lördag 9 september 2017

Detta är dagen som Herren gjort

Den 9 september är numera fast firningsdag för
INTERNATIONAL BUY A PRIEST A BEER DAY
Upp i gryningen och bered er för fest all day long.

Det fanns en välmotiverad förvirring vilken firningsdagen skulle vara när dagen inte det beslöts att dagen skulle infalla på fast datum. 9 september varje år.  Dåförtiden var det verkligen en fast bedrövlig tid när det dracks öl på skilda dagar. Den saken är alltså i god ordning reglerad.

Det finns en välmotiverad förvirring som handlar om det verkligen ska heta "a priest" och inte hellre "your priest", men den saken kan diskuteras över en öl idag. Det är verkligen skillnad på präster och präster och jag är inte övertygad om att alla ska bjudas på öl. Men din präst ska. Å andra sidan skiljer sig Kyrkan från sekten genom sin inklusivitet. Se där ett samtalsämne över en öl. Och så kan man sjunga, förstås. Ein Prosit der Gemütlichkeit eller lyssna på Tasse och Hage.
https://www.youtube.com/watch?v=17tZh8Dr37g

Naturligtvis bör kyrkovalet diskuteras också.
Partipolitiseringen och de lipiga partipolitikerna. Så fort systemet ifrågasätts blir de, som Veine Backenius i Mönsterås, uppriktigt ledsna, arga och frustrerade. (KT nr 36 s 29). Allt på en gång. KG Hammar har i vart fall två strategier han inte använder samtidigt; antingen blir han arg eller ledsen och skrämmer så somliga. Nja, ibland blir han först ledsen och sedan arg eller i andra lägen först arg och sedan ledsen men aldrig de båda samtidigt. Det framstår inte bara som hederligt utan också som rationellt. Backenius är center. Han håller ihop ett spretande känsloliv i kyrkopolitiken och blir allt på en och samma gång. Det blir väl mycket, kan man tänka. Andra är bara i största allmänhet ledsna. Center hela bunten. Hur det nu kan komma sig. Var inte Hedlund gemytlig? Är det en benägenhet för ledsamhet som gör att folk nuförtiden blir centerpartister?  Kul diskussionsämne över en öl. Och vad säger Tage, som räddade Hedlund kvar i politiken? Tage beklagar.

Att POSK:s hemska bilder diskuteras är självklart. De elaka poskarna framställer partiledarna frö S, C och SD på ett kränkande sätt, ovärdigt på alla sätt. Ett sådant lågvattenmärke skulle de fina frimodiga aldrig sätta. De beklagar det inträffade och tycker verkligen synd om partiledarna som framställs på detta sätt. Love, peace and understanding. Skulle någon frimodig skratta åt detta elände, är jah den förste att beklaga. Tage och jag håller ihop. Diskutera innan öldrickandet gått särskilt långt för då kan den kalamiteten inträffa att någon skrattar. Det tar vi frimodiga också avstånd från. Är partipolitikerna i Svenska kyrkan nöjda med oss nu? Diskutera.

Man kan förstås också läsa de 18 framtidsbilderna för Växjö stift och samtala om dem. De är väldigt stimulerande, sägs det. Den alternativa sanningen, själva diskussionsämnet, är att de är trams. De är så fluffigt skrivna och så allmänt hållna att alla kan prata men ingenting blir gjort. Kyrkligt på sitt sätt, alltså.
https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift/framtidsbilder

Om ni dricker lättöl kanske ni kunde försöka analysera den ordning som föreslås, där kyrkomötet inte ska ha ett interpellationsinstitiut, hålla sig med begränsad motionsrätt och vid två möten av fyra bedriva det som kallas utbildning. Arvoden ska klinga in för allt detta precis som vanligt. Jag tror inte ni får diskutera denna fråga, som i det kyrkliga är odiskutabel, om ni dricker något starkare än lättöl. Det dåliga ölsinnet skulle simuleras alltför mycket. Men vad ägnar sig journalister åt, som inte beskriver vad kyrkomötespresidiet faktiskt föreslår? Och ingen tycks ha förstått vad för slags nytt kyrkomöte vi röstar till i årets val.

