tisdag 31 mars 2015

Inte sämre

Jag bloggstoppar i morgon och hade tänkt att inte notera några mer weblogsposter men jag överfölls av en insikt när jag skulle gå till postlådan med ett par brev. Postlådan finns utanför gamla posthuset, byggt 1955. Där på plats tittade jag på stentrappan och slogs av insikten att den då nya trappan beträdde jag första gången för i morgon precis 60 år sedan. Det var då vi flyttade till posthuset för där fanns provinsialläkarmottagningen och läkarbostaden. Det betyder att det i dag är 60 år sedan Morsan tog med sönerna för att hämta ut den nyköpta bilen, en Volvo PV årsmodell 1955. På AM's i Tranås (numera Skobes) fanns en grå Volvo Duett och 13 svarta PV. Den med nummer F 32132 var våran.
 Mor körde och parkerade på Nygatan, där vi bodde och där flyttgubbarna rensat det mesta och skulle ta det sista i morgon på morgonen - fortfarande för 60 år sedan. Från väveriet i Tranås hade vi köpt bilfiltar, som las på plats. Elegant även om den grå klädseln med vita streck i väven var snygg nog.
Min bror och jag satt i baksätet och prövade stoppningen lite försiktigt. Självfallet skulle någon av karlarna i kvarteret som kommit för att titta på den nya bilen förmana: "Hoppa inte i sätena, pojkar", sa han. Då visste vi att ge svar på tal: "Det är våran bil! Vi hoppar så mycket vi vill!" Och så hoppade vi riktigt rejält.

Är det inte förunderligt vad mycket man kommer på när det blir ett alldeles obetydligt men på sitt sätt väldigt viktigt jubileum. Ögonblicken kommer inte tillbaka men det finns där, lagrade. De kommer fram närmast överraskande oväntat.

Hur gick det? Morsan körde sträckan Tranås - Moheda. Flyttgubbarna bar och möblerade. Jag försökte 6½ år gammal försöka orientera mig i den nya miljön. Jag saknade de gamla kompisarna från Nygatan och Storgatan och hundarna Bonzo i huset och Scott hos fröknarna Hjertstedt. Jag kunde sakna alla korna på Göberga (som en gång Skokloster legat under) hos tant Viola också.
I augusti började jag årskurs 1.

60 år. Jag säger då det. Jag är inte sämre än att jag kunde ändra mig och dela några små insikter med er. Det kanske kan slå an andra strängar än när somliga av er inte vill fatta Svenska kyrkans kris.


33 kommentarer:

 1. Du hoppar väl fortfarande. Trots att/ Tack vare att andra än flyttgubbarna säger till, eller hur?

  LG

  SvaraRadera
 2. Jag fattar Svenska kyrkans kris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och krisen består till stor del av att många inte längre uppfattar kyrkans budska som exklusivt. Tror jag. Tron på (guds)kärlekens kraft och ett liv efter kroppens död finns och fanns även "utan Jesus" .Tron finns men tar sig många uttryck och vissa av dem kan tyckas som väldigt befängda. Eller är det, enligt min uppfattning.

   Mitt problem är inte om Jesus "ville ha kvinnliga präster"utan varför han kräver denna "tro" trots att han vet att vi människor är olika beskaffade när det gäller vad vi har förmågan att tro på. En del spår i tarotkort och annat dagarna i ända och andra vägrar att tro på något de inte kan bevisa med matematik eller kemi och fysik.

   VARFÖR är det då så viktigt för Jesus att man tror just på honom?Hur kan han beskriva sig själv som "den enda vägen" med tanke på alla miljarder människor Gud har skapat både före Jesu tid och efter denna men som "föds in i" en annan religion än kristendomen?

   Detta är mitt verkliga problem, men trots detta går jag till nattvarden utan att känna mig som en hycklare det minsta.

   Radera
  2. Kommentaren ovan av Anna kan ge anledning till en flod av svarskommentarer. Kommer rimligen att göra det också. Min första svars-skärva:

   Jag körde förbi en granngård "på landet":

   "Healingstugan" och "Ylleväveri" förkunnade två nya skyltar i vägkanten.

   -Företagsamt folk i busken numera, tänkte jag.

