lördag 12 januari 2013

Ingen snö i Oxford

Jag har varit lite "off" eftersom Frimodig kyrkas stiftsfullmäktigegrupp både odlat vänstiftsförbindelser och överlagt om aktuella frågor. Detv var roligt och nyttigt på en och samma gång och vi var helt överens om att vänstiftsförbindelser måste bäras av många - enkannerligen lekfolk. Vänrelationer måste - också - vara personliga, inte bara formella. Vad vi själva i fullmäktigegruppen funderade kring återkommer i olika sammanhang men det var konstruktivt.

Hemåt igen - och när tåget väl kunde rulla in på Kalmar C - snö i växlar stoppade oss först - var det att pulsa till den insnöade bilen, försöka köra ut från den oplogade p-platsen och köra fast. Kyrkoherdeparet Wänehag lämnade sitt fredagsmys och kom med två snöskyfflar, god vilja  och kraftfulla arbetsinsatser. Den kommunala snöskottningens talangscouter har missat några där, kan jag säga. Bilen kom loss och jag till Öland, där 136:an inte var rolig överallt. Det föll mer snö i natt så morgontidningarna lyser med sin frånvaro.

Då får man pigga upp sig med information på nätet. Mattias Irving t ex - även om det verkar som om Sandahlskandalen klingat av för något nytt i sak anförs inte. Men lyssna här!
Först konstateras att "vi har en medmänsklig skyldighet att fördöma förkastliga handlingar och markera anständighetens gräns" - översätt den meningen till tyska! Så talar den Förträfflige, han utan synd. Och så kommer det bästa, själva slutsatsen:
"Därför måste vi reagera särskilt starkt när personer med makt ansluter sig till de människofientliga rösterna, vare sig de heter Nilson eller Sandahl. När de med sin position, sitt namn och sina texter blåser liv i en rörelse som bygger själva sin existens på andras lidande, då måste vi säga ifrån."

Hur dumt kan det bli i den uppblåsta och närmast imbecilla Dagens Seglora? Om rasismen är en fara så kan man inte förfara så ovarsamt med sanningen i sin kamp mot det man kallar rasism - för då blir det fel, alltihop. Människofientlig röst som heter Sandahl - det är rätt grovt och brottet är att jag skrivit ett svar på frågan om muslimska bönerop i en kyrka men detta i fel forum och, som ärkebiskopen formulerade sig, i fel sällskap.

Annars kan man roa sig med att notera hur Dagens Seglora alltid återger hur Helle Klein suttit i olika tv-soffor och haft synpunkter. Hon är en uppenbar kapacitet i den genre som heter "journalist intervjuar eller pratar med journalist". Det finns säkert dom som gillar att behandlas som idioter av dem där uppe men kanske inte alla? Billig tv utan besvärande nyanser där åsiktsnmaskiner startas, drar runt några varv och sedan avtackas innan det blir tid för ett nytt ämne och åsiktsmaskinen är på plats .,.. ja, ni fattar.

Till annat uppiggande hör förstås Elisabeth Ohlson Wallins altartavla. Det är en klassisk win-win-situation.
1. Konstnären får Skara domkyrka att ta emot altartavlan - och har vunnit uppmärksamhet i media och nått sitt syfte att pröva var kyrkan egentligen står.
2. Konstnären får Skara domkyrka att avstå - och har vunnit uppmärksamhet i media och kyrkans företrädare kan stå där och gestalta sin människofientlighet och allmänna uschlighet. Hur det än blir, kan det bara bli bra. Och det som är bra kan bli bättre.

I Dagens Seglora kunde inhämtas att tavlan borde hamna i Malmö.
"Alltför länge har bilderna av mänsklig kärlek varit stereotypa, särskilt gäller detta kyrkorummet där den heterosexuella kärleken så länge varit norm." Det är kanske så. Då är det väl väldigt bra att börja just i Malmö med förnyelsearbetet genom ett rojekt som förslagsvis kunde heta "Fler HBTQ-altartavlor i våra kyrkor!" Eller som det faktiskt heter: "Välkomnas denna tavla till Malmö kan Svenska kyrkan här ses som företrädare för en kyrka som vill öppna kyrkorummet för bilder som gestaltar samtiden. En kyrka som välkomnar människor. Som står främst i ledet för att gestalta Kristi kärlek - en kärlek som omfattade människor som upplevde sig vara marginaliserade eller inte fullt ut accepterade."
Peter Englund och Helena Myrstener, präster i Svenska kyrkan i Malmö, har fått ihop orden vackert. Men dom där människorna - var de marginaliserade eller uppfattade de sig bara som det?

