måndag 11 februari 2013

Påvens avträde

När det nu kommit besked om att vår vän Bengan XVI lämnar kan det betyda några dagars blogguppehåll innan den 28 februari eftersom jag möjligtvis måste fara till Rom innan dess. Jag håller allt öppet, men de som tror att en präst på norra Öland sitter isolerad, har inte förstått att den som finns på en ö lever gränslöst. I väntan på hur jag ska göra med Rom blir det visit på Östrabo och möte med de regionala eminenserna Johansson och Wejryd. SAS gar dock beredskap att flyga mig, har jag fått veta. Men varför kunde vår vän inte ha förvarnat lite tidigare om sitt avträde?

31 kommentarer:

 1. Alla som är lite historiskt bevandrade vet att vatten förenar och skog och berg avskiljer. Det är först med järnvägen allt förändrades. Denna förbannade järnväg! Och i kölvattnet på moderniteten, flyg, almenackor och internet. Att påvar går i pension trodde jag bara skeende på protestantiskt område. Ungefär som när drottningar pensioneras i Holland. Tänk inget är som förr! Om jag minns rätt var gammalkyrkliga präster mot järnvägen, tänk om man lyssnat mer på dem. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Magnus
   det var inte bara gammalkyrkliga präster som var skeptiska mot järnvägen. Bo Giertz berättar någonstans om en gammal odalman från gränstrakterna mellan Östergötland och Småland som undrade hur så redigt stål skulle kunna få ligga i fred ute i markera.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  2. Enda anledningen till att Nässjö finns är att de styrande i den gamla, fina regementsstaden Eksjö inte ville ha in de smutsiga loken i sin stad.

   Radera
  3. Jag är säker på att de inte varit emot järnväg om de fått nåden att som jag tillbringa natten i en liggvagnskupé där fyra kristna kvinnor i olika åldrar och från olika orter - tidigare helt obekanta - samtalade uppbyggligt om livet, döden och tron för att sedan be aftonbön tillsammans innan insomnandet.

   Radera
  4. Ja se den gamle odalmannen skulle de lyssnat till! Så hade allt blivit vid det gamla och folk lärt sig veta hut. Illavuret som dom säger hemmavid. Sedan kom de där vita nattskjortorna och simtagen framför altaret, och allt gick utför. / Magnus Olsson

   Radera
  5. Odalmannen var bara lite före sin tid :-)

   Radera
 2. Ps btrf avträde så kallades lilla hjärtehuset förr på västgötska "pövet", vilket den slagfärdige kh Kjelander i Stenstorp lär ha använt i en ordväxling med biskop Hjalmar Danell sedan denne behövde uppsöka detsamma efter instalationsmiddag, där biskopen kritiserat kyrkoherdens katolska tendenser. Det lär ha hetat " noo kauun pövestolen duga tee beskesäte", om man nu får tro på det. Tänk vad roligt de hade förr, fast om Danell och järnvägar finns det många roliga storys också. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. men de tillåter väl inte almenackan att återge?

   Allas vår Allvi

   Radera
  2. Nej där gick gränsen och det kan absolut inte på fråga! Iallafall inte före en ledig dag, men då kanske jag kan snickra ihop nått! Den som väntar tålmodigt kan få sig en berättelse om biskop Danells resor. Han hade en son, ja flera, de kallades biskopssöner emedan deras far var biskop. Om dem finns inte lika många roliga historier. Tiden går och vi med den, så nu var pausen slut. / Magnus Olsson

   Radera
  3. Något så riktigt roligt kan jag inte bjuda på, men en liten obetydlighet ur eget skafferi i alla fall... In på pastorsexpeditionen någonstans i en större stad i lundastiftet i en helt annan tid träder en man med bestämda steg. Den nye kyrkoadjunkten säger vänligt:Vad kan jag hjälpa er med? Han får svaret: Vad skulle en staaatskyyyrkopräst kunna hjälpa mig med? Den något förbluffade präster finner sig dock och säger med ett vänligt leende: Aaah jo, jag skulle väl alltid kunna begrava er. Besökaren lämnade raskt expeditionen. Nu tillåter gin & tonic intaget inte mer skrivande för stunden.

   Radera
 3. Tidig start: han avgår kl 8.
  fm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel av mig: det var 8 på kvällen. F.Dag hinner nog! :)
   fm

   Radera
 4. Fader Dag,

  Värför skulle "Bengan" förvarna oss? Jaha, kanske ni återger lite "Grönköpingsk" humor...

  ; - )

  Vladimir Pravdoljubov


  SvaraRadera
 5. Grattis till rubriken. Journalister brukar skylla på att de inte själva sätter rubriken, men där misstänker jag att du får ta både ansvar och ära.

  Rom, förresten. Var det inte G&T som gällde idag?