   Vid den lilla herrgården längre fram skyltade de nya ägarna:

   "Retreat Helg
   Yoga Kurs
   Yin och Yang"

   Särskrivningarna var åtminstone konsekventa. Precis som Anna noterar, finns det andliga behovet kvar. Uttrycken blir kanske befängda. Hur många människor kommer i kontakt med bykyrkans gudstjänster och grupper, undrade jag? Och hur många med herrgårdens kurser? Och vad hade hänt om byprästen försökt sig på healing? Hade hon fått vara kvar? Hade AB dykt upp för att avslöja det kyrkliga charlataneriet och vidskepelsen och exploaterandet av mänsklig nöd? Förmodligen.

   Jesus tycks inte vara populär idag.

   Varför skulle sen, om min lilla skärva skall hämta upp något från slutet av Annas tankar ovan, hon eller någon annan syndare känna sig som hycklare vid mottagande av nattvarden? Det är de sjuka som behöver läkedom. Jesus kom till världen för syndares skull.

   Alltså även för Anna utgiven ...

   Argus

   Radera
  3. Nej Argus Jesus tycks inte vara populär idag. Och till detta vill jag tillägga att kärleksbudskapet förekommer i olika varianter i en miljon självhjälpsböcker men det som inte förekommer är skuld och synd. Det är inte modernt att känna skuld utan alla säger "jag har gjort så gott jag kunnat" vilket alltid är, som man också säger "good enough". Därför blir det obegripligt för många tror jag varför det krävs att Jesus ska avrättas med IS-metoder för att Gud ska kunna förlåta oss och förklaringarna som ges är inte tillfredsställande. Jag befarar alltså att det är själva budskapet som kyrkan har problem med och inte hur det förpackas.

   Radera
  4. Jag såg en uppgift i - jag tror det var Illustrerad Vetenskap - att majoriteten av de människor som någonsin levat, är i livet just nu, eller åtminstone då artikeln skrevs. Detta beroende på mycket små historiska befolkningstal och nutida mycket snabb befolkningsökning.

   P

   Radera
  5. "Det är själva budskapet som kyrkan har problem med och inte hur det förpackas."

   Jag tror Anna träffar bull's eye!

   1 Korinthierbrevet 1:18

   "Ty talet om korset är visserligen en dårskap för dem som gå förlorade, men för oss som bliva frälsta är det en Guds kraft."

   1 Korinthierbrevet 1

   "…22Ty judarna begära tecken, och grekerna åstunda visdom, 23vi åter predika en korsfäst Kristus, en som för judarna är en stötesten och för hedningarna en dårskap, 24men som för de kallade, vare sig judar eller greker, är en Kristus som är Guds kraft och Guds visdom."

   Eftersom Anna möter Herren i sakramentet, tillhör hon de kallade. Guds kraft och Guds visdom skall välsigna henne!

   J

   Radera
  6. Annas iakttagelse om vidskepelse mitt i krav på bevisföring i matematisk-fysikaliska termer är klok.
   Inget århundrade har i Europa varit så vidskepligt som upplysningens sjuttonhundratal. I vår tid blir svårigheten att sälja en bostadsfastighet som gränsar till en kyrkogård stor. Halva priset kan lätt försvinna inför risken att en liten döing kanske smiter in genom häcken, när den nye ägaren ligger i sin säng och skräckslagen tittar på fullmånen.
   Sen kan man fundera över vad som "bevisas" genom en matematisk modell eller en fysikalisk teori. Rationalitetsförakt är ingen höjdare, men nog märks det, att det är länge sedan det i gymnasierna undervisades i vetenskapsteori. Ju mindre man vet, ju mer kan man hänge sig åt scientism. Dagens drängar säger sig tro på vetenskapen, utan att ha en susning om vad det kan vara. Blind tro, alltså. Credo quia ignotum!

   Denna tro, alltså icke i första hand försanthållande, utan gemenskap/relation, är vad människor, oavsett utbildningsbakgrund och utförsgåvor kan ha eller inte ha. På ett jämlikt plan, alltså. Är Jesus/Skapelsens Plan, Rationalitet och Hemlighet en del av ditt liv - eller inte? Har du alltså Tron/Relationen - eller inte?

