onsdag 9 december 2015

Barnaskap eller naivitet

Får jag upprepa min insikt från militära och civilmilitära övningar?
Det är svårt för vanliga, hyggliga människor att ställa om till krigsfot. Det ska nog vara så. Vardagen i fred är inte som vardagen i kris. Om alla gick runt och hanterade den fredliga vardagen som kris, skulle det mesta bryta samman. Men så är det också om vardagen i kris ska hanteras som om det var fred och allt kunde gå sin trygga lunk. Jag insåg efter övningarna att det var väl att det bara var övning.
Men är det övning nu?

Är det sant att det finns 250 marockanska ungdomar och barn i Stockholm, som lever på gatan och försörjer sig genom stölder? Jag vill veta. Det sägs så på sociala medier. I de asociala medierna får jag ingen detaljinformation - så vad ska jag tro? Tre av dessa pojkar våldtog en tjej, dömdes till vård men kan inte utvisas för de har inga id-handlingar. Är inte detta stötande för en grundläggande rättskänsla?

Är det sant att kristna på flyktingförläggningar i Sverige trakasseras av muslimer? Det sägs så. Jag vet inte. bortsett från ett fall i Mönsterås som Östra Småland redogjorde för. Vem kan berätta hur det egentligen är? i landet Och om det är så, vad bör då ske?
Är inte varje trakasseri mot en medkristen på asylboende också ett angrepp på alla oss andra döpta svenskar?
Så måste det väl vara. Så vad gör VI då? Står upp för de medkristna och mot dem som trakasserar och hotar? Detta borde väl vara den rimliga hållningen. Aposteln Paulus stod upp för rätten när man satte åt honom. Han vände inte den andra kinden till utan hånade översteprästen och vädjade så till kejsaren. Vi har läst Apostlagärningarna. Vi vet.

I går satt jag med min enkla lunch, rester från måndagen, och hörde plötsligt att regeringen backar från förslaget att stänga Öresundsbron. Vad som ska hända nu vet jag inte - och jag behöver inte veta. Vet regeringen? Tänkte jag. Den behöver veta. Men jag oroas också över det som påstås, att 40% av dem som kommer inte har id-handlingar. Vi vet inte vilka de är och varifrån kommer procentsiffran? En mängd svenska pass lär vara på drift. Vem använder dem? En person har lyckats förlora sitt pass 19 gånger och det tycks vara i sin ordning. Nya utfärdas.  Har de rätt som menar att de används av flyktingsmugglare?

Jag tror mig förstå att många av dem som kommit till Sverige inte kommer att få asyl. Vad händer med dem sedan? Om de inte har id-handlingar - kan de utvisas då? Om de inte vill? Och utvisas de till Danmark eller vart?

En hel uppsättning frågor gör mig uppgiven och trött.
Har jag ett ansvar inför barnbarnen att det förs en vettig politik i Sverige? Har regeringen ett ansvar att slå vakt om de egna medborgarna? Rimligtvis. Men då dyker kyrkoherden i Malmö Anders Ekhem upp i tidningen Dagen med parollen att naiviteten ska bevaras. Det gillade Elisabeth Sandlund också.
http://www.dagen.se/flyktingkrisen/låt-oss-bevara-vår-naivitet-1.480891

Ekhem hade sett ett fyra månader gammalt flyktingbarn som tittat på honom. Ekhem begrep vad det lilla barnet sa. "Här är jag. Det är mig allt detta handlar om."
Nu kan man väl med goda skäl säga att ett barn på 4 månader i sin politiska reflektion inte kommit så långt utan att Ekhem närmast använder sig av barnet för att få fram sitt budskap - men vi är inte så nogräknade. Ekhem styr ju med Dag Hammarskjöld mot källan bortom allt förnuft. Vad är det för källa? Någon kallar den solidaritet, en annan för frihet och för en tredje kan det vara Gud. Men, undrar jag, hur kom detta att bli en kategori bortom allt förnuft? Detta med solidaritet, frihet och Gud måste väl allt vara just förnuft? Också Gud, som uppenbarar sig och gör sin vilja klar.

Så vad vill Gud i flyktingfrågan? Säger Gud som Ekhem: "Livet är det som pulserar. Livet är i sig liv. Livet bär sin egen kraft och hopp." - ?

Ekhem tror inget annat än att "våra företrädare i regeringen vill fatta så värdiga och kloka beslut som möjligt i denna allvarliga situation." Nä, varför skulle vi inte tro det. Men har regeringen kompetens, det är väl frågan. Där tvekar alltfler och det med goda skäl. Men vad ska vi göra?

Ekhem igen: "Låt oss denna adventstid, oavsett gudstro eller inte, när vi ser stjärnan lysa i ett fönster, för en stund stanna upp. Som inför ett barns ögon." Detta - just detta - är enligt Ekhem den "verklighet som ska forma de ansvarsfulla besluten". Jag går runt i huset och tittar på adventsstjärnorna följd av Ekhems tänkande: "Naivt? Ja, låt det då vara det. Men detta är verkligheten."

Nå, detta kanske lika väl är det som på ekumeniskt språk heter Bullshit. Vad är det i detta läge att  följa Matt 10:16; kloka som ormar och oskyldiga (menlösa!) som duvor. Det är i vart fall inte naivitet.

I politiska frågor har jag sedan mer än 50 år tillbaka lärt mig ett, ett enda: Lita aldrig på kyrkoherdars politiska omdöme. Håll hellre ihop med goda hedningar. Jag tror man ska hålla kyrkoherdar men också biskopar på armlängds avstånd i svåra frågor som dessa.

