tisdag 1 juli 2014

Ding-dong igen

Just kl 13 idag ding-dongades det i Visby igen för att kungöra att det svenska civilsamhället står bakom öppenhet och mångfald. Ett upprop hör till och  ballonger släpps. Biskopen talar för mångfald. Felix König, ordförande för Sveriges Ungdomsorganisationer ser krafter som vill stänga ute växa i vårt land och i Europa. Att detta är Sverigedemokraternas talardag har viss betydelse i sammanhanget, det behöver man inte vara synsk för att förstå.

Men hör upp, gott folk, och lyssna!
Vad är det ding-dongandet gäller nu. Inte miljön, inte det vi ska vara mot utan för öppenhet och mångfald. Den mångfald som innebär något odefinierat. Ska det betyda att kvinnoprästmotståndare inte ska särbehandlas i fortsättningen? Vad säger biskop Fast - är detta innebörden i hans fasta övertygelse nu? Eller ringer kyrkklockorna som ett rop på fler muslimer till Sverige? Eller till en mer öppen hållning i det sexuella - för med på banan med ballonger eller vad det kan vara är RFSL, som är öppna för prostitution.

Undertecknare av ett upprop är något som kallar sig civilsamhälle - men kan någon eller ens en majoritet definiera sig så? Vilka hamnar då utanför?

Själv står jag tydligen bakom uppropet för det är undertecknat av Svenska kyrkan - men, observera! inte av Svenska Turistföreningen! Då undrar jag: vem fattade beslut om att Svenska kyrkan omfattande drygt 6 miljoner medlemmar och där Sverigedemokraterna i demokratisk ordning har representation skulle underteckna? Inte kyrkostyrelsen, det skulle jag veta om. Så vem företräder plötsligt oss alla utan att fråga oss i demokratisk ordning?

Vi är dock demokratiska aktörer som måste visa var vi står "när nazism och rasism är på frammarsch". Men detta är slagord och inget annat. 49% av de tillfrågade var fundersamma inför invandringspolitiken, förstod jag av senaste SOM-undersökningen men Marie Demker brukar påpeka att denna opinion inte är rasistisk och det har hon rimligtvis rätt i.

Vi som är antirasister och antinazister sedan barnsben, så fostrade, så övertygade, kan ändå vara emot att några i vällovligt syfte tar över Svenska kyrkan i den egna opinionsbildningens intresse. Svagsinta präster jublar. Bara Svenska kyrkan får vara med är de nöjda - oavsett vilket budskap det är som Svenska kyrkan fått förtroendet att framföra. Men det Svenska kyrkan gjort har inte passat - dvs firat gudstjänst, förkunnat, bedrivit tredjevärldenarbete i form av studiecirklar och missionssyföreningar, bedrivit opinionsarbete i söndagsskolmaterial, ungdomsmaterial, i tidningar som Vår Kyrka, Kyrka och Folk, Kyrkans Tidning.

Jag är vemodig. Inte nog med att skiten exploderade i går kväll när jag skulle kolsyra kranvattnet. 1 liter vatten över mig och golvet samt en rejäl, på sitt sätt överraskande smäll. Kolla era flaskor och släng de gamla, säger jag. Nu kommer också insikterna om hur översåtarna tar över och dikterar. De kallar denna diktatur för demokrati. Vemod, vemod är just nu antirasistiska och antinazistiska demokraterns arvedel när nomenklaturan i korporativ anda sagt sitt.

Was nun kleiner Mann?

15 kommentarer:

 1. Ding-Dongandet vill dra uppmärksamheten från kyrkans verkliga problem och ge den kyrkliga överheten en entrébiljett till de stora elefanternas föreställning i Almedalen. Pinsamt att ingen journalist med lite hjärna kan genomskåda domprostens Potemkinkuliss!!
  Arg kyrkomedlem

  SvaraRadera
 2. Härligt att höra någon alludera till Hans Fallada, det var länge sedan.

