lördag 16 september 2017

Här strimlar jag Burell, förpackar och säljer som bacon

Det var problem med webbläsaren. "Du har ju två!" löd anskriet ,men då var gryningen förbi. Nu kom jag in och kunde se att Olle Burell preciserat det där med högerkristna. Preciserat och preciserat.När han fick följdfrågor har han valt att vara tyst.

Han fick ur sig en definition därför att min sjungande vän Emma Hedlundh menade, att det var "magstarkt" att kalla Frimodig kyrka "högerextrema". Så hör löd svaret: "Extremt högerkristna är man väl om man företräder abortmotstånd, kvinnoprästmotståndarromantik, homofobi och motstånd till religionsdialog."

Det är intressant. Svensk socialdemokrati tänker. Vi talar om ett skolborgarråd och ett av regeringspartierna. Dessa betros fatta beslut om nationens väl och ve - vårt! När Expressen på ledarplats manar oss att slänga ut politrukerna i kyrkan blir jag rädd och undrar: Räcker verkligen det? Eller har vi fått en politisk apparat som ger oss apparatjiks, som frekvent talar om det demokratiska samtidigt som de sätter den ur spel. Det här är människor vi inte kan lite på. Lika lite som vi kan lita på det som sägs i nyhetsförmedlingen. Någon har valt vad vi ska få veta, hur vi ska få veta det och med vilka perspektiv.

Tillbaka till Burell. På Frimodig kyrkas bloggsida finns ett referat. Samuel E Lilja har svarat Burell väl, en blomma till Samuel för detta. Men den som av den svenska staten dömts för ett brott efter samma lagrum som Hjalmar Branting, har kanske en skyldighet att stå upp också? Och då diskuterar jag inte idiotismen "högerkristna" utan går in på fyra sakområden.

18 februari 2008 kom ett överraskande sms. "13 mm och ett hjärta som slår som det ska och ett perfekt hålrum i hjärnan." Föräldrarna hade inte väntat ett barn till. Nu var modern i 7:e veckan. Hos detta mitt fjärde barnbarn, Sigrid,  kan jag inte uppfatta något annat än att det som var sju veckor och 13 mm nu verkligen är Sigrid, som går i skola, sjunger i kör och som i somras bland böckerna på lantegendomen upptäckte poesi och fann just poesin underbar. Hon hittade en bok som alltså hennes morfarsmor klistrat in sentenser och dikter, den var bäst. Självfallet är det inte en högerståndpunkt att hävda att just Sigrid fanns till också den 18 febr 2008 och att det var hennes hjärta som slog då. Det slår fortfarande. Också för hennes morfar! Om någon skulle hävda att vi talar om två skyddsvärda individer är detta klassiskt socialdemokratiska värderingar. Läs Anne-Marie Thunberg i ämnet.

Begreppet "kvinnoprästmotståndarromantik" är i största allmänhet obegripligt. Jag klassas som kv*nn*pr*stm*tst*nd*r* och är romantisk. Är det detta som avses? Jag är gift med en fd komminister, numera butikschef men hon har inte avsagt sig något prästämbete. Ska detta vara ett argument mot Frimodig kyrka och på vilket sätt gör detta t ex mig till en "extremt högerkristen"? Nämnde jag att Burell är skolborgarråd i Stockholm så rumpmas han är? Han har aldrig i något sammanhang röjt någon egentlig förståelse för vad ämbetsdiskussionen teologiskt handlar om. Han är inte intresserad och inte ens så väluppfostrad, att han tackade för det brev jag sände honom när han varit uppe i en kyrkomötesdebatt (hans första och jag avnjöt det hela från läktaren för då var jag inte med) och gav några vänlig ord och en liten läslista. Det fick vänsterpartistenEva Zetterberg också. Hon tackade och vi brevväxlade ett tag. Burell hör till en annan intelkektuell tradition, om man så säger.

