måndag 1 september 2014

Nazismen mitt ibland oss

I Expressen fanns en uppräkning av basfakta om nazismen, som vi aldrig får glömma. Bilder och korta texter. Fast egentligen yta och inte innehåll. För saken är värre.

Det sas att nazisterna vill att vi ska glömma att sex miljoner judar mördades. Men det handlar väl mer om en förnekelse att detta alls inträffat? Det finns liksom inget att glömma.

1.1 miljoner barn beräknas ha mördats. Saken upprepas. Jag tror den siffran är inte underkant i vart fall om man med barn menar barn/ungdomar så som vi talar om ensamkommande flyktingbarn. Då talar vi nog två miljoner. Siffran 1.1 miljoner träffar mer antalet aborterade i Sverige sedan den nya abortlagstiftningen. Den siffran vill de att vi ska glömma. För på något sätt är de aborterade inte barn. Några aborteras på indikationer som vi strax återkommer till.

En halv miljon judar sköts ihjäl av nazisterna precis som den här familjen, heter det vid en bild. Det är en skattad siffra men det är bra att Expressen berättar. Nu sköts många fler familjer i Ryssland än judar.

Symbolen för grymheterna är Auschwitz. Om nu industriell utrotning ska förstås i termer som grymhet. Det värsta är väl rationaliteten. Det finns somliga människor som är som virus på samhällskroppen. Vi måste få bort smittan. Det var tankemodellen. Och den tanken är vi ju inte helt främmande för i Svenska kyrkan, där jag senast hörde förvåningen över det hat och den lust till att kränka som mött en medkristen i ett stift söder om Växjö just i det kyrkliga.

Under kriget mördade nazisterna närmare en kvarts miljon psykiskt och fysiskt handikappade personer, berättar Expressen.
I den verksamheten återfinns också Dietrich Bonhoeffers pappa, det brukar vi inte tala om. Och hur är det hos oss. Vad gör vi med foster som diagnosticeras med handikapp?

Adolf Hitler startade ett världskrig som ledde till att 78 miljoner människor förlorade sina liv, heter det i Expressen. Tveksamt. Hitler fortsatte det första världskriget och räknade med att han skulle få gå österut och att engelsmännen inte skulle bråka om den saken. Hitler startade ett krig mot Polen efter en överenskommelse med Stalin.

Under Kristallnatten 1938 dog 400 judar - de mördades eller så tvingades de begå självmord. Expressen vet. Jag tror siffran satts ifråga och sådan exercis kan man alltid ägna sig åt. De som tog sina liv gjorde det därför att de förstod vilken tid som kommit och inte ville leva i den. Det var få andra som ville förstå. Därför att dessa många andra inte ville förstå, vägrade tro att den tyska kulturnationen kunde förfalla till barbari, dog miljontals.

Expressen fortsätter. 6 av 10 homosexuella som förts till förintelselägren dog - och det var tiotusentals i förintelselägren. Fast många homosexuella sattes i koncentrationsläger, inte förintelseläger. Där dog de. 1.8 miljoner polacker, 2-4 miljoner ryssar, hundratusentals romer och tusentals Jehovas vittnen dog också när Hitlers terror och mördande tog livet av folk. Vartill tjänar uppräkningen? Mängder fler dog. Mängder med ryssar och mängder med tyskar. Varför ska vi bara minnas effekter av nazismen men inte minnas själva grundidéerna och förstå nazismen i sitt sammanhang - drömmen om det stora Tyskland, kravet på upprättelse efter freden i Versaille, nödvändigheten av en ny start efter finanskollapsen.

"Gör lögnen stor, gör den enkel, fortsätt säga den, och så småningom kommer de att tro den", sa Hitler enligt Expressen. Är inte problemet att Hitler alldeles korrekt beskriver villkoren för oss?

