onsdag 4 mars 2015

Nåt redit rolit

Hon sa så och på markerad kalmaritiska, flickan som skulle vara ängel i julspelet och tala till herdarna för att berätta vad som hänt: "Nu ska ni få höra nåt redit rolit." Bättre kan ordet evangelium knappast översättas. Till svenska, alltså. I går var jag också med om nåt redit rolit. Kommunikationsundervisning.

Man måste ha vett att uppskatta de små detaljerna. Den ena kommunikatören bodde på Söder i Stockholm. Fördomar som bekräftas, fyller en med glädje. Och jag tänkte ånyo på överste Redl. Han tog, efter viss för generalstaben irriterande tvekan, livet av sig och kommunikén gick ut att det berodde på överansträngning efter mycket arbete för Österrikes och kejsarens skull. Hade det inte varit för journalisten, Egon Erwin Kisch på tidningen Bohemia, hade folk trott det. Men Kisch hade gått på fotbollsmatch för att se sitt lag Sturm möta Union-Holeschowits men den bäste målskytten låssmeden Hans Wagner kom inte till match. Kisch kollade vad som hänt och fick besked att låssmeden Wagner kallats till en privatvåning i generalstaben. Så kom nyheten ut om storspionen. Journalister är viktigare än kommunikatörer. Det kan man veta sedan mer än 100 år. Nästa gång ni möter kommunikatörer, tänk på översten  Redl och Egon Erwin Kisch. Det blir roligare så.

Vad fick jag lära mig? Om jag fattade rätt så hade "vi gett" mandatet att företräda Svenska kyrkan till medlemmarna och vistelsebegreppet i Kyrkoordningen har expanderats till att gälla också nätet. När det gäller att ge besked när folk frågar så har man gått "från korrekta svar till en pastoral närvaro." Jag fann detta helt amuserande. Och man har gått "från bevakning till delande". Det tyckte jag lät fint. Oss emellan, men strikt oss emellan, begrep jag kanske inte allt fint i denna kråksång. Men det jag begrep räckte väl. Jag drog slutsatsen att ord kan missbrukas. Pastoral närvaro!? På nätet?

Jag begrep i varje fall så mycket att det är kvantitet som mäts. Hur många följer? Hur många gilla-markeringar får inlägg? Kvalitet? Nja, vi har ju gått från korrekta svar till pastoral närvaro och ju fler gillande-markeringar vi får, desto mer pastoral närvarande är vi, Självklart!

Präster som svarar på insända frågor fanns det också.
Jag övertygades inte av den sakkunskap i exegetik som avslöjades i prästsvaret vi fick se. Men kommunikatörerna var nöjda. Det är i de till synes små frågorna som de stora kunskapsluckorna avslöjas. Inte hos den som frågar, men hos den som svarar. Tänker jag. Men frågaren var nöjd med svaret.

Bönewebben är stor för kommunikatörerna. Svenska folket ber. Är det med bönen som med diktskrivandet. Många gillar att skriva dikter, men få köper och läser diktsamlingar, som förlagschefer konstaterar. Samma sak med böner. Många gillar att skriva böner men få går i kyrkan och stiger in i böneskatten? Inte vet jag - men tanken for förbi med en präst av det sentimentala slaget botaniserade i folks själsliv. Somliga präster gillar sådant. Jag tror de är sentimentalt lagda och bryter på lågkyrklig norrländska.

Så kom vi till twitter. Jag säger inte mer än att med 140 tecken som gräns kan man likväl få in en hel del moralism.. Jo, en sak till. "Vägra hata"-kampanjen kom till för att backa upp Pascalido. Idén föddes i ett möte på regeringskansliet med företrädare för olika religioner i något av råden. Kan det heta Sveriges religiösa råd? Knappast. Men ni fattar kontexten.

Så kom några representanter för kyrkan i sociala medier upp. Proffsbloggaren Clara Lidström var en sådan, kommunikatören Jacob Sunnliden en annan, biskop Åke Bonnier är väldigt aktiv, fick vi veta, Policyhandläggaren Martin Vogel i Kyrkans Hus hölls fram. Han hade fått Åsa Romson att uppskatta ett inlägg om klimatet, hans policy-område. Asinus asinum fricat-hållningen, alltså. Men det fanns fyra till som hörs i sociala medier och som förevisades på bild: Mattias Irving, Annika Borg, Helle Klein och Antje Jackelén, "en av Sveriges viktigaste kommunikatörer". Sas.

