tisdag 2 september 2014

Om jag vore djävul

Om jag vore djävul, skulle ni få se på fan. Kul skulle det vara. Lögnens fader måste ju ha det rätt roligt med de lättlurade. Först kanske genom att vrida på orden. Som det där att det inte finns någon Sanning, bara sanningar. Somligt är sant för dig, annat för mig. Då kan nihilisterna springa omkring och uttala sig intellektuellt och insiktsfullt om sådant de inte har en aning om och med konsekvenser de alls inte kan genomskåda.

De tänker nämligen aldrig att det finns en underliggande fara för det mänskliga livet.
Inte bara sådant som de vill bli varnade för av myndigheterna eller sjukvården (som i och för sig är bra på att skrämma folk). Det kan vara Ebola i västra Afrika eller en underhållande katastroffilm som skrämmer lte lagom. Det kan förstås vara det kvällspressen återvänder till - hälsa och mat. Ibland varnas för smör och andra gånger för det cancerframkallande matfett som folk äter i stället för smör. Det är för en djävul djävligt roligt, det hela. Men det mest underhållande är att ingen tror att det där med det andliga handlar om något viktigt. Och då blir människors chanslösa inför en kosmisk kamp i himlarymderna - för det är bara gamla föreställningar. Och kategorin gamla betyder att det handlar om något som inte längre är viktigt - om det någonsin varit det. Alltså ger det en gammal drake expansionsmöjligheter.

Det är inte de stora katastroferna som roar mig som djävul mest. Miljontals dör i krigen men det mer upphetsande är de små steg som leder till katastroferna. Jag roar mig med de kyrkliga systemen. De är finkalibrerade för att människor ska bli frälsta. Min fiende, som tog viktiga poäng i Jerusalem för inte så särskilt länge sedan genom att lura mig på en självklar seger, gav mänskligheten Kyrkan. Där finns ett ämbete för att människor ska bli frälsta och där finns ord och sakrament. Det roligaste är att låta människor behålla ytan så att de tror att det är detsamma som alltid när jag vänt innehållet till något annat. Präst- och biskopsämbetet hade jag i säker hand när prästerna slet ut sig med - folkbokföring! Ja, det är nästan otroligt. Sedan ändrade vi det och gav dem datorer och sammanträden i stället. Det betyder att de blir upptagna med annat. Markeringen att ämbetet inte egentligen är något viktigt och att det var fritt fram för människor att fatta beslut om hur det skulle vara, blev underhållande. Lite svårare är det med orden från vår motståndare, de ord som är Livets Ord. "Bibeln är inte Guds Ord men Guds Ord finns i Bibeln" är en kär formulering som gör var och en till sin egen påve, om man så säger. Ja, "sant för mig, kanske för dig"-stuket över det hela. Men problemet är att det alltid finns någon som säger emot och håller på med det. Enklare är att försåtligt ta itu med sakramenten. Döpa med andra ord eller se till att nattvard firas med annat än vår motståndare påbjöd. Bäst gillar jag nattvardsbröd bakat med E420. Det ser ut som vanligt men är något annat. Sånt gillar jag. Det är liksom själva grejen för den som vill vara djävul. Och vinet, som gläder människans hjärta, blir druvjuice. Vem fan blir GLAD av druvjuice? Ingen förstås - men de kristliga är så nöjda. Få ställer frågan hur det blir med Herrens ordningar när det inte längre är de ordningar som Herren ordat om som saken gäller.

Här är det som borde vara deras problem. Ingen av dem tänker tanken att djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter byte. Det betyder att ond makt kan vara utan att synas. Det som inte är deras problem, blir min idealtillvaro. Och de stackarna fattar inte hur fjärrstyrda de blir.

Som sagt: Om jag vore djävul, skulle ni få se på fan.
Självklart skulle det vara en trevlig fan.

Jag trivs bäst i tomma kyrkor och är de inte tomma vill jag att de ska vara välfyllda av människor som kan excellera i egenrättfärdighet och luta sig mot präster som säger det folk vill höra. Mycket känslor vill jag ha, förstås. Känns det bra, brukar folk inte fråga om något är sant eller inte. Då trivs jag. Den enda fara jag ser är om Kyrkan skulle börja uppfatta sig som en Guds agent på människors sida mot djävulskapet. Då kan det bli riktigt farligt, har jag lärt mig. Som när min motståndare oväntat tog poäng en vårdag i Jerusalem för inte särskilt länge sedan. Men inte har jag varit overksam sedan dess och framgångar kan jag också redovisa. Dem talar vi tyst om. Bäst så. Väck ingen.

