onsdag 23 juli 2014

Sommaren -14

Sommaren -14 är varm, varmare än normalsommaren, sägs det. Hettan  kommenteras. Inte så att alla tycker att det är för varmt, många gillar värmen och säger att snart blir det vinter så ta vara på den sommar som är. Poängen är inte vad man tycker om värmen utan att alla tycker något. Och pratar om den.
Politiskt är det en del avlägsna händelser men konjunkturerna pekar uppåt. "Vi har aldrig haft det så bra som nu", kan det sägas i många länder.
Diplomaterna får göra sina insatser för att hantera de små kriserna - men det verkar gå rätt bra.

I det kyrkliga är det väl ungefär som vanligt. Ny ärkebiskop i Svenska kyrkan. Det finns sådant som kunde uppfattas vara riskabelt men också en entusiasm inför de nya tankarna. Det verkar som om de unga nyorienterar sig och inte uppfattar att Svenska kyrkan hör till det gamla samhället.
Välstånd, framåtanda - för det kan och ska bara bli bättre.
Vi måste väl ändå tillsammans hoppas på det bästa och för den nya ärkebiskopen måste vi be - en sån olycka som somliga säger, kan ärkebiskopen inte vara. Biskoparna har också manat varandra att stödja ärkebiskopen också om en av dem hördes muttra "Men hur kan man stödja en ballong?"

Ungefär så.
Sommaren -14 är kriget långt borta.
Långt och långt - just idag fem dagar bort.
Men just detta talar vi inte om.

Nej, en konflikt borta i Serbien är väl inget att bråka om och nationerna vill inte ha ett stort krig. Nu var det bara så, att kriget drogs de in i eftersom de förbundit sig till samarbete. Kriget kommer med en säregen logik. Och efter slaget vid Marne, kör det fast.

I går kommenterade mina vänner journalisterna en formulering att de sista kristna lämnat Mosul. "Lämnat? De har utsatts för religiös rensning. De har fördrivits och flytt. Skriv det!" Irak och Syrien är en krishärd. Och så krig i Gaza. Det är väl ingen som kallat det något annat. I Ukraina har Röda Korset förklarat att det vi bevittnar är just krig. Nedskjutningen av passagerarplanet är en krigshandling tillsammans med oräkneliga andra och legosoldaterna samlas. En uppträder, ser jag i Svenska Dagbladet, i svensk uniform och med den militära kunskap det svenska försvaret bibragt honom. Östersjön tycks blir ett än mer intressant område. Sammantaget tycks världen, vår värld och vårt närområde, vara mer krigiskt denna juli -14 än förra juli -14. Och om detta talar vi ungefär lika lite som förra -14. Är människan oförmögen till strukturerat allvar? Är våra skyddsmekanismer så väl utvecklade att vi i det allra längsta inte ser farorna? För faror är det väl ändå? Det var inte så särskilt mycket som satte i gång det stora kriget den 28 juli -14.

Jag är inte särskilt skrämd, men när jag tänker på omedvetenheten drar det lite kallt. Det gör kanske inte så mycket. Det är ju så varma dagar och nätter nu i juli -14. Fast frågan om de kristnas kallelse kanske inte är helt irrelevant?

7 kommentarer:

 1. Det räcker att fundera över vad som hänt, om det nedskjutna planet över Ukraina varit ryskt...

  Anagram

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den rysk-ortodoxa gudstjänst jag i söndags besökte i Moskva, berördes i predikan de lidande ukrainska trossyskonens betryck och betonades den allslaviska solidariteten.

   Kanske är det inte så konstigt, om SvK som främsta funktion har att stödja sitt samhälles värden: Antirasism, allas lika värde, genus och HBQT. De kristna trossyskonens lidanden i MÖ är helt enkelt hos oss inte intressant. Kyrklig relevans innebär att säga vad samhället önskar höra.

   Så är det, har det alltid varit och skall alltid vara.

   Glömde jag något? I den ortodoxa kyrkans gudstjänst är Jesus främst. Vi sopar i relevansens namn alltmer undan det kristna. Statsnyttan blir gemensam nämnare såväl hos oss som hos de ortodoxa.

   Dr BW

   Radera
  2. Man kan ju inte säkert veta vad som hänt om ett ryskt plan skjutits ner. Men man kan ju ana att både Anagram och Carl Bildt hade jublat, och hånat både de ryska offren och Putin. Hjältarna som utförde dådet skulle föreslås få Nobels fredspris. För så olika kan man se på liknande händelser - allt beror ju på vem som är gärningsman och vem som är offer, inte på händelsen i sig.

   Radera
  3. Du tar i lite väl mycket, både vad beträffar Bildt och Anagram, Bull.

   Bill-dt

   Radera
 2. Om denna info verkligen är tillförlitlig. Vad man med säkerhet kan säga är att planet, för båda sidor, driver på konflikten. Intressant att se att svensken ev skulle fortsätta sin verksamhet med en insats i Syrien. Förvånande/ anmärkningsvärt att Lauréns artikel dröjt ända tills idag.
  Jag tror att detta krig blir det som ytterst fäller Alliansen. Med dem skulle vi dras in direkt. Så USA-vänliga tror jag inte att vi är.
  Någon menade att detta är ett försök av USA att knäcka till Ryssland för att försöka bromsa Kina (Kina o Indien har tydligen lovat ställa upp på Ryssland). Det stora hotet skulle då vara en ny världsbank utifrån yuanen.
  Zarembas DN-reportage om den fullständigt komplexa situationen i Ukraina förefaller vara ett av de mer trovärdiga försöken att beskriva läget.

  SvaraRadera
 3. Ni är inte lösningsfokuserade, bara kverulanter. Snart kommer ännu ett postumt Raul-W pris, eller annat lämpligt för Syrien. Varför tro att världen ska samsas när inte ens vettiga familjer kan? I min spåkula kommer x att snart hända. Det är bra att inte ha Putin som ledare, men han får all fall jobbet gjort... På sitt bisarra sätt... A/ub

  SvaraRadera
 4. Vem är det som fått för sig att ungdomen numer inte betraktar kyrkan som gammal och mossig?? Vore intressant att veta vilka som yttrat detta, så det inte råkar vara några av kyrkan arvoderade ungdomar i nån vägkyrka eller liknande som fått för mycket kaffe och kakor i värmen....
  Arg kyrkomedlem

  SvaraRadera