   Evangelium om Jesus.


   GG

   Radera
  7. Tack för välsignelser och medmänskliga tolkningar av mina tankar och detsamma till alla.

   Radera
  8. Skriver jag utan att påstå att jag blivit "snällare" på något sätt.

   Radera
  9. Nä, bevare oss väl för snällister! De tillhör skapelsens mera farliga djur. Åtminstone för andra än de själva.

   En snäll Anna? En minst lika omöjlig och löjlig figur som en

   Snälla Katten Måns

   (De' tycker Bill och Bull oxå!)

   Radera
 3. f Dag
  Fortsätt att hoppa (lyda Gud mer än människor) och hoppas (för svenska kyrkans framtid)
  Allt gott!

  SvaraRadera
 4. För att mitt sinne ska stillas nu i stilla veckan måste jag bara få viska: "brevlåda". Frid.

  SvaraRadera
 5. Jag vet inget om Svenska Kyrkans kris. Det första jag gjorde när jag fyllt 18 år var att gå ur kyrkan samt skaffa pass. Däremot delar jag jag sättet att få tillgång till gamla minnen.
  Kan du förklara på ett begripligt sätt för en som inte är kristen eller religiös (tror jag) hur krisen ser ut? Lillemor

  SvaraRadera
 6. Lillemor!
  När Jesus hade uppstått från de döda sade Han till sina lärjungar: "Det står skrivet att Messias ska lida och på tredje dagen uppstå från de döda, och att omvändelse och syndernas förlåtelse ska förkunnas i Hans namn för alla folk, med början i Jerusalem" (Luk. 24:46-47).

  Detta är kyrkans uppdrag. Hon skall uppmana människor att omvända sig från synd och otro, och tro på syndernas förlåtelse som Jesus förvärvat åt hela mänskligheten genom sitt smärtsamma försoningsverk på korset.

  Det enda sättet för människor att övergå från andlig död till andligt liv och undslippa den kommande domen är att förlita sig på Jesus Kristus och Hans verk. Istället för en evighet i helvetet blir det evig salighet i himlen.

  Krisen i Svenska kyrkan (och tyvärr även för större delen av kristenheten) är att det aldrig talas om dessa saker. Sådant tal är tvärtom förbjudet och tystas ned eller motsägs om det någon gång ändå skulle föras fram.

  Vänliga hälsningar,
  Lars Borgström, präst i Lutherska Församlingen i Stockholmsområdet, f.d. präst i Svenska kyrkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många små sammanhang och många präster som Lars Borgström inte känner till, liksom det ingalunda räcker med att gå från andlig död till andligt liv. Det finns mer, utanför också de små sammanhangen, där det behagar Guds försyn att skydda mot Guds närvaro. / Magnus Olsson

   Radera
  2. Lars: Ser du inte motsägelsen i att Jesus "förvärvar förlåtelse åt hela mänskligheten genom sin smärtsamma död" men ändå inte låter människor "undslippa den kommande domen" som är en evighet i helvetet?

   Radera
  3. forts till Lars Borgström: Först ska vi fördjupa oss i och riktigt "smaska" i blodet och smärtan och veta att det är för att vi syndat, men när vi inte "förlitar oss på" att Jesus gick på vattnet till exempel så är det bara "Sorry, helvetet för dig i alla fall".?

   Radera
  4. Magnus!
   Ja, det finns präster och sammanhang som jag inte känner till. Likafullt är det kyrkans kris att den inte talar om omvändelse, evigt liv, himmel och helvete o.s.v. När hördes senast talet från någorlunda officiellt håll i Svenska kyrkan om Jesus Kristus som den som "räddar oss från den kommande vredesdomen" (1 Tess. 1:10)?

   Din avslutande mening,

   "Det finns mer, utanför också de små sammanhangen, där det behagar Guds försyn att skydda mot Guds närvaro",

   förstår jag mig inte på.

   /Lars

   Radera
  5. Anna!
   Nej, jag ser inte motsägelsen. Jämför situationen att hela mänskligheten sitter inlåst i fängelse. Så meddelar fängelsechefen allmän amnesti. Alla fångar får gå ut i det fria. Men inte alla tror detta budskap. Självförvållat sitter de därför kvar i sina mörka, trånga fängelseceller.

