lördag 14 mars 2015

Återkomsten

Efter en vecka i det internationella och tre ö-besök känns hemmet riktigt lockande. Mina vänner överstarna reste om varann. Jag hade tänkt ta dem till Three Crowns, Stoke Newington, en pub för hipsters. Jag tror inte Olofsson och Salander varit där, nämligen, trots att de reser till London så frekvent. Nu var jag inte sämre än att jag i den internationella miljön hittade tre hugade, som gärna ville besöka en hipsterpub och äta. Naturligtvis föreslog jag onsdagen. Det är då det är Special Steak Evening. Fastan gäller 1. inte utomlands och 2. inte för åldringar över 60. Jag vad i vart fall en försynt bordsbön. Martin Thornton har lärt oss att inte brista ut i sång så fort vi får syn på mat, en kristlig ovana att tvinga andra på deras högljudda religionsutövning som vi samfällt borde ta avstånd från. Fördöma, rentav.

Nå, när vi var properly fed and drunk skulle vi ta oss från Stoke Newington. Buss 106 till Finsbury Park och så the Tube. Det kom en buss 273 innan men den gick till samma Finsbury. Man ska vara bokstavstrogen men inte sifferfixerad, tänkte jag.

 Vi sprang på lätta fötter trappan upp och jag hörde en medpassagerare i det internationella sällskapet av bussresenärer kommentera att många manliga judar, chassidiskt klädda med lockar, långrock och svart hatt, uppenbart på väg hem efter något studier i synagogan. "Så här skulle man inte kunna gå som jude i vårt land". Jag förstod och började fundera över om medresenären talade om Ukraina, Vitryssland eller Ryssland, där Sions Vises Protokoll fortfarande kan läsas med samma intresse som bland palestinier och araber. Man kan lita på Ochranan också efter 110 år. Desinformationskampanjen lyckades. Men så slog det mig. Det var ingen från ett sådant land som kommenterade utan en man från Sverige. Det är i Sverige en jude inte kan få gå hem i frid efter studier en kväll i synagogan. Om inte "i frid" betyder att man ska riskera att bli inte bara skymfad utan också misshandlad och därmed kanske få gå hem i frid som en annan Symeon. Fast yngre. Det som kan ske i Stoke Newington kan inte ske i Malmö.

Annars finner jag de kristligas förhållande till judar konstlat. De har kanske aldrig haft judiska skolkamrater eller varit kamrat i ledet med en jude? De kristliga svänger sig nu med talet "den hebreiska bibeln" när de talar om "vårt Gamla Testamente". Vilket är mest inkluderande? Naturligtvis det tal där "den hebreiska bibeln" också är vår. Läser man inte S:t Paulus brev till de kristna i Rom, får man det svårt och måste bli inkluderande genom att tala exkluderande. "Den hebreiska bibeln". Men var för den delen inte också Paulus hebré? Riktigt underhållande var det att läsa pläderingen att vi skulle börja tala om Yeshua i stället för Jesus, så som det pläderades på Dagens Seglora (fast inte dagens utan någon gång i veckan som gått). Det är till att leka semit i det 21:a århundradet! Fast nu leks det utan besvärande mycket exegetisk kunskap. Kan vi inte hålla fast både vi 2000 års kristen historia och det faktum att de kristna uppfattar att de ympats in på det äkta olivträdet? Detta inympande var förutsättningen för fortsatt växt. Men kanske ska jag inte vara förvånad. Plakatpolitik är en hållning som lätt smittar av sig. Vi andra får praktisera den hållning vi lärt oss av London Transport. "Keep Calm"

Överste Olofsson reste till Washington förra fredagen och överste Salander skulle komma till London torsdag förmiddag, när jag skulle till Heathrow för ett snabbstopp å annan (hemlig) ort. Jag antar att ni andra då satt hemma och gladdes åt beskedet att Gotland nu ska rustas. Det blev ett kompani. Och 6 miljoner blev i praktiken 4. De engelska biskoparnas lätt pissträngda statement Who is my neighbour? köpte jag. Det är vägledning inför valet i maj och kan laddas ner. www.churchofengland.org/GeneralElection2015
Jag tänkte att det borde finnas i min bokhylla även om jag undrar över hur biskoparna fått för sig att deras råd skulle behövas inför valet. Tanken har aldrig slagit mig att jag skulle frågat Sundby, Lindgård, Hellström, Wejryd eller Johansson till råds - är detta ett utslag av bristande fromhet eller ett utslag av elementär klokhet? Jag vet inte.

