lördag 22 juli 2017

Avslöjad centerpartist i Västerås stift!

"God works in mysterious ways". Plötsligt dök det upp, Dokumentet, ställt till prästerskapet i Västerås stift. Det undertecknades den 16 februari år 1962 i Uppsala och i bokstavsordning återfanns undertecknarna. Också centerns kyrkomötesledamot Anders Åkerlund. Han framträder som en riktig Radler.

Aleksander Radler är mest känd som Stasi-agent i Sverige och en man som förrådde dem som trodde sig vara hans vänner. Nu är det inte denne Radler som avses med Radler. Jag syftar på en som är ute och cyklar, Radler i tysk mening. Här står nu centerpartisten Åkerlund mitt i ett parti, som vill hämta politiska poäng på att ha verkat för kvinnliga präster, men avslöjas som en hårdför och därför, enligt gällande handbok för hur verkligheten är, oresonlig och kvinnoföraktande kv*nn*pr*stm*st*nd*r*.

1962 skulle det väljas biskop efter John Culberg i Västerås stift. Västeråsstiftarna i Uppsala fann att de inte hade rösträtt, men inte heller var utomstående. De ville i en kyrka som lider svårt under splittringen ha en viss typ av biskop. "Som vi ser saken skulle en biskop som viger en kvinna till präst äventyra enheten och göra de motsättningar som nu finns ännu mer markerade."

Det finns en tydlig, ärlig och öppen deklaration också. Inte ett hot men en sakupplysning: "En kvinnoprästvigande biskop skulle göra att många av oss skulle känna sig tvingade att söka sig till ett annat stift." Detta är sagt i en tid när prästbristen var det återkommande problemet.

"Av de vid provvalet föreslagna kandidaterna har tre visat att de är positivt inställda till vigning av kvinnor till präster: Lindquist genom ja-röst kyrkomötet 1958, Silén genom att låta sin dotter gå och läsa för Margit Sahlin, Lindström genom att vara ordförande för Katharinastiftelsen."

De misshagliga var sålunda David Lindquist (som blev biskop i Växjö), Sven Silén (som blev biskop i Västerås trots teologprotesten) och så Valter Lindström (som var och förblev domprost i Karlstad).

Regeringen hade slutligen att välja mellan Sven Silén (115 röstpoäng), Ove Hassler (99 poäng men med i Kyrklig samling) och Valter Lindström (98). PO Sjögren (74) och Carl Henrik Martling (70) hamnade utanför. David Lindquist fick Växjö. Anders Åkerlund fick alltså se att två av de tre på förslaget var sådana kandidater han alls inte vill ha där.

Det tycks för det oförvillade sinnet som om Centerpartiet i alla år haft en orm vid sin barm. Kvinnoprästmotståndet har smugit sig in. Det är något lömskt över det hela. Har denna lömskhet varit känd eller är det som med skandalen när Transportstyrelsen förråder oss alla? Ingen skulle få veta och  när vi alla fick veta, låtsades det att saken ändå inte var särskilt viktig. Då fick de översåtliga mest bråttom att springa så lång bort från skandalen de kunde och detta så fort benen bar. Ska vi få se något liknande bland centerpartisterna nu när denna skandal briserat? Kommer Åkerlunsen att stå där övergiven? Då kommer jag till hans bistånd. Jag har betygat honom att hans hjärta är större än hans hjärna och han höll med. Han kompletterade med insikten: "Och med dig Dag är det tvärtom!"

Nej, vi ska slå vakt om Anders Åkerlund. Men Centerpartiet tycks mig vara riktigt illa ute nu. Detta kort kommer att spelas ut i valrörelsen. En orm vid barmen! Det är inget perspektiv som lockar ens de kvinnliga väljarna, kanske minst dem. Jag funderar på att mynta en slogan: "Hellre en rom i än en orm vid barmen!"

