torsdag 17 juli 2014

Bakom kulisserna


Drar man i ett snöre, kan det komma mer i snörlängden än man först trodde. Jag tänkte ju att Almedalens hetaste var lite lätt obibliskt. Man ska göra goda gärningar utan att den saken ska trumpetas. Så klargjordes ytterligare något av Patrik Pettersson. Det kunde räcka för att beklaga det hela. Men hast du mir gesehen! Det kommer mera.
Jag fick texten av en begåvad medkristen.

Så sent som i april i år 2014 rekryterade Westander Jacob Risberg från
Kyrkokansliets internationella avdelning:
http://www.mynewsdesk.com/se/westander/pressreleases/westander-vaervar-fraan
-svenska-kyrkan-987098
Spännande vad Risberg ägnat sig åt på Kyrkokansliet och som gör honom till
utvald av Westander av 241 sökande: " Jacob Risberg har de senaste fem åren
arbetat med klimatfrågan och Israel-Palestinakonflikten för Svenska kyrkans
räkning. Han har varit drivande i att utveckla Svenska kyrkans positioner i
dessa frågor och har också arbetat i olika internationella nätverk för att
påverka politiker på EU-nivå.

Jacob Risberg har omfattande praktisk erfarenhet av att jobba med
opinionsbildning och politisk påverkan. Han har stor kompetens på
klimatområdet och god insikt i de internationella klimatprocesserna, säger
Jessica Henryson, enhetschef för Westander Klimat och Energi."

På bifogad bild från fb finns Risberg i samband med utdelningen av Hetast i
Almedalen som det verkar, med sina favoriter, som han uttrycker det, :
Jackelén och Wetterstrand ( i juryn).

Här återfanns tidigare en skärmdump som på Risbergs begäran tagits bort.
Det han uppträdde tillsammans med var alltså, som han skrev "idoler för dagen", men kanske inte idag?
 
Vad är det vi ser? Eller såg - så länge bilden låg kvar?  Bristen på transparens. Gemensamma intressen bakom kulisserna. Det väl samsupna. Det går till så här i världen, det fattar jag. Men Svenska kyrkan skulle stå för något annat, något som är äkta och tål granskning därför att det bottnar i evangeliet. Det vi här anar är en kyrka som används som ideologisk spelplan av viktiga intressen och så driver intressenterna sin sak medan vi står häpna och begluttar vad som sker. Självfallet sker inget av illvilja. Det sker med den bästa vilja i världen. Kanske är det just detta som är det knepigaste. Den bästa viljan i världen är kanske inte det som Sanningens Ande leder oss till.

Ingen skugga över Risberg. Det är bara det att vi skulle sett sambanden och priset som Almedalens hetaste ställs nu i bjärt belysning.

Finns mer material? Ja. Men detta räcker för dagen.
Är det hela deprimerande? Ja. För oss som tror att det är ett gudsfolk som håller ihop, tar ansvar, samtalar och inte hanteras som fänad utan som folk. 

Carin Mannheimer, RIP, kunde jag ta som exempel. Hon betydde mycket. En del av hennes livs erfarenheter var tidebönerna när hon var ung. Hon kunde längta tillbaka dit och hade sin Tidegärd livet igenom, tror jag mig veta. Hon genomskådade mycket - och det är en kristen kallelse.

13 kommentarer:

 1. Bästa Viljan = Good Intentions.............
  The road to Hell is paved with good intentions.

  f.Dag, du skall hava mitt djupaste tacksamhet, respekt, och vördnad för dagens diskussionstråd. Med bilden som ni tillfogade går vi från dimridån till mer klarhet. Jag blir väldigt ledsen och sorgsen att Kristi Kyrka används i djävulska syften av äb, wetterstrand, risberg och andra bakom kulisserna.

  Min familj och jag drevs ut från kyrkan med det goda hatet som vapen av kyrkans fd. primus inter pares. Jag är inte revanschsugen, bara ivrig att Sanningen ska fram och de onda makterna som styr kyrkan nu ska ställas till
  svars.

  Guds Frid,

  Agda Modigh

  SvaraRadera
 2. Heja Dag, som grävande journalist hör du till de bästa! Nu ser vi fram emot en stort uppslagen artikel i Kyrkans Tidning...

