söndag 10 september 2017

Jag röstade fel!

Jag förtidsröstade. Kyrkoherden och ekonomen satt vid ett bord och såg vänliga ut. Jag röstade som nr 4 och då fattar alla att Frimodig kyrka fått minst 25% av rösterna. I min ålder röstar man gärna så fort det finns tillfälle. Vi tar inga risker och den gamla insikten gäller, att i Kyrkan får man en röst med i laget också om man är död. Men det blev fel. Jag hade nämligen inte läst Björn Edvardssons tankeväckande inlägg i GP den 5 september Vår kyrka är öppen för alla. Visserligen kunde jag en nanosekund undra vad "vår kyrka" är till skillnad från Kristi kyrka, men när jag läste föll fjällen från mina ögon. Det var för mig som för aposteln Paulus.

Vad upptäckte jag då? I och för sig att kyrkan gått före när det gällt utbildning, vård, odling. Sedan kom det:
"Tyvärr tappade kyrkan bort sitt viktigaste arv från Jesus att alla människor är lika mycket värda, oavsett kön. I urkyrkan hade alla samma värde oavsett om det var en kvinna eller man, slav eller fri. När patriarkatet fick komma inkrypande i kyrkan var det slut med det. Vi inom Socialdemokraterna har vår värdegrund från urkyrkan - frihet, jämlikhet, syskonskap och solidaritet. När kyrkan tappade riktningen och lierade sig med makten fick Gud verka på andra sätt."

Det var här insikten slog mig. Kyrkan missade sin uppgift, men då kallade Gud in socialdemokraterna De utgör månne en gudstjänstgemenskap? Deras politik är oavsett något gudomligt. Socialdemokraterna är inte lierade med makten och de är förresten lyssnande och vill "lyssna på alla medlemmar inte bara de som möts på söndagarna".

Om nu Gud ersätter Kyrkan (som misslyckats) med socialdemokratin och jag inte röstar på S, då motverkar jag genom mitt röstande Guds verk. Det är alldeles förskräckligt. Hur kunde jag vara så dum som inte begrep. Skäggiga patriarker är intet. Hjalmar Branting gäller! Och Tage, vad säger Tage? Inte för att Tage är uppstånden på tredje dagen, men han fick tre begravningsceremonier i alla fall. Jan Myrdal påpekade förhållandet.

Nu vet jag att otron kan gnaga i hjärtat och har lärt mig att se bort från det egna och förlita mig på Ordet. Guds ord har något att säga mig. Att kyrkan tappade bort sitt viktigaste arv från Jesus är förödande. Det var alltså detta med att alla människor är lika mycket värda, oavsett kön. Det är en vacker tanke. När sa Jesus detta? Jag är så dålig när det handlar om bibelkunskap och behöver nog en hänvisning till kapitel och vers i evangelierna. Men jag är gripen och lika mycket bekymrad. Detta hade jag inte fattat när jag röstade. Min röst närmar sig ren hädelse!

Det var förresten i en debatt med Mats Rimborg som denna markanta ersättningsteologi levererades. Rimborg får vi hålla högt, minns att det är söndag. Han skriver: "Några motståndare till prästvigda kvinnor eller sådana som kämpar mot samkönade äktenskap ryms inte inom POSK, om detta råder inga tvivel." Bra att få veta. Det fanns en tid när de här schablonmässigt tecknade faktiskt rymdes i POSK. POSK har utvecklats och förvaltar nu arvet efter dessa; de som inte ryms men en gång gjorde stora insatser i och för POSK. Det var i all min ruelse över mitt felval dock väl, att jag inte röstade på POSK. Min röst ryms inte där, om detta råder inga tvivel. Jag är den förste att beklaga. POSK. Det gudomliga S återstår.

Det är ett intressant val. S har en kyrka som är öppen för alla, POSK en som inte inrymmer somliga. Klart att jag blir förvirrad. Och så läste jag en reaktionär skribent som påstod att S undviker alla debatter och utfrågningar i detta val, de håller sig på hemmaplan och mobliserar där. Det kan vara så. Debatten är inte öppen för alla?Jag har dessutom läst två ledarskribenter S som beskriver sig som ateister och förklarar, att de ska rösta i kyrkovalet och vill tydligen att deras ateistkompisar ska göra detsamma. En identitetssvag kyrka har uppenbarligen en lockelse. Här ska kampen mot fascister och rasister utkämpas och här ska socialvård (de kallar den diakoni) och kultur främjas.

