söndag 22 mars 2015

Perfidia

Jag tänker annorlunda.

I antisemitismens tid kan vi utan vidare vidga perspektivet just genom att
använda Improperierna och förklara hur närgångna de är mot oss, vi som är judar kata pneuma. Hade jag varit präst i Malmö, hade detta kunnat vara tema under många år tidigare. För i Malmö tycks de svenskkyrkliga rätt yrvakna när det handlar om stadens förvandling. Från Rosengård flyttade Svenska kyrkan genom att stänga kyrkorummet. För mig säger detta ett enda - det fanns ingen pastoral strategi för närvaron och för gudstjänsten. Där hade det behövts en tydlig kyrklig profil för att vara med och bygga stadsdelen. Svenska kyrkan svek. Vad kunde kyrkoledningen gjort? Höjt statusen, kanske, och sagt att de som är präster och diakoner i sådana områden gör en pionjärinsats som uppskattas. Skulle det behöva sägas? Ja. Det sas inte. Det betydde att vi oftast inte hade präster som långsiktigt var kvar på en och samma plats. Och vi fick inte heller ett prästerskap utbildat för mission när det handlar om islam. Religionsdialog? Tja, det kan vara egentligen lite vad som helst. Också en undanflykt från rejält och mödosamt församlingsarbete.

Det handfallna är nu inte Svenska kyrkan ensam om. Vår tidigare kyrkominister har blivit utrikesminister och nu blir det allvarligt eftersom Stormuftin har rätt. Hon har genom sitt agerande okänsligt kränkt sharialagstiftningen. Wallström har inte på något sätt övat en tankestruktur att muslimer skulle mena att deras rättsordning är gudomlig. Hur skulle hon kunna tänka så? Hon tänker inte ens så om trons ordningar i Svenska kyrkan. Stormuftin har goda skäl att misstänka indifferenta svenskar och uppfatta dem som djävulens redskap. Det är ju därför svenska soldater som tjänstgör i muslimska l'änder måste kalla sig kristna - vare sig de uppfattar sig själva som så eller inte. Indifferenta får de inte vara. Och med sällspord inkompetens har Sverige nu hamnat i ett utsatt läge. Litanian tycks i många församlingar avskaffad. De som inte avskaffat den kanske kan lägga till en rad om att Gud ska bevara oss från politiska idioter? Inbegrip de kyrkopolitiska om versmåttet tillåter - och det gör det väl.

Till detta Göteborg och den galna skjutkulturen. Svenska kyrkans personal var ute när statsministern nedsänkte sig i denna verklighet. Gott om personal på plats, sägs det. De kanske inte fick extra betalt men kompensationsledighet om veckans mått inte fyllts till bredden - men så sker väl rätt fort med tanke på all utbildning och alla sammanträden vi måste räkna med. Nå, beskäftiga diakonissor och lika beskäftiga präster och andra anställda, kunde så spegla sig i andra människors nöd, olycka och utsatthet. En hoper reste in, som det heter. Det där andra idealet, att det är de kristna på platsen som bär ansvar för sin stadsdel både när det är vanligt stadsliv och när det krisar, är väl närmast avskaffat. Det var dock detta den högkyrkliga pastoralen gick ut på - att skickliggöra ett gudsfolk på plats. När det inte finns som medveten pastoral praxis, återstår att skicka in de lejda. Jag säger inget annat än att samtiden är onödig. Och jag går inte på det hela. Jag har aldrig gillat beskäftighetskyrkan med dess personal. I dag sänds tv-gudstjänsten just från Biskopsgården. Kanske det förfärande då självklart kan tas in i gudstjänstens sammanhang? Eller blir det en gudstjänst där det inom gudstjänstens ram inte sägs ett enda ord om det som drabbat stadsdelen? Får vi se en kyrklig kyrklighet, bara? Hur trovärdigt är det i så fall?