   Kristi försoningsverk omfattar alla, hela mänskligheten. De som förtröstar på detta har evigt liv, har övergått från döden till livet. De som förkastar detta budskap blir kvar i mörkrets och dödens rike.

   /Lars

   Radera
  6. Ok. Det var en bättre liknelse.Men är det en evighet i helvetet eller är det till de kommer på att de befinner sig i helvetet (fängleset) och inte vill vara där längre?
   Det du beskriver är ju också sant redan i detta livet.

   Radera
  7. Anna!
   Jag svarar genom att citera den lutherska bekännelsen, som numera, sorgligt nog, i det närmaste är bortglömd i Svenska kyrkan. Om lutheranerna heter det i Augsburgska bekännelsens art. XVII, Om Kristi återkomst till domen:

   "Vidare lära de, att Kristus skall återkomma på yttersta dagen för att hålla dom, och han skall uppväcka alla döda; de fromma och utvalda skall han giva evigt liv och evärdlig glädje, men de ogudaktiga människorna och djävlarna skall han fördöma till att pinas utan återvändo.

   De fördöma vederdöparna, som anse, att de fördömda människornas och djävlarnas straff en gång skall få sitt slut" (Svenska kyrkans bekännelseskrifter, s 62).

   /Lars

   Radera
  8. Vederdöpare är ett ord jag aldrig stött på förut. (Måste lära mina sfi-elever detta genast.)

   Jag förstår dig som att bekännelsen menar att helvete inte får ett slut om man inte är utvald? Och då igen tycker jag det står i motsats till det du skrev om att en del inte förstod att "fängelsedörren var öppen".

   Radera
 7. Fastan är snart över och Påsken kommer.

  Minns med stolthet en viss herre kommande susande med en p 1800 till Katedralskolan. Det var grejer det och inte nån som hoppade...

  Inte utan orsak den kallades " Helgona bilen "

  Nu ska Klabbarpan Eulalia och jag ut i trädgården och leta helgade ägg

  Inga kaniner i år inte.
  Vi i mitteuropa önskar ALLA en GLAD PÅSK.

  Nisse på Åsen eller byskolläraren i Mattmar. ☺

  SvaraRadera
 8. Anna,

  Det är svaga argument Du kommer dragandes med. Dina feministiska schabloner struntar jag i att kommentera men liksom ordvalet. Vad jag fof kommer i tanke på är att Du resonerar precis som några av de präster inom SVeK resonerade och som är en av anledningarnana-notera en av. att jag helt enkelt inte kan erkänna SVeK som en Kristi Kyrka.
  Illa nog att sådana präster agerar inom SVeK men inte det värsta. Vi har sannerligen haft värre präster inom SVeK även långt före statskyrkosystemets avskaffande . Det djupt tragiska är att dessa får hållas och ofta avancerar med politikernas hjälp till kyrkans högsta positioner medan apologeter undertrycks på alla sätt tom avkragas om minsta möjlighet ges.

  Präster som yttrar sig som nedan tex

  1, Vi är många som enbart ser Jesus som ett religiöst geni i paritet med t ex Buddha och Muhammed

  2, Det gäller att fylla påsken med nytt innehåll. Korsfästelsen och uppståndelsen kan inte säljas ens med mördande reklam...

  Nu ironiserar Du över en i sammanhanget bagatell som att kunna gå på vattnet- en sak som alltså även Petrus fick pröva på...

  Ja, jag kan inte gå på vattnet , åtminstone om det inte först frusit till is men tror vi på Gud som himmelens och jordens skapare och läser det i varje trosbekännelse så kan man väl inte annat än att tycka som den gamle hedersknyffeln sa. Det måste väl vara en "struntsak" för vår Gud . Kom ihåg att Jesus är Guds son och andre personen i treenigheten.