  GAF

  SvaraRadera
 3. Svenska kyrkan åtar sig rollen som Duktig idiot. Och kommer att vinna lika mycket på det som en sådan vanligen gör.

  den Lea

  SvaraRadera
 4. Fattar inte, vad är det för fel på Almedalen? Massor av gratis mat och dryck. Mycket skratt om man bara slänger alla broschyrer i de extrauppsatta papperskorgarna. Le och var glad! I dag, men det kanske var fel på sminket eller så pratade en KD ledare ut efter ngt för mycket, fast då var klockan 15.00. Allt är förlåtet i Almedalsveckan, och roligare än humorprogrammen på SVT/Pravda. Helt Normalt. /Anna utan B som varit i verkliga Lasvegas x flera.. Men jag tackar så mycket för allt jag nu kommer att få innan jag byter till ett matlagningsprogram - som inte lär vara så svårt att finna... (Jag har lärt mig ett nytt ord i dag, kommunikationsexpert...)

  SvaraRadera
 5. Hur kan någon underteckna en upprop för SvK räkning utan att kyrkostyrelsens suppleanter vet om det?
  Är det gjort av generalsekreteraren självsvåldigt?
  Eller är det bara domprost Hermansson eller biskop Fast som glömt sätta Visby Stift inom parentes? (Här kunde man skrivit något syrligt om domprosten och Visby stift inom parentes, men det avstår jag ifrån i all välmening.)

  För det kan väl inte vara ärkebiskopen som undertecknat något som företrädare för alla medlemmar? Det skulle förvåna mig storligen då det uppdraget går ut på att förvalta Guds ord klart och rent, inte till att ha tid att skriva på upprop till höger och vänster.

  Was tun die grösste Frau?

  SvaraRadera
 6. Vilken ironi: att SveK som stod och såg på när civilsamhället offrades på maktens altare nu själv utropat sig till just civilsamhälle -- utan tillstymmelse till legitimation i denna roll... Tack Dag, för att du pekar på det uppenbara, det som vi förväntas förneka, fast alla kan se denna "förödelsens styggelse på helig plats". Nej, tiden går mot sitt slut, tecknen hopar sig; skiten exploderar vilket ögonblick som helst, och jag kan förstå om Dag känner sig vemodig som har investerat så mycket in "a lost cause". Men är då inte kristendomen i sig ett "lost cause" redan från början? Från korsets ögonblick? I så fall är vemodet kanske inte rätt känsla...

  SvaraRadera
 7. Frågan om vad mångfald innebär är bra. Ska det betyda att kvinnoprästmotståndarna inte vill särbehandla människor som inte har snopp i fortsättningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. +++++
   Är det plus, eller kors?
   Vad vet jag - utan bibel

   Radera
 8. Strunta i att kolsyra vattnet! Det ger bara dåliga tänder och sur mage! Och om du blir mindre magsur kanske livet blir lite roligare, och allt är inte nattsvart längre! För visst blir det lite tröttsamt i längden när allt är fel - någon annans fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry, men tänk om det inte är någons fel? Så kanske det är bäst att tänka. Mera argument - bring it on, är läskunnig. Släkten gillade dock inte Tyska, eftersom de bodde nära den Norska gränsen.
   /Anna -fortfarande utan Bibel

   Radera
  2. Till Gustav!
   Tar en losec varje morgon. Lös problemet, men det gör ont, hela tiden. Emellanåt känns det bra, när jag gör bra, mera än ens änglar kan önska - men snart kommer det nog också att straffas. /Anna U B

   Radera
 9. RFSL är inte "öppna" för prostitution utan de propagerar för fri sexhandel och har rådgivning i hur man prostituerar sig. Detta är Ding-Dong Hermanssons nya kompisar vars människofientliga budskap han har gjort till sitt "evangelium"! Svky i fritt fall!!
  /Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Antony! Varför bråkar ni så stillsamt i kyrkan? Finns inte mera lämpliga platser (och teman) att verkligen tala ut på? Det finns mycket hemskt här i världen som är direkt människo- och familjefientligt. En liten ledtråd SOL! /Myra i dalar, gåtor gillas ju här...

   Radera
  2. Hej Myran, jag visste inte att det gavs sommarpermis på avdelningen för konstant förvirrade individer?!
   /Antony

   Radera