En kyrka som är avskuren från sina rötter (gudstjänsten) är som en snittblomma. Vacker men vissnande. Det som nu sker borde inte överraska. Må nåden komma och denna världen förgå.

Eftersom det är söndag ville jag förstås följa Strukturutskottets maning och skriva snällt. Detta var det snällaste jag kunde åstadkomma inom ämnesområdet. Till min snällhet fogar jag en passande upprördhet över att POSK bedriver gäck med våra fina politiska partier, Löfven, Lööf och Åkesson lika. Fina poskare beklagar övertrampen från de ledande poskarna, de som anställer jakt på våra fina politiska partier.  Jag kan bara beklaga. Vi måste ha respekt i kyrkovalet. Vad gäller saken? Elaka karikatyrer, bilder alltså. Man kan se dem och förfasa sig i Carina Etander Rimborgs inlägg, där hon försvarar detta förfärliga och respektlösa. Rimborg? Ja, han som deklarerar vilka som inte ryms i POSK, är gift med henne. Ni tittar på de kränkande bilderna på eget ansvar.
http://www.posk.se/2017/09/vara-illustrationer/
37 kommentarer:

 1. Tack för bilden av snittblomman.
  Jag oupplyste behöver hjälp. Har s-partiet i Sverige någonsin haft en kvinnlig partiledare? Hjalmar Branting är väl den ende skäggige patriarken?
  Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mona Sahlin behandlade väl alla lika oavsett kön eller anställning? Särskilt väl behandlade hon väl livvakten?

   Att S inte såg något patriarkat att bryta i kyrkan förrän 1930-talet förvånar. Speciellt som kyrkan inte kan sägas behandka människor av olika kön på andra sätt än (S)taten sedan 1958, så känns detta valdläsk från S ganska härsket.

   Radera
 2. Ack ja, DS

  Du får väl trösta dig med BOD´s sk "faktum" att inom SVeK förekommer ingen partipolitik. Alltså är allt som visar på partipolitik enbart missuppfattningar.

  Hur blind och döv kan man vara?

  //HH

  SvaraRadera
 3. Posk verkar ju åtminstone kunna räkna till ett. Det är dock inte samma sak som att kunna lägga ihop ett och ett.

  SvaraRadera
 4. Men bloggaren är ju också gammal POSK-are!

  De återkommande gliringarna mot POSK i bloggtexterna är pikanta med tanke på att DS tidigare tillhörde denna nomineringsgrupp, där han lät tala om sig.

  Varför lämnade han gruppen egentligen? Det har vi aldrig fått ett plausibelt svar på. Jag menar den VERKLIGA orsaken. Intressant att få läsa om orsaken till att bloggaren tog sin hatt och vände gruppen ryggen.

  Sedan förfasar han sig ovan över att ett par ateistiska ledarskribenter skall rösta i kyrkovalet.

  Men alla som tillhör Svenska kyrkan får ju rösta. Ledarskribenterna också.
  Det är denna (röst)rätt som kallas demokratisk, hr bloggare!. Direktval. Smaka på ordet och behåll dess välsmakande doft länge! Gläd Dig åt direktvalen så länge de finns. Det gör jag.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med sin kampanj för en återupprättad, svenskkulturbevarande och stark statskyrka driver BOD öppet Sverigedemokraternas kyrkovalsprogram.

   BOD som aldrig sätter sin fot i sin hemkyrka har nominerat sig själv för POSK för att kunna bli invald och få tillgång till de hägrande arvodena.

   POSK-väljare i Mörrum-Elleholm: Stryk den trojanske hästen Dike från valsedeln för att förhindra att Sverigedemokraterna får inflytande i vår församling! Hjälp oss sprida detta!
   Kyrkans vänner Mörrum-Elleholm

   Radera
  2. Bra initiativ
   Samir

   Radera
  3. John i en tredje textskepnad?

   John, Berit och nu ovannämnda signatur i nytt personangrepp?

