torsdag 19 mars 2015

Reservationer

Underlaget är inte stort men resultatet inte otroligt. Var femte präst i Danmark sägs tro på Gud i en "anden form". Det betyder "anden form" än den i Bibeln och trosbekännelsen. Ingen präst gav svaret "tror inte alls på Gud" - och om det är ett plus eller en tankemässig oklarhet, vet jag inte. Å andra sidan - man kan ju tro på vilken man vill.

Underlaget är klent men inte klenare än att professor Bo Kristian Holm i Aarhus menar att resultatet visar att vi lever i en annan tid än 300-talet. Huvudsaken, det avgörande, är att prästen finner mening i det han förkunnar och kan ge denna mening vidare till andra. Biskopen i Köpenhamn ville inte kommentera. Han har väl nog med den biskop som nyligen visste att meddela den danska allmogen att Jesus inte uppstod ur graven så som vi står upp på morgonen efter en natts sömn. Nähä.

Jag har varit på sammanträde också. Det klagades över att präster inte längre ville slita i tjänsten. De är utbildade på ett annat sätt. De vill jobba kontorstid. Jag drog mitt gamla vanliga - jag upprepar mig gärna för att ge märg åt konversationen. Präster har en lindrig syssla och för denna lindriga syssla lyfter de högre löner än t ex gymnasielärare, som måste ses ha en likvärdig utbildning och ett betydligt slitsammare liv. Men vad är det som händer? Kritiken sprider sig över vallarna.

Nu blir det inte mer. I dag får vi möta Luleå stift. Det blir roligt. Lite lappskoj, liksom. Aajaj, det här är nog farlig skämtan, när jag tänker efter. Mest får jag vara tacksam att jag inte åt pizza på Hisingen i går kväll.
Och innan dagens id slår tanken mig. Har gammalkyrkligheten beväpnat sig? Då har vi fått ett nytt kyrkligt läge.

29 kommentarer:

 1. Gymnasielärare sliter med att på nätterna skriva underlag till EHT-anmälningar till de som inte riskerar godkänt.
  Prästerna slipper sedan husförhörens dagar att föra bok över vilka i församlingen som riskerar att gå evigt förlorade.
  Fast det hade nog varit en ganska viktig syssla som satt punkten på både ett och annat.

  Jag kommer osökt(!) att tänka på en sång av sångarevangelisten F.A.Nygren; "Nåd över allt förnuft, nåd över alla gränser."

  Därmed inte sagt att de präster som framhåller nåd över alla gränser skulle sakna förnuft.

  SvaraRadera
 2. Bloggardag"......... att Jesus inte uppstod ur graven så som vi står upp på morgonen efter en natts sömn. Nähä."

  Om Han gjorde det så gjorde han bara samma sak som Lasaros redan tidigare gjort.
  Jag tror att Jesu kropp försvann helt och hållet i graven som om den aldrig hade existerat. Hela världen är bara en illusion och så var också Jesu kropp. Och när Jesus visade sig för lärjungarna efteråt så skapades en NY kropp för att Jesus skulle kunna kommunicera med lärjungarna. Jesus har inget behov av att existera som en individ och som en kropp för sin egen skull utan Han visar sig när det främjar Hans ärende - frälsnignen av mänskligheten. Och detta anpassas efter målgruppers förmågor att tillgodogöra sig sådana uppenbarelser, vilka varierar stort. Så om någon ser Jesus i t ex en molnformation och finner tröst i detta så har Jesus lyckats med sin uppgift för den personen. En ateistisk meteorolog kanske har en annan uppfattning.

  En anonym en

  SvaraRadera
 3. Har lite ont i " illusionen ". Annars är det bra.
  Patrik Hanson heter jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biskop Berkeley, han med universitetet alltså, brukade framhålla, att i ett rent ideellt (alltså motsatsen till 'materiellt') universum var allt lika reellt som i ett materiellt. Matrix-filmerna blir en god illustration till tanken om alternativa ontologiska tankemönster.

   Alltså har vi kanske ont i kroppen, men oavsett vad denna än är, blir den ändå knappast en illusion.

   Argus

   Radera
 4. I dag St Josefs dag, dagen som handlar om Guds beskyddare i världen, tåls att ställa frågan varför? Den avgörande om sambandet mellan Genesis 1 och Golgata skall kunna möta sitt varför. Att Gud valde en pappa som inte var Guds och en mamma som är Guds kan ju tyckas vara en slump, en andlighetens ingivelse, liksom Golgata omgjort till en historisk tro av motsvarande slag, tillsammans bildar motsatsen till frågan, och en ägd sanning. Nu är ju Skrifternas tråd inte så banal att den endast väver med historisk tro och andlig tro, dessa två styggelser, när de blir till kläder för att gömma sig bakom eller klä ut sig i. Väven rymmer fler trådar, och den springer fram i en lös tråd i väven, frågan varför. Drar man i den, faller kanske väven samman för en del, och rädda står de nakna utan en trasa på kroppen.

  /Magnus Olsson, snart cellgiftsbehandlad. Cellen ligger i Rom 7. Först i kapitel 8 är fången fri, om än naken.

