vårt samhälle. Visst drar man nytta av de politiska partier som fjäskar efter röster bland deras troende, men man låter inte för ett ögonblick dessa politiker få något avgörande inflytande i den lokala umman, om dessa inte skulle vara muslimer med gott anseende, givetvis. Duktigt folk i första ledet, folk som kan tala för sin sak och inte viker en tum tillbaka när det gäller och en gemenskap där man tar väl vara på varandra. Är det konstigt att detta lockar unga, döpta, kristna till att konvertera? Flertalet muslimer är dock inflyttade! Jag skulle vilja säga att Islam nu samlar fler bedjande i Malmö en fredag än vad den kristna gemenskapen samlar en söndag. Härförleden var jag inbjuden som hedersgäst till invigningen av en ny moské i Malmö. Där kunde jag se vad dessa engagerade troende åstadkommit med eget arbete och pengar ur egen portmonä. Fina, rymliga, välfyllda lokaler. Heder åt folk som kan åstadkomma sådant. De är värda sin framgång. De arbetar nämligen outtröttligt var dag på den. Något borde vi kanske kunna lära av dem? Ja, jag vet att liknande saker på sina håll åstadkommits av t.ex. BV eller EFS. Men här i det kyrkliga Malmö skulle man kraftsamla i en protestmarsch mot rasism och mot SD och sedan dialog, dialog ... (givetvis inte med SD)och där de deltagande muslimerna avslutningsvis reser sig med ett småleende och kommentaren att ni nog ber till Gud på ert sätt, men vi ber till honom på Hans sätt och så var det med det.Problemet är inte så mycket Islams styrka som kristen svaghet, för att inte säga medvetslöshet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och detta Jörgen U, är bara början.
   I Tyskland och Frankrike är förhållandena likartade. Människor som tröttnar på normlöshet och oandlig värdelöshet och konsumistisk tomhet väljer i tilltagande grad islam. Tiotusentals konversioner årligen i vardera landet. En enkel, tilltalande religion utan alltför mycken mumbojumbo. Bl a eftersom kunskapen om kristendom är svag, framstår islam som ett tilltalande alternativ. Även för kvinnor.

   FG

   Radera
  2. Jörgen U. Bengtsson och "anonym" samt avfällda präster.

   Föreslår att Ni nästa semester åker till Mali, Tunisien eller Egypten. Där kan Ni på första parkett skåda "Djävulens redskap" muslimerna.

   Närvara vid en stening av en våldtagen kvinna som "inte gjorde tillräckligt motstånd".
   En annan favorit är handavkapning för snatteri eller bara fingerkapning på höger hand.
   Lite fötter hit och dit samt avkapning av huvudet kan också beskådas!

   Att kvinnorna bara är hälften av en man inklusive äldste sonen och bara ärver hälften har vi ju jobbat för i många år i Sverige, eller hur?
   Fast jag medger att de försöker i alla fall lära sina döttrar att flyga från balkonger och andra höga platser!

   Jag har arbetat med motstånd mot jihadister, jag har försökt att rädda de sista spillrorna av kristna (kopter) samt deras kyrkor.
   Är folk i SvK medvetna om att kollekten går till satans hantlangare för att döda kristna?
   Eller till dynamit för att spränga lokala kyrkor. Eller per motorcykel skjuta missionärer.

   Jag har varit flyktingläger chef för camper som skulle ta emot 10000 personer, så visst blev det 25000 istället.
   Eftersom Sverige via FN betalar väldigt lite till flykting-hjälp så får andra länder betala mer. Men det är RIKTIGA flyktingar som verkligen behöver hjälp!
   För USD$100 så kan man föda en familj en vecka. De blir tilldelade matransoner som de får laga själva. Och ingen städning ingår.

   Hur mycket kostar en FALSK "ensamkommande" i 25-30 års-åldern, med fyra fruar och en radda egna och andras barn på ingång, per vecka?
   Med personal dygnet runt! Som skickar hem pengar till terroristverksamhet av generösa svenska skattebetalar bidrag!

   Hitskickade för att de är inte önskvärda i sitt lan på grund av kriminalitet, för låg IQ eller köpta av Saudi prinsar att resa som (slav)missionärer till ett land i norden!

   Hur många av Er oupplysta har hört 5 ylande böneupprop, i de värsta raspiga högtalare, om dagen i 30 år? Jag har. Min fru också.

   När jag blev pensionerad reste jag till mitt fäderne land och det gjorde mig ledsen.
   Somalisk svarttaxi på Arlanda försökte lura skjortan av mig med ett högt pris. När jag på en av Somalias dialekter frågade hur mycket som gick till Al-Shabab terroristerna försvann han fortare än en alkoholists fredagslön!

   Bönerum för muslimer på allmänna platser!
   Förbjudet säga sanningen som jag själv sett!

   Tidningar som ljuger, valförättning som annulerade valsedlar för SD.

   Och mitt i alltihop upptäckte jag att Svenska Kyrkans högsta ledning ned till lägsta lekman med få undantag hyllar en mördar ideologi som kristna bekämpat sedan 650 talet, när en sinnes-sjuk pedofil, antagligen drogad, ljög ihop en historia.
   Den perverta personen har aldrig vunnit några stora slag, han var bara en Ali Baba, hatad av alla.

   Slutligen en varning till alla naiva Nordbor:
   Om Ni konverterar till Islam kan Ni aldrig gå tillbaka! Det är ett av alla dödsstraff att försöka.