Jag ogillar förenklingarna om nazismen. Många av nazismens grundhållningar är hållningar mitt ibland oss, i vårt sätt att tänka. Nazismen är en farlig idealism. Och den är mer än Svenskarnas Parti. Den är nationell. Som på Arlas mjölpaket, som man kan studera. Vi vill dricka svensk mjölk, ser jag och helst äta potatis från Öland samt svenskt kött. Jag hajade till när jag i London såg en distributionsbil med en slogan om att här fraktades engelsk potatis. I Tyskland såg jag reklam för tyskt kött. Hur är det, oss nationalister emellan? Och säga vad man vill om Führern, han rökte inte, drack inte alkohol och gick in för en vegetarisk livsstil. Han var omtänksam mot sin personal också. I hans samhällsbygge såg man också till att de olämpliga inte fick plats och att det olämpliga inte fick sägas. What's the problem?

Till det kommer oviljan att försöka lära något av det som dömdes i Nürnbergrättegångarna. För där dömdes hållningen att göra som man blir tillsagd, hållningen att hålla käft och lyda order. Beslut fattade i sin ordning ska efter Nürnberg aldrig utan vidare följas. Det kan jag lugnt konstatera är en hållning som inte uppskattas i vårt fina Sverige år 2014. Här gäller mer att "der Führer denkt für uns" och så får vi till oss distribuerade den sanning som gäller för dagen.
Dess viktigaste känntecken är att den är enkel.

"Inga nazister i vår stad", sa en demonstrerande kvinna i Stockholm. Några är alltså inte önskvärda. Det hette "Juden raus" och nu är det alltså ut med nazisterna. Skillnad? Jude är man, politisk åsikt har man och detta kunde vara skillnaden. Men åsikten blir en personmarkör: nazister. Och slutsatsen blir att de inte ska få vara här. Det ska ett antal andra inte heller, definierade utifrån det dagspolitiska läget. Och så är det igång. Är abortmotståndare och homofober önskvärda i Stockholm?
Tänka sig att antinazister kan tänka som - nazister!

35 kommentarer:

 1. Peter Nobel menar (enligt gårdagens DN) att nazister ska tvingas under jorden. Själv tillhör jag nog dem som menar att troll spricker i ljuset och därför ska dras fram. Problemet är att det idag finns alldeles för få profetröster (med bloggägaren som ett av undantagen) som har gåvan och kapaciteten att rikta strålkastarljuset åt rätt håll. Syndabekännelsens ord om "del i världens bortvändhet från Dig" blir med ovanstående blogginlägg skrämmande närgångna. För mig ett tecken på profetisk dimension.
  /Per H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra kommentar. Jag håller helt med signaturen Per H.
   //Anders

   Radera
 2. Det bör också betonas, att även kommunismen är mitt ibland oss: i form av vänsterextremisterna på gator och torg, ofta maskerade, genom de s k autonoma grupperna och i skepnader av andra. Notera att dessa aldrig kritiseras av Vänsterpartiet eller Aftonbladets kulturchef, Åsa Linderborg. I dag (1/9/ rapporterar Svenska Dagbladet om vänsterextremister som hotar politiker inför valet.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig? Vad har du på fötterna när du uttrycker dig så kategoriskt?Vi ska också komma ihåg att du tidigare visar att du inte kan ta in sådant som inte stämmer överens med din världsbild.
   PGG

   Radera
  2. Nja, Dike har nog rätt där.

   Vid kravallerna i Stockholm fanns en kvinna med bland demonstranterna som tillhörde vänstern. Hon var inte maskerad visserligen, men jag undrar ändå om inte många vänsterradikaler hör med till dem som är som mest galna att vid demonstrationer gå till storms mot dem som råkar stå på den extremt motsatta sidan. Så var det ju i Tyskland också när Hitler började. Det var kommunisterna han till en början helst ville åt och såg som den stora faran.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  3. I Limhamskravallerna häromveckan var det demonstranter av utländsk nationalitet som utmärkte sig med provokationer, ammoniakinsats mot polishästar, tillhyggen och hotelser.

   Dessa främlingar!

   Det var tillresta danskar...


   Elaka Katten Måns

   Radera
  4. Inga danskar på våra gator! Klockringen i varje kyrka!