Det finns i biskoparnas lätt pissträngda "letter" dock en del att fundera över och en del att analysera. Intressant var att biskoparna förnummit att folk är cyniska inför det politiska livet. Jaja. Vi har väl sett - eller ser - House of Cards. Och när jag ser Margot Wallström vet jag att hon ljög som en häst travar när hon utnämnde Lars Eckerdal till biskop. Jag skrev om det i en lärd analys, som aldrig kommenterades. De där uppe vet att hålla käft, i förhoppning att folk ska glömma. Jag glömmer inte. Jag påminns om saken när nu vapenexportfrågan ska hycklas igenom till vilket pris som helst. Och jag ber att få påminna att vapen också finns till för att säkra rättsordningen, ett faktum som lätt glöms. Men grattis till engelsmän, fransmän och kanske kineser, som nu får exportera vapen till saudierna. Fast hur var det - var det inte ett övervakningssystem vi hade avtal om, ett för att hålla efter pirater? Var det vapen att använda mot den egna befolkningen? Vad exakt var det avtalet handlade om? Kan vi få veta - och värdera bortom hojtandet?

18 kommentarer:

 1. Dessinformation, upprepad lögn, subtilt språkligt paketerad, så i sak ingen lögn sagts, är mycket enkel att konstruera som ex ange två skäl till när fasta inte gäller, fast inga regler inom Svk alls gäller, i frågan om mat. Så utesluta vi sjuka under sextio år, som endast klarar gå 300 m t o r, medan andra flyger och far.

  Vad kallas en sådan kommentar? Tja normal kristlig avundsjuka, kryddas med gnällsjuka, helt enkelt. Bara det? Nix! Det beror också på vem som klagar förstås.

  / Magnus Olsson, självutnämnt Rikssamvete.

  SvaraRadera
 2. T o m djuren begriper att pissa in sina revir. De får slåss mot alla inkräktare för att försvara sitt territorium. Finns ingen endaste fläck på jorden som inte har en armé. Sin egen eller någon annans. Står du inte upp för det samhälle du skapat och vill ha kommer någon annan att stå på dig. Vill vi ha ett gott samhälle så får vi se till att skydda det "vapen är till för att skydda rättsordningen", friheten, demokratin och landets uppnådda civilisation.

  https://www.youtube.com/watch?v=MqXPXcJEzRU

  SvaraRadera
 3. Välkommen tillbaka! Dina skarpt formulerade, insiktsfulla och klartänkta inlägg är en klar källa att dricka ur i dessa tider när förnuft, vishet och omdöme tycks ha gått i idé.

  SvaraRadera
 4. Kan vi få veta vad avtalet handlade om? Jodå, nu när nätet finns så slipper vi ropa i öknen: http://ledarsidorna.se/2015/03/saudiavtalet-i-sin-helhet/

  SvaraRadera
 5. Avtalet sa nogs upp av två stora skäl: FOI:s bildade bolag i all hemlighet (varför hemlighålla något för regeringen?) och den i veckan som gick publicerade debattartikeln av näringslivstoppar som underförstått sa att man borde låta bli att fokusera på mänskliga rättigheter när det finns pengar att tjäna.
  Dessa två saker gjorde det till slut politiskt omöjligt att inte säga upp avtalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avtalet med Saudiarabien har INTE sagts upp. Endast kunskapsutbytet. Vapenexporten fortsätter som förut och skall utökas med "Bill"enligt SvD.

   http://www.exponerat.net/nej-sverige-har-inte-stoppat-vapenexport-till-saudirabien/

   Radera
  2. Avtalet sägs upp 6 månader i förväg. Det säger inget om att det inte går att köpa vapen ändå.
   Eventuella vapenköp sker dock då inte med Svenska staten som mellanhand.