   Är det möjligen samma person bakom utfallen?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  4. Dike: Även Hitler blev förvirrad på slutet och inbillade sig saker. Samir

   Radera
 5. Till skillnad från Dag så röstade jag rätt när jag röstade för ett "civiliserat samhälle". Jag har inte glömt bort "Jesus". Vem det nu var? Om det var en person eller flera. Det har mindre betydelse för mig huvudsaken är att han gjorde människor ansvariga och myndiga.Det budskapet skall vår fina Svenska kyrka fortsätta med. Inte riva det. Han gjorde människor innifrånstyrda i stället för som idag utifrånstyrda. "Jesus" var starkt influerad av de nya strömningarna runt medelhavet demokratia, academia och politica. För mig passar den SK mera in Jesu budskap på demokrati och kunskap det som verkligen kan civilisera världen. Moralen. Kittet mellan människor. Eftersom vår Sv Kyrka bygger på Jesus (Nya testamentet, Luthers reformation - det protestantiska) och hans lära om att göra människor ansvariga (kunskap och demokrati) är Sverige ett civiliserat samhälle. Det skall det fortsätta vara.

  Vad innebär den förföriska floskeln "öppen för alla"? Med den floskeln om "vem" rundar man det viktiga "vad" och fokuserar på annat som egentligen är självklarheter. Alla människor kan välja om de vill vara civiliserade eller ej - oavsett ålder, kön, ras eller klass. I ett civiliserat samhälle VET människor vad som är rätt och fel. "Tyvärr tappade kyrkan bort sitt viktigaste arv från Jesus att alla människor är lika mycket värda, oavsett kön." Nej , det är inte det viktigaste arvet. Och sa han det? Är det inte mera en efterkonstruktion för att passa det egna. Det är saken som är det viktigaste. Och det Jesus sa var snarare att han skiljde på "kejsaren" och religionen (ge kejsaren vad han tillhör... dvs människans ansvar. Han gjorde människan myndig.Människorna kunde inte längre skylla på någon annan) Jesus lära gick knappast ut på "vem" utan "vad". Dessvärre har inte människor förändrats mycket fortfarande hänger människor upp sig på "vem" i stället för "vad". Och tragedin med att utse Jesus som syndabock och korsfästa honom utspelas varje dag. DET borde den svnska kyrkan och prästerskapet syssla med! DET är det viktiga budskapet! Fortfarande efter mer än tvåtusen år är det offret som får bära korset och förövarna seglar vidare under applåder. Okunskap är ett sätt att skapa ondska. Feghet ett annat. De politiska partierna har hängt upp hela sin politik på VEM eftersom vi ha- vem som röstar. Men det behöver inte kyrkan göra. Kyrkan skall hålla sig till innehållet. Men politiken är en annan fråga som inte får rum här.

  I en kort kommentar är det svårt att utveckla resonemang. Men det valet handlar ytterst om är 10 guds bud - innehållet. Om Jesus budskap. Att göra människor ansvariga för sina handlingar. Om västvärldens civilisation om vår Svenska kristna protestantiska kyrka. DET handlar valet om. Hur värdesätter vi civilisationen. Det civiliserade samhället? Är det värt att kämpa för? Eller skall vi fortsätta att låta översittarna och tyrannerna härska? Fegheten och okunskapen?

  I Söndagsintervjun intervjuades "prästen" Tommy Körberg. Han sa många tänkvärda saker. Går att lyssna på nätet eller reprisen i kväll. Han framhöll tryggheten . Barns behov av en grundtrygghet.

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/945777?programid=4772

  SvaraRadera
 6. En intressant ersättningsteologi.

  Det gudstjänstfirande, kristna folket har alltså förrått förbundet med Gud, och S och den progressiva rörelsen har tagit upp det besudlade kristna arvet och för nu i renad form detta vidare. Skam över de gudstjänstfirande oupplysta, för att inte säga onda och perfida gudsfienderna, kanske rent av gudsmördarna!

  -Över dem och deras barn intill tredje och fjärde led skall straffet komma! Sauberhalten! Pass auf! Wehrt Euch! Gud har kallat åt sig ett nytt gudSfolk, ett sant "GotteSvolk", om vi skall tala reformatoriska?

  PP

  SvaraRadera
 7. Borgerligt Alternativ vill enligt sina plakat i en grannkommun öppna äldreboende och förskola i kytkans regi. Hur SvK ska bära sig åt för att vinna en upphandling av sådana tjänster i kommunen förtäljer inte historien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte BA, men det går hur enkelt som helst. Fristående förskola får bedrivas om skolinspektionen godkänner det och då har man rätt till förvskolepeng. Om det socialdemokratiska vinstförbudet går igenom lär många privata förskolor tvingas stänga vilket säkert ökar möjligheten för kyrkan. Föreningsdrivna ska ju undantas från vinstförbudet.

