lördag 30 september 2017

Hammarqvist slår till eller Blå skåpet i Brastad

Ni minns kanske fd komminister Karlsson i Brastad. Inte Braastad, som är en fin konjak. Brastad som postadress. Men, själasörjarsinnet slår till, ni behöver kanske en Braastad när ni läst om Brastad.

I Brastad finns Stångenäshemmet. Det är en interneringsanstalt för äldre, förstår jag. Men alls inte dålig. En onsdag kan det vara bingostund med elva-kaffe och hembakat. Nu hade folk både på hemmet och boende i servicelägenheterna uppmanat att fd komminister Karlsson att vara med. Ja, är det ett hem kan väl folk få bjuda hem vem dom vill. Karlsson kom, men blev "i samband med aktiviteten" inkallad till enhetschef Monica Hammarqvists tjänsterum. Vad gällde saken? Hammarqvist slog till med beslutet att fd komminister Karlsson förbjöds ha prästskjorta på sig vid bingoträffar på onsdagar. Gjorde Karlsson privata besök hos boende, skulle han inte heller vara prästklädd. Detta hade tydligen, så gick det att förstå, överenskommits med kyrkoherde Torbjörn Edebol i Bro pastorat.

Detta besked bad fd komminister Karlsson att få skriftligt medan han väntade. Detta var inte möjligt. Beskedet skulle skickas. Inte ens efter två veckor har beskedet kommit i skriftlig form. Ändå framhöll enhetschefen att hon visste var Karlsson bodde. Det förtydligades med beskedet att enhetschefen hade "koll" på Karlsson. Då fick Karlsson en känsla av något hotfullt och upplevde "stort obehag". Man behöver inte ha läst en myckenhet kriminallitteratur eller sett många filmer i den genren för att förstå vad som menas när någon säger "jag vet var du bor" och "jag ska ha koll på dig".

Nu tror jag att enhetschef (det kan omöjligen heta "Einheitsführer"! Men vad heter det? Är det helt enkelt "Rottenführerin"?) Hammarqvist faktiskt inte har koll på Karlsson. Då skulle hon aldrig muckat utan stillsamt hållit god min i elakt spel.

Karlsson anmälde saken till kommunchef, socialchef och personalchef i Lysekils kommun. Han hade frågor att ställa, frågor om vad om vad som ska gälla. Måste han byta till prästkläder först i Munkedals pastorat om han ska till Uddevalla. Som alla vet är det ont om parkeringsmöjligheter just vid kommungränsen. Får han ha prästkläder i sin egen trädgård? Personal från hemmet kan ju vara ute och promenera med äldre från hemmet som då kan se honom. Och får Karlsson handla prästklädd i en affär givet att affären ligger i Bro pastorat?

Kommunledningen har fått raka frågor att besvara. Hade vi haft en alert journalistkår, hade vi fått läsa mycket skojfriska artiklar och kunnat sjunga "Ett glatt humör ska man alltid ha". Fast inte Hammarqvist. Hon hade av alerta journalister ställts ut för att skrattas åt. "Lite tålte hon hedras ändå men mera att skrattas åt",  som ni vet. Men hur dumt kan det bli? Det är nog väl att vi inte hålls med en alert journalistkår med förmåga till sjuk humor.

Hur kunde det bli så här? Karlsson skrev i Bohusläningen och L-et i RFSL skojades till som ett "Lössläppthet". Biskopen Eckerdal blev upprörd, lättretad som han verkar vara. Han kunde annars nöjt sig med att kommentera det läppalätta. Så var det igång.

I går begravdes Carl Henrik Martling i Slottskyrkan, Stockholms slott. Oloph Bexell höll ett griftetal där han brydde sig om oss andra dödliga också. Överhovpredikanten Dalman välsignade inte minst. Han, Martling inte Dalman, var den siste av de stora. Nu har jag varit på Bertil Gärtners, Carl Strandbergs, Erik Petréns och Carl Henrik Martlings begravningar. Jag undrar hur det känns för samtidens biskpar att förstå att ingen av dessa blivit prästvigd med nuvarande regelsystem  för att inte tala om Bo Giertz. Eller oss andra. Vilket organiserat lögnväsende Svenska kyrkan håller sig med och hur eländigt det administreras av biskopar, som på inget sätt ställer frågan om Gud kan få för sig att kalla på ett, säg, kyrkopolitiskt avvikande sätt.