17 kommentarer:

 1. Svenska kyrkan är i sanning ockuperad av främmande makt.

  SvaraRadera
 2. Det ser ut att bli ganska lite Svensk Kyrka framöver. De som vill andlighet och Gud hänvisas rimligen till en allt starkare och allt mera acceptabel och tilltalande islam. Utvecklingen för svensk islam lär bli som tidigare för katoliker, pingstvänner och trosrörelsen: Från panik och absolut avståndstagande till acceptans och viss respektabilitet. Rimligen kan islam genom övertagande av kyrkor förvandla åtminstone några av dessa rövarkulor till bönehus. Islams bildförbud är nog klokt. En Elisabet Ohlsson Wallin i niqab göre sig alltså inte besvär.

  Svenskkyrklig, kontextuell relevans lockar få och föga. Snarast ingen och inte alls. Kyrkans tradition och skatter drunknar i jesusbilder ingen kan, bör eller vill tro på. Just detta var rimligen meningen: Lyckas man ta bort tron, kan man fylla sinnena med ny, tidsriktig tro. Så har totalitära rörelser gått till storms mot Kristus, eller försökt omforma honom till en ofarliger och löjliger en, en vindflöjel för tidens tankar. De kyrkligt avlönade har i stor utsträckning spelat med. Om inte, har de snart suttit med narrkåpa och dumstrut till allmän bespottelse och begabban.

  "Kommer den där Sandahl hit, ja då går jag ur kyrkan!" heter det.

  Folket väljer hellre terroristen Barabbas än Jesus. Får vi höra påskpredikan med det motivet från Helle och Mattias Irving?

  Ärkebiskopens kontaktskräck påminner om kyrkliga företrädares i kommuniststater en gång: Man skulle undvika att buntas samman med kyrka i väst, hur rätt denna än hade. Kyrkan i öst fick gärna sprida realsocialismens värderingar i väat och gynna sin stats politiska agenda. Nyttiga idioter har det alltid funnits gott om i kyrkliga sammanhang. För inhemskt bruk borde man undvika all smittorisk och ålägga sig självcensur och undvika att ses i fel sammanhang. Illojalitet mot statens intressen vore förödande för kyrkans framtid.
  Vilken är den totalitära grund, som framtvingar dagens kyrkliga hukande och anpasslighet??

  Tant Svart

  SvaraRadera
 3. Välkommen tillbaka till "snömoset" i Sverige. Situationen i Malmö får mig att tänka på Sven Stolpe när spanjoren Arrabals pjäs framfördes i Malmö samtidigt som någon "bondeorganisation" genomförde en central konferens. Stolpe lär ha yttrat något i stil med att låt bönderna med sina dyngrepar slänga allt på gödselhögen. Frågan är nu vilka de kvarvarande bönderna kan lita på när deras gamla parti vissnar som ett höstlöv.

  SvaraRadera
 4. "När de med sin position, sitt namn och sina texter blåser liv i en rörelse som bygger själva sin existens på andras lidande, då måste vi säga ifrån."

  Finns det verkligen en sådan rörelse? Som bygger själva sin existens på någon annans lidande... Skäms, och plocka ner alla altartavlor med Golgata-motiv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockrent! "På lidande byggd är Guds Kyrka" som det står i psalmboken - och att Sandahl har blåst liv i Kyrkan med sina texter är det väl många som kan intyga...

   Radera
 5. Det mest förunderliga är väl, att de högkyrkliga prästerna frånsade sig möjligheten att leda Svenska Kyrkans väg från den breda vägen. Genom att ansluta sig till uppfattningen att prästvigda kvinnor var kapabla att leda Mässan hade vi inte hamnat i det kyrkliga bakvattnet.
  Högkyrkliga präster förefaller kunniga och goda missionärer.

  Men nu är det som det är. Svenska Kyrkan har tappat kon trollen och de högkyrkliga missat möjligheten att styra upp det hela.
  Vems är felet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ovän har gjort detta. Sedan får du gissa vem denne ovän är.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
 6. Spade, yxa, tändstickor och varma kläder med sig i skuffen. Helst ved också. Det är vinter, vettu!

