tisdag 29 januari 2013

Humbug

"Världen vill bli bedragen". Tv-producenten såg vänligt på mig och sa: "Kom ihåg att vi ägnar oss i tv åt illusioner." Det är sant. Det tittaren ser, finns kanske inte egentligen men ser ut att finnas och alla är nöjda med det. Kulisser och bildvinklar visar en önskad del av en fejkad verklighet. Och vill man påminna sig med vilken entusiasm vi samlar oss kring de invanda - eller till oss distribuerade nya föreställninarna - är det bara att läsa om Pickwick-klubben och komma till ansvittet om Mr Blotton, som alla tog avstånd från när han försökte berätta hur något verkligen var. "Ni är en humbug, Sir!" blev omdömet om den som alla tog avstånd från och uteslöt ur Pickwickklubben, den usle Mr Blotton.

Hur är det alltså med opinionsbildarutmärkelsen? Vi har en välförtjänt opinionsbildare men det är fortfarande oklart exakt vilken opinion hon bildat. Entusiasmen är stor i alla fall och vi ska alla uppskatta Antje Jackelén för hon är i alla fall bättre än många andra biskopar - är det inte en hyfsad sammanfattning av de positiva bloggkommentarerna?

I veckan som gick var det kampanj för det köttfria, inte minst som en början "köttfri måndag". Kyrkoherden på norra Öland framträdde i Ölandsbladet som köttfri, vilket förundrade några av medarbetarna något. Jag blev dock glad att det köttsliga inte låg riktigt för kyrkoherden, förstås. I artikel efter artikel och inlägg efter inlägg i skilda medier tröskades under några dagar temat om miljön. Kor har den egenheten att de släpper sig. Därför ska vi inte äta upp dom? Men ingenstans fick vi veta hur mycket metangas som ruttnande bioavfall ger ifrån sig om gräset inte konsumerats av en ko. Vore detta inte en relevant uppgift?

Min fråga blir förstås hur det kommer sig att en kampanj uppenbarligen bedrivs. Kampanj händer inte bara utan utlöses av en händelse eller är planerad av någon/några någonstädes. Hur kommer det sig att ingen, säger ingen, journalist tar reda på vem som dragit upp kampanjen, planerat insatser och planterat material? Vore inte detta den riktigt intressanta artikeln, den som belyser vem eller vilka som vill ta makten över våra tankar? Intresset ljuger aldrig eller alltid. Vems är intresset och vad är det styrt av?

Hur gick det alltså till när Antje Jackelén blev Skåneettan, den ledande opinionsbildaren? Och i vilket intresse? Är det som i massmediet tv - massan ska serveras illusioner och tro att illusionerna är verklighet, med den lilla komplikationen att efter ett tag så har illusionen verkligen blivit verklighet.
Världen vill bli bedragen.

18 kommentarer:

  1. När det gäller kor kan man konstatera att vi har 350 000 i Sverige. Hästar har vi ännu fler, närmare 370 000. Jag antar att även hästar har egenheten att släppa sig. Men det är ingen som kräver att vi ska slakta ut dem...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kor har detta komplicerade magsystem som gör att de torde släppa ur sig mera metan. Men det är trams iallafall! fm

      Radera
    2. Kor rapar metan medan hästar fiser metan, bakterierna de underhåller med foder för att bryta ner cellulosan till upptagbar energi är olika placerade - i våm respektive grovtarm men gör samma jobb som de i biogasanläggningar då de bryter ner organiska produkter anaerobt (utan syre)vilket ger metan som biprodukt. Detsamma sker när växtmaterial hamnar under vatten, tex i myrar. Så är effekten av den globala uppvärmningen på permafrosten i de sibiriska myrarna ett stort hot, när den smälter börjar de alla "fisa och rapa". Även våra svenska våtmarker torde släppa ifrån sig en hel del, liksom älgar, rådjur och andra vilda idisslare men eftersom de gör det utan vår förskyllan räknas inte detta med i Sveriges kvoter för klimateffekter, till skillnad från kornas rapar. Frågan är om ens hästarna räknas med? När vi äter älg borde vi få göra avdrag eftersom vi oskadliggjort en(!)... Att ingen ger sig på hästarna är enkelt: De ger antagligen mindre mängder metan per kilo foder eftersom de är sämre på att bryta ner det och släpper i från sig en större del av den tillgängliga energin vilket egentligen är värre då även produktion av foder släpper ut växthusgaser - antingen från fossila bränslen eller från hästen man använder för att dra... Eftersom de flesta hästar dessutom hålls för nöjes skull är dessa utsläpp ju mer onödiga än kornas. Men ingen politiker vill väl få alla Sveriges hästintresserade på sig - enklare då att ge sig på en tynande skara mjölk- och nötköttsbönder. Mjölk och nötkött kan man ju liksom industriprodukter ändå importera och då sker utsläppen någon annanstans så att vi kan känna oss duktiga här hemma!

