tisdag 25 juli 2017

Psalmsång och sångpaus

"Klen" måste omdömet om psalmsången bli i de flesta församlingar. Förr i världen kunde folk skolans stampsalmer och därtill drillades psalmer i konfirmationsundervisningen. Vilket antal psalmer var det i småskola/folkskola? Var det 30 i konfirmationsundervisningen när det begav sig på 1950 och 60-talen? Alla verser skulle vi inte kunna utantill, men ett betydande antal. Psalmbok tillhandahölls först av skolan och sedan vid konfirmationen av gudförälder eller faddrar. Så var det. Så är det inte.

Det fanns en tid när almanackan och psalmboken var de folkliga böckerna. Så är det inte längre. "Den blomstertid" kan folk. Vad mera? Inte "Härlig är jorden" utantill. Inte "Tryggare" eller "Bred dina vida" "Du vet väl om att du är värdefull" kan uppskattas för sina terapeutiska förtjänster, men den har ju, handen på hjärtat, inte så mycket med kristendom att göra. Jag avser nu det som Jesus gjort för oss, förstås. Frälsningsverket.

Så vad göra?
Psalmövningar, jodå. Psalmkunskap? Visst. Månadens psalm? Kanske. Önskepsalm? Möjligtvis. Men enkelt är det inte. De psalmer som hade ett själavårdande läroinnehåll, sjungs inte längre. De byggde en gång i tiden upp den svenskkyrkliga identiteten eftersom  de höll både att leva och dö på. Ska kantorerna ta särskilt ansvar? Måste körarbetet inriktas mot psalmsång i kyrkan som något närmast lika häftigt som allsång på Skansen?

Nu gör jag min sista vecka som kyrkoherde i Göteryd, Pjätteryd och Hallaryd och nästa vecka har väl livet förlorat sin mening. Då går folket i Göteryd runt och tittar på mig och säger: "Hur har han inte fallit." (Jes 14) Jag ska alltså inte ha några idéer som andra ska genomföra. Men jag kan väl på mitt vanliga ödmjuka sätt anmäla att jag ser inte bara ett problem utan en arbetsuppgift.

Musiken måste stötta sjungandet. Är kompet för svagt, blir det ingen sång. Men hur är det med er egen psalmkunskap? Sjunger/läser ni i er egen andakt? Klaga på andra kan man ju.

I går såg jag statsministern och fick fortsatt insikt om bristande säkerhetsmedvetande å högsta ort. Alla är snälla. Ingen bråkar. Det är det som är det uppenbara problemet. Ingen vill ställa till med något. Så blir det som det blir. Jag avslöjar inga militära hemligheter, men mina erfarenheter av samverkansövningar militärt och civilt är den civila aningslösheten. Tjänstemännen kan inte tro det värsta, det som är det militära scenariot. Det är gulligt på sitt sätt men farligt. Några av oss har fått lära oss att hellre larma en gång för mycket. Det gjorde jag och skämdes lite. Men det larmet prisades storligen. En annan gång ville jag inte sätta dit en vaktpost utan rusade iväg och ropade "Är posten här?" När han inte var det, larmade jag. 10 sekunders fördröjning. Det tyckte jag att jag kunde motivera. Men sedan blev det fart på speleverket. Fienden var inne på basen. Lite beröm fick jag i efterhand. Vi kämpade ner fienden.

Löfven då? Jag har läst Tage Erlanders samtliga dagböcker. På Tages tid hade det som nu inträffat inte varit möjligt. Vad säger det? Tage hade pejl på vad som var å färde i regeringen. Jag såg Greider också. Vad ska denne patetiske diktare i en tv-studio att göra för att kommentera något han alls inte begriper? Det är närmast en personlig förolämpning mot oss tittare att frakta Greider från Falun till Stockholm. Vilken kompetens angående säkerhetsfrågor besitter han?

Jag har fått besked att jag måste vara mer rädd om mig. Jag har för mycket att stå i. OK. Då blir det några veckors blogguppehåll. Vad kan man genmäla, när någon meddelar att "vi vill ha dig bland oss ett tag till"? Jag tar paus till omkring den 17 augusti, en månad innan kyrkovalet. Gör inget i min frånvaro som ni inte kan göra i min närvaro! Varför inte sjunga lite psalmer? Det kan ni nämligen göra i min närvaro förutsatt att ni inte sjunger falskt eller för högt.

Saknar ni Dikes inlägg kan ni förresten denna morgon läsa en insändare i Östra Småland. Men den säger förstås det vanliga. Det är lika fel också när det upprepas.

