söndag 10 februari 2013

Ren humbug

Varje händelse eller skeende i det svenska samhället som dyker upp vid en kritisk samhällsgranskning måste för Seglora smedja ha en kyrklig motsvarighet. Har Rainer Brüderleis kommenterat Laura Himmelreichs bröst i Tyskland blir detta en svensk nyhet - och referens till förhållanden i Svenska kyrkan.  Eventuella kulturskillnader bortser man från, som detta att "vad brännvinet är för svenskarna är horhusen för tyskarna", som en i Tyskland född man sammanfattade kulturskillnaden. Kanske inte uttömmande - men vad då?

Nu finns i Svenska kyrkan "en anmärkningsvärt hög tolerans för kränkningar med misogyna förtecken", hävdar pastor Ewa Lindqvist Hotz. Man vill gärna få exempel på ett så - faktiskt - överraskande förhållande. Det får man: "Ett tydligt exempel på det kyrkliga kvinnoföraktet är prästen, ersättaren i kyrkostyrelsen ochy bloggaren Dag Sandahl som regelmässigt skriver förnedrande och förklenande om kvinnor (och om män som ger röst för kvinnors utsatthet i Svenska kyrkan, exempelvis domprosten i Visby stift, Mats Hermansson) i den egna bloggen."

Vi kanske kan få en mer detaljerad kritik?
"På samma sätt som ölandsprästen inte drar sig för att skriva i rasistiska Dispatch International vill han gärna skriva nedsättande och skämtsamt, ibland med sexistiska undertoner, ibland inte, men ofta elakt och underkännande om kollegor i kyrkan. Vid upprepade tillfällen kallar han mig för 'pastor Hotzlips' och min syster i Seglora smedja, Helle Klein, för 'Bluff-präst'." -- "Sandahl skriver skämtsamt och raljant, men undertexten är allt annat än fryntlig och välkomnande. Den är skrämmande."

 Det kommer mera! "Sandahl är representant för den växande skara svenska män där misogyna och xenofobiska tankegångar går hand i hand."

Det måste, tänker jag, finnas någon logik i galenskapen. Vi försöker få fatt på den.

Först en anamnes, det där att man drar sig till minnes. I Dagens Seglora har jag anklagats inte bara för att skriva i en rasistisk nättidning (redaktionen förnekar att den är rasistisk, men det är väl en oviktig detalj?) och därtill har jag kallat biskop Jackelén för nazist (inget belägg, inget bevis och ingen text där det sägs, bara en tolkning som upprepas och upprepas, men varför vara småsint?). Jag är en "människofientlig röst" tillsammans med Ulf Nilsson. Rasist och sexist och människofientlig därtill samt kvinnoföraktare. Jo, någon logik tycks det finnas i påståendena - men var finns det sakförhållande som man stöder etiketterandet på?

 I fallet Klein har jag uttryckligen skrivit att att jag hoppas ingen kallar henne "Bluffpräst". Den som vill, kollar bloggposter 18 december och 22 december. Det kunde blivit värre om jag citerat Hellmut Liebergs avhandling Amt und Ordination bei Luther und Melanchton, sid 94, där Luthers polemik mot präster som gör annat än prästeri redovisas. Det blir "zum teuflischen Widerspiel desselben geworden." Säger Luther.

Representant för misogyner och xenofober. Glömde inte pastor Hotzlips i hastigheten det homofoba?
Men varför tar Stockholms stift upp kollekt till Segloras verksamhet - och ger anslag? Och varför stöttar Sofia församling denna fabrikation av lögner? Att Seglora behöver skapa sig figuranter för att stödja smedjans förutfattade meningar, fattar jag. Men varför stödja tilltaget?

Så vilken är logiken. Den mycket enkla. Man bestämmer sig för hur verkligheten ser ut och därefter kostruerar man allt som behövs för att denna verklighet inte bara ska visa sig stämma utan därtill också vara skrämmande.

Jag förmodar att Ewa Lindqvist Hotz kommer från Värmland. Problemet är att en värmlänning aldrig kan skriva memorar för värmlänningen kan inte skilja på det som varit och det som kunde ha varit.

Men Dagens Seglora och Seglora smedja kan nog sammanfattningsvis vara ren humbug, om ni frågar mig.

17 kommentarer:

 1. Dagens Seglora och Seglora smedja torde vara mer värmländska än värmlänningarna själva. Värmlänningar gillar skrönor och hatar det torra försanthållandet. Därför måste allt formuleras som om det vore skrönor. Seglorianerna är duktiga på att fabricera skrönor. Värmlänningar gillar K G Hammar eftersom han förordar "tolkningarnas hus" hellre än "bönens hus". Värmlänningar förtröstar därför på sin egen tolkning även om den bara är en skröna.