Ska vi inte rycka hyendet av lasten. Brutalt. Och liksom för att hedra de stora? För i så många sammanhang ser vi det kyrkliga lögnväsendet, ser det löjeväckande i detta och det komplett  destruktiva. I går kom jag hem och läste kommentaren att kyrkohandboken inte handlar om Guds eller trons existens. Inte?

Nu lär vi oss än en gång att skilja mellan fides qua och fides quae. Fides qua handlar det inte om för man kan tro på vad fan som helst, som vi fromma säger. Men när det kommer till trons innehåll är dte alls inte självklart att det är kyrkokristendom en kyrkohandbok uttrycker. Ska mna öva sig att förstå detta, bör han läsa den utgåva av Swebilii katekes, som Johan Herbertsson just gett ut.  1689 års katekes av Olaus Swebllius. Universus Academic Press 2017. Eller Folke T Olofssons tre band Credo. Och helt fel är det inte att tillägna sig den bok jag tänkte skriva om i morgon, en snäll söndag.

Jayne Svenungsson hamnade i Svenska Akademien. Inte Antje, som annars gäller för att vara det teologiska ljuset. Jag funderar.

28 kommentarer:

 1. Det hade varit intressant att höra motiveringen till att Jan-Åke måste klä ut sig till lekman. Han ÄR präst och har all rätt i världen att bära prästskjorta.

  Är han dessutom inbjuden av någon eller några boende ska Hammarqvist inte lägga i sig saken om han inte skulle få för sig att störa den allmänna ordningen på boendet.

  Kanske är det så enkelt som att Hammarqvist fått för sig att Jan-Åke inte längre är präst eftersom han inte har någon tjänst och att hänvisningen till Edebol var en fint. Edebol kan ju knappast tro att Jan-Åke inte längre är präst. Och vad med alla pensionerade präster. Får de bära prästskjorta i Brastad?

  SvaraRadera
 2. Biskopar som "lögnväsendets administratörer???

  -Bloggaren bör påminnas om vikten av att alltid undvika absurda utfall mot Svenska kyrkan - hans egen kyrka som han alltid varit trogen - som dagens text är ett exempel på.
  Om kyrkan är ett "lögnväsen", skall ju sanningens företrädare hålla sig för god att väljas in och på hög nivå representera detsamma.
  Om kyrkan är ett lögnväsen, går den ju inte Jesu Kristis väg utan företräder djävulen. sitter bloggaren i höga kyrkliga positioner för att vara i sold hos den Onde?

  Men det skulle inte ett ögonblick, inte en sekund, förvåna mig, om bloggarens ständigt förtrogne som en man nu rycker ut och försvarar han groteska karakteristik av vår älskade folkkyrka, som i mer än ett årtusende har stått för Guds heliga evangelium, sanningens och människovärdets budskap, aå långt bort från lögnens det är möjligt att befinna sig.
  Vi har sett sådan uppslutning förut - av personer som inte förmår att med nyanserat och återhållet språkbruk förmår eller vill hålla distans utan regelmässigt gör som Far säger.

  Ty när denne super, är det som bekant alltid rätt.

  Skärp Dig till nästa gång, bäste bloggare! Det är inte värdigt Dig att på detta sätt smutskasta Svenska kyrkan.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att påstå att en förtroendevald för Posk ljuger är väl inte samma sak som att mena att Posk är djävulens anhang?
   Bara för att visa på ett parallellexempel.

   Radera
 3. Förlåt en yngling, men nog är biskopar administratörer av det lögnväsende som uppstår i en kyrka där lögnen är vapen och sveket verktyg? Låt oss med denna insikt fira just den 2 oktober - 60-årsjubiléet - och därmed få perspektiv på hur det blivit. Och varför! När jag ser en biskop, ser jag en som inte skulle prästvigt mig av kyrkopolitiska skäl. Det är såvitt jag kan bedöma ren funktionell ateism och har man varit på Carl Henrik Martlings begravning kan man fundera.

  SvaraRadera
 4. Inget ont om Svebilius och hans förklaringar, exempelvis till vad det är att hava andra gudar: "Det är att dyrka, tillbedja och sätta sin förtröstan och lit på något annat i världen än den ende och sanna Guden allena. Såsom då man tillbeder solen, månen och himmelens här, änglar, avsomnade helgon, helgonens beläten och avlevor, eller söker hjälp av djävulen och hans verktyg, såsom trollpackor, lövjerskor, skogsrå, sjörå, tomtegubbar och mera sådant."