Homofobi är en sjukdomsklassning som kunde användas inom den sovjetiska psykiatrin. Jag ogillar att sjukdomsklassa för att därmed fösa människor ut i marginalen. Agorafobi eller klaustrofobi ska tas på allvar för att inte tala om fobier mot spindlar och ormar. Jag har inte i Frimodig kyrkas sammanhang mött någon som uppvisat fobier när de mött någon av annan sexuell läggning. När en i stiftsfullmäktige invald socialdemokrat häktades för grovt pedofilbrott, hörde jag ingen glädjas. I vart fall ingen frimodig (jag reserverar mig eftersom vi aldrig talade om saken öppet) men de frimodiga infogade sin vana trogen den häktade i sina böner och lastade inte socialdemokraterna som grupp med en anklagelse att de skulle vara pedofiler helt bandet.

Hur kan någon få för sig att Frimodig kyrka skulle vara emot religionsdialog. Samuel E LIlja har svarat och jag kan inte lägga till eller dra ifrån något.
Andra inlägget om ni letar.
http://frimodigkyrka.se/startsida/blogg/

Tror ni jag ogillar Burell. Alls inte. Jag strimlar honom, förpackar och säljer som bacon. Överskottet går till de nödlidande.


21 kommentarer:

 1. Att Gud instiftade äktenskapet för man och kvinna och att Jesus endast utsåg män till apostlar och att därför endast män kan komma ifråga för prästämbetet är normal kristen tro. Det är också islamisk tro men där aktar man sig för att kalla vanliga muslimer för homofober och kvinnofientliga (förutom om man vägrar skaka hand).

  Jonas M

  SvaraRadera
 2. Är det inte risk, att detta bacon fastnar i halsen? Eller är det för svårsmält, om man väl får ner det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min far sade ibland att "fett fläsk och stora ord fastnar inte i halsen". Att orden är stora har vi ju sett så det ska nog gå bra. :-)

   Radera
 3. Ja, Olle Burell är bara en av många politruker som enligt BOD naturligtvis inte påverkat "kyrkan".

  Hur enfaldig kan man bli? I morgon får vi veta resultatet av kyrkovalet. Jag torde bli mycket förvånad om resultatet blir något till fromma för andra än alla dess politruker.

  Vad de ännu trogna "kyrkbänksnötarna" tycker lär man inte bry sig om. De är ju så få och på utdöende.

  Vår egen BOD lär väl sitta kvar trots att han helt klart motarbetar POSK´s hjärtefrågor. Skulle han av någon anledning inte hamna på ngn POSK-lista lär säkert någon annan grupp utnyttja hans tjänster. Vem vet kanske SD?

  Får de,ur deras synpunkt ett gott valresultat, lär de sedan få problem med besättandet av platser -då kan det vara aktuellt med politruker som kan förväntas agera nyttig idiot och i övrigt vara nöjd med att inhösta arvoden. Framförallt om man då kan förmoda att dessa även höjs.

  //HH

  SvaraRadera
 4. Det var ord och inga visor. Ett bra inlägg. Vi får hoppas att ingen anmäler dig. :)

  " Räcker verkligen det? Eller har vi fått en politisk apparat som ger oss apparatjiks, som frekvent talar om det demokratiska samtidigt som de sätter den ur spel. Det här är människor vi inte kan lite på. Lika lite som vi kan lita på det som sägs i nyhetsförmedlingen. Någon har valt vad vi ska få veta, hur vi ska få veta det och med vilka perspektiv."

  Nyorden inom kyrkan följer det politiska. Högerextrem och extremt högerkristen. Vad är det? Och alla andra utdefinieringar som populist och det otäckaste av allt när man sjukdomsförklarar folk. För att de inte tycker "rätt".

