söndag 25 maj 2014

Valdag

Jag ska gå till min gamla skola och rösta, ser jag på röstkortet. Fast i matsalen. Den fanns inte på min tid. Några av oss cyklade hem och åt. Andra åt sina mackor i korridoren.
Med entusiasm har jag försökt sätta mig in i EU-frågorna, eller?

Man kanske skulle rösta på en tidigare kyrkominister, för det måste väl vara en hederlig och kompetent kvinna också om frisyren inte riktigt kläder henne. Men ärkebiskopens Stefansmedalj bär hon sedan 1999. Hon fick den av KG Hammar och den utdelas "till högt förtjänta medlemmar i Svenska kyrkan för en utomordentlig insats i kyrkan." Ja, men då är väl valet i praktiken klart. I vart fall för Svenska kyrkans medlemmar - och det betyder kanske 4 miljoner röstberättigade eller så. Hon bär ett tecken på att hon är "högt förtjänt". Ingen vänder ryggen åt henne när hon talar.

Dum nog läste jag Aftonbladet om attacken som alla missade. Alla? Ingen kan väl missa den nu?
Det var debatt och den generöse Gunnar Hökmark gav Ulvskog ett enkelt val, tycktes det. Hon fick välja mellan den tyska ekonomiska politiken som ger vikande arbetslöshet eller den franska socialistiska politiken som ger växande arbetslöshet. Så säger Ulvskog: "Men, så hyggligt ... jävla skithög." Jag blir inte upprörd - men det var inte meningen att repliken skulle höras, kommenterar Marita Ulvskog i efterhand. Det ger mig problem. Ska vi inte ha transparens i demokratin? Och så förklarar sig Ulvskog med att hon var lite förbannad. Det kan man förstå. Orsaken var "att det var en sådan massiv rad av män som tog all syre i luften." Kan det verkligen vara så - eller är det en konstruktion? Jag vet inte. Jag vet egentligen ingenting. Jag vet inte om jag alls har lust att gå och rösta. Någonstans bjuder det mig emot. Hade det inte varit lättare att rösta på Ulvskog om hon stått för sitt ord - för jag tror att hon i hastigheten uttryckte sin värdering. Nästa gång hon gör det kan hon väl ha Stefansmedaljen på sig. Högt förtjänst medlem i Svenska kyrkan.19 kommentarer:

 1. Undras om Jesus skulle fått denna fina medalj?

  LG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om han hade varit sosse.

   Radera
  2. Jag tycker DS borde ha en - ibland får man en känsla av att ha är någon sorts sosse
   TR

   Radera
  3. Med tanke svenska kyrkans Israelpolitik, hade det nog blivit högljudda protester om man gett en medalj åt en jude från Galiléen.

   Radera
 2. Ohederlig argumentation att göra referenser till andra länder, vars förhållanden publiken vet ytterst lite om, i uppenbart syfte att ta poänger på denna okunnighet. Det är dessutom EU-val i Sverige idag, inte val till den franska nationalförsamlingen.

  "Efter en lång period av högerdominans girade Frankrike åt vänster under 2012, då socialisten François Hollande segrade i presidentvalet och vänsterblocket tog en betryggande majoritet i nationalförsamlingen. Hollande kom till makten med löften om mer offensiva satsningar för att föra Frankrike ur den svåra ekonomiska krisen, men den nya regeringens manöverutrymme föreföll begränsat." (Landguiden, Utrikespolitiska Institutet).

  Om man ser till fördelningen av röster i det senaste valet till nationalförsamlingen upptäcker man att den betryggande majoriteten för vänsterblocket som helhet, inte betyder att stödet för presidentens eget parti är lika betryggande. Det förra, högerinriktade regeringspartiet hade helt klart en starkare ställning i nationalförsamlingen än det nuvarande regeringspartiet.

  Vad kan presidenten förväntas åstadkomma under mindre än två år, med ett relativt svagt stöd i nationalförsamlingen och med högerstyre i EU mot sig?

  Det tyska "undret" har ett alltför tydligt samband med den extremt inhumana åtstramningspolitiken i Sydeuropa, särskilt Grekland. Vinnare och förlorare.

  Jaså. KG Hammar har givit Ulvskog ärkebiskopens förtjänstmedalj. Personligen hade jag uppfattat det som ett underbetyg av min kristna tro att få en förtjänstmedalj av den ärkebiskopen. Men han råkar tillhöra den teologiska riktning som förstått att man måste hålla sig väl med ledande politiker för att få sin vilja igenom. Dag och hans anhängare är inte lika smarta, men så tillhör de förlorarna i de kyrkliga striderna.