  SvaraRadera
 2. "kvinnors utsatthet i Svenska kyrkan"

  Visst är vi kvinnor utsatta i - eller snarare av - Svenska kyrkan. Vi liksom männen. Det är numera mycket svårt att hitta en präst vars gudstjänster är värda att besöka.

  Men det var kanske inte denna utsatthet hon tänkte på. Kanske tänkte hon på vad Annika Borg och Helena Edlund utsatts för...

  Annars är det ganska fascinerande med människor som utifrån en bunke lögner bygger sig en helt förvrängd världsbild. Man undrar liksom hur de fungerar.

  SvaraRadera
 3. Så fick Dag Sandahl sina utmärkelser som opinionsbildare till slut!

  Nr 34 i Kalmar Län. Inte dåligt för en till Norra Öland förvisad!
  Och nr 1 bland de leda fienderna hos Seglora Smedja. Ja, framstår han inte rent av som Lede Fi själv? Välförtjänt och hedrande i så fall! Så har ju BloggarDag envetet attackerat Smedjans träng och försörjningslinjer. Tydligen med största framgång. Pastor Hotzlipz är hotad och bekymrad. Marken Smedjan står på vacklar. Så kommer nu efter diverse inledande skärmytslingar generalattacken. Alla tillgängliga armégrupper sätts in över hela fronten. Här skall kletas kristlig och (mest) okristlig skit av bara ...! Alltid fastnar något när den effektiva dyngspridaren Des Tages Smedja enligt klassiskt Der Stürmer-resept drar igång stora smetarevalsen.

  Utgången borde vara given. Vår vän, den oförvägne Bloggaren, tycks stå ensam i sin öländska periferi.
  Men... Hur blev det med Fiskmadamernas och Biskop Thidevalls numera nästan glömda attack? Undrar om inte Segloras och pastor Hotzlipz' resa i torpedbåt med hissad Reichskriegsfahne även den slutar med skeppsbrott på verklighetens hårda kobbar? Kanske kan en forskar-/lärartjänst månne som snällistisk tribut skramlas fram åt Pastor Hotzlipz? Förslagsvis inom genusvetarutbildningen vid Malmö Högskola. Genuslinjen där skall visst ändå läggas ned.


  Tant Svart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja,

   är nu ELH:s reflektioner egentligen så förgripliga?? Förutom uthängningen av vår vän BloggarDag, alltså?

   Själv kan jag tänka mig betydligt angelägnare måltavlor för kritik av misogyni. Att BloggarDag nu dras in, är snarare betalt för gammal ost. Han har nog tuggat sig till ett och annat sexistiskt tjuvnyp i de bakre regionerna...

   (Dessutom: 'Hotzlips' med 's' på slutet var det.)

   http://dagensseglora.se/2013/02/07/satt-stopp-for-sexismen/

   Tant Zebra   Radera
 4. Förutom en rejäl portion manshat, så driver Seglora ren McCarthyism, vilket är att grunda anklagelser på missvisande undersökningar och inadekvata "bevis".

  Jag skulle gärna vilja rentvå Dag i den här frågan, men kan inte. När jag söker efter artikeln i den smygnazistiska tidskriften får jag upp följande:

  "Because of the extreme situation and the attempt to murder Lars Hedegaard,
  editor in chief of Dispatch International. We have decided to show the world our
  content for free for a short period. This is the truth that religious
  extremist want to kill. This is the freedom they want to take away from you.
  Support Lars Hedegaard and Freedom of expression, get a subscription on Dispatch
  International."

  Nej, jag tänker inte stödja nazismen ekonomiskt för att få veta vad Dag skrev. Man kan inte begära att alla ska ha sådan stenkoll på kameleontens alla färgskiftningar för att genomskåda dess rätta natur, och det var ju nu fråga om en ny tidskrift i Sverige.

  Men faktum är emellertid att Dag ny hårdexploateras på de öppet eller förtäckt nazistiska webbplatserna. Jag undrar förstås om Helle Klein åsyftas med "religious extremist want to kill". Obs att det inte står "extremists". Det är lätt att vara så förbaskad på Helle Klein, så att man inte lägger märke de bakomliggande nazistiska värderingarna i följande:

  "Helle Klein driver den islamflirtande sajten 'Dagens seglora' och är självutnämnd ledare för den kyrkliga inkvisitionen. Dagens seglora finansieras av Stockholms stift, det vill säga medlemmar i Svenska kyrkan, och uppges vara 'mötesplatsen för andlighet, kultur och samhälle'. I själva verket är den en kyrkofinansierad mötesplats för översitteri, totalitär mångkulturalism och hat. Seglora smedja har även tätt samarbete med EXPO."