Nog för dagen. Det är ju valrörelse att tänka på.... Och jag la märke till att pr-byrån Westanders rekryterat ännu en medarbetare från Kyrkans Hus i Uppsala. Vem ska nästa gång få en nonsensutmärkelse som slår blå dunster i folks ögon när de tror att det som ingenting är, är något stort och viktigt? Det är sådant som vi i branschen kallar "djävligt kul".

Förresten, en sak till är underhållande. Det är de kristliga som tror att detta är en text späckad med svordomar när det är en text som beskriver en andlig verklighet. Kristna som ser yta och missar innehåll - kan det bli bättre?

38 kommentarer:

 1. Varför skriver inte Dag en kommentar med rubriken "Om jag vore helgon"?
  Då hade vi ju kunnat läsa om allt det goda som han skulle ha gjort.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen snälla BOD, Svenska Kyrkan är uppfylld av de GODA människorna. Så låga blir aldrig kyrkans trösklar och så högt aldrig dess tak, att DS och hans likasinnade platsar där. Sandahl är utmönstrad och utdefinierad ur dess sammanhang. En person man motarbetar, undviker beblandning med och varnar för. En med dunkla, dolska agendor. FIENDEN.

   Ergo blir rubriksättningen högst rimlig?

   Lars Jensen

   Radera
  2. Det finns inga helgon som ens tänker att de själva gjort goda gärningar

   Radera
  3. Tålamod BOD, det kanske kommer....
   F Pierre

   Radera
  4. Det är ju uppenbart din uppgift, ty riktiga helgon skryter inte med sin självgodhet...

   Rudbeckius

   Radera
  5. Som sagt:
   Det gällde att se bortom ytan.

   En Daghlig dos av sanning att se,
   för de som ha klara andliga ögon.
   En stilla nåd att till Gud kunna be
   över de som är blinda för allt
   utom som för det som på ytan så ske.

   Tablå, ridå !

   Radera
 2. DS har gjort en skiss till en svensk "Screwtape Letters". När utkommer boken?

  GG

  SvaraRadera
 3. Är detta fortsättningen på C. S. Lewis "Från helvetets brevskola"? :-)
  /Per H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alldeles precis min tanke när jag nyss läste "Om jag vore djävul".

   Tack, Dag för denna dags suveräna - och samtidigt verkligt ruskiga - blogg!

   Jag i Halland

   Radera
 4. I goda, svenskkyrkliga sammanhang anses redan docent Sandahl vara en svavelosande djävul, som går omkring som ett rytande lejon och söker vem han må uppsluka. Härvarande blogg hålls för att vara denne potentats verktyg. Kommentatorna för att vara doande småjävlar.

  Här får man ju sin goda, kristliga världsbild störd.

  Bill vill inte bli störd, Inte Bull heller. Bara Murre från Skogstibble gillar vad Sandahl skriver. Men så är han ju lite efter. Lapar i sig opastöriserad mjölk och fångar möss i lagår'n, som han gör. Och så den löjlige Svanslösingen, förstås.

  Själv läser jag för att se vad Sandahl hittar på. Men bara av felin nyfikenhet. Absolut inget annat!

  Elaka Katten Måns

  SvaraRadera
 5. Tack för en god predikan! Det är faktiskt mycket tankeväckande att se och tänka över vad fan ställer till med. Han blir (nu sätter han nog skrattet i halsen) ett riktigt gudsbevis.

  SvaraRadera
 6. BOD,
  citat:Varför skriver inte Dag en kommentar med rubriken "Om jag vore helgon?"

  Det kanske kommer-vem vet. Annars är det väl något som ligger för Dig?
  Du med din attityd av felfrihet och från oben perspektiv mot alla oss andra som inte erkänner att en kyrka styrd av politruker varav många inte ens har minimal kristen tro är en Kristi Kyrka.'

  //HH

  SvaraRadera
 7. Ironi är en svår sak att förstå ...

  SvaraRadera
 8. Suveränt skrivet! Fattar inte människor vad det är du säger?