  Hammar segrade, Wejryd slog ner de sista motståndsfickorna och Jackelén kommer på triumfvagnen.

  .

  SvaraRadera
 3. Tydligen var båda de föreslagna ämnena svårbehandlade för Marita U. Val mellan pest och kolera. Inte så lätta att vända till debattseger. Höken skulle denna gång flugit högt över ulven. Kanske då lättförståeligt med visad ilska.

  Nog skulle Jimmie Å och andra ställda mot väggen kunna yttra sig på liknande sätt.

  Kanske är det därför ämbetsfråga, abort och andra impopulära och svårbearbetade pastorat blivit ickefrågor i SvK? Inga segrar i sikte. Alltså byter vi fokus. Miljö-, gender- och migrationsfrågor borde var tacksamma och givande fokus för Sveriges överlägset största folkrörelse?

  http://www.kyrkanstidning.se/debatt/satt-jesus-kristus-hogst-pa-agendan


  M Gunnesson

  SvaraRadera
 4. Hammar kunde lika gärna dela ut Leninorden, det hade varit mer klädsamt!!
  Arg kyrkomedlem

  SvaraRadera
 5. Det är underskatt att prioritera kyrkogång, Mors dag eller bara det vackra vädret en dag som denna? Varför låna sin heder till att legitimera ett parlament med medlemsstaternas andraklasspolitikier genom högre valdeltagande? Hur mycket av debatten och propagandan inför detta val har rört frågor som faktiskt beslutas i EU-parlamentet? 10%?

  SvaraRadera
 6. Debattörerna var Gunnar, Christian, Lars och Kent, Marit, Isabella, Malin och Marita. Det låter rimligt att männen förbrukade mer av luftens syre;-) Marita ska vara glad att inte Gudrun Schyman var med.

  SvaraRadera
 7. Vi som bor här längst i söder hade möjlighet att följa valvakan även på dansk TV och göra en jämförelse med den svenska varianten. Det som då blev väldigt påtagligt var den professionella och sakliga tonen i Danmark liksom betoningen där av att de som valdes hade att oavsett partipolitiska skiljelinjer tillsammans göras sitt bästa i Bryssel för Danmark. I det avseendet gjordes ingen skillnad på Dansk Folkeparti (DF), SD:s danska systerparti, och de övriga partierna. I kommentaren från de danska socialdemokraterna blev detta mycket tydligt. Man hade respekt för varandra och tonen var inte hätsk eller öppet fientlig i kommentarerna till valresultaten.

  På den svenska sidan var det tvärtom. Här var det inte tal om en balanserad och partipolitiskt distanserad bevakning av medborgarnas valhandling utan ett politiskt väckelsemöte för antirasism och feminism med en öppen udd mot SD och "högerextremismen" i Europa. Professionalism och saklighet var satt på undantag och det som studiopersonalen trots allt inte själv kunde säga hade man handplockade "rättänkande" gäster till hands för. Alltså mer av politiskt väckelsemöte med Maranata stuk än det man kunde se på dansk TV. Vi har i Sverige fått en ur vårt nordiska grannperspektiv extrem politisk kultur.

  En tidigare ledande personlighet när det gäller svensk valbevakning hade placerats i ett hörn utan att få tillfälle att få säga så mycket. Han visades närmast upp som en kuriositet och såg mest lidande ut. Det kan jag förstå. Det var ett spektakel som uppvisades i studion.

  Om SD gjorde ett bra val, så gick det än bättre för den extrema och huvudlösa delen av den feministiska miljövänstern. Det bådar verkligt illa för Sverige.

  Om någon i det perspektivet fortfarande tror att det i SvK ska lämnas en mm:s utrymme för de som i ämbetsfrågan eller äktenskapsfrågan inte tänker politiskt korrekt, har man tappat all kontakt med verkligheten. Dissidenter på området kommer att spåras, om nödvändigt med hjälp av dolda mikrofoner/kameror, avslöjas, hängas ut och fördömas av både kyrkoledning och rättänkande allmänhet varefter de har att göra offentlig avbön och kanske få vara kvar. Det senare blir som det heter en arbetsgivarfråga.

