torsdag 10 december 2015

Ängelholms kommun?

Jag hade tänkt skriva om Smålandspostens bevakning av kyrkolivet i Tingsryd med omnejd men närmast snubblade in på hemsidan för Ängelholmskommun. Det är dock alltför fantastiskt.

Ska jag gå kronologiskt - och varför inte - ser jag först att Susanne Resmark den 25 november hyllas. Hon är en världsartist och en "världskänd ängelholmare". Hon är riddare av Dannebrogorden och en av de mest framgångsrika mezzosopranerna i sin - vår? - tid. Hör!
- Vi är väldigt glada och stolta över att Susanne vill inviga jubileumsåret och fira sin hemstad tillsammans med oss, säger Karin Tingstedt jubileumsgeneral för Ängelholm 500 år. Ängelholmarna är nog inte bortskämd med att få lyssna på en av världens främsta mezzosopraner, fortsätter Karin.

Det var då det.

Annorlunda blev det den 2 december då kommunen "med anledning av de uttalanden som Susanne Resmark nyligen gjort på sociala medier" avslutar det planerade samarbetet. Det var dock som sångerska hon anlitats, inte som mångfaldsambassadör. Så kommer det - och det är alltså kommunen som uttalar sig, märk detta!:
"Ängelholms kommun tar kraftfullt avstånd från de uttalanden som Susanne Resmark har gjort. De är inte förenliga med kommunens värdegrund."

Kommunen vet därtill att berätta att Resmark "i samtal med Ängelholms kommun ångrat och bett om ursäkt för sina uttalanden". Det ändrade inte saken. Den samlade bedömningen fick ett "vi" att avsluta vårt samarbete med Susanne Resmark.

Nu undras faktiskt när kommunen fattade detta beslut att ta avstånd från vad en kommunmedborgare sagt. Beslutstillfälle, beslutsorgan och paragraf.
Antagligen finns inget sådant beslut. Medborgarna i Ängelholm kan nu vandra i grundläggande osäkerhet. När kommer kommunen  Vem som än agerar i dess namn) att ta avstånd från något någon annan uttryckt? Är det förenligt med kommunens värdegrund om någon röstar SD eller uttrycker gillande för Josef Stalin? Får en kommuninvånare ifrågasätta reformen med kvinnor i prästämbetet eller mena att äktenskapet är till för kvinna och man? Får en klimatskeptiker uttala sig eller ska en sådan definieras som syndare?

Vad menar kommunen för den delen att islam tillför vår kultur? Det finns väl ett svar på den fråga  om islamsom på denna bloggsida nog inte riktigt fick ett svar - mer än detta att islam skärper de kristnas medvetande. Och vart går medborgarna för att få svar på en sådan fråga? Tas beslutet om vilket svar som ska lämnas av fullmäktige eller av kommunstyrelsen?

En kommun har myndighetsfunktioner. Är det som myndighet eller som något annat kommunen tar kraftfullt avstånd från vad någon skrivit på facebook? Och hur ska medborgarna då förfara - fråga kommunen vad de får skriva på fejjan först för att inte hamna i ett läge där det de skrivit blir föremål för ett kraftfullt avståndstagande.

Nu är det som skrivs nära förknippat med den som skrivit det. Saken visas i Ängelholm genom att "samarbetet" med Susanne Resmark avslutas. Det är uppenbart att avståndstagandet styr mot Resmark. Kommunen har identifierat synderskan och definierat hennes synd, rent kommunalt alltså.

Är det någon mer än jag som förstår att det här är farliga vägar?

Hur gör vi med Ängelholms kommun?
Bojkottar den. Det kan väl inte vara så svårt. En liten stad i en skånsk avkrok. Låt ängelhomarna fira för sig själva - och bry er inte ens om att fråga efter det sakliga underlaget för att fira 500 år just i år. Antagligen finns det inte. Firandet är konstruktion. Det bygger på att andra ska lockas komma till Ängelholm. Gör det inte. Vänta till 2017. Och om ni absolut måste till Ängelholm, så definiera bort er från varje tanke att ni skulle sympatisera med en kommun som agerar som Ängelholms kommun.