   Radera
 3. De sekulariserade nihilisterna som styr vårt land, vår massmedia och den postkristna organisationen Svenska kyrkan är intellektuellt och emotionellt inkapabla att se likheten mellan vår abortlagstiftning och nazisternas ideologi och brott. I abortfrågan har Hitler vunnit!
  /Antony

  SvaraRadera
 4. Citat: " Att bli föräldrar har blivit en rättighet. Det blivande barnet är inte längre en individ med autonomi och integritet, utan ett objekt som i bästa fall får växa och tas emot av sin familj. I andra fall blir det till avfall, fryses ner till senare användning eller slutar som forskningsmaterial ".
  Slut citat.
  Var inte detta något som doktor Josef Mengele drömde om i sin "verkstad" då han utsatte människan för sina experiment?
  Då skedde det klumpigt och smutsigt och slaffsigt.
  Idag närmast industriellt och med senaste verktyg.
  Snyggt och prydligt.
  Han kanske skulle ha jublat över dagens möjligheter, vem vet?
  Men kanske är det också så att dagens synsätt på liv inte håller om några år då vi förmodligen måste ändra uppfattning i frågan om vad liv är och när det börjar.
  Är det inte konstigt förresten, att då vi hittar en sten från planeten Mars är snara till att finna tecken på liv,men inte kan kalla alla de mekanismer som sätts igång vid en befruktning för liv?

  Jag, en novis som undrar. . .

  L/B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade Tyskland vunnit andra världskriget hade Josef Mengel fått nobelpriset i medicin...

   Radera
 5. Ja, visst är det fantastiskt att just de utstötningsmekanismer, som man anklagar nazismen för, är man själv den tydligaste företrädaren för i vissa rörelser och i visst handlande. Jag upprepar vad jag har skrivit flera gånger om den saken i det typiska ärende, där jag har gett synpunkter i lokalpress ( en del har censurerats bort) och på facebook, i uteslutningen av Erika Nagy, folkpartiets starka kvinna i Olofström, som åkte ut ur Fp, främst genom Anna Ekströms försorg, kyrkopolitiker och präst i Svenska kyrkan, för att Erika hade vågat ifrågasätta flyktingmottagandet i en insändare. I FP!!! Och 64000 listor fick tryckas om i den goda Sakens namn. Låter inte detta som nazism? Man offrar människor för Sakens skull. Här var ju inte ens Saken riktig, bara åberopad!

  SvaraRadera
 6. Bloggardag: "Det hette "Juden raus" och nu är det alltså ut med nazisterna. Skillnad?"

  Ur ANDLIG synvinkel finns det faktiskt INGEN skillnad. Just detta tycks vara så himla svårt för många att förstå. Det är nämligen så att både den onda sidan (egot eller satan) och den Helige Anden finns inom oss ALLA, Att vissa, t ex nazister, ger uttryck för ondska som vi andra förfäras över betyder bara att vi har projicerat vårt eget onda på dem MEN att det ONDAS RÖTTER FINNS fortfarande KVAR INOM OSS SJÄLVA. Men vi vill inte se det hos oss själva eftersom vi är så rädda för Gud. Det onda försvinner INTE genom att vi kippavandrar eller högljutt skriker hur hemska de andra är utan genom att vi vänder oss till Frälsaren JESUS och ber Honom att ta bort det ur våra egna hjärtan. Man kan ju inte anklaga datorskärmen för våra felstavningar heller.
  Jesus talar om och om igen i evangelierna vikten av att FÖRLÅTA dvs sluta skylla på andra för det onda du ser. Det onda hämtar sin näring ur vår gemensamma hemliga förråd som vi har lagt locket på. Men vi kan faktiskt släppa in Jesus där för att städa. Varför pratar prästerna så lite om detta? Begriper de inte någonting?

  En anonym en

  SvaraRadera
 7. Enligt Östersundsposten så ringde kyrkoklockorna en helt timme under Sverigedemokraternas torgmöte i Sveg där Björn Söder talade. Kyrkorådet och kyrkoherden hade fattat beslutet. Kyrkorådets ordförande Jonny Springe deklarerade stolt han man ville visa att kyrkan ställer sig som oss bakom mångfald och alla människors lika värde.