Efter några öl kanske ni ska be prästerna berätta hur de menar att det egentligen är i Svenska kyrkan, vad de tänker om sin egen situation och församlingens, om visionerna för framtiden, om den kyrkliga arbetsmiljön, om stiftsledningen, och myterna om Antje och Muhammed, Eva och korsnedtagandet och det förfärliga kv*nn*pr*stm*tst*nd*t.

Färsk info till samtalet över ölen är givetvis att domkyrkoförsamlingen i Uppsala inte vill ha Lutherbordet. Antje bjuder nu in de kritiska till en brunch, inte öl, mn undviker att se detta ätande som ett försök att påverka utan mer som en samtalsmöjlighet. Jag tycker synd om Antje. Hon ville så väl och så blir det så fel. Över ölen kan frågan ställas som ett enkelt "varför?" Dödsannonsens fråga funkar alltid.

Hamnar ni i öldrickandets filosofiska stadium kan ni också fundera på hur det kan vara en kyrka för alla, när det likväl dras gränser för somliga och när ni kommit till öldrickandets finala stadium, det teologiska, kan ni fundera över om en Kyrka verkligen kan vara en kyrka för alla? När blev kristen tro ett majoritetsfenomen? Så vad betyder orden? Får ni problem så pröva tanken att det orwellska systemet slagit till och blivit kyrklig normalitet.

Ett minnesord för dagen förser Gilbert Keith Chesterton oss med:

Drink because you are happy, but never because you are miserable. Never drink when you are wretched without it, or you will be like the grey-faced gin-drinker in the slum; but drink when you would be happy without it, and you will be like the laughing peasant of Italy. Never drink because you need it, for this is rational drinking, and the way to death and hell. But drink because you do not need it, for this is irrational drinking, and the ancient health of the world.

Så låt oss nu fira och föra samtalen, de begåvade men också de obegåvade, de rationella och de irrationella. Själv ska jag dricka den första håvan, en gammal oxe lämnade kantors- och kassaparet Janner in på Djurkompaniet, som annars bara har små djur att hantera.

Hur blött det än blir, i Gillberga på Öland var det blötare i går när jag bergspredikade. Kyrkokören sjöng. Jag tror jag ska återkomma till denna nostalgitripp, om inte kyrkovalet tar all kraft. ICA Löttorpshallen var värt ett besök. Jag ville köpa Expressen och se Frimodig kyrkas helsidesannons. På väg in märkte jag att tre flickor, 11-12 år kanske, satt i entrén och pratade. Någon av dem såg mig och viskade med de andra. Jag såg väl prästerligt vänlig ut. När jag kom ut väntade de på mig och utbrast "Men det är ju du!".Jag var präst på norra Öland för fyra (4) år sedan. Gud låter sina trogna här allt gott av nåd erfara. Gud signe folket på norra Öland, som nästa vecka tillförs ett amerikanskt luftvärnsförband med Patriotmissiler. Överste Salander vet mer.

30 kommentarer:

 1. Inga lågvattenmärken från FK?

  -Först dock en liten fråga till bloggaren med anledning av dagens text:
  -Vilka präster bör INTE bjudas på öl?

  Så får vi veta, att de frimodiga inte sätter några lågvattenmärken. Jaså, vad läser vi då i FK:s stora i (minst) två tidningar inbladade annonsbilaga:

  -Jo, att förkunnelsen i Svenska kyrkan har "tunnats ut och att bibliskt-kristna värderingar har avskaffats..."
  "Man ersatte alltsammans med jippo och helt andra frågor"
  Uttalat av kandidat nr fyra på FK:s KM-lista i Lundastiftet, Göran Skytte.