  SvaraRadera
 9. Jaha, det verkar alltså inte bättre än att jag är en av dessa som Dag Sandahl av någon anledning finner underhållande. Med mig är det i alla fall så, att jag finner svordomar vara något som inte är förenligt med en kristens tal eller skrift. Ändamålen helgar inte medlen, vad vinnes egentligen genom ett grovt språk, även om det är en citerad svordom?
  Dag Sandahl, du har gåvan att kunna formulera dig i text, det är uppenbart. Det är min tro att denna gåva skulle glädja många fler ur det gamla kyrkfolket, de som delar din oro inför Svenska kyrkans utveckling, om språkbruket blev ett annat. Min förhoppning är att du kunde begrunda D etta och inte omedelbart avfärda det som fokusering på yta i stället för innehåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske inte tror på Djävulen, Hans? Bloggardag tror på en personlig djävul som har känslor. En djävul som mår bra när de kristna väljer fel väg och som mår dåligt när de kristna segrar. Om man tror som bloggardag är det en nyttig tankeövning att föreställa sig vad satan tycker är nöjsamt och vad han tycker är jävligt roligt. Bloggardags svordomar är rätt i sammanhanget. Nu vet jag hur bloggardag uppfattar världen. Tack.

   Radera
  2. Nej, men jag räknar med hans existens...(Giertz). Att bruka grova svordomar kan aldrig någonsin vara välsignat.

   Radera
 10. Lite hopp ändå... Men ändå inte, handlar bara om ett fel band i mångfalden. Något stämmer inte.

  Karlstad
  nwt.se › Karlstad
  Kyrkans mångfaldsdag ställs in efter kritik
  KARLSTAD: KD uppmanade till bojkott
  Bokningen av artisten Sebbe Staxx fick Kristdemokraterna att mana till bojkott av Svenska kyrkans mångfaldsdag.
  Kyrkans svar – hela evenemanget ställs in.
  – Ett politiskt parti har valt att gå ut och bojkotta arrangemanget med hänvisning till ett av de band som skulle ha spelat och dessutom uppmanat andra partier att inte heller komma och tala. Därmed blir inte mångfaldsdagen vad den var tänkt att vara, och vi kände oss tyvärr tvungna att ta detta mycket tråkiga beslut, säger Harald Cohén, domprost i Karlstads pastorat.

  Bakgrunden är Kristdemokraternas uppmaning till bojkott av mångfaldsdagen. Den bottnade i bokningen av den kontroversiella artisten Sebbe Staxx och hans grupp Kartellen.

  – (De) har i en musikvideo visat autentiska videoklipp på politiskt motiverade överfall av vänsterextrema Revolutionära Fronten. Staxx själv har dömts för olaga hot mot en demokratiskt vald politiker. Att bjuda in honom att medverka vid mångfaldsdagen är att legitimera politiskt våld och det kan vi inte ställa upp på, sa riksdagskandidaten Charlie Weimers.
  Uppmanade andra

  KD uppmanade också andra demokratiska krafter att avstå medverkan.

  Mångfaldsdagen skulle ha genomförts lördag den 6 september.

  – Mångfaldsdagen var tänkt som en motvikt till främlingsfientlighet där samtliga riksdagspartier samt Feministisk initiativ bjöds in att prata om mångfald. Och även de artister som skulle uppträda belyser mångfald på olika sätt, säger initiativtagaren Johan Husberg, präst i Kronoparkskyrkan.

  Charlie Weimers, vad tycker du om kyrkans beslut att ställa in?

  – För vår del hade det räckt med att de avbokade Sebbe Staxx och Kartellen. Men vi tycker att det är bra att kyrkan tagit till sig av vår kritik.

  Det här var ändå ett evenemang för en god sak. Du tycker inte att det är tråkigt att det ställs in?

  – Jo, självklart. Vårt syfte var att ta ställning för demokrati, och mot extremism både från höger- och vänsterkanten. Vi ville inte att kyrkan skulle ställa in utan att de skulle förändra programmet.

  SvaraRadera
 11. Dag är en del av den vars lott det är att alltid vilja det onda, men alltid verka det goda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En del utav den kraft, vars lott
   är alltid vilja ont och alltid verka gott."
   Så ska det vara.
   http://runeberg.org/faust/k03.html

   Radera
 12. " The Greatest Trick The Devil Ever Pulled"
  Att övertyga människorna om att han inte finns.
  Filmen "The usual suspects"

  SvaraRadera
 13. Med Luthers hjälp kunde rubriken också ha varit en annan. Luther lär ha skrivit i en pamflett: "Varhelst Du ser en jude kan Du med tryggt samvete säga: Där går en livslevande djävul". Någon antisemit var han dock inte. Inte vi heller.

