tisdag 31 mars 2015

Lyhördhet

Vi skulle ju förhålla oss i stillhet. Det betyder att tänka, meditera och byggas upp inifrån. Jag läste Smålandsposten i går och en sådan läsning kan förväntas ha begränsat uppbyggelsevärde men kan vara informativ likväl.

I Tingsryd är det turbulent i det kyrkliga. En ledamot av kyrkorådet har avgått. Centerpartiets företrädare i kyrkorådet utsattes för misstroendeförklaring, läser jag i en insändare. Jag ser också att Centerpartiet nu verkar i minoritet. Nu vill Centerpartiet ha en tydlig diskussion kring beslutsfattande politikers roll och anställdas roll.  Jag antar att de lyhörda då hör att med de anställda avses också kyrkoherden. I Tingsryd vill, såvitt jag kan förstå, Centerpartiet ha en sedvanlig kommunal styrning.

Några som klassificerar sig som "majoriteten" (Kyrkans Framtid och Socialdemokraterna) tillbakavisar all kritik. Där fick alla besked. Mikael Andersson, som anklagat kyrkorådet för odemokratisk styrning, har helt enkelt fel. Eller har han?

Pastoratets kyrkoherde har också skrivit insändare. Jag har den i någon hög med tidningsurklipp. Kyrkoherden pekade på svårigheten att hålla isär olika roller inom kyrkans organisation. Kyrkoherden hoppas att Mikael Anderssons maning till folket att stå emot pastoratets ledning ska förklinga ohörda.

Så har man det tydligen i Tingsryd. Med lyhördhet går det att uppfatta att allt inte är så enkelt. Jag hör dissonanser i Centerpartiets stolta programförklaring. Gör ni?
"Centerpartiet i Tingsryds kommun är verksam inom svenska kyrkan för att det är relevant för våra medlemmar. Gudstjänstgemenskapen är viktig för många, precis som diakonin är, som kyrkorna och kyrkogårdarna är eller som gemenskapen i socknarna är."
Så hör jag en utanförstående tala. Det viktiga tycks honom vara gemenskapen i socknarna - som om den gemenskapen på första artikelns plan skulle vara Kyrkan! Och Kyrkans verkliga gemenskapen - gudstjänsten, från vilket allt utgår - blir i denna teckning till "gudstjänstgemenskapen som är viktig för många". Men är den viktig för Centerpartiets talesperson? Det undrar jag allt. I vart fall skriver han inte det. Och jag säger ett: Detta håller inte.

Jag undrar om inte de delar av kristenfolket som också är centerpartister, skulle betacka sig när partiet är verksamt i Svenska kyrkan för att det är relevant för medlemmarna. Det som är relevant för Svenska kyrkans medlemmar, kan de väl själva ta ansvar för utan att blanda in partipolitik? Tänker jag. Och det är sålunda partiet som är verksamt. Inte ens medlemmar i partiet. Partiet. Inget parti har med de bästa avsikter gjort Svenska kyrkan så illa som Centerpartiet.

Vad hör jag lyhört mera?
Jag hör församlingar desperat signalera att de vill dra ner på gudstjänster, omorganisera och jag inser att vi står i en situation där de svagaste anger takten. Ska vi ut och marschera, gott folk, måste takten anpassas så att alla hänger med. Det betyder att när några församlingarna inte längre hänger med, måste de hänga på andra och så blir det storpastorat men utan att någon egentligen förmår bygga smått och nytt - för de flesta har inte ens varsnat att läget är detta. Vad jag säger nu är ett varningens ord till de präster som tycker sig se att det finns glöd i deras egna församlingar. Hotet som blir en våt filt över glöden kan komma från ett hålla ni inte har pejl på. Och fortare än ni anar. Håll lite utsikt över grannpastoraten. Håller de över tid eller inte ens över tid?

Detta sagt går vi in i bloggvila. Kommentarer publiceras men från i morgon blir det tyst här. Därefter ska vi tillsammans vänta på så mycket uppståndelse som möjligt utan att gå händelserna i förväg.