  "Skillnaden mellan olika grupperingar i kyrkomötet handlar knappast om att några vill ha en tydlig kyrka och andra en otydlig. Den handlar snarare om vad kyrkan ska vara tydlig OM. Så frågan är om ...vi vill ha en kyrka som främst är tydlig om politiska frågor, där de olika politiska partierna lyfter fram sitt partis ideologi mer än kyrkans tro?.

  Betonat i en krönika i samma alster av Berth Löndahl, en av FK:s nuvarande KM-ledamöter.

  Nu är det dags för bloggaren och FK att BEVISA att den kyrka dess präster är verksamma i har AVSKAFFAT kristna och bibliska värderingar till förmån för jippon. Finns alltså inte Bibeln och kristendomen längre med i kyrkans verksamhet?

  Och vilka partier propagerar i kyrkan för sin ideologi mer än lyfter fram tron? Bevis, bevis, bevis efterlyses för ovannämnda påståenden!

  Vilka är de jippon som exempelvis i KM har ersatt kyrkans kristna grund?

  Bästa bloggare och de på denna blogg, som alltid brukar stämma in i dennes texter, var nu vänliga och styrk FK-kandidaternas påståenden! Inga lågvattenmärken, fastslår bloggaren.

  Jo. anklagelsen mot Svenska kyrkan att ha övergivit Bibeln, kristendomen och tron är ett lågvattenmärke, värd namnet, hävdar jag. Kritisera gärna kyrkan för alla dess fel och brister, precis som jag också gör.
  Men smutskasta den inte med falska beskyllningar. Det bör, om någon en nomineringsgrupp med dominans av präster, vilka stått och står i predikstolar och förkunnat Guds rena ord och budskap.
  Beskyllningen faller alltså platt till marken!
  När får vi höra eller läsa FK:s medgivande av detta?

  BENGT OLOF DIKE

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens hybris från POSK:s (= SD:s) stora namn i Mörrum - kyrkovalets genom tiderna mest skamlösa trojanska häst.

   Radera
  2. Om beskyllningarna hade varit falska så hade din indignation varit emra motiverad. Men det är ju inte så.

   Radera
  3. Det är Dike och hans maktgiriga anhang som har förstört kyrkan. Det är den döve och blinde Dike som är BEVISET!

   Radera
  4. BOD rekommenderas att studera SvK IRL, dvs. "de tillhörigas" deltagande i söndagens gudstjänster. Samt att meditera över Jer. 6:14./Paul

   Radera
 2. Alla präster i det sakerdotala prästämbetet ska bjudas på öl. Hur vi gör med helnykteristerna får lösas i det enskilda fallet. Prästerna i de troendes allmänna prästadöme är de som bjuder. Och självfallet är det upp till den som betalar ölen att bestämma vilka präster som ska bjudas. Det jag som präst inte lägga mig i.
  Jag är ohågad att gå övers stiftsgränsen. Jag är en enkel FK-ordförande i Växjö stift. Ledningen högre upp får svara i det forum där Dike ställt sina frågor. Kommer kanske på torsdag och får en deprimerande inverkan. Men också om jag inte lägger mig i så kunde ett enkelt test vara att kolla i sin gamla konfirmandbok och fundera över om sådant som där läres ut fortfarande kan sägas. Jag har gett ett analysverktyg. Vad är MTD-religion och vad är kristen tro, en tro där det finns ett fokus på Jesus? Det går också att pröva t ex på predikan i morgon. Ordet stavas "religionsskifte" men kan vara mer än ett ord. Det kan vara ett skeende också. Varför skulle det inte?

  SvaraRadera
 3. Det finns uppenbarligen mycket att diskutera över en öl. Hoppas att det även här i det pietistiska Norrland finns någon som är beredd fylla sin plikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså vänta nu, Tobbe!
   Klart det finns! Du vet var.
   Dessutom: Nattåg 1okt från Norrbotten till Uppsala och Exegetiska dagen där dagen efter är pilsnermiljö. På nattåget hem efter den lärda dagen behövs två - minst.
   Jag och lokal kollega åker.