  Men annars är den enligt somliga ännu officiella katekesutvecklingen, den från 1878, inte heller så pjåkig, om än inte fullt lika konkret vad gäller avgudadyrkan, se lillakatekesen.blogspot.com

  SvaraRadera
 5. "Jag undrar hur det känns för samtidens biskpar att förstå att ingen av dessa blivit prästvigd med nuvarande regelsystem."

  Det skulle kunna kännas så att de visst skulle blivit prästvigda om de lät kvinnors prästvigning vara en sak mellan kvinnorna och Gud och den biskop som viger dem och göra sin tjänst som präst ändå i tro om att allt inte angår dem och att Gud kan sköta detta utan deras inblandning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återigen verkar det som om Anna inte vill förstå. I kallelsen till präst är det två som kallar, Gud och Kyrkan. Det är alltså, inte som du skriver en sak mellan kvinnorna och Gud.
   Svenska kyrkan kallar idag kvinnor, men många av oss är inte övertygade att Gud kallat dem.
   Jag talar inte om de många kvinnor som verkligen har en äkta tro. I finska kyrkan kunde (kan?) de då få s k lektorstjänster, detta för att ta till vara deras längtan att tjäna Gud.

   Radera
  2. Stig: Jag tycker du verkar ha lite attitydproblem! Din fientlighet under förra inlägget var för mig obegriplig.

   Men givetvis är det en sak mellan kvinnorna och Gud också. Om det som du säger stämmer att Gud inte har kallat dem, medan de själva påstår att han har det, så är det en sak de måste ta ansvar för inför Gud. De själva, inte du. Du kan om du är präst sköta din tjänst vid altaret ändå och just låta Gud och den kvinnliga prästens relation vara deras egen, utan att du måste vara med, i synnerhet som du faktiskt inte VET att Gud inte vill ha henne som präst, du bara tror det.

   Radera
  3. "prästvigda"? "kallade"? Kärt barn har många namn. Men statskyrkans humbug-parasiter gör definitivt inte skäl för dem. /John

   Radera
  4. Tro och vetandedebatten kanske vi inte behöver ta här och nu, men en funderingsfråga kan vi i all stillhet bära med oss. Hur visste Luther och påven att den ordning Kyrkan praktiserat var i enlighet med vad Kyrkans Herre/Anden tillät? För visst visste de väl? Givet den tro som överantvardats till dem, menar jag.

   Radera
  5. BöoggarDag: Jag vill bara ställa en motfråga till detta. Hur visste påven att Gud instiftat hans eget påveämbete? Bit i den du! :)

   Radera
  6. Ursäkta min vanvördiga stavning förresten - inga läsglasögon till hands. Ang tro och vetande och att "debatten inte behöver tas här och nu" så borde den tas, någon gång. Jag själv ser det som väldigt problematiskt med religionsföreträdare som menar att de VET. Och så vitt jag vet uppmanade varken Jesus eller Luther till att "ta reda på fakta" utan just till att tro. Varför kallas det kristen tro överhuvudtaget om det är en vetenskap?

   Radera
  7. Ja en får allt se upp med stavning! Själv har jag jätteprobz med pekskärmen på min gamla upphittade Samsung. Klorna slinter så vanvördigt lätt på den glatta ytan. Å sen har en den där rysliga textkorrigeringen som inte ens den löjligt hjälpsamme Pelle har lyckats stänga av!

   Bill, kommunikatör hos EKM

   Radera
  8. På tal om påven kan jag meddela att vi snart får en ny papa. Jag bevittnade själv tillkännagivandet i går kväll. På Liseberg. Tillsammans med 18 000 andra fiskar. Papa III drogs av scenen med våld. /Olof O

   Radera
 6. Jakten på komm.Jan-Åke Karlsson påminner om jakten på f Sune Wiman omkring 1950. Han var då komminister i Eskilstuna. Kyrkorådet hade i protokoll förbjudit f Sune att "bära s k bakvänd krage" Det var en rundkrage och s k frimärksskjortor fanns ej då
  F Sune skrev då in till Eskilstuna Klosters kyrkoråd och frågade, huruvida han under februari månad fick bära långkalsonger!
  Det är inget nytt att företrädare för svenska kyrkan ibland gör sig löjliga.

  SvaraRadera
 7. Än en gång är jag förundrad över Bengt Olofs variant av demokrati. I denna får det inte finnas någon opposition, i varje fall skall den uppträda belevat.