  SvaraRadera
 5. Har någon liknande enkät om tro gjorts med svenska präster nyligen?
  Om inte - varför?

  LG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vågar någon kyrklig instans göra en sådan enkät? Kanske något för AB?

   P

   Radera
 6. Kontorstid? Är det därför som man måste vänta i veckor på att få begrava sina kära i Sverige?
  EL

  SvaraRadera
 7. Har någon liknande enkät om tro gjorts med svenska präster nyligen?
  Om inte - varför?

  Om det gjorts nyligen I Sverige är mig okänt. I USA gjordes redan i slutet av sextiotalet en gallupundersökning vid de fem största teologiska seminarierna med resultat enligt nedan.

  70 % trodde inte på bibelns berättelse om syndafallet
  35% trodde inte på Guds treenighet
  51% trodde inte på djävulen
  76% trodde inte på helvetet
  51% trodde inte på jungfrufödseln
  37% trodde inte på Jesu Gudom
  61% trodde inte på försoningen
  31% trodde inte på Jesu uppståndelse

  Vid samma tid hölls i Stockholm ett möte anordnat av Sveriges Religiösa Reformförbund där sa en av SVeK´s präster enligt nedan (ostraffat)

  -Vi är många som inte tror på en treenig Gud
  -Vi är många som inte tror att Jesus blev avlad av den Helige Ande och född av jungfru Maria
  -Vi är många som vill förlägga Jesu storhet endast till det andliga planet
  -Vi är många som tror att Jesus bara var människa
  Vi är många som inte tror på den kroppsliga uppståndelsen
  -Vi är många som inte kan tala om Kristus och försoningen
  -Vi är många som tror att Jesus endast var ett religiöst geni bland andra såsom Buddha och Muhammed

  Ja, det gavs då inga siffror men det finns ingen anledning att tro att situationen bland präster och de som väljer våra präster skulle vara mera apostolisk i dag än den gången.

  Det mest signifikativa är att det är de som tror så eller inte alls- det är de som besätter alla platser inom SVeK-apologeter avkragas ,utköps eller får helt enkelt inte ens bli präster.

  //H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du, H, gräva fram författarnamn eller titel på den där amerikanska undersökningen tror du? Vore intressant. Eftersom 95% av all statistik är tagen ur luften blir det svårt att veta om du bara smäcker. Siffrorna är väl fantastiska.

   Radera
  2. Intressant!

   Det skulle onekligen förklara mycket ...

   Radera
  3. "Eftersom 95% av all statistik är tagen ur luften..."

   Har du någon undersökning som visar det? ;-)

   Radera
  4. Ja, det vore en intressant studie, men sannolikt mycket nedslående. Min son läste kursen religionsvetenskap på Teologiska Institutionen på Uppsala Universitet. Tillsammans med drygt 20 andra, de flesta läste som ett led i deras prästutbildning. Efter någon vecka ringde sonen hem och var både undrande och förvånad. När man diskuterade frågan om Jesus var enda vägen till Gud - vilket Bibeln lär (t ex i Joh 14:6), var han den ende som trodde det. Som han sa, jag är den ende icke troende på kursen, men jag tror det som Bibeln lär och på Jesu ord. Men, det är klart - inte heller ÄB Antje J tror på Bibeln när Jesus säger -"Ingen kommer till Fadern utom genom mig."
   Så, sannolikt är bilden minst lika dyster i Sverige som I Danmark och USA.
   StaffanW

   Radera
  5. Elisabeth, nu ska vi inte vara såna... ;-) nå men skämt åsido. Eftersom H åberopar så exakta siffror måste hen ha hämntat dem från annan plats än det egna minnet, och källan bör kunna uppges.

   Någorlunda tillförlitliga siffror från idag vore dock hyperintressant.

   Radera
 8. Anders Lundberg19 mars 2015 kl. 18:58

  På tal om beväpnad gammalkyrklighet vill jag dela med mig av Christian Braws nekrolog över Bengt Hägglund i veckans Kyrka och folk:
  "Ett av Bengt Hägglunds senare verk bär titeln Tro och verklighet (2007). Han visar där på ett övertygande sätt svagheten i den teologiska modernismen, som brukar kallas liberalteologi. Den medför att den levande personen Jesus trängs undan av abstrakta begrepp, t.ex. rättfärdighet och kärlek. Begrepp kan inte förvandla, vilket relationen till en levande person kan. Begrepp kan endast kräva. Därför blir denna modernism en motsats till evangeliet om Jesus Kristus."

  SvaraRadera
 9. Det finns anledning att se upp med Bibel 2000 i sin helhet och även NT 81 eftersom dessa översättningar är präglade av vår tids antropocentrism. Rom 8:4 vilket är episteltexten nu på Söndag (JMB) som en gång var en fast helgdag, läser "efter vår ande" när det i grt står kata pneuma dvs. Guds Ande.
  Abstrakta begrepp hur fromma de än låter har ingen Moder, men det har Frälsaren. I Tron och i den Helige Ande bekänner vi att Han inte är bara vår utan hela världens Frälsare. Conor Sweeney har skrivit en mycket läsvärd bok "Sacramental Presence after Heidegger". Draken är givetvis rasande på BVM:s andra barn, de som håller Guds bud och har Jesu vittnesbörd (se Upp 12).