  Samhället bygger på politik och kyrkan ligger mitt i samhället så politiken kommer vi inte ifrån. Men vi kan välja vilken politik som ska dra upp riktlinjerna för kyrkan. Då har vi kommit en bit på väg. Så är de i alla länder. I en del länder skiljer man inte alls på religionen och politiken. Människan är inte ansvarig. De länderna kallas för teokratier. Gud påstås bestämma. Fastän det i själva verket är bluff och bedrägeri för det är maktfullkomliga präster.

  Maktkampen i Iran belyste det tydligt i nutid när shaen i Iran avsattes och prästerna tog över. Demokratin försvann all världens väg.

  SvaraRadera
 5. -Varför "strimla" den största grupperingens företrädare?

  -Jag är ingen anhängare av Olle Burells kyrkoåsikter, bortsett ifrån att politiska partier skall ha rätt att ställa upp i kyrkovalen, om de vill.
  Men varför dundrar bloggaren mot honom på detta sätt, då det står klart att S kommer att förbli den största gruppen även efter morgondagens val?

  Eller är det kanske just därför?
  Annars utnämner i dag i SvD Sofia Lilly Jönsson, som i vintras lyckliggjorde FK vid ett seminarium i Skåne, POSK till den store vinnaren.
  Nu är ju Sofia, som hon skriver, inte medlem i Svenska kyrkan, vilket ju är beklagligt, särskilt som hon tillåter sig att som få tycka och tänka om vår kyrka, mästra och höja pekpinnen mot den.

  Märkligt dock, att hon inte utnämner sin tidigare uppdragsgivare, FK, till valsegrare. Det tyder ju, trots allt, på en viss realism i hennes text. Kanske till och med något större realism än hos FK självt.
  Visserligen är det kanske inte så svårt att demonstrera större realism vid sidan av denna nomineringsgrupp, om man en dag före valet skall vara en smula stygg.
  Alltså, kära FK: folklig kyrkoförankring önskas. Miljoner kyrkotillhöriga måste känna igen sig i nomineringsgrupperna, inte stå vid sidan - eller över dem!
  Kanske är det detta som Sydöstrans politiske redaktör också menar i sin replik till bloggaren, vad vet jag?

  Nå, jag har med tillfredsställelse läst Växjöbiskopens artikel i SmP i dag. Nu hoppas jag verkligen, att bloggaren åtminstone i dag håller sig för god att - som han annars brukar - ge sig på honom. Då blir jag djupt besviken - alltså besviken på bloggaren!

  I övrigt har jag förstås läst ledaren i Barometern av den nye ordföranden i Högerpressens Förening, Daniel Braw. Han vill ju, tvärtemot sin nämnda föreningsordföranderoll, hålla politiken borta från kyrkan.
  I går, eller var det i förrgår, skrev hans far, Christian Braw en artikel i SmP om kyrkovalet. Är det en slump att pappans och sonens artiklar mynnade ut i snarlika slutsatser.

  Alla vet ju också, att äpplet inte faller långt ifrån trädet. Jag gillar också familjesammanhållning och konstruktiva diskussioner vid köksbordet. Men också friska mot varandra kontrasterande åsikter vid dessa.
  Tänk om jag någon gång hade fått vara med vid dessa och sjungit folkkyrkans lov! Visserligen hade jag inte kunnat överglänsa den duktige körsångaren Daniel, men jag hade dock kunnat sätta tonen på den kyrka, som den övervägande majoriteten av svenska folket står bakom.

  Inte så dumt, hr bloggare - och hrr Braw!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD
   Du skriver att den övervägande majoriteten står bakom den kyrka som nu är. Är det verkligen så? Jag trodde att partikanslierna hade problem med, att de flesta ligger på sofflocket, och att det är därför man sätter blåslampa på dem genom att ,varna för "konservativa krafter".

   Radera
  2. "...politiska partier skall ha rätt att ställa upp i kyrkovalen, om de vill."

   Visst, förutsatt att PARTIET är medlem i Svenska kyrkan.