15 kommentarer:

 1. f. Dag,

  Från mitt hjärta vill jag säga följande: Förlåt mig om jag har sårat er med ord eller handling. Jag ber er om förlåtelse eftersom jag är en arm och fattig syndare.

  drängen Johannes B.

  SvaraRadera
 2. Vill följa Johannes exempel och be Gud och alla människor om förlåtelse. Hjälp mig att förlåta som han har förlåtit.

  SvaraRadera
 3. De politiska ockupanterna i (C) är kyrkans sanna dödgrävare!! De värnar det kungliga salighetsverket där politikens C-lag (!) får härja fritt och gifter ofta utan att blinka bort kyrkan med hembygdsföreningen och understödjer i regel den dödsdömda verksamhetskyrkan där människor fikar ihjäl sig men sällan får höra något om Jesus. Söndagar helgas sällan med kyrkogång när nu inte (C)-partiets damer ska tömma frysen, men då får det nog vara en kvinnlig präst som predikar förstås!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maja, som är trendsäker som få, säger att prästerskapen skall allt vara glada att någon ö h t efterfrågar SvK idag, om det än är som komplement till Hembygdsföreningen eller inte.

   Rickard från Rickomberga, som går på Handels, instämmer och säger att det där med kyrkobyggnader och lite nostalgi kan väl va' trevligt, men kristendom och Jesus, nej det går inte hem i Sverige ens med den mest intensiva marknadsföring.

   -En produkt som endast är säljbar på yttersta marginalen, avgör han med sakkunskap.

   Som vanligt begriper Bill och Bull inte ett skvatt.


   Elaka Katten Måns

   Radera
  2. Trevligt, Måns, att du är tillbaka. Tänkte faktiskt på dig i går och undrade vart du tagit vägen. Har han blivit kattolik månne, tänkte jag.

   Radera
  3. Katt-lik - katt-olik. Då är kanske vid närmre eftertanke det senare alternativet att föredra, trots allt?

   Annars kan sägas att jag har de bästa relationer med både Signumredaxen och Newmaninstitutet på Slottsgränd.

   Få ting i livet går upp mot en kelstund med en snäll student på innergården, när vårsolen värmer.

   Det tycker BoB oxå!

   EKM

   Radera
 4. Anonym,

  -Jag är inte medlem i Centerpartiet, har aldrig varit det, men försvarar - i stark polemik mot Dig - Annie Lööfs kyrkligt engagerade medlemmar .De är sannerligen inte några kyrkans dödgrävare, som Du oförskämt påstår. Deras engagemang i lokala församlingar är beundransvärt, de har alltid slagit vakt om de små församlingarna (som också BloggarDag, om jag förstår saken rätt, värnar om), de var centrala stöttepelare för ett bevarat kyrka-statsamband, de förutsåg riskerna, de blev sannspådda.

  Du, Anonym, gör därför mycket klokt i att aldrig mer utgjuta Dig på detta grovt kränkande sätt mot en del av Svenska kyrkans organisations verkliga grundbultar med känsla, engagemang och en idealitet som skall tas emot med öppna armar i stället för att - som Du gör - trampas under fötterna.

  Därför, tack kära förtroendevalda i Centern, varmt tack för allt arbete som ni lägger ned för kyrkan, för kyrkan och landsbygden och därmed för Gud och missionen. Ni är verkligen värda all uppskattning och värme.

  Men, fy skäms Anonym för Ditt plumpa angrepp på Svenska kyrkans förtroendevalda ryggrad!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, bara för att man lägger ner mycket energi och arbete inom en organisation innebär det inte per automatik att det i allt görs med grundaren och grundarens syfte för ögonen.
   Om nu Centerpartiet i sitt kyrkliga partiprogram hade nämnt Gud och missionen som viktiga punkter så hade kommentaren kanske varit rimlig.

   Tyvärr har vare sig Gud eller missionen speciellt framträdande plats i programförklaringen och inte heller i motionerna till KM från partiet.

