onsdag 28 maj 2014

Salander ringde. Bloggpost två idag

Överste Salander ringde. Han och överste Olofsson hade spanat lite inför kvällens Uppdrag Granskning-program och tänkte att jag, som är upptagen av Snowden-boken, skulle, som han sa, "briefas". Det är bra med överstar som varit fänrikar i mitt krigsförband och vet när man ska vända sig till högre chef med den kunskap man har och att takterna sitter i åren igenom.

Salander sa: "Saken gäller inte bara förbön och bögbotande, som de kallar det. Programmet styr mot Frimodig kyrka, som ska framställas som en homofob storhet. Vi tror förresten att redaktionen ringde dig också i höstas när vi följer deras samtalslistor. Det har du väl fattat av Snowden-boken att det är så man arbetar, kollar connections i första hand. Innehållet är underordnat kartläggningen av nätverken.
Du behöver inte kommentera om de ringde eller inte!
Vi har emellertid inte gått vidare för att försöka lista ut vem som tipsat redaktionen om att jaga just Frimodig kyrka - men ni stod ju fram i kyrkomötet så helt egendomligt är det inte och era motståndare har sina intressen.
I programmet förekommer ärkebiskop Wejryd och en sekreterare i kyrkan som heter Grenholm. Ingen försvarar prästerna mot en 'set-up', men det kanske du anade på förhand. Det här är läget.

I ett militärt förband hade frågan nu varit hur cheferna tar hand om sin personal men i Svenska kyrkan är det annorlunda. Fast lite svårt borde det vara också för de kyrkliga cheferna när personalen lurats in i något som de inte kan ta sig ur och förespeglats något som inte är sant. Desinformation och psykop vet vi något om. Men kanske inte biskoparna? Frågor!"

Jag hade inga. Jag kommenterade inte om någon ringt. Det intressanta är att om någon tv-reporter rakt ut frågat vad präster tänker om möjligheten att be för folk, så hade väl alla kloka präster sagt att vi ber och lämnar allt till Gud, som lovat höra vår bön. Det är rätt enkelt. Vad annars ska de säga?
Och skulle jag få frågan om omvändelsens möjlighet skulle jag luta mig mot Mian Lodalen och Matilda Tudor och säga att kan man omvändas på ena hållet, kan man omvändas på andra,
What's the fuss about?

Jag frågade i stället om biskoparnas besök på FRA i vintras (för Salander har varit i Washington väldigt mycket under våren så vi har inte talats vid ordentligt) - hur var det?
"De blev helt bortdribblade", svara Salander. "Och de glömde ställa frågan vad FRA gör för att hantera bestämmelsen i den gamla kyrkolagen att den som tjuvlyssnar ska undergå straff. Ingen biskop lyste FRA i bann och det var väl det minsta de hade kunnat göra.
Nöjd vandrade delegationen sin väg. Vi tyckte nöjet var helt på vår sida."

11 kommentarer:

  1. Det är inte att förvåna om prästerna inte försvaras av systemets företrädare. Prästerna förkunnar ju ett rike som inte är av denna världen, men de har en bättre försvarare som redan Job vittnade om: Ja, i himlen har jag mitt vittne, i höjden min förespråkare (16:19)

    SvaraRadera
  2. I ABC-nytts morgonsändning kom, som en del av förhandsinformationen inför kvällens Uppdrag granskning (noggrannare genomförd än inför andra granskningar), ett avsnitt där en präst svarade: "Du förstår väl att jag inte kan kommentera vad som förekommit i ett själavårdssamtal." Nej, naturligtvis inte, för då hade han ju kunnat bli anklagad för brott mot tystnadsplikten, och avsatt. Jag har svårt att bedöma reporterns handlande som annat än brottsprovokation.

    SvaraRadera
  3. Vi väntar nu på nästa sensationella avslöjande: Läkare som på patients begäran erbjuder könskorrigerande behandling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Du har så rätt, LFL.

      Det är också fullkomligt absurt att en präst inte skulle få be för den som har problem med sin homosexuella läggning och önskar förbön angående detta. Vad är det mer präster inte får be för?

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Uttrycker min föregående kommentar "Läkare som på patients begäran erbjuder könskorrigerande behandling" på något sätt en nedlåtande inställning till homosexuella? Varför har ntl raderat sina kommentarer? .

    SvaraRadera
  6. Svaret är enkelt, LFL. Jag har fått nog av både dig och den här bloggen. Jag kan inte handskas med en socialistisk fundamentalist. För en gångs skull tyckte jag att Antony skrev något smart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om ntl menar att jag skulle vara en "socialistisk fundamentalist" så var det en verbal bumerang. För vem av oss två kräver att besluten på de socialdemokratiska partikongresserna ska gälla som bindande dogmer i kyrkan? Och inte bara de beslut som togs medan hon själv var S-partimedlem, utan även beslut som har tagits långt därefter...

      Radera