När vi nu sparar tid på att inte fara till Ängelholm, uppstår frågan vad den tiden ska användas till. Läsa profeten Jesaja nu i advent, läsa Folke T Olofssons dogmatik Credo, förstås, kanske hetsa upp sig med novellerna om dödssynderna, alternativen är många. Någon liten tid kanske vi också skulle ägna åt frågan vad yttrandefrihet är och något till en fundering över rätten att ha fel. I Ängelholms kommun blir många hjärtans tankar uppenbara. Då gäller det att inte vara lättskrämd.

Men kyrkogången då?
Jag läser Ängelholms församlings hemsida och får veta att Resmark tydligen blivit bannlyst. Hon ska nämligen inte på något sätt delta i några gudstjänster. Det är väl en bannlysning, en kvalificerad kyrkotukt. Deltagarförbud i den öppna folkkyrkan? Hur ska jag annars förstå vad församlingen lägger ut på sin hemsida? Eller är det så att gudstjänster inte arrangeras i Ängelholm längre? Bannlysningen meddelas frågande församlingsbor (kan jag förstå) samt "samhället i övrigt".
Bannlysningen gäller "framöver". Här gäller inga "syndernas förlåtelse" men om bannlysningen tycks gälla "evigt liv".
Biskopen i Lunds stift heter Johan Tyrberg. Kontraktsprost är John Liljeblad. Har de inte något att ta tag i nu? Eller går bannlysningen direkt till Domkapitlet i Lund?

Naturligtvis kan man säga att problemet inte är något bannlysningsproblem längre eftersom Susanne Resmark begärt utträde ur Svenska kyrkan. Det tycks välmotiverat på sitt sätt. Men detta faktum ska kanske inte lugna biskop och kontraktsprost. Vi talar ju om en öppen folkkyrka. Nu får ni se församlingens hemsida. Svenska kyrkan Ängelholm, som det heter:

Förtydligande kring julens gudstjänster och konserter

För att besvara frågor från församlingsbor och samhället i övrigt: Susanne Resmark kommer inte att vara solist eller på annat sätt delta i någon av Svenska kyrkan Ängelholms arrangemang framöver.  


15 kommentarer:

 1. Vårt land befinner sig i ett mycket farligt tillstånd, med auktoritära, censurerande och rättsvidriga politiker och myndigheter, samt en postkristen "folkkyrka" som totalt förirrat sig i denna zeitgeist!
  Antony

  SvaraRadera
 2. -Jag förstår att Sandahl tar i, säger Maja. Han är ju själv bannlyst i Svenska Kyrkan lite varstans.

  Hon är så klok så, Maja. Ibland.


  Elaka Katten Måns

  SvaraRadera
 3. Kommunerna har liksom Sv k för många självsvåldiga informatörer, det är hela saken. Bra att du för fram i ljuset! Ska inte kommunanställda få ha vilka politiska åsikter de vill för att vara solidariska med arbetsgivaren (som ytterst är de själva) eller?

  SvaraRadera
 4. Nejdå, jag tänker inte resa till Ängelholm!

  Ett läsalternativ är boken "När minoriteten tar majoriteten som gisslan" av Olof Edsinger:
  http://www.sea.nu/viewNavMenu.do?menuID=155

  SvaraRadera
 5. Vi är nog väldigt många som inte är välkomna att deltaga vid gudstjänster i Ängelholm.
  Jag är t.ex. för könsdisparata äktenskap& anser att Jesus är Gud, d.v.s. ger en sannare bild av Gud än Mohammed eller något islamskt tankegods.

  SvaraRadera
 6. Intressant när enfalden ger röst åt mångfalden.

  Sorgligt med präster som tror att det att sätta den kristna tron och kulturen före en annan religion är så långt från kristna värderingar man komma.

  SvaraRadera
 7. Kanske dags för hela Ängelholm att byta namn också.
  Utlys en tävlan om vad man ska ersätta första ledet i ortnamnet med!

  LG

  SvaraRadera
 8. Se, ännu en biskop i stöpsleven!

