måndag 28 januari 2013

Ubåtarna i Antjes badkar

Det i Malmö baserade konsultföretaget i PR-branschen Aspekta utsåg i veckan som gick Antje Jackelén till Skånes mest inflytelserika opinionsbildare. Hon blev glad. Hon prisas för initiativkraft, uthållighet, timing och fingertoppskänsla - egenskaper som utmärker en skicklig opinionsbildare. Antje tycker att det är roligt att en biskop blir årets opinionsbildare och "det visar att det finns en förväntan hos allmänheten att vi ska vara med" och att "vi verkligen har en plats i det offentliga rummet".

Nu läste jag i veckan Åke Ortmark, Makten och lögnen (Albert Bonniers förlag 2013) och det är möjligt jag påverkats. Ortmark berättar om hur boken Maktsspelet i Sverige, som sålt i många, många tusentals exemplar, av förläggaren skulle presenteras som "Årets bok". Det vägrade Ortmark eftersom begreppet "saknar innebörd" (s 512) Hur är det då med opinionsbildandet?

1. Vilken tidsperiod talar vi om? 2. Vilken opinion har bildats?

Det kan knappast vara alla tiders opinionsbildare vi talar om - är det en årlig utmärkelse? Det vet vi inte. Låt oss anta att det är de senaste årens insatser som lett till utmärkelsen och därför inte särskilt uppmärksamma artikeln "Pavel pouchaet, a Piphagor smutschaetsia ..". - Istorieskije i bogoslovskije zametki po povpdu dialoga nauki i religii, Moskva 2002.

Men opinionen då? Handlar det om att biskopen skapat opinion för Kristus, för Svenska kyrkan eller för kristen tro i största allmänhet? Kan den skapade opinionen återfinnas i gudstjänster Skåne runt - givet att detta var vad opinionsbildandet gick ut på? Eller är det någon annan opinion som avses?

opinio - onis f. mening, subj. åsikt, förväntan, misstanke heter det i Latinsk-svensk Ordbok /Ahlberg, Lundqvist, Sörbom/. Jag antar att priset inte utdelats för den som på ett inflytelserikt sätt spridit misstankar. Men har biskopen inflytelserikt spridit förväntan, åsikter eller en (bestämd) mening, som många numera omfattar? Finns det någon artikel eller något annat massmedialt som denna mängd människor haft som stimulans för sin (nya) mening? I vilket forum bildar biskopen främst opinion? I relation till vilka är hon inflytelserik?

Jag frågar därför att jag är uppriktigt förvånad. Hade jag fått frågan om vilken insats som gör Antje Jackelén till Skånes mest inflytelserika opinionsbildare, hade jag inte kunnat svara. Borde jag inte kunnat det? Kollar jag på nätet dyker ingen särskild kampanj upp, i Sydsvenskan till exempel. Borde det inte det? Hon blev ju totalvinnare, Skåneettan!

Antje Jackelen talar om allmänhetens förväntan på det som kallas "vi" att värna människovärdet men också ge de teologiska analyserna av frågor som är viktiga. Det gav mig inte heller någon ledtråd till vad hennes insats i Skåne egentligen bestått i. Allt blir undflyende.

Jag tänker enkelt. Om ubåtsjakt bedrivs i Antjes badkar och den som jagar ubåten inte omedelbart finner den i badkaret, så beror det på att denna ubåt helt enkelt inte finns i badkaret.

Hur är det med den inflytelserika opinionsbildningen - finns den inte heller?
Finns det bara en som av ett PR-företag utsetts till Skånes mest inflytelserika opinionsbildare?
Det är förstås inte illa det, även om Frälsaren själv tycks lite njugg när det gäller att gratulera till PR-mässiga framgångar. Luk 6:26

13 kommentarer:

 1. " jag vill opp , jag vill opp, jag vill opp, sa rabarberknopp!" sagans ord om motsatsen till trons utblottelse. Opp och hoppa klockan är åtta! Kaffe med dopp, ett kyrkligt kaffesörpel att sätta i halsen istället för att drunkna i doppat, dö med Kristus. Opp och hoppa! Uppstå med densamme. Om Gud är en kaffebryggare och vi bönorna och Jesus filtret och Anden varmt vatten med Guds egen röst i sladden, kan vi få en stöt men också svart gott kaffe, att bjuda alla som vill komma på kaffekalaset! Ta med eget socker som under kriget, så dricker vi på fat, och läser LM Engström. Som någon sa " i kyrkan lever vi av Evangelium men dör av kaffe". Själv dricker jag tee, det gör teologer. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag växte upp hette det att prästen drack te eftersom han blivit dålig i magen av allt kaffedrickande. :-)

   Maken lärde sig för övrigt att brygga te på Laurentiistiftelsen. Särskilt viktig var storleken på vattenbubblorna, för att bedöma när vattnet hade rätt temperatur.

