söndag 6 juli 2014

Ding-dong i en ding-ding värld

Är det inte lite synd om domprosten Hermansson?
Han kom på att man skulle ding-donga och så kommer Ante Jackelén och snor åt sig belöningen för insatsen! Pr-byrån såg hennes insats. Alternativt är det så att det alltid är någon högre upp som ska premieras. Det ligger s a s i pr-byråns självklara intresse. För ett sådant finns förstås. Man är inte pr-byrå inte för inte.

Detta inträffade blir bekymmersamt av minst två skäl.
1. Hermansson får inte heder av sin anrättning.
Han blir nog ledsen. Det vill vi inte att han ska bli. Var hela idén god, ska han få ett erkännande. Var idén dålig, ska den inte belönas. Nu var den kanske så dålig att någon annan får belöningen för det som kallas "världen" gillade tilltaget. Då kan man tycka att Hermansson kom väl ur det hela, men så ses nog inte saken. Det är väldigt trevligt när "världen" gillar något kyrkligt. Det ges mycket uppskattning då. Man får vara med. Man får visa hur relevant man är. Det kan vara roligt inte minst för präster att få känna att det är någon som uppskattar insatserna. Hur kul är det i Visby under vinterhalvåret tror ni? Sen kummar summarn, Almedalsvecka och demokratifestival och - plötsligt ett år är det fint med religion igen. Det är som förr. Prästen är fin, med i Rotary, du och bror med officerskåren och provinsialläkaren samt rektor på läroverket och en uppsättning lektorer där.

2. Jackelén-mönstret går igen
Nu vet vi alla att Antje Jackelén fick en utmärkelse för något som någon annan gjort. Hon uppskattade utmärkelsen. Jaja. Vilket värde har en utmärkelse man fåt om någon annan gjort den verkliga insatsen? Och vad är, oss emellan, en pr-byrås utmärkelse egentligen värd? Asinus asinum fricat?
Jag ska inte tjata om det där mönstret att när det kommer till Antje Jackelén tycks det vara så att när allt kommer till allt så stämmer inte det som först sagts. Men uppenbarligen går det igen. Så som pr-byrån säger att det var, var det inte. Ingen fara. Världen vill bedragas. Det är en ding-ding värld.
Det finns en särskild projektledare för de kyrkliga insatserna under Almedalsveckan. Jag tror jag skulle vilja veta vad den kyrkliga insatsen kostat och vad den gett.

Antje Jackelén hörde jag tala om religion.
Kan det vara så att i Sverige har under årtionden någon fått slå vakt om at tillvaron också måste ses "religiöst". Det var inte bara ekonomiska rekordår, utbildningsreformer, naturvetenskap och professor Hedenius. Tillvaron var mer än så. Svenska kyrkan fick försöka markera den saken. Så gott det nu gick. Sedan blir religion inne. Visserligen tror man på sitt eget sätt och somliga vidunderligheter presenteras i offentligheten av hemmakokt religion men det är själsfiiint alltihop. Då står Svenska  kyrkan och är fortsatt religiös! Det var inte de kristna i det romerska imperiet. De var kristna. De sa att de talade om verkligheten sådan den är till skillnad från de religiösa, oavsett om det religiösa var privatreligion eller statsreligion. Det betydde att de talade om Jesus. Greppet hade de lärt sig av aposteln Paulus som tagit debatten när han ställdes inför ett granskningsorgan på Areopagen i Atén. (Apg 17)

Jag tror det borde vara slut med religionssnacket nu.
Nu är det tid för hårdfakta. Jesus, jungfrufödelse, kors och försoning samt uppståndelse, Helig Ande, Kyrka, apostlarnas tro och ordningar och en del mera sådant.
Den som beskriver Verkligheten utan att tala om Gud som uppenbarat sig och som vi därför vet ett och annat om, beskriver helt enkelt Verkligheten fel.
Det borde påpekas.
Jag har dock en känsla att pr-byrån inte skulle utmärka ett sådant tal. Men egentligen skulle detta vara det hetaste av allt. I Almedalen och överallt.

15 kommentarer:

 1. Den dagen som Svky (åter igen) börjar predika Jesus, jungfrufödelse, kors och försoning, apostolisk tro och ordning.......den dagen har ett smärre under skett för då har Svky blivit ett kristet samfund (igen)!
  /Antony

  SvaraRadera
 2. Nu har Dag skarvat lite igen, så att saker bättre passar hans syften: "Nu vet vi alla att Antje Jackelén fick en utmärkelse för något som någon annan gjort."

  Nej det vet vi inte. Jackelen får utmärkelsen "för sitt twittrande"kan man läsa under almedagen.net, inte för klockringningen. Klockringningen beskrivs dock som en del i kyrkans inställning för människors lika värde kan man dock läsa på andra ställen, men ingenstans står uttryckligen att det var klockringningen som i sig ensamt gav utmärkelsen. Notera också att Jackelén därmed inte "snor åt sig" någonting då hon sa att hon inte ser det som att hon personligen belönas utan att det är som företrädare för Svenska kyrkan hon gör det, och där ingår ju som du vet även Hermansson.