  SvaraRadera
 6. Världens press är lika opålitlig liberala teologer. Man vill göra honom till en "skandalpåve". Man säger att Benedict XVI:s sista twitter slutar med att vi alla är syndare. Det man inte ser eller vill se är att de sista orden lyfter fram Herrens förvandlande nåd som gör allting nytt.

  SvaraRadera
 7. Tramsebyxa, som Lena Nyman sa i Fröken Fleggmans mustacher (tror jag det var). Men roligt var det och dra på mun fick jag. Det passar bra nu när jag drabbats av gikt och inte kan gå, gick(t), gått. Skaffa er aldrig det, kära vänner.

  Känns lite taskigt också eftersom jag nästan aldrig konsumerat något portvin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett ställföreträdande lidande alltså :-)

   Radera
  2. Ja, Jörgen, kan någon kristen portvinskonsument slippa åkomman må det vara hänt, annars icke. :-)

   Radera
 8. Bengt XVI förtjänar all respekt för att han vågar abdikera. Och jag hoppas att den Katolska Kyrkan intensifierar sitt ekumeniska engagemang. Vi protestanter bör ägna den största kristna kyrkan mera än bara förstrött intresse. Jag rekommenderar alla att besöka en katolsk kyrka, inte minst för att bli av med en del ingrodda antikatolska fördomar!

  SvaraRadera
 9. Om den välsignade Bengt XVI abdikerar kanske vår egen "XVI" också kan börja överväga saken? Det verkar ju faktiskt vara lite "inne" med abdikation för närvarande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det ska han inte göra. Nu ska tösabiten äntligen, i lugn och ro, få ägna sig åt sin familj. Tids nog får hon ta sig an omfattande representationsplikter men nu ska hon, i huvudsak, ägna sig åt man och barn. Det har hon gjort sig förtjänt av efter alla år av kamp mot farsan för kärleks skull.

   Radera
 10. Det kanske blir den Katolska Kyrkan som tar över i vårt land? Den påbörjade självdränkningen i SvK sänder varningssignaler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det vore så väl ändå. Men visst kan man väl få önska. Eja vore vi där!

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  2. Det ska vi verkligen inte hoppas. Vad vi behöver är en kristen väckelse i Svenska kyrkan, inte ett återfall till katolska kyrkan.

   Radera
 11. Skall f Dag bege sig till konklav i Rom? Det trodde jag var reseverat för kardinaler? Skulle Hans Helighet ha förvarnat för att f Dag bättre skulle hinna leta efterföljare?

  Vilket inflytande har man inte från Norra Öland! Räcker verkligen en trettiofjärdeplats i makthavarlistan i Kamarlänet? Man förundras...

  Tant Svart

  SvaraRadera
 12. Jo, blygsam är han sannerligen inte, prästen på norra Öland. Ty även om ironin och humorn i inlägget är tydlig, finns som bekant ingen rök utan eld. Men den här gången kommer (den vita) röken att vara förbehållen Rom, medan Ölandsprästen får fortsätta att slåss mot Svenska kyrkans ledning i allmänhet och dess biskopar Johansson och Wejryd i synnerhet. Slåss så det ryker!

  Iakttagare i och tillhörig Svenska kyrkans nu 68,8- procentiga familj

  SvaraRadera
 13. Jamen Gud bevare (utan ordningsföljd) vårt land, svenska kyrkan, fader Dag och den heliga katolska Kyrkan !
  Arne

  SvaraRadera
 14. I Rapport berättades givetvis om hans avgång. Det vi fick veta ar att han växte upp i Tyskland och att han som ung gick med i Hitlerjugend, därutöver inte. Public Service - ha!

  Något tal om järnvägar blev det, fattar inte vad tågen hade här att göra över huvud taget. /BoR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vart den (BXVI) ideologiske fienden rökt, neutraliserad och förpassad till det skandalösa, där han rätteligen hör hemma i den folkhemska kontexten.

   Tant Svart

   Radera
 15. Det har talats mycket på sistone om näthat och nätförakt och inte utan orsak. När jag i går kväll tog del av text TV:s bakgrundsinfo till påvens abdikation, en text skriven av Bo Inge Andersson, studsade jag till. Under rubriken skandalernas påve talades det direkt föraktfullt om påven.En hårdför religiös torped som skoningslöst förföljde de liberala krafterna inom kyrkan, samtidigt som han såg genom fingrarna med de omfattande sexuella övergreppen. Till och med hans bror var inblandad. Han tillfredsställde sina lustar genom att aga små barn. Straffad för detta hade inte heller han blivit.

  Agan ägde rum i en tid då lärare i den svenska folkskolan regelbundet agade skolbarn.

  Naturligtvis fanns uppgiften om Hitlerjugend med. Sedan var påven tillpåköpet och mycket graverande till börden tysk! Ett tydligt fall av hets mot folkgrupp, på min ära.

  SvaraRadera