Var inte stygga mot Anders. Han är av jovialisk typ och berättar gärna vitsar. Men i valrörelsen måste Centerpartiet, som bröstar sig i kv*nn*pr*stfr*g*n, ställas till ansvar för vad som nu avslöjats. En röst på Centerpartiet kan visa sig vara en röst för kv*nn*pr*stm*tst*nd! För upptäcker man en, kan det kvickt visa sig att det finns fler. I doldom och lönndom alltså tills någon upptäcker skandalen, fäst på papper som den är. Pärmar skola upplåtas - och då....


12 kommentarer:

 1. Åkerlunsen..., jag fnissar i lönndom...!

  SvaraRadera
 2. Det återstår väl bara för Åkerlund att gråta ut framför TV-kamera likt en dopingavslöjad elitidrottare.

  SvaraRadera
 3. Vem bryr sig? Kyrkomötet är lika glad för varje fd öppet eller dold kvinnoprästmotståndare som har bytt åsikt som himmelen är för en före detta syndare . All skadeglädje här är onödigt och ingen bom kommer att brisera.

  Numera vet vi att beslutet 1958 var "fel" på alla sätt, men det gäller och det kommer att gälla i all överskådlig framtid.Efter att jag har följt DS skriveri ett antal år undrar jag vad är hans agenda egentligen? Borde makthavarna ge honom något slags erkännande och riva upp beslutet? Skall man sparka alla kvinnliga präster och biskopar?

  När arbetarrörelsen kom till i slutet av 1800-talet ,blev övertagandet av kyrkan en av dess målsättningar som reaktion för kyrkans makt och äktenskap med staten. Inte med dom orden men i sak.Kyrkans hierarki och teologer försökte tämja den genom att skapa nya begrepp som folkkyrkan.Men sådant bet inte, utan genom politisering kunde det sekulära samhället få greppet om kyrkan.


  Bästa sättet att eliminera kyrkans makt är att överta kyrkan.Och så blev det. Helt följdriktigt gäller ideologin, förankrad i Mänskliga Rättigheter, som den politiska sfärens agenda för kyrkan. MTD. Inte så dumt med tanke på vad människor har för behov av tröst och vägledning i det vardagliga. Alltså, var snälla mot er själv och mot varandra.

  Det är dom snälla och medkännande vilka kan se Jesus i alla hemlösa flyktingar och det är som det skall.Det behövs ingen predikan om synd och frälsning här för dom redan frälsta. Eftersom det är kvinnor som gör jobbet , är det bara rättvist att dom är med om att styra och bestämma och skötta liturgin och allt vad det innebär.Där har politikerna varit profetiska i sina beslut.Eftersom kyrkan kunde inte förnya sig själv , blev det politikerna som förnyelsens nödvändiga verktyg.

  SvaraRadera
 4. Vem närde Radler vid sin barm?

  -I dag är det den trevliga Åkerlund - en person som jag har haft många roliga meningsutbyten med - som nagelfars av bloggaren. Åkerlund när en orm vid sin barm, lyder attacken; Åkerlund är en Aleksander Radler, Stasiagenten, lägger bloggaren till.

  Låt mig då lågmält tillägga, att det en gång för sådär sjutton år sedan en välkänd präst, KM-ledamot, temperamentsfull debattör som närde Radler i dennes egen höga, förlåt kritiska, person vid sin barm

  Prästen heter Dag Sandahl, som i en lång KM-debatt - initierad av undertecknad i ämnet kyrkans kommunistiska samröre - vägrade upplysa KM-församlingen, uppåt trehundre personer om namnet på den kyrkoherde, som han kände och som hade ett dunkelt förflutet. Kyrkoherden var Aleksander Radler. Men vi fick inget veta. Dag Sandahl var tyst som musen om dennes namn. Det var inte viktigt, menade Sandahl.

  Nåväl, sanningen kom ju fram till slut genom, som vanligt, frestas jag tillägga, journalistiskt arbete. Och då var förstås dagens flitige bloggare med på noterna.
  Så man kan alltså summera historien med att ej blogg Åkerlund närde en orm vid sin barm utan även hans kritiker i dag.
  Skall man egentligen kasta stenar, förlåt ormar, från glashus?
  Jag är ytterst tveksam till detta. Sedan är det ju en annan sak att ej blott Åkerlund är en trevlig person. Det är ju också bloggaren, fast han inte sällan luftar felaktiga och märkliga åsikter.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snike är ett blåsvart djur
   ränderna går aldrig ur

   Den försåtlige högerreaktionären i Mörrum försitter aldrig en chans att framhäva sin egen förträfflighet.
   /John

   Radera
  2. Till nationella prov hör läsförståelse. Jag undrar hur Bengt Olof skulle klara sig.