   Har kommunen för äldreboende anslutit sig till LOV- lagstiftningen är det heller inga problem.

   Canutus Hahn

   Radera
  2. Varför vill man det, om man inte ens får be bordsbön?

   Radera
 8. BOD

  Det faller Dig inte in att den enklaste förklaringen oftast om än inte alltid också är den sanna?

  Dagens POSK där du ingår har bara namnet gemensamt med det den avsågs att vara när det en gång grundades.

  Förfasa sig över att ateister-ledarskribenter skall rösta i kyrkovalet. Ja det är ju inget direkt nytt . Sossarna satte ju som du tidigare inte låtsades om Nancy Eriksson i själva kyrkomötet. Detta på statskyrkans tid- den tid du drömmer dig tillbaka till.

  Varför inte drömma dig till DDR och Sovjet? Där tillsattes också havliga präster av en uttalad ateistisk regim- dvs i det fallet precis som här? Skillnaden skulle väl vara att här är vi lite mildare- vi avrättar inte de icke havliga-tar bara heder och ära av dem och levebrödet därtill men det är ju peanuts?

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH,

   -Jag tycker det är tarvligt, direkt oförskämt av Dig att jämföra vär svenska demokrati och kyrka med de antikristna kommunistiska regimerna i DDR och Sovjet.

   Jämförelsen blottar en total brist på sakargument, samtidigt som den avslöjar det tydligen hos Dig permanenta avståndstagandet från vår enda all- och landsomfattande, demokratiska folkkyrka, som Du och jag har så oerhört mycket att tacka för!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  2. DDR var ingen kommunistisk regim. /John

   Radera
  3. John,

   -Var alltså Erich Honecker inte kommunist?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  4. Bengt Olof,
   det förstår du väl att, eftersom kommunism leder till det stora lyckoriket på jorden så har alla kommunistiska länder inte varit kommunistiska eftersom de bara lett till förtryck och elände. Det är lite som tulipanaros.

   Radera
  5. Johns kommentar påminner mig om de två ryssarna som under sovjettiden talade med varandra. "Har vi uppnått den fulla kommunismen ännu?" "Nej, då kommer det att vara mycket värre än nu!"

   Radera
 9. Intressant att Kyrkans tidning basunerar ut fler inträden i Augusti, inför kyrkovalet, medan utträdessiffrorna hålls hemliga? Kan bara läsa rubrikerna då jag inte betalar för tidningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är en medvetet förvrängd vinkel av sv"k"/KT! Uppgiften om trendbrott är en ren lögn! Inget i statistiken stöder detta. Handen på hjärtat: hur många med förståndet i behåll blir medlemmar i sv"k" för att delta i detta pseudoval? Det här är ren taktik för att bli först i media. Därmed minskas mediaintresset för de jättelika utträdena som ju är de intressanta ett kyrkovalsår. Det var likadant i KT för någon månad sen när inträdessiffrorna lyftes fram först. Det noterades även här på bloggen. De avgjort flesta av de nu aktuella "extra" 400 är nominerade till kyrkovalet, säkert många SD som ju i år satsar mer än tidigare val. Dessa måste vara medlemmar på valdagen men kan sedan redan måndag 18 september gå ur sv”k” igen oavsett om de har valts in eller inte. Principen invald = invald är vad som gäller juridiskt. Hela statistiken finns via länken nedan. Du kan nog kolla redan i morgon. /John

   https://www.svenskakyrkan.se/statistik

   Radera
  2. Nej, John, runt 900 inträden är betydligt fler än föregående månad, än samma månad föregående år. Det är inget att diskutera. Vad som är intressant är att man inte släpper siffrorna över utträden, som ju som alltid är betydligt större än antalet inträden. Varför släpper man inte all information om in/utträden för Augusti?

   Radera
  3. Det finns en liknande inträdesökning varje kyrkovalsår i augusti-september. Läs statistiken. /John

   Radera
  4. Läs själv statistiken sedan 2004 vad gäller inträden augusti månad, kötthjärna. Om det är 900 så är det en kraftig ökning jämfört med vart och ett av föreg. år.

   Radera
  5. kötthjärna får sv"k"-politruken vara själv.

   Radera
  6. Är motståndare till svk, se svar nedan

   Radera
  7. John,
   om man blir invald men lämnar Svenska kyrkan är man inte längre behörig och måste lämna sitt uppdrag. Been there, done that.

