tisdag 11 mars 2014

Fasteglädje

Nu vill jag uppmuntra också sura bloggkommentatorer genom att berätta det nya inslag i mitt hållande av fasta. Jag har ju passerat en ålder som dispenserar mig från rigorösa fasteregler men någon fromhetsövning borde man väl ta till. Jag läser lite fromma verk, det medges. Men i år har jag också skaffat Don Camillo, de fem filmerna finns på dvd. CD.COM eller Ginza, tror jag för att nu inte favorisera någon enskild firma. Låt er inte avskräckas att paketets text är på finska för filmerna finns med svensk subtitle (vad man kan, cineast som man tydligen är!) Svenska översättningen från latinet har jag synpunkter på. Signore betyder herre men översätts Jesus. det är visserligen namnet över alla namn, men ändå.
Svartvita filmer ger en touch av fastan och allvaret finns där. Så fasteglädje handlar det om. Beställ och bli fasteglada!

6 kommentarer:

 1. Tack för detta förslag, märkligt, helt nyligen tänkte jag på dessa filmer som jag såg på tv i barndomen. Jag ska följa ditt råd.

  GAF

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset!

  Och så vill jag gärna som kristlig fasteläsning rekommendera Graham Greenes helt underbara roman Monsignor Quijote! Väl värd att läsa både en och flera gånger. (Alla Natanael Frids böcker också, naturligtvis).

  SvaraRadera
 3. Fredrik Fernbom11 mars 2014 kl. 21:31

  Min morfar lär ha uppskattat dessa filmer. Böckerna fanns i hans bibliotek. Signore är dock italienska så vitt jag vet.

  SvaraRadera
 4. Man tackar för tipset. Filmerna såg jag en gång på SVT i en sedan länge försvunnen tid och nyligen letade jag förgäves efter dem på nätet. Nu är de bara någon vecka borta.

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset! några av Giovanni Guareschis underbara böcker om Don Camillo finns i våra bokhyllor, lästa för lääängesedan. Dem måste jag nog snart läsa igen. Och kanske rentav köpa filmer, också "sedda" för lääängesedan. God nostalgivarning!!

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 6. Jag får definitivt sura uppstötningar av det värsta som hänt SvK efter 1jan-14:"Gubbsen" har tagit över! Bland de nya superherdarna dominerar dessa"gubbs", så ock bland de inflytelserika kyrkopolitikerna, för att nu inte tala om SvK:s högre tjm centralt, i stift och superförsamlingar.
  Antje och Ann-Louise är ropande röster i öknen. Det är från frihetstorg och oaser det nya ska komma.
  ( och det är dags för mohedianer att klä sig i säck och aska. Omvänd dig...
  Uffe Berggren

  SvaraRadera