torsdag 27 februari 2014

Prästkallelser - sanning och konsekvens?

På frågan om prästkallelse i ett annat land behövs kanske ett svar.

Min grundläggande hållning, som är en regel men inte utan undantag, är att prästkallelser växer fram i den gudstjänstfirande gemenskapen. Inte på Arbetsförmedlingen. Inte på ett tak till ett uthus. Och bor jag i ett annat land är det väl där jag har en prästkallelse? Om jag nu har den. Den saken avgörs av Kyrkans samlade erfarenhet av hur prästkallelser går till och inte av samtida kyrkopolitik som de facto innebär funktionell ateism; vi bestämmer och Gud ska hålla tyst för Guds mening frågar vi inte efter.

Vi har i Svenska kyrkan sett män med prästkallelser som fått fara utomlands för att de ska kunna förverkligas. Det borde vi skämmas över. Vi har sett andra prästkallelser som i en annan kyrkopolitisk situation omedelbart skulle känts igen som just prästkallelser men avvisats. Det borde vi gemensamt också skämmas över. Eller varför skämmas? Vi belönas uppenbarligen rikligen för vår ohörsamhet i ett land där kyrkor inte längre behövs, präster inte har fullt upp att göra på söndagar, den kyrkliga ungdomsrörelsen inser att kön är konstruktion (fast inte Guds konstruktion) och folk drar en vettig slutsats och - drar.

I denna kyrka signaleras hur väckelsen är på väg. Jag frågade min vän pastor P. Han sa: "Det är inte väckelserörelse, det är dödsryckningar." Han kan ha rätt. I somliga församlingar samlas nu folk som inte längre kan gå till sina tidigare församlingar. Det blir fler på ett ställe därför att de blivit färre.

Till bloggkommentatorer: Varje peristaltisk rörelse behöver inte uppfattas vara en djupsinning tanke att redovisa för den häpna allmoge som läser denna blogg.

5 kommentarer:

 1. Tack för svar!

  SvaraRadera
 2. Alla är vi kallade att vara präster inför gud! - specialkallelser är uttryck för högmod!
  Uffe Berggren

  SvaraRadera
 3. Det här var nog det konstigaste jag har läst om prästkallelser. Menar du allvar?
  Varför skulle inte en prästkallelse kunna komma även på taket till ett uthus? Den kan väl komma hur som helst, när som helst, mogna fram eller komma plötsligt. Tror du att Gud är fånge i kyrkan också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vågar vi t.o.m. säga på taket till ett "hen-house", utan att det blir för mycket kackel? :-)

   Radera
 4. Onekligen intressant att få höra lite om en finskas skäl till att bryta upp. Så verkar hon själv beskriva det enligt Dagen-intervjun på länk från Wikisidan. Var steget lika stort - eller större?? - att börja orientera sig i Växjö stift jämfört med Lunds 1973? Inger var kommen från stiftet. En finska på 26 år får intryck av ett stift som ibland ansetts som det andra trögaste att normalisera (näst Göteborg). Danell hade/skulle lämna?
  Kan tänka att pastors dåvarande egna ansvar att besluta om kyrkorummets upplåtande kan ha drivit på det som kom att kallas "samvetsklausul" (begreppet fanns väl inte i dokumenten?) till en pastors olyckliga samvetsklausur?
  1958 års beslut handlade väl inte om prästs ansvar/möjlighet att öppna/stänga för kvinnor som präster i församlingsgudstjänst utan om biskopens/ prästens/ församlingsbornas självklara hemortsrätt?
  Hur hade terrängen sett ut idag om det inte blivit strid om enskilda förrättningar utan eftertanke om hur SvK skulle kunna ha församlingar med och utan ställningstagande i ämbetsfrågan ang kvinnors tillträde?
  KO2000 är bara den omvända steken?
  Är det bloggarens envetna (utsiktslösa?) kamp att få systemerkännande för det som nu förefaller vara särintresse officiellt legitimerat - är det det som i själva verket hindrar människor att få kalla en präst de ber om?
  Sverige behöver präster från utlandet som pånytt kan förkunna evangelium (vad gäller de centrala satserna i frälsningsverket verkar kvinnan från Finland få det långt mer rätt än många "svensk"födda - ursäkta användandet av detta makabra begrepp). Det är bara att kalla på prästen. Svårare är det inte.
  Någonstans spökar oförståelsen att man måste kalla på prästen om det ska bli något. Betala för åtminstone resan är lika självklart. Är det där skon klämmer?
  Bloggarens avslutande djupsinnighet förvirrar. Ja, allt är inte djupsinnigheter på denna blogg men har någon förväntat sig det?

  SvaraRadera