  Man kan ju titta in på Sky News och följa debatten i engelska underhuset. Där i 'alla parlaments moder' har Hennes majestäts opposition en erkänd roll – oppositionsledaren är statligt avlönad (så vitt jag förstår). Man får enligt 'husets regler' inte personligt smäda någon ledamot, men i övrigt finns inga gränser för hur och hur hårt man får kritisera.

  Ni har väl hört incidenten – en ledamot frågade: Är det i enlighet med husets regler att kalla den ärade ledamoten för Middlestone & Clift för en kloakråtta? Nej, det är det inte. Ja, jag misstänkte väl det, det skulle ju vara förnedrande för råttan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göran: varför förundrad? Högerdiktaturkramaren och system-total-utnyttjaren BOD har aldrig representerat någon demokrati.

   Radera
 8. Monica Hammarqvist verkar vara ledande person i tävlingen SFIK, Stupida fruntimmer i Svenska Kyrkan. Titeln enhetschef/rottenführerin innebär knappast att man kan bestämma hur folk ska gå klädda. Hennes öppna ledarskap skickar oss en frisk fläkt från enhetskyrkans och häxprocessernas 1600-tal där något liknande möjligen kunde gå igenom. Det är så dumt att man skäms! Och obönhörligen behöver se över arbetsbelastningen i pastoratet. Har man tid med såna här dumheter så finns det alldeles för mycket tid över!!
  Arg kyrkomedlem

  SvaraRadera
 9. +Göran,

  -När en ledamot av kyrkomötet och innehavare av andra ledande uppdrag i kyrkan kallar densamma för lögnväsende, underkänner han ju på förhand kyrkans roll som bärare och förmedlare av kristen tro. Samtidigt är han själv genom sina positioner då en ansvarig del av "lögnväsendet".

  Som Du vet är det omöjligt att sitta på två stolar, eftersom man då faller igenom dem. Du hänvisar till att man kan vara i opposition eller kanske vara reservant. Men det förutsätter i aktuellt fall, att bloggaren har en stående reservation i de aktuella beslutsinstanserna mot kyrkans verksamhet i dess helhet. Kyrkan är ju ett lögnväsen.

  Vem vill för övrigt tillhöra ett sådant? Uppenbarligen bloggaren. På annat sätt kan hans text inte tolkas.
  Och jag som alltid förutsätter att en präst av alla städse skall vända lögnen och det onda ryggen - otvetydigt och bestämt!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men logiken är attman inte väljer i vilken familj man ska födas. Däremot måste man förhålla sig till det.

   PGGF

   Radera
  2. Vad tillhör BOD? utöver Sverigedemokraterna vars meningslösa larvlogik han knäkryper för?

   Radera
  3. Bengt Olof, präster (och för den delen goda lekmän) skall inte alls vända ondskan ryggen. De skall gå den till mötes för att efter bästa förmåga och kraft bekämpa den, så att det goda segrar!

   Radera
  4. Om det nu är omöjligt att sitta på två stolar, hur kan man då vara förtroendevald för Posk och samtidigt försvara partiväsendet i SvK?

   Radera
 10. Man bävar inför frågan över hur något liknande kunde drabbat Clark Kent. Han som blev Stålmannen, ni vet.

  LG

  SvaraRadera
 11. Besannat till hundra procent!

  -Vad var det jag skrev i morse?

  Ingen reagerar ju - mer än jag - mot bloggarens beskrivning av Svenska kyrkan: ett lögnväsen!
  I stället fortsätter personangreppen och beskyllningarna mot mig; som om jag är boven för att jag reagerar mot karakteristiken?

  Enda, försiktiga, undantaget är +Göran, som ju i hyfsat tonfall understryker att präster skall reagera mot ondskan. Lite oklart dock, om han därmed menar att DS beskrivning är detsamma som ondska i kyrkan.
  Men jag tolkar hans inlägg till det goda, medan de andra kommentarerna i frågan talar för sig själva: ingen som helst sakdiskussion om bloggarens obeskrivliga beskrivning av kyrkan. Hans egen, min och folkets kyrka.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 12. Dike spår - men Gud rår. Vad ska förresten Dike med en kyrka till när han aldrig går dit? /John

  SvaraRadera
 13. Enligt insiderinformation var Jayne Svenungsson nr 1 i professor Werner Jeanronds seminarium. Antje var nr 2.

  SvaraRadera
 14. Måste föga meningsfulla och smaklösa vendettor och uppgörelser fylla och förpesta kommentarsfältet? Värdet som egenterapi är möjligen stort. Men hör terapin hemma i det offentliga?

  Reinhold

  SvaraRadera