Varför kalla ett blogginlägg av detta slag Perfidia? Det mesta som skrivs här är väl i någon mening perfiditeter. Förklaringen är enkel. Jag spelar the Shadows med just låten Perfidia i bilen. Det piggar upp. Jag läser också Uppsala 68, mötestidningen. Jag fick den i fredags kväll. Inbunden upplaga. Tala om en rar ärta i samlingen av förekommande svenskt tryck. Jag går alltså närmast i barndom, som ni förstår.
https://www.youtube.com/watch?v=TQw_IVZnYHI

10 kommentarer:

 1. "Varför fortsätter Gud att förebrå oss?"(Rom 9:19) "Nu förebrår Gud sitt folk dess brister"(Hebr 8:8). Det kan passa en liberal superkyrkoherde att ge sig på de "medeltida" improperierna som till större delen består av ord från Mika Jeremia och även Psaltaren precis som det passar en sekulärfeministisk utrikesminister att ge sig på salafismen, men det finns mycket som är starkare än det för tillfället politiskt korrekta. Wallströms syfte kan väl aldrig ha varit att med sekulärfeminism som idé ena hela arabvärlden mot sverige?
  De trogna ber nog improperierna även i Malmö så länge otron, synden och motståndet mot Guds vilja består trots superkyrkoherdars ukaser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I gudstjänstens sammanhang lär det inte ske.

   Radera
 2. BloggarDag,

  "Det mesta som skrivs här är väl i någon mening perfiditeter", konstateras det.

  Min stillsamma undran är då om betyget avser bloggarens texter eller kommentatorernas?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 3. Det kanske inte är så lätt att missionera bland muslimer:

  De som förutsätts missionera har själva ingen större tro.

  Det är fatalt farligt!

  Det strider mot samhällets ideologi. Om muslimer skall förändras, skall de bli sekulära eller ateister som vi. Kristen mission är något fult och skamligt, liksom korstågen. Annat är det med mission för HBQT, feminism och svensk sexualsyn och familjepolitik! Kanske rentav ett könsdekonstruktivistiskt korståg kunde få stöd? JAS och Nationella Insatsstyrkan mot patriarkatet?


  J

  SvaraRadera
 4. Hmm ...

  "Det mesta som skrivs här är väl i någon mening perfiditeter."

  http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rr%C3%A4diskt_f%C3%B6rfarande


  GG

  SvaraRadera
 5. Ja fast problemet är att det inte finns nån sharialagstiftning som förbjuder kvinnor att köra bil, så då är det lite svårt att kränka den.Sedan när det gäller piskslagen så vet vi inte vad bloggaren har skrivit men jag undrar om vi bör ta med oss detta respektfulla synsätt när det gäller beslut fattade av våra "religiösa organ". Med det hoppas jag att ingen okänsligt kränker Domkapitlens beslut om erinran mot präster som skrivit något misshagligt till exempel.

  SvaraRadera
 6. Katolska Kyrkan i Rosengård, S:ta Maria, har i många år haft problem med våldsverkande muslimer och politikerna har inte gjort ett j-a dugg! Malmö är snart bortom all räddning och danskarna börjar nog att ångra den fasta förbindelsen till Nordens Bagdad!
  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett mycket populärt utrop i danska kommentarsfält, då Sverige kommer på ta,l är: "Riv broen!"
   Något intresse för HH-förbindelse eller Citytunnel finns inte från dansk sida - av någon för svenskerne helt okänd anledning.

   Argus

   Radera
 7. Betr Biskopsgården kan jag som tidigare präst i församlingen ge besked. En levande aktiv församling har brutits ned och är nu närmast en ruin,existerar egentligen inte. Den är en del av Lundby storpastorat. Tvgudstjänsten är inspelad med hoplånat folk. Vanligtvis finns det endast ett 10-tal deltagare i gudstjänsterna. Likheten med Rosengård är påtaglig. Det saknas pastoral strategi. Underhållning tycks vara ledordet. Det skulle behövas en stark evangelisation, men det förmår inte den liberala folkkyrkan. Kyrie eleison! Bengt Westholm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det låter som en utmaning! Hoppas Gud sänder sina arbetare!/Maria

   Radera