Jonas Gardell uppmärksammades också liksom, oförmedlat i sammanhanget, Lunds domkyrka, där prästerskapet ställt upp bakom en regnbågsflagga. Det var också ett inlägg med genomslag och alltså prisvärt. Budskapet löd: "Du är välkommen sådan som du är". I sak är detta en uppskattad fras men i praktiken, den pastorala närvaron, ni vet, en lögn. Kent Wisti lyftes också fram eftersom han kan använda bilden på sociala medier.

Sammanfattningsvis? Nåt redit rolit.

24 kommentarer:

 1. Tråkigt att bloggaren inte tar upp lite djupare frågor som nutidens bekräftelsebehov, taktiken bakom gillaklicken. Det nya finaste ordet "fin", som kan användas i det oändliga. Inte heller sådant som snabbhet, tid. Därtill lyser med sin frånvaro en analys av upptättelsebehovet, psevdodebatterna om språket, den moraliserande calvinismen i sin prydno och det vackra jaget, som bländar.

  Således får bloggaren: ej godkänt.

  / Magnus Olsson, södermalmsbo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Södermalm borde proportionellt ta emot lika många flyktingar i nöd som små glesbygdskommuner.

   Radera
  2. Södermalm? Jamen vart skall medieeliten då ta vägen?

   P

   Radera
 2. Nåt redit förfärlit di ägna si at pa stifte

  http://www.brogren.nu/Ragnar_Block.pdf

  Hadd trott du skull skriv om de ida. För la bli imorn da.

  Ein fra Hallann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dä va ingen redier hallänning som skrev dä...

   Radera
  2. Ragnar Block för ett redigt resonemang om KO §17. Återstår att se om biskopen och DK klarar av detsamma utan att göra våld på föreningsfriheten.

   Radera
 3. Rolf Pettersson4 mars 2015 kl. 08:45

  Var BloggarDag okänd för de församlade? Blev de upplysta om att denna blogg finns?

  SvaraRadera
 4. Man kan inte betygsätta en dagbok, inte ens en dagbok på webben, weblog, blogg. Betyg kan man sätta på uppsatser och avhandlingar. På bloggen, om den hålls med kommentarfält, kan man fylla på med mer material och andra perspektiv. Det är nästan alltid välkommet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bock i kanten igen. Jag bockar och bockar inte.

   De ofta citerade orden om tyngden, inte tyngden och nåden, utan om vikten, erinras om.

   Bloggaren väger för lätt.

   /Magnus Olsson, utan rådjursblick.

   Radera
 5. Informationsavdelningen har väl i decennier varit den fånigaste vid Kyrkokansliet. Tråkigt att de hade missat att domprosten i Lund inte var med på den bekräftande bilden. Så kan det gå när man har s k församlingsherdar med egna biskopsambitioner som gärna glömmer att domprosten borde vara del av prästerna i sin egen domkyrka.

  SvaraRadera
 6. Också jag finner det "informationsbärande" att BloggarDag så strålar med sin frånvaro på nätet. Det finns tydligen en havlig nätnärvaro, och en icke-havlig ...

  Lars Jensen

  SvaraRadera
 7. Det var intressant att det på sociala medier är viktigt med kvantitet och inte kvalitet, när man om ontalet gudstjänstfirare säger tvärtom.
  Kvantitet där det syns och kvalitet när kvantiteten inte räcker till?

  Sedan kan ju vän av ordning undra vad Mattias Irving har med SvK att göra, förutom lönekuvertet då.

  Jag kan väl hålla med om att ämbetet Ärkebiskopen är en av Sveriges viktigaste kommunikatörer. Om det kommuniceras något av vikt är dock en helt annan fråga.

  SvaraRadera
 8. Jag misstänker att det Ragnar på slutet talar om - omvändelse, syndernas förlåtelse och Jesu nåd - inte särskilt ofta dryftas i Domkapitlet.