      Mjölkbonde och hästägare

      Radera
    3. Hmm.

      Kanske finns fler paralleller mellan bonneriet och det kyrkliga än man kan ana:
      Krisbransch som krisbransch. Båda misstänkta och med minskande förtroende. Svårigheter med rekrytering. Man importerar i båda fallen utan betänkligheter sämre produkter och kastar bort det beprövade och egna. Likgiltigheten är stor bland allmänheten. Kanske säger man att man är lojal med det egna, men när man kommer till de rella valen, är det bekvämlighet och snålhet som gäller. En allt mera högröstad elit vill göra sig kvitt båda branscherna.


      Tant Svart

      Radera
  2. Oavsett just denna sakfråga, som jag inte vill uttala mig om ( dvs lundabiskopen som opinionsbildare) så är det väl ett iakttagbart fenomen att människor i Svk behöver idoler, människor att applådera. Det finns fler som tar och ges denna roll, i små och stora sammanhang. Denna personkult och detta behov av ledare som inte säger " allt står inte väl till" motsvarar naturligtvis ett behov. Då kan man fråga sig om inte svensk skola och medelklass lyckats bra. Internkritik, analys, handlingsprogram, lysa med sin frånvaro. Inget konstigt alls. Favoritord som " jag kallar er vänner" lyfts fram. Jesu ord. Dock ej fortsättningen " om ni håller mina bud". Gäller detta blott vissa? Nej det gäller de flesta grupperingar. Den billiga nåden, ett enkelt utrop " kom som du är och förbli som du är", hyllas. Nåväl, är det konstigt? Inte alls. Det följer Guds utlovade linje. Min gamla mormor, schartuanskt fostrad i Öxnevalla i södra Västergötland formulerade det helt rätt " om andra äter hästskit behöver inte du äta hästskit!" / Magnus Olsson

    SvaraRadera
  3. Här finns intressant läsning om kött, miljö och vår hälsa. Jag säger bara: tro inte på de köttfria!

    http://annikadahlqvist.com/2013/01/22/kottskatt/comment-page-1/#comments

    http://annikadahlqvist.com/2013/01/24/debatt-om-kottskatt/#comments

    http://annikadahlqvist.com/2013/01/26/nagra-korvbitar-senare/#comments

    SvaraRadera
  4. Konspiratonsteorier är alltid spännande, så här kommer en:
    Företaget (sic!) som ligger bakom denna skåneetta erbjuder tjänstekoncept som kanhända har bäring på krisbranscher med snabbt vikande marknadsandelar: ”Påverka politiska beslut”, ”Hantera kriser och risker” och ”Förankra förändringar”.

    Kanhända ser man SvK som en framtida stor-(om än stadigt krympande)kund?!

    SvaraRadera
  5. GP hade härförleden en lista på de mest inflytelserika personerna i Göteborg.
    Biskopen - och heller ingen annan kyrklig dignitär - kom inte med alls. Nu vet vi bara att Lasse Kronér (som belade plats 100) är ett snäpp mer inflytelserik än vår biskop.
    Kan det vara så stor skillnad mellan Göteborg och Malmö?

    LG

    SvaraRadera
  6. Intressanta kommentarer om kofisar. Och ändå är det ingen som kan sätta fingret på en rationell anledning till att vi inte skulle äta de ädla nötterna.

    Kan det möjligtvis bero på att det helt enkelt inte finns någon rationell bakgrund utan att denna i stället är den i oss numera väl iproppade distinktionen: köttätare = ond människa, vegetarian = god människa? Och därmed behövs det bara kvasirationella argument för att framstå som trovärdig.

    Själv föredrar jag ett väl tillagat vildsvin, men det är ju en helt annan sak...

    SvaraRadera
  7. Åh när jag först hörde om att nötterna skulle avvecklas på Öland för att de släpper ut stora mängder metangas så trodde jag allvarligt att det var ett rent aprilskämt....för inte kunde väl någon vara så korkad att de trodde på detta?
    Lilian

    SvaraRadera
  8. "ingen som kan sätta fingret på en rationell anledning till att vi inte skulle äta de ädla nötterna"

    Allvarligt talat. Fakta så som energin det krävs för att "tillverka" kött eller hanteringen av djuren i denna industri borde få alla människor, i synnerhet denna bloggs besökare, att åtminstone dra ner på sin köttkonsumtion. Skärpning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hanteringen av djuren är en sak. Den är många gånger en skam och måste bli bättre.