52 kommentarer:

  1. Vi ser en samhällsomvandling där föga av det som varit finns kvar. Psalmer formade medvetanden. I dag formar Spotifys utbud. Där morgonandakter i P1 och skola inledde de flestas dag, inleder en koll på sociala medier.

    För mig inleder ofta BloggarDag.

    Jonte

    SvaraRadera
  2. Du glömde di folklige böckerna motboka å bankboka.
    Stefan

    SvaraRadera
  3. Numera kan inte svenskar sjunga annat än Helan går och skräna med i "hockeysången"!

    Kanske något att föra in vid folkkyrkans sammankomster?

    Roald

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alphadeltagaren25 juli 2017 kl. 13:45

      Folkligt, festligt, fullsatt. D tre F:n.

      Radera
    2. När "vanligt" folk kommer till kyrkan vågar de inte öppna munnen, inte ens med stöd av orgel eller kör. Blyghet, eller okunskap ? Eller typiskt svensk. Jag vill inte ha någon psalmbok, jag kan inte sjunga. Nä, men kanske följa med i texten?
      Beträffande IT-skandalen , så verkar alla skylla på varandra. Slutar kanske med att någon minister offras, med ett väl tilltaget avgångsvederlag. Hela affären verkar amatörmässig!
      Pelle S.

      Radera
    3. Den svenska Psalmboken har flera problem, främst teologiska. Kristologin är svag och den platonska tendensen att se frälsningen som befrielse från materiens/kroppens bojor är problematisk. De visor av enkelt slag som också ingår blir hemskt konstiga när de ska framföras på en stor orgel: så långt jag följt saken repekterades inte särarten hos de olika genrerna som de facto är med. Jag kan tänka, att Verbum får reda ut sina dåliga finanser på annat sätt och att kyrkfolket (till vilka prästerskapet ska räknas) fortsätter att samla, sålla och bearbeta de olika sånger som behövs i olika sammanhang. Att den ekumeniska aspekten är viktig är väl självklart och borde vara stimulerande. En liten volym med det bästa av liturgisk sång skulle nog vara användbart, att verkligen läras och slita på -och kunna. Jag vill gärna,som själv ortodox östkyklig, peka på att det finns enorm mycket fint, orimmat (befriande!) och teologiskt fullödigt material hos de östliga kyrkorna. Syriskortodoxa kyrkan har gett ut Sh'imå, vardagens tidegärd, i västsyrisk tradition, med svensk översättning bredvid den syriska texten, och det kommer hela tiden mera, från många håll. Så inspiration och underbara ting att finna och bruka fattas inte! De mindre och de lokala sammanhangen är de miljöer där de stora tingen numera händer.

      Radera
    4. Ja, det skulle inte förvåna mig. Eller någon annan heller tyvärr. Någon andlighet, stillhet, ro är det svårt att känna. Många vill bara komma in , tända ett ljus, eller bara sitta i stillhet och kanske läsa dagens ord ur den uppslagna bibeln.

      Det finns så många idéer som aldrig får uttalas om hur kyrkan skulle kunna bli ett centrum igen. Men de får aldrig komma fram.

      Man kanske ska certifieras som människa eller kyrkobesökare innan man får komma dit. I synnerhet om man är kvinna. Vi har aldrig behövt certifiera någon förut.

      För samtidigt är det också så som du säger den skriker högst och tillhör någon grupp som är på modet ges utrymme och det gäller inte bara kyrkan. Man skall vara PK.

      Radera
  4. Greider kan politik. Säkerhetsrisker är passerad länge sedan. Vad som försiggår just nu, är att politiskt attackera och försvaga regeringen. Det är att skapa en situation där statens säkerhet är hotad.

    Det är en parallell till -58 s kvinnopräst beslut.Det togs och följdriktigt dominerar kvinnorna det kvinnodominerad församlings och kyrkolivet. På efterhand några die hard -konservativa målar läget som säkerhetshot för kyrkans identitet. Dom har rätt, kyrkan har inte längre det samma identitet o kultur som förr. Men var den patriarkaliska kyrkan så hemskt mycket kristen? Innehållet i predikan kunde vara mer dogmatiskt korrekt, men var det andligt närande med sin lagiskhet? Varför föddes då dom väckelserörelserna som faktiskt kunde vädja till lantbrukare och arbetarklassen på ett sätt som kyrkan aldrig mådde?