   1. Det var ju just Alexander Radler, som Dag inte jämförde Åkerlund med, utan han menade att han är en Raddler, d.v.s. en som är ute och cyklar.

   2. Dag menar inte att det är Åkerlund som har närt en orm vid sin barm, utan att det är Centerpartiet.

   Ja, det är som i TV – alla är inte lika duktiga som en tredjeklassare.

   Radera
  3. Dag dolde Radler namn inför hela kyrkomötet - och även därefter!

   -Det är beskedet, +Göran, till Dig. Jag vet, ty jag var med, när Dag upplyste hela församlingen om att han kände Radler och kanske också delvis vad han höll på med.

   Så visst dolde Dag en orm vid sin barm utan att släppa ifrån sig ormen, meddela oss i kyrkan och andra vad Radler sysslade med.
   Jag tolkade det så att Dag då inte hyste något intresse av att "rota" i den fråga, som låg till grund för hans inlägg: min motion om att tillsätta en utredning för att granska kyrkans kontakter med och inställsamhet gentemot kommunistiska regimer.

   Att Dag senare, långt senare, i sitt stift tog initiativet till en liknande granskning var förstås bra - men ack så senkommet och märklikgt med tanke på ointresset år 2000-

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 5. Markku,

  det handlar knappast om att ha bytt åsikt utan eftertanke om vad som är PK och gynnar karriären

  //HH

  SvaraRadera
 6. Nog gör det ont, att se att bloggaren nu ännu mer påfallande ofta skriver om kyrkopolitik, efter att jag skrivit att jag inte avser att kommentera sådana inlägg.

  Min Fb-vän Markku tycker jag som ofta kommer med tänkvärda inlägg.

  En självcentrerad person, som ju bloggaren utlyst att jag är, skulle kunna tolka det som att mina kommentarer inte alls är så älskade och efterlängtade som jag hittills tolkat det som.

  SvaraRadera
 7. Dag återger korrekt "struts-lösningen", att byta stift. Bara man är en bit bort och inte ser något finns inte problemet, då är man inte ansvarig.

  SvaraRadera
 8. När en läser om "den folkkäre kyrkoherden, entertainern, globetrottern, föredragshållaren, afrikaspecialisten och reseledaren", se http://www.andersakerlund.se/omanders.htm , slår det mej att centern framgångsrikt lyckades sätta Landsbygdsutveckling samt Klimat och miljö överst bland de mål som nybildade Svenska kyrkans internationella arbete skulle ha (ni vet, det där som ersatte Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen, mest Lutherhjälpen om ni frågar mej). Sossarna fick - på tredje plats! - igenom Ekonomisk rättvisa. Nåt om att göra Jesus känd, trodd och efterföljd såg jag inte alls men på slutet kom något om samarbete med systerkyrkor.

  Folkkyrkonissar och entertainers som Anders Åkerlund skämmer ut Svenska kyrkan. Liksom det märkliga styrelseskicket ö.h.t. (Anders är väl åtminstone kristen). Karin Pihl tog till orda i Expressen inför helgen, och har vi tur - och driver opinion - kan det här bli en valfråga även i det "riktiga" valet, alltså riksdagsvalet 2018. Då jä... rnvägar! http://www.expressen.se/ledare/karin-pihl/annie-loof-ar-ingen-religios-profet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om det initiativ "Det goda samhället" tagit kan leda till att fler medlemmar som tycker att det är fel med politiska partier i kyrkovalet masar sig till valurnorna. Med tanke på det låga valdeltagandet behövs det inte så många röstande för att vända upp och ner på siffrorna. Såväl (s) som (c) och (sd) behöver åka ut (minst).

   Radera