   Så det finns tyvärr inga rimliga belägg för kopplingen mellan centerpartisters förtroendemannaskap i SvK och insatser för missionen. Insatser för Gud är av mer subjektiv natur och kan svårligen bedömas.

   Radera
  2. Tack Peter! Det där formulerade du så bra att det får stå för mig också!! BOD koppling mellan centerpartiet, Gud och Missionen var bra långsökt. Sånt gick möjligen att slå i folk på statskyrkosystemets tid. Om det skulle vara Sv kyrkans ryggrad då är det riktigt illa....
   Arg kyrkomedlem

   Radera
 5. Centerpartiet och Kyrkan.

  Dag har så rätt i sitt påstående:"Inget parti har med de bästa avsikter gjort Svenska kyrkan så illa som centerpartiet." Det är verkligen min erfarenhet också som arbetat mycket på landsbygden och sett vad centerpartiet gör för det som de anser vara bäst för kyrkan, men ändå blivit så fel och illa för kyrkan. Inget annat parti har väl ex.vis vid val valt en s.k. "kontaktperson i kyrkliga frågor", såvitt jag vet. Borde inte församlingens präst vara den kontaktpersonen? Men han vet förstås inte tillräckligt om kyrkan. En centerpartist skall det vara till varje pris.

  "Präst från Skara stift"

  SvaraRadera
 6. BOD,
  denna min kommentar har just inget med sakfrågan att göra. Dvs jag vill inte försöka gradera vilket parti som gjort mest skada , mest avlägsnat SVeK från att vara en helig allmännelig kyrka , en apostolisk sådan och framförallt en kyrka med ambitionen att vara en Kristi Kyrka på jorden.
  Att du upprepar till lda att SVeK är allt detta förändrar i sak inget. Partipolitiseringen som tvärt emot intentionerna och löftena i samband med skilsmässan har bara ökat till förfång för Kristi Kyrka och som jag hävdar varit en medveten strategi av några medan andra enbart agerat nyttiga idioter. Vilka som gjort det ena eler agerat som det andra vill jag inte uttala mig om. Tvingas jag skulle jag väl kunna namnge ett antal.

  Dock, vad jag ville säga -Du heter ju Dike och jag tänker inte ironisera över namnet kanske mest därför att när jag läser dina inlägg så tänker jag på två andra.I ditt senaste inlägg dominerar den sistnämnde

  1, Dr Eck -men som jag påpekat utan hans obestridliga kunskaper. I agerandet dock en de Eck

  2, En viss författarer skollärare magister Chrounskough.

  Hur vore det att någon gång tänka självständigt som Du påstod Dig vara representant för. Jag ser inget av självständigt tänkande eller förmåga att lyssna på kritiker och vad de framför- framförallt att försöka svara på de frågor och de påståenden de gör. Ljuger De så visa det. (T ex om du anser att jag ljuger). Har vi fel i ngn analys så visa vari felet ligger.

  Att gera papegoja ger ingenting utom som jag skrivit tidigare- möjligen inom politiken men kom då ihåg att de som agerar papegojor - det är de som har uppgiften att verka som nyttiga idioter. Dvs de får sig itutat hur de skall svara och agera när besvärliga frågor och kommentarer dyker upp.

  Ser Du t ex verkligen inga fel i hur SVeK agerar i olika frågor och ser Du inte hur det i så fall förstör hela Kristi Kyrka? Inga fel i SVeK själv och hur läronämnden agerar, hur biskoparna valts eller ens vilka biskopar som valts och varför. Nu ägnar ni tid och möda åt vissa prelater längst ner i hierarkin -det må vara hänt men frågan är -görs detta för att dölja och försvaga kritiken mot toppen där de verkliga - de stora problemen ligger?

  Funderar Du, reflekterar Du någonsin över hur dessa fel oc skandaler möjliggjorts . Vem eller vad som ligger bakom.