  "Islamflirtande" i stället för "islamvänlig". Lika allvarligt som att vara "judeflirtande" i Tredje riket? Nynazmen har försåtligt bytt ut judarna mot muslimerna som det stora hotet mot den värstländska civisationen - och rasen (men det sistnämnda säger man inte öppet.). Och dessutom den "totalitära mångkulturalismen".

  Det finns mer, t.ex. utpekandet av Expo som huvudfienden:

  "Helle Klein såg så klart rött och drevet var igång: 'Tankesmedjan Seglora smedja har länge förvånats över den kyrkliga aningslösheten och passiviteten inför den framväxande främlingsfientligheten. Medan fackföreningsrörelsen utbildar sina förtroendevalda i antirasism tillsammans med tidskriften Expo har Svenska kyrkan alltför länge passivt betraktat hur Sverigedemokraterna har använt kyrkan som en plattform i en normaliseringskampanj som går ut på att göra främlingsfientligheten salongsfähig."

  Oavsett vad man kan tycka om Helle Klein för överigt är det ju bara att instämma i det som hon skriver i det citerade stycket. Men samtidigt slår hon knut på sig själv, när hon helt sanningsenligt talar om en normaliseringskampanj som går ut på att göra främlingsfientligheten salongsfähig".

  Skulle då ingen kunna bli förd bakom ljuset av denna salongsfähighet, när vi vant oss vid att nazismen är rena motsatsen till salongsfähig? Hon skriver att seglora har förvånats över den kyrkliga aningslösheten, men stödjer inte den omvittnade aningslösheten oskuldspresumtionen beträffande de utnyttjade prästerna? Dag är ju inte ensam.

  Dessutom har ju Seglora gjort samma sak själva, när man låtsas att biskopen i Växjö har skrivit i deras nättidning, när han hade skrivit i en småländsk tidning. Men Seglora vill påskina biskopligt stöd för sina kampanjer mot en präst i biskopens stift. På samma sätt som smygnazisterna försökt påskina prästerligt stöd, när man genom att dölja sin politiska hemvist har lurat dem att medverka.  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är detta för makalöst trams LFL? Du fortsätter tragga som en papegoja ragata om Dispatch Internationals nazism utan att ge oss något begripligt exempel på att det är så.

   Bevisning behövs tydligen inte utan vi ska tro dig, Smedjan och EXPO på att det är så. Ingrid Carlqvist och Lars Hedegaard är nazister och en del av den nynazistiska kampanj som nu sköljer över Europa och manifesterar sig i islamfientlighet. Det är tydligen där skon klämmer.

   Kritik av islam är islamfientlighet är muslimfientlighet är rasism är nazism. Det är bevisningen. Detsamma gäller kritik av de former invandringen tagit sig på senare år och hela det mångkulturella projektet. Det är främlingsfientlighet, är rasism, är fascism. Att förbundskansler Merkel liksom Englands PM därmed blir nazister eller nazistmedlöpare spelar tydligen ingen roll. Ergo saken är bevisad. Samtalet är avslutat och utrensningarna kan starta.

   För övrigt hade McCarthy mer på fötterna när det gällde sovjetkommunistisk infiltration i USA, än vad du har i dina anklagelser mot Dispatch International. Gör bara en jämförelse med vad DDR:s underrättelsetjänst lyckades med i Sverige och hur man placerade sina agenter på viktiga poster.

   Radera
  2. Jag har till och från skrivit på Dags blogg under flera år, och ingen har tidigare kallat det jag skrivit som makalöst trams eller att jag traggar som en papegoja. Men du traggar som en papegoja när du ensididigt upprepar SD-bortförklaringar. Jag vet mer om det partiet än du anar. Att enskilda sverigedemokrater har blivit kränkta i sina mänskliga rättigheter bara för att de har varit medlemmar i partiet gör inte partiet som sådant trovärdigt, när man försöker smälta in i den demokratiska omgivningen som kameleonten.

   Och du borde nog ta dig en allvarlig funderare på vilka det är som blir utrensade. De som har blivit utrensade ur SD är personer som på det ena eller det andra sättet har avslöjat att partiet inte har gjort upp med nazismen. Antingen därför att de själva har avslöjats (av media!) ha kopplingar till nazismen, eller för att de har avslöjat att andra partimedlemmar har det.