  Mot den bakgrunden börjar en återgång för oss skåningar till det gamla hemlandet Danmark te sig lockande. Det är dags att rätta till en historisk orättvisa och få ett slut på ockupationen för att nu anknyta till ett känt tema.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag satt också helt förstummad igår över den totalvinklade rapporteringen från EU-valet. Hur kan man få ha så tendensiösa rapporter från ett val? Man försöker ju hjärntvätta folk. Här i Blekinge har jag inte tillgång till dansk tv, men nog vore det på plats att göra ett uppror mot den svenska ockupationsmakten och drygt trehundrafemtio års förkvävande.

   Radera
  2. Expressens förstasida är också mycket intressant. Är det så att media sponsras av FI eller kanske snarare av något större kommunistiskt parti bakom? Detta borde kanske granskas!

   Radera
  3. Gärna. Men danskarna tycks i gemen anse att Sibirien och det gamla Sovjet börjar vid Öresundsbrons svenska landfäste. Jag tror inte de vill ha tillbaka Lundastiftet/Skåneland.


   KJ

   Radera
  4. ntl. jag är skyldig dig en ursäkt för en onödig kommentar. Den är härmed framförd!

   Radera
  5. Vi skriver alla onödiga kommentarer ibland. Jag har just fått be om ursäkt för en!

   Radera
  6. KJ, Visst, intresset är ensidigt. Men det man från dansk sida numera tycker sig urskilja på andra sidan bron är nog inte så mycket Sibirien som al-shabab land. Det är man gärna fri från.

   Radera
  7. ntl, Helt klart har ledande media inkl. SVT öppet favoriserat MP och F! som ett sätt att hålla tillbaka SD och minimera betydelsen av en eventuell framgång för det partiet. Strategin har också haft framgång så här långt. MP och F! hyllas nu som valets vinnare och får breda ut sig i TV-sofforna medan SD som faktiskt var en ännu större vinnare i procent och mandat räknat hålls i marginalen av strålkastarljuset.

   Den tilltagande vänstervinden är alltså underblåst av t.ex. Expressen och SVT. Ändamålet får än en gång helga medlen. Att Vänsterpartiet inte fick samma draghjälp måste för dem ha känts bittert och djupt orättvist, men den historiska kommunistiska belastningen bedömdes säkert vara för stor. Så fick man alltså se en del av det nya utrymmet på vänsterkanten bli kapat av en verklig sjörövardrottning, kapten Schyman, som tidigare avpolletterats från V p.g.a. av ekonomiska tvivelaktigheter, annat att förtiga. Vad har hänt med ett land, när en politisk ormoljeförsäljare av hennes slag plötsligt kan få ett sådant utrymme? Hur kan så många, särskilt unga, dras till något som inte kan betecknas som något annat än en politisk kult där förnuft och kunskap föraktas?

   Moderaterna blev de stora förlorarna. För detta bär Fredrik Reinfeldt ett stort personligt ansvar. Han har bundit partiet vid en anti-SD kurs och sökt politiskt stöd på vänsterkanten(MP) för den kursen. Han har på det sättet medverkat till en politisk vindkantring vänsterut. Den slår nu med kraft tillbaka mot M och om inget radikalt görs före höstens val kan regeringen Reinfeldt ersättas med en regering som blir beroende av F!:s goda vilja eller där rentav sjörövardrottningen tar plats. Vilken strålande framtid för oss alla.

   Radera
  8. Mycket träffsäker analys ang Reinfeldts personliga ansvar för moderaternas ideologiska kollaps. Vi kan förvänta oss minst 4 svåra år med vänsterpolitik och ökad "al-shabab" invandring vilket kommer att vara förödande för den svenska välfärdsstaten!
   /Antony

   Radera
 8. JUB!

  En fördel med en vänsterseger blir rimligen att migrationsfrågorna börjar debatteras och kanske behandlas mera sansat. S är rimligen väl medvetet om att välfärdsstat och svensk lönepolitik är oförenlig med regeringen Reinfeldts näst intill öppna gränser. Självförsörjningsgraden på matvaror är redan under 50%. MP:s skärpta regler för livsmedelsproduktion lär ytterligare minska denna. Att sedan MP önskar fri migration och utökade sociala rättigheter gör saken ännu bättre. S blir alltså tvunget att komma fram ur garderoben som arbetarklassens försvarare och kanske släppa det mesta av läpparnas bekännelser på migrationsområdet. Så tror jag, att mattan kan dras undan under SD:s fötter. Att M i det tysta ser välfärdsstaten och höga lönenivåer för "enklare" arbeten som en belastning, borde knappast förvåna någon. Förd migrationspolitik är en elegant väg att eliminera bådadera utan större buller.

  KJ

  SvaraRadera