  En sista enkel fråga vem av alla våra biskopar skulle Du t ex kunna tänka Dig att bikta dig inför - ja , jag vet att biskopar sällan agerar biktfädrar / mödrar men du är väl i egna ögon en höjdare som inte precis går till en liten komminister och ber om syndernas förlåtelse.

  Alltså om Du biktar Dig inför en biskop- jag betvivlar men ändock- vem skulle Du välja. En som sade sanningens ord och rådde Dig till att ändra bettende eller den som talar vackert till Dig och säger men käre Dike - detta är väl inget att be om förlåtelse för- fortsätt Du som tidigare och ge de där förstockade bänknötarna på pälsen med sina Paulicitat och referenser till gamla profeter på nöten- dem kan vi undvara?

  //HH

  SvaraRadera
 7. Peter T, Präst från Skara stift och HH,

  -Det jag vänder mig emot är de n formligen urskillningslösa kritiken mot i detta fall Centerpartiets kyrkoengagerade personer. HH undrar om jag aldrig ser några fel i Svenska kyrkans handlande. Jovisst gör jag det - många fel ibland. Men för den skull brister jag inte ut i våldsamma attacker mot kyrkan som sådan och hennes av er påstådda uselhet.
  Fel och brister finns i varje organisation; jag ber er att granska alla händelser inom högkyrkligheten sedan decennier tillbaka: prästers uppträdande, förbud, attityd mot församlingsbor och annat. Organisationerna styrs ju av människor med fel och brister.

  Och varför skulle en kyrkomedlem inte kunna bikta sig inför biskop? Varför skall en biskop på förhand vara utesluten - vilken grov förenkling och generalisering av HH!

  Jag har alltså träffat och samarbetat med många centerpartister, sett allt de har gjort för kyrkan och reagerar därför mot den schabloniserade, totalt orättvisa, kritik som riktats mot dem. Och varför nämner inte kritikerna Socialdemokraterna, som har kyrkliga företrädare som kommit in i beslutsinstanser utan, tycks det mig, något (större) andligt intresse.
  Är de "bättre" än Centerns företrädare?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller hittat belägg för kopplingar mellan missionen och kyrkopolitiska program för SAP, SD eller några av de partiursprungna valkorporationerna.
   Om någon kan påvisa ett kyrkopolitiskt program där andemeningen är att mer resurser ska satsas på mission är jag beredd att ändra ståndpunkt.

   Jag är heller inte så kategoriskt att jag inte kan säga att jag tackar Gud för alla förtroendevalda som i ord, handling och röster ser till att missionen, inre som yttre, får mer resurser. Alltså oavsett politisk tillhörighet.

   I vilken frekvens ovanstående sker har jag ingen aning om förutom läsning av protokollen från KM, men vänder mig mot den kategoriska beskrivningen att ett aktivt flörtroendemannaskap per automatik främjar missionen.

   Lika lite som jag tror att ett nämndemannaskap hos tingsrätten i Värmland per automatik främjar lag och rätt, för att nu ta ett aktuellt exempel.

   Radera
 8. Jag tycker precis lika illa om (S) pampfasoner i kyrkliga sammanhang som jag gör om (C). Det är lika illa!!! Bägges företrädare påtalar återkommande att man inte behöver omfatta den kristna tron för att sitta i en svenskkyrklig församlings styrelse, vilket är fullkomligt bisarrt!! Sitter man i en församlings kyrkoråd hör det till ren och skär anständighet att man gör det i kraft av sitt kyrkliga engagemang och inte för att man tillhör ett visst politiskt parti. (S) och (C) har stor skuld i den svåra situation som kyrkan befinner sig i vår tid.

  SvaraRadera
 9. Kan vi fastslå att antingen ger vi allt för Kristus och hans Heliga kyrka. Eller så ger
  vi allt för ett politiskt parti. Den som vill tjäna Kristus, måste kasta av sig den
  partipolitiska tvångströjan. Du kan inte tjäna Gud, om du är en helgjuten politruk.
  Välj sida! Skilj på uppgifterna!! (Annars blir du som BOD)

  SvaraRadera