fredag 16 maj 2014

Birgittakyrkan

År 1975 invigdes Birgittakyrkan, ritad av Ove Hidemark. Det var en småkyrka som blev något större - och dyrare. Räcket kring orgeln kostade mer än den orgel vi bad att få till Två systrars kapell eftersom pianot störde grannarna ovanför. Vi talar Pengar! Mycket var konstnärligt och exklusivt. Man satt under lampor formade som palmer i gröna kyrkbänkar, som i en oas, och på golvet flöt en stiliserad bäck. Kyrkan har blivit byggnadsminnesförklarad och då var församlingsborna glada för det sågs som ett erkännande och en framgång. Jag lyckönskade dem inte, för deras framgång tänkte jag skulle bli en motgång. Den som blivit ett byggnadsminne är inte fri.

Nu lever Kyrkan ochn i kyrkobyggnaderna kan det gå till ungefär som i ett hem. Familjemedlemmarna möblerar om, kommer på nya sätt att bo, skaffar något nytt. Fråga mig! Inte så att jag kommer på förändringarna, men jag bär. Det är dock inget underligt. Livet fungerar så Man kan leva ett annat liv än pulserande liv, nämligen det som tänkes vara liv men mest är en tillvaro i minnenas boningar. Ove Hidemark slår vakt om dessa minnen och skickade en emissarie, arkitekten Calle Althoff, för att inspektera så att byggnadsminnet inte förändrats. Hidemark hade väl sina misstankar. I Östran skrev Ulf Carlsson det stora reportaget.Helen Edvall avslöjade med sina bilder. Läser Kyrkans Tidning Östran (15/5)?

26 anmärkningar blev det. Och då har ändå bråket tidigare gällt fönstren, som är stora i Birgittakyrkan och orsakade kallras. Uppvärmningskostnaderna var av ett slag att Kalmar pastorat bort underhandla med Djävulen om fjärrvärme. Det blev dyra eluppvärmda fönster i stället, de enda som arkitekten godkände. Det är, som min moster sa, lätt att skära breda remmar ur andras läder.

Det märkligaste just nu är att predikstolen, en stor grön pjäs, försvunnit. Ambon användes och predikstolen stod outnyttjad och togs tydligen bort. Men vart har den tagit vägen? Om den inte hittas, ska den, säger Althoff, nytillverkas. Med kännedom om Bergaborna skulle jag gissa att den någon gång flyttats in i l kyrkladan och lite senare helt enkelt kastats - eller sålts och byggts om till sommarstuga, ty den var rymlig.

Jag ska inte dra alla de andra anmärkningarna men ajabaja - andaktsplatsen har utan tillstånd flyttats från en plats bakom en pelare till framme i kyrkan. Dessutom har kyrkbänkar flyttats!

Det har kommit till en kororgel och en flygel. Flygeln "bör kunna accepteras" - men kororgeln?

Ljusbärare har kommit till utan tillstånd liksom körstolar, som bör kunna legaliseras genom en ansökan hos länsstyrelsen. Jag antar att det beror på att de är i rätt kulör. Det finns fler stolar - de opassande bör utrangeras.

Podier för körer har kommit till utan tillstånd. Kredensbord, notställ och ljusbärare tävlar på ett missriktat sätt med den ursprungliga gestaltningen.

Innanför ingången finns en barnhörna. IKEA-möblerna faller utanför ramen. Ett dopträd har anskaffats. "Om man vill visa en välvillig attityd till själva verksamhetstanken kan möjligen en placering i barnhörnan (intill vindgånget) tänkas."

Skyltskåpen utanför kyrkan har kommit till utan tillstånd. "Mycket olämplig placering /där folk kan se dem! DS/ och mycket påvert."
Hast Du mir gesehen.
Utanför kyrkan finns en lekställning! Olämplig placering!
Markbeläggningar och vegetation på kyrktomten måste återställas.
Det finns en del påpekanden till. Jag tyar inte återge dem. Ni har redan förstått. Fast kanske upplysningen att belysningen av kyrktornet och tuppen där är fel ska med? Och att murverken målats om i olämplig färg och att ljud- och ljuskontroller kommit till utan tillstånd?