   Radera
 4. BOD,

  De där prästerna Du talar om - de tillhör de fåtaliga som Dch dina gelikar gör ert bästa av marginalisera, avskeda och avkraga.

  Resten, ja en del frågar sig tom vem Jesus sulle vara. De arrangerar jippon, de predikar en annan lära än den apostoliska. En lära som de hoppas klia öronen.

  Om detta vet Du förstås ingenting? Du bevittnar ju inga Gudstjänster och av meriter du drar upp är att Du bl.a lyckades stoppa ditt hatobjekt Ansgarsstiftelsen.

  Öppna ögonen och lyssna någon gång på vad som händer i din sk folkkyrka. Det handlar inte om "små fel" utan om att rasera det som försökte vara en Kristi Kyrka och i dess ställe skapa något närmast jämförbart med ett Rotary- snällt sagt och ej att förglömma en försörjningsanordning för politikens A och B-lag.

  //HH

  SvaraRadera
 5. Bäste BOD!
  Lokalt i Uddevalla pastorat är vi 18 st på nomineringslistan för FK, varav 2 är präster. Är det odemokratiskt i dina öron?
  Så skriver du att präster förkunnar "Guds rena och klara ord". Jag har varit präst i nästan femtio år, och sett Svenska kyrkan förändras så till den grad, att man knappt känner igen den i stort. Dock finns församlingar, där man hållit och håller fast vid vad alltid Kyrkan lärt.
  Mitt TV-abonnemang ger mig möjligheter att ibland lyssnar på den gudstjänst som varit på söndag förmiddag, och finner då att ditt påstående stämmer dåligt med vad du skriver. Det verkar som präster tävlar om att vara originella. Sedan är det en annan sak att Gud använder även originella präster, men det är inte det jag menar, som du förstår.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att det är utmärkt att SvK ska ägna några kyrkomöten åt Utbildning.
  Dels så följer man då kyrkoordning och ger utbildning åt några och dels så slipper man bli deprimerad av alla partipolitiserade motioner de åren.
  Hur det kommer sig att kyrkomötesledamöterna inte fått ordentlig utbildning via söndagligt gudstjänstfirande, är en gåta jag inte tänker avslöja svaret på.

  Det de politiska partierna inte lyckats förklara är varför medlemsorganisationen SvK ska ha en annan typ av medlemsdemokrati än partierna själva.
  Partier har val till lokal styrelse vid lokala årsmöten där närvarande röstar pch val till distrikst- och nationell kongress via nomineringsmöten med omröstning bland de deltagande för att utse kongressombud.
  Väldigt likt hur POSK tänker sig att det ska fungera i SvK faktiskt.

  SvaraRadera
 7. Försvarar ni Skyttes beskyllningar?

  -Jag blir smått häpen; flera av er ovan tycks på fullt allvar instämma i Göran Skyttes påstående, att Svenska kyrkan avskaffat sin kristna bibliska grund! Är det en ryggmärgsreflektion, därför att det är undertecknad som reagerar mot påståendet, eller menar ni verkligen det innerst inne.

  Då, mitt herrskap, är det verkligen dags, i elfte timmen för er, att förklara vad Svenska kyrkan är, om den inte är en kristen kyrka på stadig biblisk grund och med Herren Jesus budskap i centrum!

  Upplys oss då vilken kyrka, som er lovprisade bloggare vid namn Dag Sandahl tjänar och som han har varit trogen i alla sina år, arbetet för på ledande poster i åtminstone tre decennier.
  Och vem som den gudstjänstfirande församlingen i alla kyrkor bekänner sin tro till!

  Och om orden "Gud vår Gud, vi lovar dig, vi bekänner dig, o Herre... i psalmen (Sv Ps 1) avser någon annan än kristenhetens Herre!