  Sedan undrar jag hur vi ska ställa oss när muslimer också kommer "med hårdfakta" om hur det är. Vems fakta är hårdast?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inlägget i fråga får mig att tänka på ett uttryck som jag läst någonstans som jag tror du känner till: "Med lögnen som vapen".

   Du vill svärta ner Jackelén så mycket som bara är möjligt, och du använder lögnen som vapen. För detta inlägg talar inte sanning. Och om inlägget inte talar sanning är det orättfärdigt, även om också du kan ha blivit orättfärdigt behandlad (av andra än Antje Jackelén dock).

   Radera
  2. Du har så rätt, Anna! Detta påstås vara en kristen blogg, men allt handlar om hur dumma, korrumperade och odugliga alla de andra är, de som inte är lika kristna som vi/som jag! Var i Bibeln står det att vi ska vara elaka mot dem som inte tycker exakt som vi?

   Jag hörde domprost Danell i Växjö någon gång. Han var också hård och oförsonlig mot sina teologiska motståndare, men han använde teologiska, kristna och bibliska argument - och det var mer renhårigt! Renhårigt" - jag hör hur gammalmodigt det låter. Inte alls aktuellt idag!

   Radera
 3. Stefan Bjuvsjö6 juli 2014 kl. 09:03

  Vem är störst? den som ringer i klockan (vaktmästaren), den som beordrar ringningen (domprosten) eller den som blir belönad för densamma? (ärkebiskopen) Jag har för mig att Jesus säger något om detta.
  Grattis till Ante Jackelén som skaffat sig en utmärkt pressekreterare med
  goda kontakter bland pr-byråérna.
  Ett märkligt samhälle vi lever i.
  I ett stift blir ansvarig kallad till domkapitlet, i ett annat stift blir en annan stiftschef belönad för samma tilltagg.
  .
  O tempora, o mores.

  SvaraRadera
 4. Undrar hur det går för Ding Dong Hermansson i biskopsvalet i Småland?

  Anna B.

  SvaraRadera
  Svar
  1. DEt får vi verkligen hoppas att Växjö stift slipper.

   Radera
 5. Ånej, jag vill inte svärta ner. Jag vill belysa. Och jag läste Kyrkans Tidning. Där berättas om klockringning och allt. Det står också att Antje ståuppare mot hat och intolerans och att hon på kort tid blivit en samlande och tydlig röst för människors lika värde. Så fin och viktig är hon och jag är glad att den saken belystes. Men Hermansson stod för ding-dångandet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ljög du en andra gång under samma inlägg. "Du vill inte svärta ner utan belysa?"" Jaha, men så fint då...fast en liten aning osant kanske?

   Vad menar du med "klockringning och allt"? Dvs vad står detta "allt" för?

   Jag har inte läst en enda text hittills som skriver att klockringningen var en huvudsaklig anledning till att Jackelén fick detta okända pris av denna för mig okända PR-byrå. Den bäddas visserligen in som en förtjänst i en del texter, men den uttrycks aldrig vara den huvudsakliga anledningen till priset.. Så vad är det hon har "snott åt sig" som du beskyller henne för? Och har hon inte också sagt att hon inte ser det som att det är hon personligen som får detta pris?

   Jag minns att du själv skrev att det var illa av en journalist som tydligen fått i uppdrag att skriva om kvällens TV-program att inte ha läst alla dina böcker innan hon vågade sig på att ringa upp dig, men själv hänvisar du till "Kyrkans tidning" som skriver om "klockringning och allt" enligt dig, och bryr dig inte ett dyft om att källforska vidare innan du skriver ett glatt och käckt inlägg. Du gör självmål hela tiden, enligt mig!

   Radera
 6. P.S: Jag ångrar att jag skrev "glatt och käckt": Jag uppskattar sådana ironiseringar egentligen och vill inte "svärta ner" dem.

  SvaraRadera
 7. Bloggardag: "Vilket värde har en utmärkelse man fåt om någon annan gjort den verkliga insatsen? "

  Hela den kristna frälsningen baserar sig på någon annans verkliga insats!
  Och tros funka ändå.

  En anonym en

  SvaraRadera
 8. Noterar med förnöjelse nyttan av latin! fm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Den ene latinasinus den andre latinasinum fricat. Men så har väl mores alltid varit i alla tempora?

   Erik

   Radera
 9. Bloggardag. "Nu är det tid för hårdfakta. Jesus, jungfrufödelse, ..."

  Man kan väl inte kalla det ett hårdfkatum att Jesus föddes av en jungfru. Det är någonting som vissa TROR men som de inte kan bevisa. Men det är helt OK att tro på det om man vill.
  Vad innebär det egentligen att vara "religiös" enligt Bloggardag?

  En anonym en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det välgrundade uppgifter som pekar på att Jesus föddes av en jungfru. Om du menar att det bara handlar om "tro" i bemärkelsen gissning eller förhoppning så är vår tro inte mycket att hänga i julgranen.

   En annan anonym en

   Radera