    Det är inte 58an som är problemet. Det var ett försök att rädda kyrkan som inte kunde söta sitt job. Kyrkans säkerhetstjänst hade missat att upptäcka vad som höll på att hända. Kyrkan hade ingen artilleri för motelden. Ungefär som Svenska armen i dag.

    Varför attackera dom som försöker att göra något för läget , det är femtekolonni. Fiender är inte inom kyrkan utan någon annanstans.Varför inte förstärka det egna i stället för att försvaga det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Värdefull eftertanke. Dagbloggen skjuter nog alltid skarpt, men just som blogg. Det blir rök och hostande och ögon som svider men inte bara effekt för syns skull. Där formas eftertankar som driver inte minst ärlighetsfrågorna.
      Det har alltid funnits en uppgift att pröva hållbarheten i det innevarande, periodvis också rasera det - läs Jeremia. 58-beslutet som sådant var ju endast fel i den mening att riksdagen struntade i kyrkomötet. Hela tankekonstruktionen blev fel i grunden.
      En av de kommande stora frågorna är kyrkorätten som sådan (det var föga teologi i det hela 58, ännu mindre reflekterad ämbetsteologi).
      Idag är katastrofen vad gäller helheten klargjord med KO2000 eftersom dess rättsgrunden vilar på svensk lag (1974) som är ett totalt gungfly av exklusiv folkrepresentation som enda idé (i praktiken funktionell långt tidigare, redan 58?).
      Det finns all anledning att räkna med häftiga och tunga strider inom kyrka och kyrkomöte framöver OM Svenska kyrkan skulle nå fram till insikten att nuvarande rättsgrund är obefintlig. Troligtvis får vi snällt vänta tills ny offentlig eftertanke om vår svenska rättsgrund. an

      Radera
  5. Apropå det upprepade felaktiga så begår sig ViSK idag i Dagen.
    http://www.dagen.se/debatt/mona-olsson-visk-en-feministisk-kyrka-viger-alla-1.1000224
    "..en öppen och demokratisk folkkyrka, fri från främlingafientlighet?"
    En kyrka som är öppen kan väl inte utestänga främlingsfientliga individer? Insynnerhet om sådana representanter valts demokratiskt?
    Resten av texten behandlar SvK som ett statligt verk vid sidan av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Samt talar lika lite om Jesus som de två.

    Partierna och deras derivat gör verkligen nytta för en kyrka som vill slippa tala om Jesus som frälsare.

    SvaraRadera
  6. BloggarDag,

    -Men upprepningar är ju kunskapens moder! De behövs ibland.
    För övrigt kan jag berätta, att min favoritpsalm är "Ge Jesus äran", alltså inte de förtroendevalda.

    Jag önskar Dig en skön och avkopplande semester. Kanske ses vi en eller annan gång i spalterna, om Gud vill och jag får vara frisk.

    BENGT OLOF DIKE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu ska BOD få en blomma! Bra tänkt, fyndigt och med hjärta!

      Radera
    2. Är gärna med på Mikaels blomma till Bengt Olof!

      Radera
    3. Må han vila i frid! Marcus

      Radera
  7. Vi andra gläder oss storligen åt att slippa Dikes kraxande i fyra veckor! Berit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Liksom åt att slippa ditt kraxande, John-Berit.

      Radera
  8. Både Dag och Dike är välkomna tillbaka. Båda önskas ett behagligt sommaruppehåll innan stridsyxorna åter kommer till användning i det stundande valet.
    Roland K som envisas med, trots Antony och HH , att betrakta sig som präst i ortodoxa Katolska kyrkan.

    SvaraRadera
  9. Trevlig sommar!
    Denna andra semestervecka för mig förefaller ännu kallare än den första.
    Canutus Hahn

    SvaraRadera
  10. Allt gott! Den som vill öva psalmer fram till Dags återkomst kan hänvisas till svps1986.blogspot.se, psalmboken.blogspot.se, friapsalmboken.blogspot.se, helakyrkansjunger.blogspot.se och jag vet inte allt!

    SvaraRadera
  11. Men innan vi kommer in på psalmsången måste problemet med bristande kunskap om mässordningen och de liturgiska sångerna adresseras. För mycket experiment och tramsiga och teologiskt tveksamma varianter istället för de klassiska och teologiskt väl underbyggda med melodi i gregoriansk stil. För bör församlingen lära sig mässordningen och de liturgiska sångerna utantill sen kommer nog psalmerna på köpet.