      Miljön är en annan och där är det helt klart bättre med kött än med spannmål. Det gäller för övrigt även vår hälsa.

      Radera
  9. Så det är inte tillräckligt alltså? Om något är "en skam" tycker jag det borde leda till handling från människor som bryr sig. En industriell köttproduktion går inte att få djurvänlig.

    Eh, nej, det stämmer ju inte? Enligt vilken forskning då? Endast en förnekare av klimatförändringarna kan hävda det. Åtminstone borde ekologiskt kött konsumeras (som ger 40% mindre utsläpp av växthusgaser), men det gör det ju inte i någon större utsträckning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, du kan ju börja med att läsa Vegomyten av Lierre Keith och därtill se dig om i världen och tänka lite. Hon är visserligen väl röd för min smak men det hindrar inte att hon har rätt för sig i stora delar.

      Vem förnekar klimatförändringar? Jag har inte träffat på någon.

      Konsumtionen av ekologiskt kött bör öka, på bekostnad av det industriuppfödda. Det kommer dock knappast att ske så länge köttfobikerna får härja fritt. Deras kamp mot köttätare och deras försök att fördyra köttet kommer bara att leda till att fler tvingas välja industrikött. Det är inte bra, varken för hälsan eller miljön. Kor som äter spannmål mår inte bra, är dåliga för miljön och ger inte någon bra näring för människan.

      Radera
    2. Jag har försökt. Alltså ekologisk köttproduktion på 13 ärvda ha sämre f d åker i skogstrakt. Visst. EU-bidrag och så.
      Bättre för plånboken, familjen och nerverna blev dock att odla vall och sälja höet. Köttet blir dessutom "sämre" om det är ekologiskt. Ser alls inte lika aptitligt ut hos ICA-handlarn, som det billigare, irländska, importerade.

      En gammal vän odlar grönsaker. Han hävdar att svenska flaggor på kartongerna knappast kan ge ens en tioöring extra per kilo. Absolut inte täcka merkostnaden för svensk produktion. Konsumenten accepterar inte insekter i kålen eller deformerade blad. Alltså fungerar inte ekologisk odling. Ingen vill betala mer för sämre produkter.

      Ekologiskt är en mycket liten nisch för medvetna konsumenter och tycks så förbli.

      Sven

      Radera
    3. Elisabeth: Eller så kan du fundera över varför det ständigt är samma bok/böcker det refereras till (ja, har hört talas om den, men inte läst). Du menar att världens övriga forskare är förda bakom ljuset? Och att tidningarna väljer att följa efter? Kanske på grund av att de är "röda" och har en agenda att stoppa alla hemska rikingar som står bakom djurindustrin? Dessa är i alla fall argument som återkommer och som bör liknas med vad det är: konspirationsteorier.

      Hur menar du då att uppfödning av ett djur, med foder det behöver, kräver mindre energi än att direkt äta själva fodret (motsvarande)? Det är ganska lätt att förstå att ju fler steg man kapar i kedjan, desto mindre energi behövs.

      Menar du att kött är dyrt? En anledning till att djuren har det som de har det är just att det är för billigt. 50 kr/kg för kycklingfiléer: det är inte svårt att inse hur kycklingarna har det för det priset.

      Radera
    4. Elisabeth: Jag läste nu en recension av Vegomyten. Överhuvudtaget verkar de hyllande vara känslomässigt hyllande och kritikerna ifrågasätta hennes fakta. Kan man inte redogöra för fakta är det knappast en bok att nämna när man vill ha ett vetenskapligt grundat beslut.

      Till exempel:
      "Men att som Keith gör använda det som argument mot en vegetarisk kosthållning med motiveringen att ”alla vegetarianer” vill att vi äter mer av dessa produkter känns inte speciellt genomtänkt, särskilt inte när den absolut största delen av de nämnda grödorna används som foder inom djurindustrin."

      http://www.svd.se/kultur/litteratur/varken-hackat-eller-malet_4421289.svd

      Radera
    5. Daniel,
      vi kan inte äta kons mat eftersom vi inte är gräsätare. Vi kan inte tillgodogöra oss näringen i gräset utom via kon. Och nej, jag tycker inte att kött är dyrt. Jag betalar gärna mer för gräsbeteskött från djur som haft det så bra det går.

      Läs gärna Keiths bok i stället för en recension. Hon har massvis med hänvisningar till vetenskapligt material.

      Vad gäller forskares ärlighet och livsmedelsindustrins beteende får jag rekommendera "Forskningsfusket" av docent Ralf Sundberg.

      Radera