  /Lennart

  SvaraRadera
 14. Nå, men det där var väl antisemitiskt i allra högsta grad, Lennart? Varhelst du ser en antisemit o.s.v.

  SvaraRadera
 15. Se, nu dyker de upp igen, texterna som beskriver Dag som utmönstrad ur kyrkan, förd åt sidan - ingen vill ha honom - som ett offer för ondskefulla, maktfullkomliga förtroendevalda, etc, etc!!!

  Till på köpet har en signatur (HH) mage att beskylla mig - av alla - för att ha en von obenattityd i felfrihetens tecken.
  Ja, mycket skall man höra - och läsa - här i världen. Detta skrivet av en person som sannerligen utnämnt sig själv (och de likasinnade) till rätta uttolkare av budskapet, medan alla andra, hela Svenska kyrkan, har en förvriden syn.
  Jag tvingas citera Fabian Månsson i repliken till HH.
  -Vet hut, vet sjufalt hut!

  Och ta hädanefter ej munnen så full
  av det egna självberömmets gull,
  Tänk efter, och tänk en gång till,
  håll sedan inne med Ditt semantiska spill.

  En annan signatur ovan ser sig föranlåten att påpeka, att riktiga helgon inte skryter med sin godhet.
  Nej, säkert inte. Är då Dag ett sådant riktigt helgon? O.s.a.
  Men varför briljerade då Dag med vad han skulle göra, om han vore etgt visst hornförsett djur?
  Också här tillägger jag: o.s.a.
  Sedan är det dags att till den signatur, som kallat Dag utmönstrad av Svenska kyrkan ställa frågan, om Mohedasonen i så fall har utmönstrat sig själv, då han tillhör Svenska kyrkans högsta ledning och alltså arbetar i och för kyrkan.
  Därför ber jag, vädjar jag, yrkar jag, att alla kommentatorer ovan och annorstädes, som tuggar talet om den utmönstrade, förföljde, hunsade, mobbade, trakasserade Dag, väljer andra noter. Ty den som tillhör kyrkoledningen kan naturligtvis inte var utmönstrad ur kyrkan. Påståendet faller på sin egen orimlighet.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 16. Någon mera besvärande ofelbarhets- eller von oben-attityd kan väl sällan tillvitas BOD. Även han är i mångt en kritiker av nuvarande kyrkliga positioner. Även han kan sägas agera von unten und von aussen.

  Att han däremot saknar förståelse för och inlevelseförmåga i de "gammaltroendes" situation, visar han i de flesta inlägg. Ibland på ett humoristiskt sätt. Ibland på ett tröttsamt.

  Att DS meningsfränder utsätts för Berufsverbot bekymrar honom inte. Inte att DS rimligen blir den siste av sin sort i något som helst beslutande kyrkligt organ. Inte heller tycks han förstå oroas av lekmäns svårigheter att hitta acceptabel förkunnelse under acceptabla former med bibehållet apostoliskt ämbete.

  Detta, BOD, är varken konservatism eller liberalism. Endast okänslighet och Gleichmacherei.

  Lars Jensen

  SvaraRadera
 17. Har någon här funderat på att debattera sakfrågan i stället för bloggaren?

  SvaraRadera
 18. Bloggardag: "Lite svårare är det med orden från vår motståndare, de ord som är Livets Ord. "Bibeln är inte Guds Ord men Guds Ord finns i Bibeln" är en kär formulering som gör var och en till sin egen påve, om man så säger. "

  Man behöver inte göra till sig en påve för att begripa att HELA Bibeln inte kan vara Guds ord. Till stor del är Bibeln MÄNNISKORS ord. Många OLIKA människors ord. På sina ställen är den ganska förskräcklig läsning och på andra lika andligt inspirerat och inspirerande som telefånkatalogen. Katten på råttan, råttan på repet...

  "...2Abraham var far till Isak, Isak till Jakob, Jakob till Juda och hans bröder, 3Juda till Peres och Serach, vilkas mor var Tamar, Peres till Hesron, Hesron till Ram, 4Ram till Amminadav, Amminadav till Nachshon, Nachshon till Salma, 5Salma till Boas, vars mor var Rachav, Boas till Oved, vars mor var Rut, Oved till Jishaj 6och Jishaj till David, konungen.

  David var far till Salomo, vars mor var Urias hustru, 7Salomo till Rehabeam, Rehabeam till Avia, Avia till Asa, 8Asa till Joshafat, Joshafat till Joram, Joram till Ussia, 9Ussia till Jotam, Jotam till Achas, Achas till Hiskia, 10Hiskia till Manasse...."