    Jonas M

    SvaraRadera
  12. Det vi nu ser är ett utdöende av traditionell kristendom i SvK. Där kvävs den. Det som i framtiden blir kvar i Sverige av sådan växer på andra ställen än i SvK.

    SvaraRadera
  13. Min (icke ringa) erfarenhet, både självupplevd och bekräftad av andra, är att tonarten till psalmkompet ofta är för högt satt, mer anpassad till väl uppsjungna och frimodiga körmänniskor i tryggt omslutande mass-sång, än till mindre sångsäkra - men därför inte sångovilliga - kyrkobesökare droppvis utströdda i vemodigt obesatta kyrkbänkar i rymliga rum från en annan tid och för en helt annan mängd gudstjänstfirare.
    /Undrande

    SvaraRadera
  14. Mycket klokt att lyssna till goda råd och ladda upp! Eldgivningen på din blogg har varit kraftfull, välriktad och mycket uthållig! Tack!

    SvaraRadera
  15. Nej, det var inte bättre på Erlanders tid. Det har regnat mycket i norr under sommaren 2017 och vad gör man då? Jo man läser böcker bl.a. en bokfilm om Årets störts händelser 1963 av Nils Londin. Diana Bildreprtage –Hälsingborg. Och nu till till sidorna 130-131. Och dessa sidor handlar om Stig Wennerström. Jag citerar ett stycke in i texten.

    ”Misstankarna mot överste Wennerström väcktes redan 1959, då säkerhetstjänsten informerade försvarsminister Sven Andersson om att överste Wennerström i vissa avseenden betedde sig märkligt. 1961 placerades Wennerström som nedrustningsexpert i utrikesexpert i utrikesdepardementet. Undén delgavs misstankarna. Dessa vidarebefordras i mars 1962 också till inrikesminister Rune Johansson och Justitieminister Herman Kling dåvarande socialminsitern Torsten Nilsson om att Wennerström ”var föremål för säkerhetstjänstens intresse” Den 22 juni två dagar efter anhållandet blev också statsminister Tage Erlander informerad om saken. Denna märkliga ordning väckte en del undran i pressen”

    Som sagt var och är en märklig ordning, och på Tages tid var det också möjligt./Sven-Åke Nilsson (Besserwisser eller heter det Messersmith?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det heter Messerschmitt!
      (Oops!)

      Radera
    2. Där ser du, du är en Besserwisser Peter T-

      Radera
    3. Peter T: Trodde det bara var "de flygiska" som skämtade på detta vis. Är du flygisk?

      Radera
    4. Anna: snarare flygfisk än flygisk.
      Men nu piper jag iväg från det meningsutbytet också.

      Radera
    5. Du ska väl skriva Piper med stor bokstav? Det är ju ett namn. På ett flygplan.
      Jag Piper aldrig iväg från något meningsutbyte. Som alla vet.

      Radera
    6. Ville inte vara övertydlig.
      För en gångs skull. :)

      Radera
    7. Jas-å, du skrev det med flit! I vilket fall blev jag väldigt gripen av den.

      Radera
    8. Flygplan???

      /Carl Fredrik Piper, Lund

      Radera
    9. Jo du, Carl Fredrik, jag tänkte nog detsamma, bosatt som jag är i närheten av Christinas och Carls slott.

      Radera
    10. Messerschmitt! Motorcykelbil, men enligt en recension i en motorcykeltidning.Var man ändå nära himlen i den.Inte bara p.g.av Plexiglashuven.

      Radera
  16. "Du vet väl om att du är värdelös" sjöngs alltid i min familj, då jag har två kyrkomusiker (ej kantorer) till föräldrar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha,ha. Den var bra. Yrkeshumor eller...
      Pelle S.

      Radera
  17. Jo det är "bristande säkerhetsmedvetande" både lite här och där. Även inom kyrkan. Valet i år är viktigt. Du som inte är medlem utan lämnat kyrkan kan söka medlemsskap och rösta. Men du måste göra det 30 dagar innan valdagen. Den 18 augusti ska uppgifter om medlemskap finnas i Kyrkobokföringen.

    Vårna vår kyrka. Om inte annat så för de kommande släkten. Dina barn och barnbarn. De kan inte rösta. Så det är DU som avgör om de ska ha en kyrka att gå till om de skulle vilja.