  Du ironiserar över helvetet och menar att då kunde han väl helt ha avskaffat det. Tror Du att det är logik? Du,liksom jag har vårt fria val att tro på det som Jesus förklarar som faktum eller låta bli. Vill Du ägna dig åt önsketänkande eller som en stor del av prästerskapet inom SVeK gör- skapa en annan lära än Kristi lära- ett hemsnickrat och kanske förment logisk sådan så står det Dig fritt men kom ihåg att det då inte längre handlar om kristendom och då heller inget som en kristen kan känna någon anledning att bemöta.

  Det är ateistens taktik och i viss mån ljumma liberalers taktik att först utmåla en Gud efter mänsklig måttstock och sedan be oss försvara denna avgudabild. När vi sedan inte vill anses vi vara okunniga-ja Gud hjälpe oss mot sådan sk "logik" och förnuftstänkande.

  Den kristna läran har av många förvanskats under de snart 2000 -åren den existerat men de har alla ändat i sekter mer eller mindre upplösta och ihågkomna bara -i den mån de blivit ihågkomna just för sina misstags ,hädelsers skull. Personligen är jag rädd att den period vi nu lever i kommer att ihågkommas på samma sätt och att SVeK i bästa fall kommer att ihågkommas som en organisation som bedrev allmänhumanism även om jag betvivlar även detta.

  En annan sak . Jag tror inte på mission av SVeK i sitt nuvarande tillstånd. De har inget att missionera om kan bara förmedla ett icke apostoliskt budskap och med det heller inget evangelium som frälser. Tyvärr.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH - Vad sysslar du egentligen med??!

   Jag läser stycke efter stycke i din kommentar utan att du kommer fram till något överhuvudtaget. "Feministiska schabloner"`? "Ironiserar över helvetet"?

   "Ordval" tror jag inte du har behövt uppröra dig över heller hittills, men det kan du få göra nu: det som du skrivit nu är fördomsfullt gammelgubbsgagg och rent ut sagt skit. Ingen mening att du svarar mig om du ska fortsätta på detta sätt och jag själv för också hellre dialogen med övriga som kommenterar.

   Radera
  2. Tja,

   inte ens en ilsk Maja Gräddnos hade kunnat klösa till mera snärtigt!

   Pelle, den svanslösingen, tycker synd om HH.

   Bill och Bull flinar så att morrhåren vippar.


   Elaka Katten Måns

   Radera
 9. Två "linjer" finns här: 1. Kristliga resonemang om vad det är att vara kristen,
  baserat på våra dagars rättsuppfattning och kristen tro.
  Emot detta står uppfattningen 2. Kristen tro är att acceptera vad bibeln sagt -
  genom Kristus själv, Paulus och hela Nya testamentet.
  Mitt förnuft och rättstänkande räcker inte, utan en högre intelligens gäller.
  Försök underordna dig denna! Det gäller SALIGHETEN för EVIGHETEN!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det mig du menar när du skriver "försök underordna dig denna"?

   Men det vi diskuterar här är Svenska kyrkans kris och vad jag tror den beror på och inte min personliga kris.

   Radera
 10. Anna, du kan få föra din dialog med mig som kvinna. Jag håller med //HH i allt han skriver.
  Kristus dog den blodiga, hemska död precis som profeterna förutsagt var nödvändig för att vi skulle slippa komma till helvetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunnelsplats: "Anna, du kan få föra din dialog med mig som kvinna.
   Varför ska jag föra dialog med dig som kvinna? Om vad?
   Obegripligt även dina andra meningar. Ja att Kristus dog på korset för att vi skulle slippa helvetet hör till fundamentet inom kristen tro, är det någon här som inte visste det?
   Om du håller med HH eller inte är inte intressant för mig, då HH använde min person till att projicera allt möjligt som han tänkte och tyckte om präster han har mött i sitt liv osv. utan att överhuvdtaget ha läst vad jag skrev. Lika intressant att diskutera som att diskutera att "Gunnelsplats" skrev att Sverige ligger i Kazakstan och att Jesus gifte sig med Margot Wallström. Gunnelsplats, varför påstår du sådana konstiga saker? Det är inte kristendom.

   Radera
 11. Tjat-anna! Skriv högst 2 rader, om du måste skriva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Våga stå för vem du är om du måste skriva! Du ser jag kan hålla mig till två rader, men jag tror inte du vågar följa min uppmaning.

   Radera