  Kyrkorna har mycket att ringa mot när det gäller orättfärdiga_!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "För alla människors lika värde"
   Åååh, tänk om samma kyrkklockor kunde ringa för alla barn som dödas i Östersund innan de ens fått födas.
   När tar kyrkoherden och kyrkorådet parti för deras sida och kämpar för deras människovärde?

   Radera
  2. Det är i Sveg som kyrkoherden tillhör de goooda nihilisterna!
   /Antony

   Radera
 8. PGG uppmanas att - med tanke på hans fråga ovan - exemplifiera Vänsterpartiets och Åsa Linderborgs kritik av vänstervåldet. Ju förr dess bättre!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anklagelsen kommer från dig. Inte från mig. Man måste kunna styrka sina anklagelser. Du hävdar en åsikt - jag frågar: "Hur vet du det". Du är pensionär och har tid att kolla upp fakta. Kanske har du rätt? Jag är småbarnspappa och har inte riktigt tid just nu. Kanske senare.
   PGG

   Radera
  2. Är de autonom verkligen kommunister? De är ju helt emot disciplin, kollektivsm och centralism. De är extema individualister. Just bristen på samordning är orsaken till att de förlorade mot Stalin och fick därför en hjältegloria, som har underlättat deras come back efter kommunismens fall. En förgrundsfigur före ryska revolutionen var den gamle terroristen Bakunin.

   Radera
 9. Det låter ju inte speciellt Jesus-likt att ropa ve-ord över minoriteter som massorna ser ner på.
  Evangelierna pekar snarare på att han propagerade mot etablisemanget och hyckleriet.

  Att i Sverige idag propagera för att minska det systeatiska mördandet av foster från välrden i särklass högsta, är något som etablisemanget starkt sätter sig emot.

  Det pratas mycket nu i valrörelsen om rätt till heltidsarbete, rätt till lika låg inkomstskatt för pensionärer, rätt till asylansökan, rätt att åka flygplan från Stockholm Bromma, rätt till vårdnadsbidrag, rätt till profitlös äldrevård.
  I SvK maler man på om allas rätt att bli behörigförklarade till ämbetet.
  Etablisemanget kan mala sina rättighetsfrågor i all oändlighet.

  Men vilken politisk fråga är viktigare än rätten till liv?

  SvaraRadera
 10. Dags för en Brännpunkt?!

  SvaraRadera
 11. En ung man i grannskapet besökte för några år sedan till föräldrarnas sorg vit-makt-koncerter och ägnade ofantlig tid åt obskyra nätsajter. Idag är gossen något mognare anarkist, och söker sig till AFA och chanser till upplopp och slagsmål med polis.

  Rör det helt enkelt sig om vissa psykiska läggningar, som dras till utlevande av frustration och kamplust? Kanske är fotbollshuliganism en behjärtansvärd avledare för den unga, manliga aggressiviteten? Kanske skall ungdomligt engagemang i extrema rörelser tas för vad det är? Hormoner.

  Blir inte klockringning och chocker med polishästar i så fall kontraproduktiva?

  Lars Jensen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fascistiskt, kommunistiskt, anarkistiskt och socialistiskt patrask kan aldrig få för lite behandlig med "kavallerichocker"!
   /Antony

   Radera
  2. Omotiverat våld föder lätt våld och hat. Det är som med hårda ord och tillmälen. De stoppar diskussion och förändring till det bättre.

   Lars Jensen

   Radera
  3. I sammanhanget med polisens arbete mot det antidemokratiska slöddret, som jag nämnde ovan, så är polisens metoder alltid motiverade!
   /Antony

   Radera
 12. Tredje Riket behövde Gestapo för att få fason på folk. DDR behövde Stasi. Vi har internaliserat diktaturens idéer. Vi är betydligt mera högtstående.

  Eller hur?

  GG

  SvaraRadera
 13. Svenskarnas parti påstås vara nazister, det vet vi. Men kan detta bekräftas?

  Om inte så är det simpelt förtal och smutskastning från politiska motståndares sida och även hets. Vore SvP en folkgrupp vore det ingen tvekan om att det pågår en allvarlig hets mot "folkgruppen svenskarnas parti" .