    Kyrkan är betydelsefull. Vid kriser betyder den mycket. De flesta kommer nog ihåg vilken betydelse den katolska kyrkan fick i Polen för fackföreningsrörelsen Solidaritet.

    https://www.svenskakyrkan.se/fragor--svar-om-kyrkovalet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle förr vilja påstå det motsatta: Det är DU som avgör om det ska finnas kristendom i Sverige åt dina barnbarn, genom att stödja med dina böner, din kraft och dina bidrag en kyrka som förkunnar "allt vad jag (Jesus) har befallt er." Genom att fortsatt ödsla kraften i SvK stöder man MTD.

      (Naturligtvis vilar allt i Guds händer. Men han vill använda oss som verktyg i hans tjänst.)

      Radera
    2. Och vilken kyrka förordar du? Jag anser att man måste påverka kyrkan inifrån. Den gula röstsedeln är viktig. Den nationella till kyrkomötet. Har du ingen SvK så är det svårt att påverka. Eller vill du det ska bli som i USA. Än finns det tid att göra något åt Sv K trots Helle Klein , Bunte och Jackelen. De skall avsättas och Sv K skall bli en svensk kyrka igen. Inga andra religioner i Sv Kyrkan. Eller andra religioner och sekter.

      https://ledarsidorna.se/notis/notis-en-obehaglig-svensk-kyrka/

      Dag kanske kan svara om det går att stryka namn på valsedlarna?

      Radera
    3. Anonym 16:13, varför inte förorda "church of the Sacred Bleeding Heart Of Jesus, located somewhere in Los Angeles, California" The Rolling Stones 1978:
      https://youtu.be/VyK1bZZ7E-s

      Radera
  18. Tänkvärda ord inför kyrkovalet från den spanske författaren och journalisten Arturo Pérez-Reverte Gutiérrez. Sedan 2003 är Pérez-Reverte Gutiërrez medlem i Den Spanska kungliga Akademien.

    Är det så här vi vill ha det? Gå och rösta! Din röst är viktig!

    Pérez-Reverte Gutiérrez worked as a war correspondent for RTVE and was a war correspondent for 21 years (1973–1994). His first novel, El húsar, set in the Napoleonic Wars, was released in 1986. He is well known outside Spain for his “Alatriste” series of novels. He is now a member of the Royal Spanish Academy, a position he has held since 12 June 2003.



    http://snaphanen.dk/2017/07/31/lararinnor-med-hijab-och-andra-absurditeter/#more-189379

    SvaraRadera
  19. 1 Pslamsången var inte så mäktig förr heller. Expertisen har sagt mig att svenska folkets majoitet slutade gå i kyrkan c 1880. OCh då fanns det inte mycket alternativ. Det är sart 140 år sedan.
    Och även om det satt mera folk i kyrbänkaran för ett halvsekelsedan-vilekt det gjorde-så sjöng de för det mesta inte precis så taket lyfte, ty det gick inte, för melodierna, som gick ganska långsamt var så högt satta, att den som var man, riskerad skrika halsen av sig.
    Just för ett halvsekel sedan blev dessa och mycket annat bättre, och
    det fanns kyrkor med mycket högklassig högmässokultur-till och med med Eukaristi: "Högmässa HHN" (HHN= Herrens Heliga Nattvard) stod det i annonseringen för att förklara att högmässan verkligen var en mässa ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fel igen, bror Duktig! Sverige hade kyrkogångsplikt med böter från reformationen till 1809. Ingen gick frivilligt. Marcus

      Radera
    2. Att det fanns kyrkogångsplikt betyder inte att "ingen gick frivilligt." Det innebär att inte alla gick frivilligt. Och det är en annan sak. Jag trodde sådana filosofiska självklarheter ingick iden romerskkatolska set up-en. Men å andra sidan är ju den typen av trollning också i direkt sid mot riktlinjerna för hur man för samtal över konfessionsgränserna. Sedesvakantister kan ju bete sig illa efter behag. Och höra Dag S. skratta åt det hela!

      Radera
  20. Men frågan är vilken som är "vår kyrka" i Sverige? Man brukar säga att Kyrkan är där biskopen är. Vem är då vår biskop i Sverige?

    Absolut hade Katolska kyrkan väldigt stor betydelse för kampen mot den kommunistiska regimen i Polen, men går inte att jämföra med Svenska kyrkans, i och för sig vällovliga krisstöd. Det är dock inte Svenska kyrkan som står på barrikaderna och kämpar för samvetsfrihet för barnmorskorna t ex.

