tisdag 15 juli 2014

Det rör på sig

Jag hade tänkt skriva om tvekampen BvsB (Bonnier mot Birro) men när nu Westanders går igång får B&B anstå.

What's the fuss about?
Patrik Westander på pr-byrån Westander - hör de ihop på något sätt? - kallar min motion i kyrkomötet för en "hedersutmärkelse". Det blir man kanske fundersam över. Vad är det för heder om en pr-firma antyds vara ohederlig?
En hedersutmärkelse! O tempora, o mores!

Hur kommer sig detta?
Vi läser Dagens Media:
"Med tanke på Dag Sandahls syn på bland annat kvinnopräster och homosexualitet är motionen närmast att betrakta som en hedersutmärkelse. Jag har med stigande förvåning läst Dag Sandahls blogg och hade varit mera bekymrad om han höjt Westanders till skyarna."

Det låter något.
Nu vet bloggläsarna att det inte är någon särskild syn på "kvinnopräster" jag har. Jag frågar om den sakliga grunden för ämbetsreformen 1958 och tror inte att fenomenet "kvinnopräster" är särskilt relevant. En kvinnoläkare är en gynekolog, alltså en specialist på kvinnor. Så vad med kvinnopräster? Westander har nog inte förstått att jag är fostrad av en ensamstående kompetent provinsialläkare!

Vilken syn jag har på homosexualitet vet Westander inte heller.
Jag har aldrig tagit upp den frågan och har ingått i en anglokatolsk gemenskap där frågan om just homosexualitet hanteras med stor försiktighet. Den som vill se bläddrar fram New Directions June 2014 page 29. Ibland noterar jag att jag vid två tillfällen anklagats för att ingå i en homosexuell gemenskap eller vara bög. Nåja. Ska det ses som en hedersutmärkelse?

Westanders har problem. Westanders måste alltså slå mot den som i demokratisk ordning lyft frågan till Kyrkomötet.
Heder för basarbetet ska annars Patrik Pettersson, Kyrkliga Ting, ha.
Det är en begåvad karl. han gjorde det vi andra försummade. Han gjorde kollen. Eftersom han antagligen i de aktuella frågorna inte ställer mina frågor om Guds avsikt med ämbete och äktenskap, kan han inte fokuseras. Men hedern är likväl hans.

Nu är Patrik Westander glad. Var det, så länge det varar.

Ingen tror ju att Antje Jackelén var hetast i Almedalen. Det var kamrat Gudrun Schyman - och nu är inte läge att påminna om att vi hade problem med henne redan i FiB-avdelningen på Kungsholmen.

Försvaret för pr-firman Westanders utmärkelse var att en extern jury korade den hetaste. Tja. Extern och extern. Vem är extern i Almedalen?

Och jag ser Antje Jackelén sitta med solglasögon på bild i Dagens Media. Jag har också haft sådana dagar, men var i utsatta sammanhang mest känd för att undvika att hamna i den där situationen med solglasögon.
Vid en berömd muckarskiva på Lorry i Sundbyberg såg jag till att sitta bredvid helnyktersisten och beordrade honom att ta in två flaskor Ramlösa. Jag drack en 6:a Skåne och därefter Ramlösa, skålade flitigt och ofta, tömde var gång glaset men höll mig upprätt hela aftonen, liksom upprätt på färden tillbaka till KA1. Jag hörde med ett leende viskningen "Nu faller han snart!" Jag föll inte. Jag tål nästan hur mycket Ramlösa som helst.
Morgonen därefter var det övning i attackdykarbassängen, som var nyklorerad. I lägen som dessa har man glädje av sina helnyktra kamrater. Andra fick efterhand möta morgonen på knä inför porslinspjäsen.
Med detta är alls intet sagt om Almedalen eller solglasögon, förstås. Men rosévin kan vara förrädiskt särskilt om det är varmt.

Utgå från att Patrik Westander nu måste slåss för en väldigt sjuk sak. Men det går nog som det går. Ingen vidare substans i försvaret - och hur skulle det kunna vara det?
Vilka drar han med sig i fallet?
Har han  fattat vad Kyrkomötet är? Han kanske ska skrivas fri - men går han fri för det?

Om Westanders i övrigt? Läs själva! Uppgifterna kommer från Westanders och gäller detta år. "Pr-byrån Westanders byråintäkt blev rekordstora 18,1 miljoner kronor under första halvåret, en ökning med 3,0 miljoner eller 19 procent jämfört med motsvarande period 2013. Vinstmarginalen var 23 procent." Men hur ska Pr-byrån Westanders göra om Stockholms katolska stift skulle vilja ha pr-hjälp? Där tänker man om ämbete och äktenskap som jag, dvs som Svenska kyrkan tidigare gjorde. Håller pr-nissarna på att tappa en potentiell kund genom sitt val av taktik för att försvara en förlorad sak.

 
 
 

15 kommentarer:

 1. Problemet är väl att ingen skulle komma på tanken att ha en PR-byrå i Stockholms katolska stift (det finns bara ett dito, för som Augustinus säger; ...till sist namnet katolsk, som inte helt utan skäl enbart tillhör Kyrkan, bland så många heretiker. Katolsk är så speciellt att alla vill bli kallade det. Men om en främling frågar vart den katolska Kyrkan finns, vågar ingen heretiker peka ut sin kyrkobyggnad).