  SvaraRadera
 7. Malmö är just rätta platsen för en sådan tavla. Den kommer säkert att locka nya, köpstarka kunder till gallerian. För kyrkan i Malmö är ju såld.

  SvaraRadera
 8. Åjo, nog har hbt-människor marginaliserats och vi har ingen anledning att rakt av dissa t.ex. Jonas Gardells 80-talsprojekt; det finns och fanns attityder att förfäras av både bland hög-, låg- och okyrkliga.

  En annan sak är att vi inte kan gå med på vad som helst bara för att "kompensera". På min hustrus och Lars Levi Laestadius´ födelsedag 10 januari införde vi (eller Kammarrätten) tydligen ett nytt könsbegrepp, där aposteln Paulus´ utsaga "Mannen är av kvinnan" inte längre gäller, utan där somliga män är födda av andra karlar. (Jag behöver väl inte nämna Matteus 1 i KB1917 och Nicenum som teologiskt stöd ifall ärkechefen Wejryd skulle vilja väja undan igen...). Se http://www.svd.se/nyheter/inrikes/konsbytare-stammer-staten-for-tvangskastrering_7811250.svd och min kommentar http://www.queerretorik.blogspot.se/2013/01/kammarratten-infor-nytt-konsbegrepp.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fascinerande att detta snömos är samtida med kartläggningen av det mänskliga genomet. Det får allt bli en omfattande operation om varenda y-kromosom i kroppen ska bytas ut mot en X-kromosom eller vice versa. Om lärjungarna tiger ska (bygg)-stenarna ropa!Paulus ord gäller än - det är det svenska språket som börjar vittra sönder bara - men kanske det går att komma tillrätta med i nästa bibelöversättning - dessa ska ju som bekant tillse att grundtexten översätts på ett sätt som gör texten möjlig att förstå korrekt i samtiden? Så varför inte "en person med en X och en Y kromosom i sitt genom är född av en person med två X-kromosomer i sitt genom"

   Radera
  2. Tack för svaret, Gunvor! Ja, nog är alltsammans på något vis fascinerande i sin bisarra aktualitet! Det är nog som du skriver i stor utsträckning det svenska språket som börjar vittra sönder och jag tänker ofta på slutet av C S Lewis bok "Vredens tid" (en blandning av fantasy och sf).

   Men folk som tror att dom är födda i fel kropp ska vi givetvis bemöta på ett schysst sätt som av Gud älskade människor, utan att därmed bekräfta alla märkliga föreställningar folk kan ha.

   Radera
 9. Tankesmedjornas makt?
  Tankesmedjans syfte är ju att utifrån politisk, facklig utgångspunkt påverka, förändra samhället,våra värderingar.

  Vem är mästaren som håller i släggan!?
  Vilket är materialet som hettas upp och formas om?
  Smider man svärd eller plogbillar??

  Proverbs 23:7...What he thinks is what he really is...(God News)

  Vart för tankelivet oss? Alternativ till snömoset?

  http://www.youtube.com/watch?v=qq3sM7-Cwmg
  Gaiter Vokal Band avslutar sina övningar med ovanstående lyrik, tankar skrivna av Gloria Gaither till Sibelius Finlandia. Njut av altenativa tankar en stund!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ps Gloria Gaither har inspirerats av F.Schaffer, L'Abri och givetvis sin tro.Ds

   Radera
 10. Käre Leif Ekstedt: "Allt detta vill jag ge dig och mdu faller ner och tillber mig" . de högkyrkliga (inte bara präster!) gör inte någon nytta genom att ansluta sig till alla andra som vandrar på den breda vägen! fm

  SvaraRadera
 11. Man kan undra om det är någon skillnad mellan Seglora smedja och Dagens Seglora? Dagens Seglora för tankarna till Dagens rätt. Det handlar kanske om färskvaror som har ett bäst före datum? Det är knappast någon som intresserar sig för gårdagens seglora. Så är det med våra flyktiga och förgängliga tankar. Det synliga och "syndiga" är förgängligt medan det osynliga och "osyndiga" är evigt. Att bli osynliggjord och marginaliserad är därför ingen katastrof. Vi delar det med Honom utanför lägret till vilken vi ber: Tänk på oss när Du kommer med Ditt rike.

  SvaraRadera