   Radera
  3. Det var det dummaste jag hört. Skulle tro att alla ledarsidor i högerpressanknutna tidningar är emot partipolitik i Svenska kyrkan.

   Radera
  4. BOD som aldrig frivilligt sätter sin fot i sin hemkyrka i Mörrum har nominerat sig själv för POSK för att få tillgång till arvoden och andra manipulerbara förmåner.

   Det måste vara ett grundfel i valsystemet att kunna parasitera på allmänna medel i enda syfte att stärka sin privatekonomi årtionde efter årtionde. Sådant kallas bedrägeri!

   Med sin kampanj för en återupprättad, svenskkulturbevarande och stark statskyrka driver BOD öppet Sverigedemokraternas kyrkovalsprogram.

   Det måste vara ett grundfel i valsystemet att öppet kunna driva en helt annan politik än den man har nominerats för och går till val på. Sådant kallas bedrägeri!

   POSK-väljare i Mörrum-Elleholm:
   Stryk den trojanske hästen Dike från valsedeln i morgon för att förhindra att Sverigedemokraterna får inflytande i vår församling. Den som väljs in för POSK ska också öppet stödja deras kyrkovalsprogram!

   Stryk den trojanske hästen Dike från valsedeln i morgon för att nya, yngre och ÄRLIGA krafter ska kunna väljas in i vårt kyrkofullmäktige. Människor som kommer till kyrkan av fri vilja när klockorna kallar och inte frågar efter hur många gånger de MÅSTE gå!

   Kyrkans vänner Mörrum-Elleholm

   Radera
 6. Klart att det måste gå bra för posk, som har Dike som kommunikatör! Det kan gå bra för flera partier och grupper. Frågan är hur det går för Svenska kyrkan.

  SvaraRadera
 7. På 60-talet avskaffade S vanan att kyrkhöjdare som kristendomslektorer blev läroverksrektorer och skolchefer.

  Idag blir i stället skolnöffar kyrkomötesnöffar. Och blir vederbörligen strimlade till bacon.

  PP

  SvaraRadera
 8. Under inlägget om Tranås-Posten mm, skrev jag en påhittad historia om en socialdemokratisk f.d. riksdagsman, som vill efter lång och trogen partitjänst ville ägna sig åt annat än politik. Men inte fick ställa upp som ordförande för den ideella förening, som han ägnade all sin tid åt, utan att vara nominerad av Partiet, som han fortfarande var medlem i. Och som dessutom måste göra sig till ovän med andra föreningsmedlemmar...

  Har ingen förstått att detta var kritik mot två håll? Det var en svidande kritik mot alla ni, som skriver på Bloggardag och öser ur er fördomar om att socialdemokrater inte skulle kunna vara hängivna föreningsmedlemmar, som verkligen vill ägna sig åt föreningens syfte.

  Men det var en lika svidande kritik mot systemet med partival inom Svk. Vilket däremot de flesta tycka ha förstått. Systemet med partival har nu legitimerat SD som kyrkopolitiskt parti, för Svk ska ju vara partipolitiskt "neutral".

  Utan partival, skulle inte särskilt många SD-kandidater bli valda. Och de få SD-kandidater, som skulle ha blivit valda, är förmodligen sådana tycker att "Man ska lyda Gud mer än människor, vilket betyder att man sätter bibel före partiprogram vid konflikter mellan bibeln och partiprogrammet. En SD-medlem, som gör det, kan räkna med uteslutning ur partiet.
  us
  Hur är det med de andra partierna, inklusive S? Finns ö.h.t. någon religionsfrihet och föreningsfrihet för S-medlemmar? Jag har skrivit förut att en klick vänsterextremister (f.d. stalinister med en professor i statskunskap) har tagit makten i "Socialdemokrater för tro och solidaritet" (f.d. Broderskap) och använder denna organisation som personlig plattform för att vrida hela S-partiet åt vänster.