   Radera
  2. Te & logi är Sahlbers tes. Den är bra...
   Teosoffi:n är sämre. :-)

   Radera
 2. I vår mänskliga (köttsliga) längtan att bli bekräftade kan känna oss dugliga av beröm. En biskop skall väl knappast fungera som en allmän opinionsbildare? Då borde Koras söner få ett sådant pris postumt, men med tanke på hur det gick för dem lär det inte bli något även om många idag tycks mer eller mindre medvetet vara inspirerade av dem mot det instiftade ämbetet. Kanske är det så att en funktionalistisk ämbetssyn saknar den ontologiskt sakramentala grunden. Då nöjer man sig med att fungera som någon som bara kan vara med och sätta människor i rörelse. Detta kunde i varje fall Korach, Datan och Aviram.

  SvaraRadera
 3. Du verkar klara signalspaningen bra på egen hand. Utan hjälp av det (fiktiva?) radarparet Olofsson och Salander.

  LG

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jaha, då vet vi det. Eller?

  Jag får nog sälla mig till de oförstående. Nog finns det bra många andra skånska opinionsbildare som har större inflytande.

  Men det är klart roligt för henne. Symtomatisk nog tar hon detta som att Svenska kyrkan är viktig för människor i Sverige. Detta som vi så ofta får höra när kyrkans kris förs på tal. Ser de ingenting eller ljuger de för sig själva i kyrkans ledning? Jag arbetar på en ganska stor arbetsplats och kan nästintill garantera att de allra flesta är tindrande likgiltiga inför Svenska kyrkan. Och detta har ökat med förfärande fart.

  SvaraRadera
 6. Nejdå, vi bör inte nedvärdera Antje Jackelén, som troligen hör till de mer vettiga i biskopskollegiet (vilket tråkigt nog inte behöver säga så mycket).

  Men det är klart att den som blir utsedd till "Skånes mest inflytelserika opinionsbildare" bör ha bildat opinion i någon fråga, åtminstone under 2012. Och det är klart att det är lite pikant om det inte går att lista ut i vilken fråga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så rätt Andreas och nya tant lila!

   Ett gott tecken är att Antje retar ateistmaffian:

   http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/nar-ska-jackelen-sluta-mobba-mig/

   Hennes Almedalsutspel var ett motu proprio som gav rejält eko under 2012:

   http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/sverige-har-ett-samtalsklimat-om-religion-som-inte-gagnar-tillvaxt/

   Kanske skall opinionsbildarutmärkelsen ses som Barack Obamas fredspris, en uppmaning till framtida storverk åt någon som lovar gott? Under alla omständigheter lär inte Antje vara det svagaste kortet i den nuvarande biskopskonferensen.

   Har f ö inte kyrkans företrädare överlag blivit lite väl korta i rocken sedan någon generation? Kanske passar dessa herrar och damer dock bra för en marginaliserad kyrka på tillbakagång till det helt obetydliga, osedda och privata. Någon annan plats vill inte våra ateistiska eliter medge det kristna. Eventuellt (men inte mer!) vara, dock absolut inte synas eller höras. Det kränker nämligen känsliga små kristendomsfiender i deras djuriska själar.

   Heder åt Antje som skickligt slog tillbaka!


   Tant Svart

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Också jag måste sälla mig till den tveksamma gruppen. Varför har jag inte, trots att jag läser Sydsvenskans webbupplaga varje dag, märkt något av denna opinionsbildning som är så påtaglig att Antje Ackelén tom korats till bästa opinionsbildare. HUR har opinionsbildandet gått till - och kring vilken fråga? Har det handlat som Kyrkans liv eller om en helt sekulär fråga?

  Att en sådan här utnämning ger svallvågor i Svenska Kyrkan är dock på inget sätt ett kvitto på att världen utanför densamma bryr sig ett endaste dugg om vare sig biskopar, kyrkan eller ett eventuellt budskap.

  Sorgligt, men likgiltigheten är mycket större än motståndet - och mycket svårare att rå på!

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 8. Stackars Dag, har du blivit slagen på fingrarna av en tjej? Det måste vara jobbigt att du inte fått någon så fin utmärkelse... Buhu...

  SvaraRadera
 9. Hur kan en kristen avundas en annan kristens utmärkelse som opinionsbildare. Ibland är du lite kul som evig "grumpy old man" även när jag inte håller med dig, men det här var lågt!

  SvaraRadera