  Tacksam om svaren undviker utfall mot mig, även om jag är så van vid dem som slavarna var vid piskrappen från sina "ägare" under slaveriets mörka tid i USA. Jag tål utfallen men kommer att försvara vår älskade demokratiska kyrka mot grovas nidbilder av exemplifierat slag, så länge jag orkar och den Högste låter mig leva.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD har uppenbarligen inte läst onsdagens bloggpost och citaten från komministern i Lessebo.
   Kyrkan har en annan funktion idag.
   Det finns inget som tyder på att denna nya funktion inkluderar der apologetiska uppdraget att försvara den kristna tron.
   Om det nu inte är just det uppdraget som garanteras av partiernas engagemang i kyrkodemokratin. ;)

   Radera
  2. BOD är slav under fåfänga och girighet. Salvelsefulla och pseudoreligiösa rop på hjälp veckan före kyrkovalet hjälper inte när man annars aldrig sätter sin fot i kyrkan. Med sin genomskinliga SD-politik vill BOD göra kyrkofullmäktige till ett avlönat äldreboende. Kyrkovalet är inte till för att bättra på pensioner och skaffa sig extrainkomster.
   BOD, stig åt sidan frivilligt i stället för att bli struken och utburen. Släpp fram nya och unga krafter i kyrkovalet!

   Radera
  3. Som jag trodde: feghetens tystnad tar tyst ton!

   -Nej, som vanligt i känsliga frågor, som ställs på sin spets, vägrar kritikerna svara. Inga kommentarer om Skyttes groteska beskyllningar mot kyrkan, där förstås den är värst som gör gällande att kyrkan har avskaffat de kristna och bibliska värderingarna.

   Men när jag ber bloggens alltid efter DS texter applåderande skara kommentera Skyttes beskyllningar, ger de sig på undertecknad. Se Anonyms personangrepp ovan! Vad har det med sakfrågan att göra?

   Här får vi alltså nöja oss med tystnadens fega tonfall. Men det är i sanning avslöjande. Ingen, absolut ingen, har trätt fram som i likhet med mig efterlyser en saklig, konstruktiv kyrkodebatt även från Frimodig Kyrkas sida och därmed en befogad ursäkt för det grova övertrampet i den inbladade annonsbilagan i Dagen och Världen i Dag.
   Visst blir man besviken på kyrkfolk ibland.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  4. SvK övergav sin bibliska grund 1982 när man beslutade att de politiska partierna skulle få bilda nomineringsgrupper till ett direktvalt kyrkomötet.
   Både direktval och statlig inblandning i kyrkans angelägenheter är obibliska principer.

   Radera
  5. BloggarDag,

   Påståendena ovan faller på sin egen orimlighet, därför att partierna fanns i kyrkovalen långt, långt innan 1982 och därför att demokratiska direktval till en kyrklig beslutsorganisation inte är antikristliga.

   När förbjöd Kristus enskilda människor att själva ta ställning och bilda sig en egen uppfattning om sakernas tillstånd?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  6. För egen del blir jag lite förvirrad över hur POSK resonerar.

   Radera
  7. Anser Bengt Olof Dike att 2 Mos 18 är ett obibliskt sätt att utse ledare inom kyrkan?

   Radera
 8. "Naturligtvis bör kyrkovalet diskuteras också." Frågan är vem de stackars väljarna skall diskutera med för att få veta vad kyrkan tänkt fylla det svarta hålet med som de grävt. Vad skall folk välja på? Kasta tärning? Eller välja det de vet mer om ett politiskt parti? Ringer de till SK den högsta instansen i stiftet får de höra att de är "frustrerade" och allmänt obekväma. Det brukar kallas projicering. Inte blir väljarna klokare av de intetsägande valmanifest som de får i brevlådan. Väljarna vet inte vilka kanidaterna är eller vad de står för eller vill. Några allmäna fraser som de flesta kan ställa upp på oavsett vilken lista det är om det nu finns någon i församlingen. Flera väljer då att inte rösta alls. Problemet är att då fylls tomrummet i SK med ännu fler kampanjer och strunt och andra religioner och pengarna används till något helt annat än vad väljarna vill.