  Vi vet att journalistkåren har lägst förtroende av alla yrkesgrupper. Vi vet att den till stora delar utgörs av en kulturmarxistisk vänster, som är beroende av presstödet för att överleva.

  Vänsterextremister står för 95 procent av det politiska våldet enligt SÄPO.

  Det mesta av hatet, våldet och ondskan kommer från alltså från vänster. Medan Svenskarnas parti överlag uppträder städat och korrekt, som man borde kunna förvänta sig av svenska ungdomar.

  /Lennart

  SvaraRadera
 14. Frågan om folkmordet, de vidriga aborterna, kommer inte att tas upp av något av de etablerade riksdagspartierna. Man ser nogsamt till att inte ha någon på listorna som ifrågasätter aborterna. Bra att Dag och många av kommentatorerna lyfter fram denna utomordentligt viktiga fråga. För min del kommer jag att rösta på Kristna Värdepartiet, som står upp för de ofödda barnen, och andra mycket viktiga frågor. På deras hemsida, som första punkt kan man läsa:. "En livsbejakande politik. Varje barn är värdefullt, varje barn är en gåva till Sverige. Vi vill att varje människoliv i lag ska skyddas från befruktningen till en naturlig död". http://www.kristnavardepartiet.se/ Lennart Andersson

  SvaraRadera
 15. Precis som jag trodde: PGG kan inte presentera något exempel.
  Men den som tittar i arkiven och kollar på Google ser många exempel på det jag betonade: att varken V eller AB:s kulturchef med kraft tar avstånd från vänstervåldet. Lika barn leka ju också bäst - och mest.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. De övertramp som drar åt "rätt" håll, brukar vi ha fördragsamhet med.

   Om våra barn får ett orättvist högt betyg i skolan, blir våra reaktioner en mild gäspning. Men om det blir för lågt...

   Lars Jensen

   Radera
  2. Jaja. Jag goglade lite snabbt och kan läsa att Sjöstedt har tagit avstånd från AFA och våldsvänstern (t.ex. UNT 14-05-17). Jag tror heller inte att Åsa Lindeborg har gjort det lika tydligt. Dock saknar jag belägg för att hävda det. Eventuellt kan en krönika i Aftonbladet 2008 12-12 nämnas, där hon tar avstånd från extremistiskt våld i alla former, även från vänster.
   Nu måste jag återgå, tyvärr.
   PGG

   Radera
  3. Gott Dike! Att avsluta ett samtal med en anklagelse. Och sedan gå därifrån. Asocial kompetens?
   PGG

   Radera
 16. Re BOD och AB's kulturchef Åsa L.: Hon satt vid rodret när antisemitiska anklagelser fick spridas i flera uppslag. Usch och Fy! Tala om att göra nazister glada.

  SvaraRadera
 17. PGG: Sjöstedt må ha tagit avstånd från AFA och svenska våldsvänstern men i min bok har han iom deltagandet - om än halvvägs - i Ship to Gaza sällat sig till den sida som i toppskiktet internationella organisationer har styrts av rabida antisemiter och islamister. Sjöstedt har i effekt stöttat de styrande tyrannerna i Gaza, lite som vit-makt-folket i USA och nynassar. Usch och Fy!

  SvaraRadera
 18. TaCk A-K Roth. Det var den typen av belägg jag ville ha, men som Dike inte kunde ge. Jag har egentligen aldrig ifrågasatt hans påståenden. Jag harvars önskat att han kunde bekräfta dem på något vid och inte bara anta samt att sedan göra ett antagande till en sanning.
  PGG

  SvaraRadera
 19. PGG: Jag har respekt för många av BODs åsikter som jag sett bl.a. på Dagens Seglora. Det som angår mycket av SvK är jag inte i stånd att fatta, från någon sida, tyvärr. :)

  DS: "...Det sas att nazisterna vill att vi ska glömma att sex miljoner judar mördades. Men det handlar väl mer om en förnekelse att detta alls inträffat?..."

  Nja, man har ju sett både förnekelse och att det var synd att Hitler inte kunde avsluta det han startade. Men judehatande grupper har väl varken den gängse synen på moral eller rationalitet?

  SvaraRadera