   Om Kristus kommer för att hämta hem sin trogna idag eller imorgon så kommer i stort sett alla dessa femtekolonns präster att stå mycket snopna kvar vid eldhavets rand i helvetet!

   Islam är inte en religion, det är en sekt som bygger på en falsk ideologi.

   Nazism, kommunism, facism och islamism är alla djävulens redskap. Skärpning SvK präster!

   Radera
 27. Vad som är vilket vet jag inte. Vet gör jag inte heller om det är jag, eller allt och alla omkring mig (eller vi alla tillsammans) som stinker, men stinker gör det.
  Några direkta sakargument får jag avstå från, eftersom dom samtliga är olämpliga.

  SvaraRadera
 28. Tack för att du finns Dag. Jag har följt "Sandahlskandalen" då den gjort mig så ledsen. Nu vet jag inte riktigt vad jag skall tro om vårt gemensamma samhälle. Jag uppfostrar mina barn med Jesus som en ledstjärna. Jag skulle bli en rofylld förälder om de fann en gudstro eller i alla fall ett gudshopp när de blir äldre. Samtidigt berättar jag för dem att Expo är den ondaste organisationen vi har i Sverige och jag förklarar varför.

  Nu samarbetar Svenska Kyrkan och Expo?
  Det bara kan inte vara sant.
  Det känns ofattbart.

  SvaraRadera
 29. jag som för övrigt gått ur svenska kyrkan, har tidigare skrivit att det kanske kan bli inträdesansökan igen för det behövs med den samhällsutveckling vi har med det religiösa i sverige, men då måste det bli fler präster som Dag, inga medlöpare till kommunism, svenska kyrkan håller på att avveckla sig själv,
  tack Dag för att du försöker.

  SvaraRadera
 30. Hmm igen.


  I riksdagsman Alfssons blogg finns kommentarer från hans hird/fotsoldater, som först fick mig att fundera om huruvida det hela rörde sig om ironi eller trolling, vilket jag själv någon gång tillåtit mig.

  Läs och begrunda det svenska folkdjupet!!

  http://thoralf.bloggplatsen.se/2013/02/02/9407905-svenska-kyrkan-expo-sant/#kommentarer


  Tant ack så in i vassen Svart

  SvaraRadera
 31. Svenska Kyrkan är överexponerad. Bilden har blivit suddig och enligt min mening bör man byta fokus. Hur vore det att återgå till Bibeln? Nuvarande översättning tolkas som fan läser Bibeln. ÅTERGÅ!!!!
  Dag Sandahl har fått liv i den slockn ande elden.

  SvaraRadera
 32. Jag gick ur Svenska Kyrkan förra året och slutade rösta på KD förförra valet. Jag såg utvecklingen inom Svenska kyrkan där oliktänkande inte längre är välkomna. Samma utveckling som skett även inom tex fackrörelsen och i det offentliga rummet.

  Vanliga människor kallas nazister, facister och rasisister bara för de har en annan åsikt i det tabubelagda ämnet invandring och integration. Människor som över en natt blev demoner då de bytte parti.

  Att kyrkan allierar sig med Expo är hemskt. För Expo är en ytterlighet och extrem organisation som dessutom befattar sig med fd kriminella människor (researchgruppen) som får bedriva häxjakt på oliktänkande.

  Svenska kyrkan vill tydligen tillbaka till medeltiden.

  SvaraRadera
 33. Dag!
  Som medlem i Svenska kyrkan ger jag dig mitt fulla stöd.Fel folk har fått alldeles för mycket inflytande i kyrkan och klarar denna av ytterligare medlemstapp


  http://snaphanen.dk/2013/02/02/sondagskronika-hatets-prastinnor/

  SvaraRadera
 34. Tack Dag för att Du uttrycker en åsikt som jag och många stöder.

  SvaraRadera
 35. Du har mitt stöd Dag :) Jag har gått ur svenska kyrkan för att jag tyckt att hela grejen har spårat ur men du är ett undantag.. Mvh Tony

  SvaraRadera
 36. Hej Dag,

  Brukar läsa din inlägg och om ditt perspektiv på demokrati, kristendom och vårt land var gällande så skulle jag rent av vilja gå i kyrkan.

  Har länge funderat på att lämna kyrkan. Nu får det bli så.
  Helt omöjligt för mig att finansiera anti-demokratiska rörelser som EXPO.

  Tragiskt, trodde aldrig det skulle bli så här.
  Jag och min familj hör annars hemma i kyrkan

  mvh Ceasar

  SvaraRadera
 37. Dag!
  Jag ger dig också mitt fulla stöd!

  SvaraRadera
 38. Dag, sannerligen är du en av de få som finns kvar inom Svenska kyrkan som Gud måste vara mycket stolt över. Du är rakryggad och följer din tro oavsett vilket motstånd du får. Det måste vara förfärligt jobbigt för kyrkans politiker (jag kallar numera kyrkans utövare för ”kyrkans politiker” eftersom det är precis vad de är och ingenting annat) att du alltid ”rör om i grytan”. Skulle Svenska kyrkans verksamhet ske i din anda skulle samtalen förmodligen handla om Gud och hans budskap precis som det en gång var tänkt, och inte om HBT och övriga PK-korrekta frågor. I vårt sekulära samhälle behövs Guds budskap. De andliga behoven är större än någonsin. Att nå ut till människor borde vara den stora frågan och inte att ändra på innebörden i den kristna tron.

  SvaraRadera