   Du tillskriver mig åsikter som jag inte har aldrig har fört fram. Jag har inte skrivit att vi ska tro på Smedjan, som jag tvärtom har kritiserat skarpt varje gång jag skrivit om densamma. Och inte heller har jag skrivit att man ska tro blint på Expo, när jag tvärtom har skrivit att missförstånd måste redas upp. Jag tror att våra präster är kapabla att själva avgöra sanningshalten i det som Expo har att komma med, om de får en chans att lyssna och ställa frågor.

   Det ska de inte få, enligt dig?

   När Dag skriver "I Dagens Seglora har jag anklagats inte bara för att skriva i en rasistisk nättidning (redaktionen förnekar att den är rasistisk, men det är väl en oviktig detalj?)...", så menar han förstås att det är en viktig detalj, som bör tolkas så att han inte hade skrivit i tidningen, om han vetat det som nu börjar komma fram.

   Och då är det väl viktigt att det kommer fram? Den som blånekar gör ju däremot intryck av att dölja något som han vet, Jag tror inte att Dag gagnas av ditt devota försvar av SD.

   Radera
 5. Det hade varit gott och väl om Helle Klein den här gången hade nöjt sig med att kritisera den kyrkliga aningslösheten, men dessutom passar hon på att ge igen för gammal ost, fråga om hur vi ska se på islam. Muslimerna är inte våra kristna trossyskon på samma sätt exvis katolikerna. Detta påstående är inte alls detsamma som att stödja hetsen mot muslimer.

  Huruvida Expo har något register över svenska nazister, eller ej, känner jag inte till. Det är inte förbjudet att ha "register" i sin egen hjärna, och inte heller att registera artiklar och dokument, som har skrivits av eller om nazister och andra högerextremister.

  Den som blir felaktigt utpekad som nazisympatisär eller främlingsfientlig har rätt att kräva rättelse. Att därför uppmanar jag enträget de utpekade prästerna att ta kontakt med Expo. Det handlar naturligtvis inte om att göra "avbön".

  Om man säger att en tidskrift är smygnazistisk framgår det av själva ordvalet att den bruna färgen är kraftigt övermålad. Man kanske också måste känna till vilka som ligger bakom. Oavsett om Expo har några "register" eller ej, så har man uppenbarligen tillgång till kunskap som borde finnas även inom kyrkan. Att nazismen granskas och avslöjas är ett sådant allmänintresse som bryter igenom andra intressen.

  SvaraRadera
 6. Fader Dag är knappast ensam på fronten. Det är bra att fienderna avslöjar sig själva - vi vet vem de är på seglora smörja och dagens smörja. Ty fiendens självavslöjande medverkar till deras sönderfall.

  Vladimir Pravdoljubov


  SvaraRadera
 7. Till bloggaren försvar ska väl sägas att han manglat en hel del karlar också genom åren, inte minst teol. kand. Wejryd o.s.v. Men visst, det där med Hotzlips var över gränsen. Dock finns det en s.k. kontext, även bortsett från filmhistorien. Det handlar om elakt svar på elakt tal. Sandahl har ju själv genom åren kallats både ett och annat.

  Dock är det väl tveksamt om Seglora skrivit något om t.ex. Dags mustascher eller likheter med någon känd filmfigur? Det FINNS förstås en reell risk att vi förminskar framgångsrika kvinnor eller uttalar oss homofobiskt. Risken kan inte förnekas (det är ungefär som med risken att hamna i helvetet). Den finns. Och jag vet inte om Dags öppet satiriska artiklar som onekligen senteras livligt "internt" verkligen fungerar opinionsbildande eller bara ger motsidan ammunition. De sakliga analyserna är däremot oftast övertygande just i sin skenbara torrhet.

  SvaraRadera
 8. "Avslöja det", "mota bort de oliktänkande" och allsköns avstångstagande är det som blir det stora avtrycket från Seglora.
  Hur man bygger en gudstjänstfirande församling och firar Herrens uppståndelse lyser med sin frånvaro.

  Självransakan är klädsamt för Lutheraner, men Luthers inte helt mesiga ordalydelse ovan manar till besinning av alla de ting en präst sysslar med som inte är församlingsbyggande.

  Hur många gudstjänstbesök per präst har egentligen Sofia församling? Enligt hemsidan 9(!) präster (av 33 medarbetare) och två kyrkor.
  Det borde väl i princip inte vara lägre än grannförsamlingarna Katarina eller Högalid?