  Kyrkor ska predika fullheten av evangeliet, överallt o alltid.

  Och vår Herre säger; ve er när alla berömmer er (Luk 6).

  Allt Gott
  Anders Gunnarsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vilket evangelium syftar du på? Inte evangelium enligt Rom, väl./Staffan Wadström

   Radera
 2. Den som först skriver om PRbyrån Westander, deras pris och det faktum att de delat ut priset till en av sina kunder är Carolina Johanssson, i en kommentar Kyrkliga ting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl Carolina på Rambling thoughts, som också var först med att visa att en koppling finns mellan Eskil Francks bok och frågan om Jesus/Muhammed till ärkebiskopskandidaterna.
   //Olof O

   Radera
 3. Problemet med vårt nuvarande kyrkosystem, som saknar "väktare på Sions murar" eftersom de är "begravda" eller "fångade" i sekulärpolitiskt styrda nämnder, är att "Diotrefeskaraktärer" uppmuntras. Helena Edlund nämner inte direkt Diotrefes (3 Joh 9) i sin senaste bloggpost men hennes berättelse av hur hon drabbats stämmer väl med hur presbytern Johannes beskriver Diotrefes handlingssätt. Diotrefes hade ett högre ämbete, men det gjorde honom inte god

  SvaraRadera
 4. Hur kan en verkställande direktör på en PR-byrå ha synpunkter vilka ärenden som kommer att tas upp på ett kyrkomöte?
  Hur kan äb anlita en sådan omdömeslös person?
  Jack London

  SvaraRadera
 5. Du antyder att den som bär solglasögon druckit för mycket alkohol. Utifrån dina egna erfarenheter, tydligen. Vill bara upplysa dig om att vi helnykterister använder solglasögon för att skydda ögonen från starkt solljus.

  SvaraRadera
 6. Om inte kyrkokansliet kan uppvisa var någonstans i uppdraget åt Westanders som det framgår att dessa ska ägna sig åt persondisciplinära yttranden öppet genom media så måste Svenska kyrkan omedelbart avbryta samarbetet med denna konsult. Moraliskt haveri är det under alla omständigheter. Eck, Leo et consortes, än har ni läraktiga efterföljare!
  /Sub versus/

  SvaraRadera
 7. När en kyrka anlitar en pr-byrå på det viset som skenkyrkan svky har gjort, då är dess dagar räknade. Som f. Dag noterade, Patrik Petterson har gjort en massiv insats för att gräva fram de smutsiga och kriminella handlingar som Oberführerskan Antje och hennes Sonderkommando har iscensatt.

  Bara med Guds hjälp kan den lilla hopen kasta ut Djävulen.


  Johanna Liljecreutz


  SvaraRadera
 8. Har följt tråden/debatten ett tag och finner det högst roande att människor år 2014 kan uppröras över kvinnliga präster och att det uppenbarligen dricks lite rosévin i Almedalen. Detta eviga tjafs om vem av er som står "Gud" närmast, en fantasifullt skapad litterär "fantasy"-figur. Gud tycks mest stå som symbol för er personliga törst efter makt, en slags psykologisk girighet över makt som innebär att ni styr andras tänkande och handlingar efter hur era personliga små tankebanor fungerar. Det enda denna så kallade "debatt" här gett mig är en fördjupad insikt om att få är så djävliga mot varandra som makthungriga religiösa individer...att ni inte skäms?! Ord som "Oberführerskan Antje" visar hur glada ni verkligen är i att krama om fan själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du Thomas tog dig tid att studera hur karriärutvecklingen varit för de inom kyrkan som inte låtit sig övertygas av kvinnors behörighet till prästämbetet så skulle du inse hur oerhört substanslöst ditt utfall är. Överheten i kyrkan idag utgörs inte av Sandahl och hans doakör, de är en förtryckt minoritet. Maktmänniskor hade gjort helt andra väl än att stå fast vid sin uppfattning.

   Radera
 9. Patrik Westander, VD på PR-byrån Westander har genom att kraftfullt lägga sig i den inomkyrkliga debatten visat att priset på inget sätt var ett oberoende pris utan en PR-grej som var tänkt att gynna både kunden (SvKy) och firman (Westander). Dessutom är Patrik Westander i egna ögon en expert på teologi, vilket gör det hela mer lustigt. Hade Antje fått priset om inte SvKy varit kund hos Westander? ALDRIG!!!!!

  Rudbeckius

  SvaraRadera
 10. Såsom i Engeland så ock på fosterjorden.
  Snart är det dödhjälpen som blir en sibboleth.
  Här är det senaste från den fronten, som bokstavligen gäller liv och död. Amen.

  http://www.huffingtonpost.com/2014/07/15/church-of-england-assisted-suicide_n_5585419.html?ncid=fcbklnkushpmg00000051

  SvaraRadera
 11. Påve Franciskus är främste PR-mannen för Katolska Kyrkan.
  Såvitt känt inte anställd av Westanders.

  LG

  SvaraRadera
 12. Skulle någon som eventuellt är insatt i förtroendekrisfrågor i större sammanhang kunna berätta vad som skulle hänt om en myndighetschef eller en vd tagit emot ett offentligt pris från en extern aktör som samtidigt har myndigheten/företaget som kund?
  /Sub versus/

  SvaraRadera