  Sådant kan man inte stödja som kristen socialdemokrat. Partivalen i Svk är framförallt ett övergrepp mot de egna partimedlemmarna, som inte själva får bestämma över sitt eget engagemang i Svk - utan det ska göras av en liten sekt som har förläst sig på Stalins "Marxismen och den nationella frågan" - där även religionspolitiken stakas ut. Jag har läst den skriften, så jag vet och känner igen tongångarna.

  SvaraRadera
 9. Det är nästan en idiotsäker definition. Vem ungår den?!
  Intressant självdefinition, det viktigaste positionerandet handlar om abort, kvinnoprästmotstånd, homofobi och rel dialog?!
  En mer historiskt korrekt utveckling handlar väl om kprmotstånd, abort, homofobi och rel dial. Är numera faktiskt abort mer värdeladdat än kprmot? Är rel dial begreppet oskiljaktigt från de övriga?!
  Det handlar väl ffa om att Burell vill försäkra alla om att ingen kan anklaga honom för något annat än till vänster dvs mer rätt (oavsett för vad han själv ev skulle tro). Smart positionsbestämning. Säker? Smal, farligt smal. Förra valet var Putin och Åkesson kryddan, nu är det en ny begreppskvartett. Tänk vad man kan komma på! an

  SvaraRadera
 10. Homofobi är inte trevligt.
  KM

  SvaraRadera
 11. "Historiesynet er i al sin idiotiske korthed, at nationalstater er onde, mens unioner er gode, og at kristendommen ingen væsentlig betydning har for tilblivelsen af den europæiske kultur og civilisation."


  https://www.document.no/2017/09/16/eu-er-blevet-et-fantasiprojekt/

  och så här anser man i Danmark om EU-vansinnet "Som de eneste i verden, har vi ikke længere ret til et hjemland. EU har nemlig fundet ud af, at nationer og kristendom er det værste i verden..."

  Sveriges Radio har konstaterat att det är en kraftig ökning av förtidsröstningen i kyrkovalet. Heja på! Ni som inte har förtidsröstat, i morgon är det sista dagen. Era röster är viktiga som ni förstår!

  kraftig ökning av förtidsröstare i Kyrkovalet!

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6779258

  SvaraRadera
 12. Misstoendeförklaringen - politik är vackert.

  https://ledarsidorna.se/notis/notis-misstroendeforklaringen-politik-ar-vackert/

  Gör politiken vacker. Gå och rösta. När du röstar, röstar du för vår framtid. Låt inte politikerna göra politiken till sitt egenintresse.

  SvaraRadera
 13. Burell strimlad till bacon...
  Är det valfläsk?

  SvaraRadera
 14. Det är ingen skada skedd, (S)ärimner klarar sig, även om det osar bränt idag.

  SvaraRadera
 15. Det börjar bli lite tjatigt detta, att återigen behöva upplysa om att ord kan få utvidgad betydelse, och att användningen av den utvidgade betydelsen inte betyder "felaktig användning". Med homofobi menas inte fobi i egentlig mening. Det tror jag att såväl bloggaren som andra här faktiskt vet.

  Men genom ordvillor försöker man för sjuttioelfte gången komma förbi vad saken gäller. Och anklagelsen "homofobi" platsar alldeles utmärkt när man inte bara anför det man menar är Guds vilja utan gärna kommer med avskräckande och äcklande exempel på hur det kan gå till i den homosexuella världen - i jämförelse med vad? Hur fint och enligt Guds vilja den heterosexuella "kärleken" alltid utövas?

  För jo, det gör den ju. Som ni herrar har sett på nätporren som ni inte kunnat låta bli att titta på trots allt.

  SvaraRadera
 16. P.S Jag beskyller ingen av er personligen för att konsumera porr. Jag talar om vad jag läst om andelen män som konsumerar sådan, i genomsnitt, och bland sådana torde även "homofober" finnas.

  SvaraRadera