  SvaraRadera
 3. Alltså, vad är problemet. Fattar inget. Bäst så.
  AuB

  SvaraRadera
 4. Eliten i ett samhälle eller en organisation tenderar att klia varandras ryggar och se till att gynna varandra på ett sätt som befäster deras maktposition. Att Risberg som f.d. anställd vid SvKy nu som anställd i det PR-bolag han tidigare representerade kunden SvKy nu utser ÄB till hetast är lika bra och lika korrupt som det gamla adliga gunstlingssytemet. Skillnaden nu är att det gäller att vara PK för att komma i fråga...
  Varför ska Svenska kyrkan ägna sig åt teologi när det är PR som gäller?

  Rudbeckius

  SvaraRadera
 5. Vad är det vi ser? Vi ser hur "högdjuren" fortsätter att dansa med Titanic sakta men säkert sjunker!
  /Antony

  SvaraRadera
 6. Nu gäller alltså att snabbt söka efter två spår innan de sopas igen:
  1. Vad visste nya ÄB om Risbergs turer när priset delades ut?
  2. Vad visste Miljöpartiets kansli om Westander-Svkyrelationen?
  /Sub versus/

  SvaraRadera
 7. Grävande journalister och visselblåsare behövs även om de bekämpas av etablissemanget. Mikael Mogren håller faktiskt med den gemenskap han kallar "Cybersynoden" i det som avses Kristi kropp och blod. Cybersynoden är trots allt i sin anonymitet sakramental och konkret och inte så "platonsk" som den till synes kan verka. Förresten är inte "platonsk" bättre än "nihilistisk"

  SvaraRadera
 8. Frågan är om det stannar vid oskyldig miljödebatt och Palestinasupport. Nato förväntar sig mer. Varför svängde sossarna så oväntat: för att få in mer miljö och Palestina? En levande folkkyrka är en levande folkkyrka. Ännu är det effektivt att utnyttja henne. Särskilt om man så direkt kan välja högste/a ledare. Svenska kyrkan behöver sannerligen sina kritiker. Men det skulle egentligen också ha betalt, eller? Det är uppenbart inte längre ofarligt att kritisera henne eftersom det kan leda till uppsägning. Nästan mer effektivt systems än Roms. Ser bättre ut?
  Har ändå svårt att svälja Birro argument att nu när man (tillslut?) har en påve på riktigt, så... Vad säger det om dem man har haft och vad säger det om den man kommer att få????
  Smärtan är nog att det ser ut så här i alltför många kristna sammanhang.
  Heja Dag.

  SvaraRadera

 9. Det Jacob Risberg har ägnat sig åt är helt rätt. Det finns inget mer politiskt korrekt än Klimatet och Israel-Palestina. Klimatet var förre ärkebiskopens hjärtefråga och Israel-Palestina handlar i dessa kretsar om att tävla om att var mest kritisk till Israel. Kunskap om krigen i Afrika som exempelvis det i Sudan eller kriget i Syrien ger ingenting för karriären.
  Jack London

  SvaraRadera
 10. Lämnar minst sagt dålig smak i mun när man googlar lite och ser Jacob Risbergs aktiva policylinje och hans enkelsinniga (simplemionded) opinionsbildande ordande, vad gäller den komplexa konflikten i MÖ. Jag inser att det är en gren av liktänkande inom Svenska Kyrkan, socialdemokraternas Tro och Solidaritet och Diakonia, som dansar efter samma pipa. En skyldig. Andra inte ansvariga. När kommer de att med någon kraft och något allvar kunna fördöma Hamas krigsbrott mot den egna befolkningen och mot israelerna, det som startade även den senaste rundan? Kan de inte hålla sig till klimatet där de åtminstone inte ger moraliskt stöd till antisemiter spm Hamas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svky och svenska vänstern är närmast schizofrena vad det gäller Mellanöstern och Islam. De muslimska skurkstaterna och terroristorganisationerna mördar kristna, torterar och lemlästar hbtq-personer, stenar otrogna (särskilt kvinnor), förtrycker och mördar oliktänkande, tillåter pedofila "äktenskap", skär sönder småflickors könsorgan m.m. och om detta säger inte vänstern/Svky ett pip!
   Men då det demokratiska Israel, efter år av beskutningar från Hamas och mord på deras barn, inleder en rättmätig militär operation för att krossa sin fiende, då ylar vänster-och Svky-idioterna som galna hundar!
   /Antony

   Radera
 11. Jag säger bara en sak: efter en prästtjänst i SvK ska man inte ge sig in i någon PR-bransch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Att vara präst i SvK är främst tecken på dåligt omdöme".

   Anagram

   Radera