   Radera
 6. Har inte "det äkta olivträdet" huggits ned av någon så kallad bosättare? Att hugga ner andras olivträd verkar ju vara en populär aktivitet bland dessa människor.

  SvaraRadera
 7. Vårsolens försiktiga strålar lyser över kyrkogården. Talgoxarna sjunger sina vårsånger i träden. Vårblommor tittar upp mellan granriset på gravarna. Några har redan planterat de första penséerna. Anhöriga står tysta vid de käras gravar. I minneslunden gråter en ung man tyst. Det är sen lördagseftermiddag. Snart är det helgsmål.

  https://www.youtube.com/watch?v=zu1YKUgzvAU

  SvaraRadera
 8. Nej, Björn, olivträdet är inte nerhugget, men Gud har brutit av de grenar som inte tog emot sin Messias. (Rom. 12, Apg. 3:22f). Vi ska inte bli övermodiga, för om Gud inte skonade de naturliga grenarna ska han då inte heller skona oss. Och han är mäktig att åter ympa in dem, och de som inte framhärdar i sin otro ska (precis som vi "vildolivgrenar) verkligen ympas in där, desto lättare som de hörde till olivträdet från början. Gud vill verkligen få förbarma sej över oss alla. Se här Guds godhet och stränghet.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Undran: Var hittas Wallström-Eckerdalanalysen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brev till regeringen, SPT 19912 s 481ff. Jag nämner saken också i boken Vems ärende går Svenska kyrkan?, Verbum 1995 men hänvisar också där till artikeln i SPT. Artikeln i boken återger en del intressanta citat från sådana som kom att komma sig upp i det kyrkliga. Men, som sagt, Wallström ljög. Hon kom sig också upp. Jag har andra krav på politiker. Helt andra krav - bortsett från finans- och försvarsministrar. Sådana får ljuga i trängt läge.

   Radera
 11. Bloggardag: "Annars finner jag de kristligas förhållande till judar konstlat. "

  Jag finner religionerna kristendom och judendom konstlade. Lekstugereligioner där folk sorteras i "inympade" och "utvalda" osv. Sådant kan bara inte komma från Gud utan måste vara det mänskliga egots (djävulens) verk. Tar bestämt avstånd från båda dessa religioner

  En anonym en

  SvaraRadera
 12. Dag: Är inte den rabbinska judendomen en synnerligen obehaglig religion? Religionens kärna tycks utgöras av hat, herrefolksmentalitet och rasism. Se ett talande exempel här:

  http://www.friatider.se/israel-sorjer-folkkar-ledares-bortgang

  SvaraRadera
 13. Men grundproblemet är att judendomen missade Messias när han kom. Det är ungefär som med oss - dagligdags. Mitt ibland oss står en som vi inte känner igen. I övrigt är all lagreligion, också den svenskaste och naturligaste, just fariseism och hemfallen åt sin egen ortodoxi med sina egna värdemätare. Varför? Alla är vi fariséer av födseln. Då blir det rätt lätt helt enkelt obehagligt.

  SvaraRadera
 14. Rabbinsk judendom är inte obehaglig men Pers kommentar är det. Herren Jesus är själv rabbin och inte alltid behaglig. fM

  SvaraRadera
 15. Anonym, du verkar inte förstå vad rabbinsk judendom är. Det är alltså judendomen sådan den utvecklades efter Jesu tid och templets förstörelse - det vill säga som den är idag. Det är inte den gammaltestamentliga religionen som termen åsyftar. Läs artikeln jag länkade till, så ser du vilken otäck historia den judendom som finns i dag - den rabbinska - faktiskt är. Här är en till artikel som du kan läsa:

  http://www.firstthings.com/article/2003/02/the-virtue-of-hate

  SvaraRadera