  SvaraRadera
  Svar
  1. JMB, dvs Jungfru Marie Bebådelsedag.

   BVM, dvs Blessed Virgin Mary.

   Radera
  2. JMB ska väl firas på onsdag den 25:e, nån jäkla ordning får det väl vara?!
   Antony

   Radera
 10. Kan du, H, gräva fram författarnamn eller titel på den där amerikanska undersökningen tror du? Vore intressant. Eftersom 95% av all statistik är tagen ur luften blir det svårt att veta om du bara smäcker. Siffrorna är väl fantastiska.

  Jag citerade ordagrant från en bok skriven av Samuel Sollerman och som jag förmodade de flesta någorlunda intresserade av tidens tecken och israelfrågan kände till. Jag är medveten om att boken fått en del kritik an antisionister men ingen har, mig veterligt, ifrågasatt siffrorna.

  Boken heter ISRAEL, ISLAM och andra tecken i profetiskt perspektiv.

  Notera att författaren inte i sig diskuterar kristendom utan siffrorna är medtagna bara för att de ingår i sammanhanget.
  I mitt exemplar står de aktuella uppgifterna i kapitlet: Det stora avfallet sidorna 81 -83. Hela kapitlet rekommenderas dock till läsning.
  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hann kommentera ovan innan jag såg ditt svar här. Okej.
   http://libris.kb.se/bib/7594680
   Frågan är då vad denne Sollerman har på fötterna. Att uppge "en amerkansk undersökning från 1960-talet" känns måttligt trovärdigt. Tack för förtydligandena, den som är tillräckligt intresserad kan nu leta upp hr Sollerman och se om där framgår vad nuffrorna står för.

   Radera
  2. rebellaundrar

   There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.
   Sagt av bl a Mark Twain.
   EL

   Radera
 11. Rebellaundrar

  Det enda som förvånar mig är varför sådana siffror förvånar en svuren ateist? De borde väl glädja henne?

  Övrigt. Siffrorna borde inte förvåna Dig eller någon annan något så när insatt i det" kyrkliga". Minns att för några år sedan förklarade sig en präst vara ateist (vårt grannland Danmark) men förklarade sig samtidigt villig att fortsätta verka som präst- han gjorde ju de riktiga riterna och skötte sitt "jobb".

  I Sverige hade vi en kvinna som förklarade sig vara häxa och höll kurser i "vit magi". Väl hon avsade sig prästämbetet .

  Båda var för tidigt ute? Dock har hållits mässor av alla de underligaste slag och präster har skickats på kurs för att studera schamanism och annat.

  För några år sedan uttalade sig en präst i Norrland att han menade att det var dags att fylla påsken med annat innehåll. Jesu uppståndelse kunde inte säljas ens med mördande reklam-än mindre sådant som himlafärden.

  Mao- inget är förvånande.
  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH, svuren ateist? Jag som genomgått ett halvårs sökande... och trillat tillbaka i mitt agnostiska grundtillstånd, förvisso. Men vägen dit har varit lång.

   En tredjedel som inte tror på Jesu uppståndelse. För mig är det den självklara gränsen för vad jag kan kalla kristet. Att sådana präster finns är jag väl medveten om. Om siffran presenterades som gällande Svenska kyrkan idag skulle jag finna den realistisk, men den uppges gälla 1960-talet och det är 50 år sen. Jag är förvånad eftersom jag för en bit mindre än så konfirmerades i Svenska kyrkan. När jag flera årtionden senare började leta kunde jag inte hitta det som presenterades för mig då.

   Idag är det väl närmast fräckt att fråga en präst vad den faktiskt tror på. Det är konstigt. Det borde väl för en präst vara en enkel sak att svara på? Jag vore intresserad av sådana frågor till landets biskopar, men det skulle väl anses som extremt impertinent.

   Den danske prästens stora folkliga stöd är intressant. Jag kan tänka mig att många icke-troende gärna vill ha en sådan präst till bröllop och begravning.

   Radera
  2. Efter lite botaniserande i din blogg, tror jag att HH hamnat snett i sina omdömen. Fortsätt reda ut och jaga otydligheter och motsägelser, rebella! Tur att någon orkar ta korkerier på allvar och börja bena upp dem. Jag skall återvända till din blogg!

   Argus

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undantag kan tänkas motiveras av
   a) om någon påstår något felaktigt om någon annan kan den sistnämnde se sig föranledd att korrigera.
   b) ovilja att påstå saker bestämt eftersom man inte anser sig för stor expert. Därför jag tror, jag tänker, jag tycker. etc.

   Varifrån de kommer som finner behov av att via kringelikrokar kommentera andras sätt att prata vet jag inte, förutom att de inte kommer från Norrbotten.

   Radera
 13. Dag, jag är även nyfiken på den danska undersökning du skriver om. Var hittar man den alt. bra, vederhäftig info om den? För att kunna bedöma svaren behöver man få veta hur det frågades, osv.

  SvaraRadera