  SK och kyrkovalet är så illa skött att det är en skam och skandal.

  I förra valet röstade 13%!!! 13 % och på fyra år har inget gjorts för att valet och kyrkan skall bli bättre på att engagera folk. Och tala om vad man vill.

  Nu har jag röstat i alla fall för att förhoppningsvis kunna bromsa Svenska Kyrkans fall ner i ett svart hål.

  Precis som Dag skall jag avsluta med något som gladde vid besök i närliggande stad där banderoll på monitor visade SD reklam för valet med orden Låt kyrkan vara kyrka. Vid hemkomsten tittade jag på SD:s reklamfilm och fann den riktigt bra nu. Den vinner för varje gång man ser den.

  För övrigt kan rekommenderas SR, Lördagsintervjun där man talade om "det bortglömda valet".

  SvaraRadera
  Svar
  1. I SD:s valfilm dyker en jagande björn, symbol för S, upp i snabbt språng vänsterut. Skicklig och inte övertydlig symbolik!

   SD:s problem i kyrkovalet, liksom i politiken, blir att hitta vettiga, ansvarstagande och kunniga kandidater till kanske en fjärdedel av mandaten. Med tanke på SD:s stigmatisering en olöslig uppgift. Vem är beredd ta den högst reella risken med att komma ut som SD:are och stigmatiseras som föraktlig och ond -fob?

   I övrigt gäller överallt att kandidaterna är de som är på väg ut. En geronternas församling. Det säger mycket om framtiden för Svenska Kyrkan i dess folkkyrkoform.

   Rösta frimodigt!

   Reinhold

   Radera
 9. I slutet på en dödsannons:

  Någonstans är vi alltid tillsammans.
  Varför

  SvaraRadera
 10. Det är klart att Skytte har rätt; med kvinnliga präster, samkönade äktenskap, när det går lika bra med lingondricka och riskakor i nattvarden, när man inte tror på allt som sägs i trosbekännelsen utan den kan tolkas lite som man vill, när Jesus endast är en väg till Gud - Mohamed kan också gå bra, ja då lämnar man den kristna grunden. Därmed inte sagt att alla präster och lekmän personligen tror som jag nu skriver.

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan blir om de presumtiva väljarna ens har en svag aning om problemen med den politiska styrningen, eller ens kan ta till sig Skyttes verklighetsbeskrivning. Man agerar på spinnord som öppen, demokratisk, folkkyrka och alla människors lika värde samt uppmaningar att trycka tillbaka de konservativa och människofientliga krafterna som lurar under kyrkvalven.

   That's it, folks!

   Reinhold

   Radera
  2. Verklighetsbeskrivning?

   -skall vi alltså ta till oss Skyttes nidbilder av Svenska kyrkan - exempelvis att den avskaffat de kristna bibliska värderingarna?

   Nej, Reinhold, våga se den sanna verkligheten i vitögat och vänd kritiken mot dem som far med vrångbilder!

   BENGT OLOFM DIKE

   Radera
 11. Hör av dig när du kommer till Uppsala, här finns gott om nya batcher!

  Bryggare Bothniesis

  SvaraRadera
 12. En kyrka som inte tar uttryckligt avstånd från aborter har uppenbart avskaffat de kristna Bibliska värderingarna, för att ta ett exempel.

  Jonas M

  SvaraRadera
 13. Jonas M,

  -Har Du inte läst kyrkoordningen, som fastslår vilka huvuduppgifter som är Svenska kyrkans: gudstjänst, diakoni, undervisning och mission!

  Har alltså dessa uppgifter ingen kristen-biblisk grund?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan var väl snarare om kyrkan övergett de bibliska principerna i utförandet av dessa uppgifter.
   En biblisk mission sprider budskapet om den uppståndne, gör Svenska Kyrkans internationella arbete det?
   Om man läser valfläsket så är tydligen det musikkulturella uppdraget en viktigt punkt.

   Radera