  En anonym en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undersök vad alla dessa namn betyder
   Läs om boaz och ruth.
   Profetia kanske är mycket mera än förutspå, det är förutsägelser i typp och hänvisningar. Samt varning.
   Lagen och profeterna skriver om Jesus säger vår Herre.
   Khouse.org har spännande läsning en annorlunda syn att visst går det att bevisa att bibeln är Guds ord.
   Undrar bara, hur skulle Hans signatuur hittas där.
   Det är spännande att upptäcka bibeln utifrån tanken att ingenting som är skriven där står där utan mening.
   Börjar man se så får man respect och vördnad. Det kräver att inte lat lämna en text man inte förstår men att undersöka vad den har att säga, först om Gud sedan om Jesus och till sist om människa.
   Även släktregister bär i sig kunskap gömd för att vi inte förstår hela sammanhanget och betydelsen av dessa namn.

   Radera
 19. Rudbeckius har inte svarat på frågan om Dag är ett helgon. Lars Jensen ordar om att Dag är den siste som tillhör kyrkans ledning. Men det stämmer inte, ty gruppen FK i kyrkomötet har flera ledamöter, som delar Dags teologiska syn och som, mig veterligt, ej har planer på att lämna kyrkan.
  Alltså är sensmoralen att Dag tillhör kyrkan, absolut inte är belagd med Berufsverbot, tänker fortsätta verka i Svenska kyrkan och alls ej har planer på att lämna den.
  Dag är alltså en av oss i Svenska kyrkan, kan man sammanfatta det hela.
  Tänk på det Jensen, innan Du går på och attackerar kyrkan och alla oss miljoner och åter miljoner tillhöriga!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 20. BOD,
  Du låtsas alltid missförstå -jag tror att det är medvetet ty annars finns just ingen förklaring. Så dum som motsatsen skulle tyda på kan näppeligen någon vara. Kvar står alltså ren ohederlighet-varför? Vem vill Du bedra?

  Visst står DS kvar som ledamot av FK. Dvs som ledamot av en nomineringsgrupp. Det kan inte ni övriga politiker göra så mycket åt, inte heller era valda PK-anpassade biskopar -inte ÄB själv även om hon säkert skulle vilja det. Framförallt kan inte ni politiker göra något åt det utan att riskera att sparka undan grunden för er egen inblandning och raserande av SVeK.

  Däremot tror Du verkligen att efter DS kommer en ny präst lika kunnig ,beredd att strida för det sanna evangeliet även när det kan komma att kosta avsked eller åtminstone som minimum förhindra allt avancemang inom SVeK?

  Inser Du inte att det faktiskt handlar om yrjkesförbud inom SVeK och att detta inte baseras på det självklara att en präst bör tro evangeliet utan baseras i det "olämpliga" att prästen gör det.

  Varför inte stanna upp i pekoralskrivandet en stund och fundera över vems ärende Du går och ifall det verkligen är din önskan?
  Ingen kan tjäna både Gud och Mammon.
  //HH

  SvaraRadera
 21. Nej, nej, nej HH, Dag är och förblir en person i kyrkan och dess ledning! Han har inget yrkesförbud, är inte avkragad, får göra allt i kyrkan som alla dess andra präster får.
  Så kom inte i papegojaton med påståenden om att han är utfryst, sviken, bortsorterad.
  Dag är en präst i Svenska kyrkan, sitter i dess ledning, diskuterar, debatterar, fattar beslut om dess framtid.

  Detta är sanning och fakta - hör och läs sedan!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 22. BOD,
  Ja är det någon som upprepar samma svada utan att begripa vad andra säger , dvs talar som en papegoja så är det Du. Typisk representant för politrukernas skara
  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske bör kallas 'medieträning'?

   Lars Jensen

   Radera
 23. Om jag vore djävul skulle jag glädja mig att Liseberg avslutar säsongen med att hälsa Satan och hans väntade son välkommen. Från Stora scenen. Inge djävul är jag men det blir en underhållande ritual. Kom!

  SvaraRadera
 24. HH,

  Du börjar bli ensidig såväl i ordval som i tanke och i Ditt ständiga underkännande av väljarnas utsedda företrädare.

  Inte särskilt konstruktivt och intresseväckande!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 25. Fick ett jätteintressant svar från Tabitha, 5 september 2014 12:30. Mer av sånt, tack!

  En anonym en

  SvaraRadera