 Naturligtvis fick jag rätt. Det var en kyrklig motgång att bli förklarad som byggnadsminne. Man kan bara beklaga Birgittakyrkan men också undra lite över vad emissariens räd kommer att kosta i pengar - och i förlorad entusiasm. Ja just det, kollektautomaten på kyrktorget anses helt oacceptabel.

Vad Ove Hidemark, nu 83, sa när hans utsände kom tillbaka efter sin räd skulle jag gärna vilja veta. Fanns det hjärtstartare i närheten eller i vart fall ett glas kallt vatten? Vad säger ni andra? Ser ni vilken framtid som avtecknar sig? Ska det kyrkliga livet knäckas under tyngden av byggnadsminnesförklarade kyrkobyggnader?

Låt mig än en gång få påminna om att kyrkan inte ens är 40 år gammal! Kan problemet vara att arkitekter kan bygga kyrkor som monument över sig själva - och vi betalar? Glatt!

7 kommentarer:

 1. Bloggardag: "Kan problemet vara att arkitekter kan bygga kyrkor som monument över sig själva"

  Det är ju inte Gud som behöver kyrkor och monument.

  "... han som är herre över himmel och jord, bor inte i tempel som är byggda av människohand. 25Inte heller låter han betjäna sig av människohänder som om han behövde något, han som själv ger alla liv och anda och allt."

  En anonym en

  SvaraRadera
 2. Husförsamling, eller oikos på grekiska, blir alternativet när byggnaden hämmar det kristna livet mer än underlättar detsamma.

  Att skänka bort Birgittakyrkan, eller kyrkobyggnad i liknande hämsko, till Kommunen eller Länsstyrelsen och hyr lämplig lokal för gudstjänster på söndagar.
  Ge kejsaren vad kejsaren tillhör och Gud det som tillhör Gud.
  Jag tvivlar starkt på att Gud skulle bry sig så mycket om en 40 år gammal tegelbyggnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är väl att varken kommun eller länsstyrelse skulle acceptera gåvan...

   Visst är det där med byggnadsminnen fint MEN det får aldrig, aldrig någonsin hindra nu levandes verksamhet. För egen del har jag erfarenhet av att bo i byggnadsminnesförklarad prästgård. Den höll på att falla sönder och samman.

   Radera
 3. Den argsinte Jesus verkar få rätt i det mesta:
  "Det går inte att tjäna både Gud och Mammon"
  Tydligen inte ens i kyrkan!

  LG

  SvaraRadera
 4. Minns att någon sa att man ofta rev bönhus förr när de var 99 år gamla för att de inte skulle fylla 100 och falla under lagar och förordningar som ideella föreningar inte har en chans att betala för.

  SvaraRadera
 5. Särskilt inte i kyrkan!

  Se vidare tidningen Dagen, debattsidan idag.

  http://www.dagen.se/opinion/debatt/kyrkan-ar-inte-sin-byggnad/

  Hälsn LilleJohn

  SvaraRadera
 6. Den fula lådlika kyrkan från 60-70 talet var kulturminnesmärkt. Mässkruden, också märkt som kulturminne ,började se schabbig ut. Det var alltså inte att tänka på att skicka den på kemtvätt el så...nej en kulturminnesvårdare skulle kunna fixa den för sådär 30000 kr (!) Äch ,sa kyrkoherden, vi hänger in den i förrådet och köper en ny användbar för en bråkdel av kostnaden
  Bra tänkt ! Det är förfärligt att man kan godta att det kyrkliga-kristna livet - ska kunna "occuperas" av folk och myndigheter som vill konservera historia! Ta då hellre hand om byggnaderna och erbjud församlingen ersättningsbyggnader som går att använda i det verkliga livet församlingslivet
  Vi är inte som Kristi lärjungar kallade att bevara historiska byggnader utan att gå ut till hela världen för att göra folk till lärjungar !
  Majsan

  SvaraRadera