  SvaraRadera
 9. Jag har läst Dags blogg under en tid och jag måste säga att jag håller med Ewa Lindqvist Hotz. Tyvärr ägnas alldeles för mycket av Dags engagemang åt just "kyrklig sexism". Kanske borde fler av de flitiga skribenterna i kommentatorsfälten protestera? Med inspirerade framföranden på akf under 90-talet i gott minne framstår de här texterna som ovärdiga och sjaskiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du hade gett oss exempel på Dags "kyrkliga sexism" sådan den tydligt framgår av publicerade texter på denna blogg och sedan satt ditt namn under anklagelseakten, hade ditt inlägg haft någon tyngd. Nu framstår det bara som ovärdigt och sjaskigt.

   Radera
  2. Jörgen din kritik av anonymitet delar jag men har ofta förundrats över del selektiva hållningen av ickeanonyma kommentatorers kritik av anonym kritik. Det var vad min almenacka tillät just nu. / Magnus Olsson

   Radera
  3. Magnus, förlåt att jag belastar din almenacka, men vad har jag missat? Upplys mig fåkunnige.

   Radera
 10. Det är ett allmänintresse att detta absurda förtalande
  av dig får ett slut. Det som drabbar dig drabbar i förlängningen alla som inte gläfser med i drevet.
  Gratulerar för övrigt på Godpimplardagen
  och önskar trevlig fastlag!
  fm

  SvaraRadera
 11. Annika Borg beskrev 4 februari på Kristen opinion hur Seglora försöker ta åt sig ära för vad andra har åstadkommit. Seglora påstår att Svenska kyrkan beslutat samarbeta med Expo efter Segloras uppvaktning av kyrkoledningen i december med anledning av "Sandahlaffären".

  Borg skriver att vid den tidpunkten hade samarbetet mellan Svk och Expo redan pågått i flera månader, i Uppsala stift sedan i april 2012. En "pilotutbildning" var klar redan i augusti 2012. Den storsatsning som ska göras i år, planerades redan 2010, o.s.v.

  Jag saknar dock uppgift om någon sådan utbildning i Växjö stift. Men finner det ganska självklart att en sådan leds av Dag Sandahl, som är docent i kyrkohistoria och har goda kunskaper om hur nazismen historiskt har försökt spänna den kristna kyrkan för sin vagn, i samarbete med någon från Expo, som kan berätta om nazismens agerande idag.

  Nazismen är nämligen inte gångbar i Västeuropa idag, om den framträder öppet, som den gör i Östeuropa efter kommunismens fall. I öst är ju den kommunistiska diktaturen ett i tid mer närliggande obehagligt minne, som många utom de allra yngsta själva har upplevt. I Frankrike, Tyskland, Holland, Belgien,Danmark och Norge är däremot nazismen det senaste minnet av diktatur. I de länderna har man arbetat länge på att ge nazismen ett "mänskligt ansikte".

  I Frankrike har länge funnits en grogrund för muslimhatet, som de svenska kamraterna nu försöker sprida med hjälp av Svenska kyrkan, på grund av Frankrikes kolonialkrig i Nordafrika och invandringen av muslimer från de f.d. kolonierna. Den explosition av muslimhat, som vi nu upplever i Sverige, är alltså utprovad och förfinad i andra länder.

  Att den nödvändiga motoffensiven mot nynazismen avleds till kampanjer kvinnoprästmotståndare m.fl. i Svenska kyrkan är verkligen en kniv i ryggen mot den enade front, som behövs mot nynazismens försök att kidnappa den kristna religionen. Här behövs tvärtom en enad front mellan kvinnliga präster och kvinnoprästmotståndare, mellan präster som viger samkönat och präster som inte gör det, samt mellan präster och lekmän från höger till vänster.

  Och naturligtvis också mellan kristna och muslimer. Vi behöver inte konstruera en ny, synkretistisk religion med ingredienser från både kristendom och islam för att bekämpa extrema rörelser som framträder under kristen eller islamistisk täckmantel. Ett sådan projekt skulle ju dessuto lämna både kristna och muslier, som har en fastare förankring i sin egen religion utanför.

  Vi ska väl älska alla människor, och inte bara de som är våra kristna trossyskon? Vi behöver inte analysera islam, och ta ställning till om det är en fredsreligion. Det räcker att kristendomen är det. Vi ska ha så stark tro på kristendomen, så att vi tror på den kristna trons kraft, och att vi därför inget har att frukta från medmänniskor med en annan religion.

  SvaraRadera