    Jonas M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Politik och kyrka hör inte ihop. I Ryssland har de ortodoxa förstört landet. Marcus

      Radera
    2. "Låt kyrkan fösamlas där biskopen är" skrev hel.Ignatios av Antiokia. Kyrkans väsen vilar inte i biskopen utan i den Uppståndne Herren som möter i Eukaristin. Om ett stift mister sin biskop upphör det inte att fira Eukaristin.

      Radera
  21. Jag kan inte låta bli att redan nu önska dig välkommen tillbaka Dag, omvärlden har väl aldrig på så kort tid radat upp ämnen som du måste ta tag i! Njut en tid till och talka fingrarna inför återinträder i fiskdammen ;-)/Pelle

    SvaraRadera
  22. Du får aldrig sluta finnas. Kram och låt dem pyssla om dig.

    SvaraRadera
  23. Hur mycket barnslighet och idioti tål Svenska kyrkan innan svenskarna fått nog? Hur mycket strunt, enfald och ren elakhet mot människor skall kyrkan fyllas med? Hur dumma tror den kyrkliga överheten med ärkebiskop och biskopar att folk mäktar med innan de blir rejält förbannade?

    Den frågan ställs i "det goda samhället" och det går alldeles utmärkt att jämföra med vad som helst i det postmodernistiska samhället. Läs och läs de intelligenta kommentarerna. När jag läser vad som skrivits känner jag stolthet över att jag är svenska och europé. Det var annars längesedan jag gjorde det. Tack och lov finns det intelligenta, förnuftiga. hederliga människor kvar som nu börjar säga ifrån . Jag hoppas det snabbt sprider sig även till Svenska kyrkans domäner så vi kan fylla den med vishet, klokhet, hederlighet och vuxna människor som kan tala och inte barnsla sig och tro att att folk går med på att leka dum och barnslig. Vi vägrar! Gå och rösta! Och få slut på barnsligheterna.

    https://detgodasamhallet.com/2017/08/11/hur-mycket-barnslighet-tal-sverige/

    SvaraRadera
  24. Bra ledare av Christian Dahlgren i Östgöta Correspondenten idag (15/8): Den politiska kyrkan

    Corren.se/asikter/ledare/christian-dahlgren-den-politiska-kyrkan-om4772235.aspx

    SvaraRadera
  25. Ja SVeK och dess kader av bestämmande,

    de agerar som politiker men det är ju bara vad man kan vänta sig av en organisation styrd av politruker och som visserligen kallar sig "kyrka" men kan ägna spaltmetrar åt att tala om vad de vill med SVeK men gör det utan att ens nämna Jesus och varför vi överhuvudtaget har en kyrka.

    De agerar som en organisation som likt politrukerna i övrigt tror att man kommer åt, "botar" och "hjälper" värstingar genom att erbjuda dem exempelsevis kryssningar till Karibien.

    Noterar att SVeK nu arrangerar konfirmandläger i Rom i hopp om att dessa konfirmander i tacksamhet över denna generositet skall kvarstanna som medlemmar.

    Det är nog ett fåfängt hopp. Framförallt om man kan förmoda att själva konfirmandundervisningen blir just ingenting.( Det tycks vara viktigare att bli "populär" än att på allvar undervisa om den kristna tron.)

    Att undervisningen sedan verkligen skulle vara än viktigare idag när konfirmanderna går in i dessa läger utan ens en elementär kunskap om den kristna tron struntar man fullkomligt i. Det är inget skämt att påstå, utan ett tragiskt faktum, att dagens ungdom i stort sett vet mer om forna tiders asatro än den kristna tron. Att kunskapen sedan iofs är ganska grund motsäger inte detta. Det lilla de vet, lärt sig från skolan, ja då har de uppfattat asaläran som mera "roande" med sina hjältar , jättar, vidunder och annat.

    Man kan bara konstatera att samma parti / partier som avskaffade allt av katekesundervisning och kristendomsundervisning är de samma som nu styr och ställer över SVeK.

    I sammanhanget kan man också påminna sig ett faktum som en viss politruk här inte vill kännas vid att en tid var en delegat i kyrkomötet-under statskyrkans tid- uttalad ateist. Det hindrade inte sossarna från att nominera och placera henne i kyrkomötet. Tänker på Nancy Eriksson.

    Förfallet inom började förvisso inte precis "igår" men "idag" ser vi resultatet av de "små stegens tyranni" även om man kanske inte "idag" bör tala om små steg utan snarare stöveltramp som krossar eller försöker krossa det som tidigare åtminstone försökte vara "Kyrka".

    //HH

    SvaraRadera