   Radera
  8. "kötthjärna"?!

   Jag säger som en gammal klasskompis: Kivens icke pojkar, slåss hellre.

   Radera
  9. John, det stämmer inte att "invald=invald". Kyrkoordningen 33 kap 10 § (https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoordningen) upplyser om att den som utträder inte heller har sin plats kvar.
   Kh på landet

   Radera
 10. Hur ser förnyelsen ut?

  I dagens gudstjänst i en välkänd småländsk kyrka berättade prästen, att han den gångna veckan hade deltagit i en komministersamling under biskop Modéus.
  Jag vet inte om bloggaren, som tidigare var just komminister på norra Öland fanns bland de närvarande. Men man hade talat om diakonin; det är ju diakonins dag denna söndag.

  Den sociala omtanken, hjälpen till utsatta människor, de som har det svårt, spelar också en stor roll i exempelvis politiska partiers nomineringsgrupper. Är partierna fel ute då?

  Jag läste DS svar på tre frågor som ställts till Växjö stifts 11 nomineringsgrupper, dvs då FK:s syn (Kyrkoval, tidning utgiven av stiftet)

  DS svarar där att förnyelsen av kyrkan är den viktigaste utmaningen de närmaste åren och att FK har förslag till en sådan.
  Förnyelsen "startar med Kyrkans Herre, Jesus Kristus" tillägger bloggaren.

  Men finns Kyrkans Herre inte redan med Svenska kyrkan sedan decennier och sekel tillbaka? Eller vad menas mer konkret?
  En kristen kyrka utan Honom är väl som ärtsoppa utan ärtor?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prosten Edwall sa: "Också en blind kan få korn på en höna". Det är en djupsinnighet. En ärtsoppa utan ärtor är en - soppa. Men förtvivla inte. Må vara att MTD-religionen förkunnas och praktiseras, den passar nämligen den gamla människan. Men någonstans bland skuggorna står Jesus. Skuggorna, Dike!

   Radera
 11. "En kristen kyrka utan Honom är väl som ärtsoppa utan ärtor?"

  Bra, Bengt Olof! Svenska kyrkan är som en ärtsoppa utan ärtor. Det var en mycket bra liknelse!

  SvaraRadera
 12. Jag delar kritik mot till intet förpliktigande ordmassor som är till bara för att låta fint. "Vi ska lyssna på alla".

  Men sedan undrar jag över citat "Det var alltså detta med att alla människor är lika mycket värda, oavsett kön. Det är en vacker tanke. När sa Jesus detta?"

  Första frågan: Skrev de uttryckligen att Jesus sagt detta? För annars vill jag kontra med frågan: När sa Jesus att vi skulle ha särskilda prästämbeten där endast prästen "förfogade" över sakramenten?

  Sedan undrar jag om själva meningen att alla är lika mycket värda på något sätt väcker anstöt hos bloggaren? Är det en felaktig tanke även om inte Jesus direkt uttalade sig så?

  Får jag också påminna om förtretelsen som uppväcks när någon yttrar "Jesus uttalade sig aldrig om homosexualitet". Nej det gjorde han inte, men som sagt inte om kvinnliga präster heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Anna, Jesus yttrade vad vi vet ingen av de sakerna.
   Men han yttrade "Ge kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud."
   Så Jesus var åtminstone emot att blanda statsmakterna (och deras partibildningar) med kyrkan.

   Radera
  2. Peter T: Tja - men detta är snarast en av många möjliga tolkningar av vad Jesus menade! Som sagt, han talade inte om kyrkan så som vi känner den i dag överhuvudtaget!

   Jag tolkar det närmast som om han återigen vill påvisa att han inte är ute efter världslig makt. Däremot är min egen åsikt att stat och kyrka ska hållas åtskilda till varje pris. Håller Jesus med? Det vet vi inte för han uttalade sig som sagt inte om "Kyrkan" överhuvudtaget!

   Radera
 13. anonym 11 sept 10:55, John?: Fel igen, är inte ens medlem. Min poäng var kritisera förhållandet att man inte offentliggör utträdessiffrorna, när man uppenbarligen har de preliminära siffrorna. Man offentliggör bara det positiva, antalet inträden. Så i den frågan är vi på samma sida. För övrigt har jag laddat ned den mesta statistiken och är inläst på den sedan länge, samt på medlemsanalyser.

  SvaraRadera