  Nästan så jag får lust att damma av min gymnasietyska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och att ha den stora räkenskapsdagen för ögonen, det måste vara ett ännu mer sällsynt samtalsämne!

   Radera
  2. Die Theologen haben das Christentum nur verschieden interpretiert, jetzt kommt es aber den Kapitularen vor, es zu verändern?

   Argus

   Radera
 9. De missade Anders Brogren, som ju haft igång sin hemsida sedan 1997.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brogren är "fel" och sådana finns inte. Är de likväl där, ser man dem inte. Men man kan skrämmas med dem, och ge dem skulden för alla tillkortakommanden.

   GG

   Radera
  2. För att inte tala om de församlingar av högkyrkligt snitt, och de är inte så alldeles få trots allt, där kyrkan fylls till bredden söndag efter söndag. De är ju också helt fel och finns inte, Men det är ju kvaliteten som räknas, inte kvantiteten. Eller hur var det nu..?
   /Sub versus/

   Radera
 10. Sub versus,

  -vill Du vänligen ge geografiska exempel på högkyrkliga gudstjänster som fyller kyrkan varje söndag?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 11. "-vill Du vänligen ge geografiska exempel på högkyrkliga gudstjänster som fyller kyrkan varje söndag?"

  Det är kanske inte helt lämpligt att ge BOD sådana adresser. Då kanske han hittar några högkyrkliga att anmäla och "förhoppningsvis" avkraga.

  //HH

  SvaraRadera
 12. HH,

  -Fult och försåtligt - som om undertecknad ägnar sig åt att förfölja kyrkliga företrädare - och ett sätt att slippa ge exempel.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 13. Fult och försåtligt?...
  Ägnar sig åt att förfölja kyrkan?

  Nja, det tror jag förvisso inte. Den "kyrka" du drömmer om och för vars skull du baktalar och misstänkliggör så många Kyrkans (Notera versalen) trotjänare har tyvärr inte mycket med varandra att göra annat än ditt försvar för den genompolitiserade och Gudsbefriade snöpta organisationen endast sker genom att skada de som önskar SVeK ett bättre öde än som lekstuga för politiker med biskopar och kyrkoherdar vars främsta (enda?) merit snart är anpasslighet .

  //HH

  SvaraRadera
 14. HH,

  -Fortfarande alltså inga exempel på församlingar i provinsen med fullsatta kyrkor.
  Sedan är det synnerligen förmätet att läsa Dina anklagelser om baktaleri och misstänkliggöranden mot bakgrund av den galla som Du öst över Svenska kyrkans företrädare.
  Ge ett enda exempel på det Du lägger mig till last, om Du kan. Däremot har Du fullkomligt excellerat i grova utfall mot vår kyrka och dess företrädare.

  Saknar Du alla självkritik och dito -insikt, HH? Läs då igen Din antydan om att jag vill anmäla och avkraga (som inte ligger i m in makt) högkyrkliga präster.
  Jag vidhåller med emfas att den är ful och försåtlig.

  Du kastar sten från glashus, HH!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 15. BOD
  Varför tillägget- ligger inte i min makt? Är det något Du saknar eller hur skall det annars tolkas.

  Vad det gäller fullsatta kyrkor- det klarar förvisso Ni själva inom SVeK utan hjälp av Guds ord. Minns att för något år sedan drog Jonas Gardelll fullt hus i Göteborg men det var knappast en gudstjänst i apostolisk anda som hölls utan ett Jippo av värsta slag.

  Fylla kyrkbänkarna klarar Ni nog -oss förutan en tid till -då och då innan allt rasar ihop men oroa dig inte-det finns nog pengar att betala alla SVeK´s anställda och förtroendevalda ännu några generationer till om ni så bara har lika många medlemmar som anställda och förtroendevalda kvar.

  Ja, jag är förvisso sarkastisk men jag är verkligen inte skadeglad. Det jag ser ske är inget som gläder någon kristen .Det är sorgligt men som jag sagt åtskilliga gånger- det är inte mycket mening i att be om medicin om man inte har för avsikt att ta densamma. Oanvänd gör den ingen nytta.

  //HH

  SvaraRadera