  -Efter genomläsningen av dagens bloggtext undrar jag vad biskop Tyrberg, som är en vänlig och socialt sinnad man, har med den relaterade saken att göra.
  Alltså ännu en av landets biskopar med namn indragen i de dagligen återkommande texterna! Och nästan alltid föremål för kritik och underbetyg.

  Finns det då inget gott som våra biskopar uträttar?
  Jag bara frågar men får väl den vanliga reaktionen till svar - en reaktion som ej heller den kan kallas biskopsvänlig.

  BENGT OLIOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, om Tyrberg ska kritiseras eller inte lär vi få se när och om han tagit kyrkoherden i Ängelholm i örat. (Du gillar ju att man tar dem med annan åsikt än dig själv i örat så det gäller väl oss andra också.)

   Radera
  2. I mänsklighetens historia har det funnits massor av "vänliga och socialt sinnade" lögnhalsar, narcissister, hedonister, mördare, landsförrädare, heretiker, folkmördare och tyrraner. Förmodligen är Fan själv "vänlig och socialt sinnad", så jag undrar var vi placerar stiftchefen Tyrberg?
   Antony
   PS. Som rättrogen katolik placerar jag stiftchefen mellan landsförrädare och folkmördare.

   Radera
  3. Nu läser du väl in lite väl mycket?
   Texten undrar om biskopen inte borde granska sakförhållandena.
   En rimlig tolkning av "Har de inte något att ta tag i nu?"
   Eventuell kritik för utebliven handling kan ju inte ske redan nu, utan du får lugna lite.

   Biskopar som gör något bra?
   Ja biskop Hans Stiglund är annonserad som deltagare i sommarens Oasmöte i Umeå. Det tycker jag är bra, att möta svenskkyrkliga medlemmar i sammanhang utanför församlingshierarkin och långt borta från folkvaldas påverkan.

   Efter min skrift lär väl det klinga till i inboxen hos ansvarsnämnden för biskopar?

   Radera
 9. Ska Ängelholms församling 2017 vara med och fira den man som de idag med all sannolikhet hade bannlyst?
  P.S Vet någon om Resmark även är förklarad i rikets akt (på nusvenska: är rikslarm utfärdat)? Kanske ett nytt fall för SÅPO.
  /Sub versus/

  SvaraRadera
 10. Det finns tyvärr många "diotrefeskaraktärer", ni vet han i 3 Joh. Självaste Martin Luther skulle knappast platsa i Ängelholms församling fast den gör anspråk på att vara evangelisk luthersk, men i dessa postmoderna tider kan allt dekonstrueras för att passa tidsandan. Undrar just om Tor Andrae skulle välkomnas i Ängelholms med tanke på slutorden i hans bok om Muhammed. Andrae skriver: För att göra honom ( Muhammed ) rättvisa få vi dock icke glömma, att vi gärna, medvetet eller omedvetet, jämföra honom med den oupphunna, höga gestalt, som möter oss i evangeliet (Kristus), liksom vi icke kunna underlåta att se hans historiska personlighet mot bakgrunden av det fullkomliga sedliga ideal, till vilket hans församlings tro vill göra honom. Och vilken personlighet kommer ej till korta, då den mätes med en sådan måttstock? (s239). Inte vill väl Ängelholms församling förneka sin identitet till förmån det obestämda och osäkra "mångfaldsbegeppet"? Vad är det som då hindrar att även församlingen inte är på väg att utvecklas till en så kallad no-go zon? Undrar just hur man har det i Spånga församling i Stockholms stift?

  SvaraRadera
 11. Var tog åsiktsfriheten vägen? Jag skäms och skräms. För tydligen får vissa artister propagera, Ernman skrev på fb att hotet från jihadister var en myt? Strömstedt sjung i riks (korea)-tv att 30% av sverige var (idioter) 500-års jub, planeras av en malmökvinna som inte behöver leva med konsekvenserna av sina beslut, att köra bort alla restauranger på torget mm.
  Bojkotta? Absolut! Men tyvärr bor jag i kommunen...

  SvaraRadera
 12. Salafistiska värderingarna passar inte in i det Svenska samhället.

  SvaraRadera