Med vilken auktoritet uttalar jag mig nu?
Ja, den självklara. Jag har dock under en vecka i kris varit landets statsminister och fattat de svåra besluten. Det gäller att i sådana lägen inte darra på manschetten, Löfven! Innan regeringsbeslutet sattes på pränt föredrog jag det för regeringen och erbjöd de statsråd som så ville att, avgå före lunch. Efter lunch fattade en enig regering beslutet. Landet var berett för krig.

När jag funderat en stund kom jag på mig själv med att undra:
Är det skillnad på Guds barns kallelsemedvetna glädje och naivitet? Jag fick för mig det. Men så är jag inte reformert heller.

16 kommentarer:

 1. Bortom allTro på Gud och bortom allt förnuft uppmanas vi att skåda på adventsstjärnor (kanske är det femuddiga med spetsen nedåt).
  Nej, hellre låter vi profeternas ord vara som en lampa i ett mörkt rum. Som svar på Johannes Döparens fråga från fängelset om Jesus är den som skulle komma får Johannes just profetord.
  Bör inte en kyrkoherde försöka upprätthålla sitt apostoliska ämbete med Ordets förkunnelse?

  SvaraRadera
 2. Ja visst trakasseras kristna av muslimer på asylboenden. Tidningen Dagen hade igår (8/12) på sid.5 en notis om ett sådant fall.

  Se även t ex:
  http://www.ostrasmaland.se/kalmar/hoten-mot-kristna-fortsatter/
  http://www.varldenidag.se/nyhet/2015/12/04/Hot-mot-kristna-pa-asylboenden-ett-vaxande-problem/

  SvaraRadera
 3. Det är naivt att tro att desperata livsvillkor inte är en grogrund för desperata handlingar, ibland t.o.m. kriminella sådana.
  Det är dock inte rimligt för landets varuförsörjning och näringsliv att stänga Öresundsbron. Lika lite som det är rimligt att tända eld på annans egendom för att det har ett tilltänkt användingsområde.
  Är det rimligt att pröva asylrätt för någon som inte kan styrka sin identitet?

  Jag vet inte hur sanna rykten på social medier är.
  Jag kan dock med säkerhet säga att det finns ett transitboende för flyktingar i Sundbyberg där kristna inte trakasseras av muslimer. 98% av de flyktingar som passerar boendet är muslimer.

  SvaraRadera
 4. -Jag bryr mig inte om hur något e, säjer Maja. Ja kan bara inte låta bli att hjälpa den som fryser och är hungrig. Ekhem och Schyman är sympatiska, tycker jag.

  -Fortsätter det så här, blir det nog ett litet chip under pälsen och magnetlås i kattluckan hemma i Luthagen, ler Rickard från Rickomberga. Inte ens snälla juristprofessorer låter i längden sina små kattfröknar komma dragande med hemlösa matfriare hur som helst. Dom kan ha loppor och allt möjligt dessutom, fortsätter han muntert.

  Jag tycker den typen Rickard tittar lite flyktigt på mig och B&B.

  -Migrantkatter får gärna komma och hjälpa mig i lagårn med att fånga möss. Där finns nog för alla. Men de är visst inte ens nöjda ens med att bo i Prästgården och i Församlingshemmet och få lagad mat varje da'. Nej de sticker så snart de kan till sta'n, där det händer nå't. Och jag får gå här ensam i knoget, säger SD-Murre från Skogstibble med flugorna surrande runt den toviga pälsen.

  Det är inte utan att jag håller på Maja!


  Elaka Katten Måns

  SvaraRadera
 5. Regeringen måste ha fått hjärnsläpp som kan komma med ett så urbota ansvarslöst förslag som att stänga Öresundsbron! Tror de att det bara är flyktingar som passerar där? Den MP/vänster inriktade gränslösheten börjar få hela landet att haverera. Det verkar ju inte hjälpa att ansvariga tjänstemän på olika håll ropar ut sin omöjliga situation. Detta är inte barmhärtighet! Detta är inte ansvar! Inte mot någon. Inte mot landets egen befolkning- som politikerna ska ta hand om i första hand- inte heller mot asylsökanden som har kommit hit på falska premisser. För inte är de förhållanden de kommer till en drömsituation!
  Det finns väl inget i det kristna budskapet som säger att det ska kombineras med total ansvarslöshet? Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fråga bara gemene man:

   Är man lättlurad och lite bakom flötet, måste man väl vara kristen.

   Nu vet vi var alla heliga kor och alla gamla heliga kartor över verkligheten, som sedan några veckor tillbaka blivit hopplöst överspelade, hamnar - i kyrkan. Där får man gärna använda sina resurser på att städa upp efter alla godhjärtade civilreligiöst troende. Bara man inte pratar om Jesus, så ...

   GG

   Radera
 6. Klart att en enskild människa kan få vara så naiv som hen vill - men då bör denne av säkerhetsskäl hållas borta från viktiga beslut som rör andra människor.

  Vad det gäller de svenska myndigheterna och politiska ledningen kan man fråga om det verkligen rör sig om naivitet, vad än Löfven säger. De hade information om läget på ett tidigt stadium men reagerade inte. Det låter snarare som misskötsel av det egna uppdraget än 'naivitet'.

  SvaraRadera
 7. Om man stänger Öresundsbron måste man ju i konsekvensens namn stänga alla vägar in i Sverige.
  Vi får bli helt självförsörjande.
  En liten egen enklav här uppe i norr.
  För hur länge?
  Kanske ett lockande perspektiv för fler länder?

  LG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst och folk kan sitta här och i Danmark och inte komma till sina jobb. Och alla långtradare måste köra över Helsingborg.Och ingen hänsyn till danskarna som äger halva bron.

   Radera
  2. Om gränserna stängs lär maten vara slut i butikerna på en vecka och mycket av bränslet också enligt en artikel i tidningen Land nyligen. Det vore en intressant övning att prova, kanske svenska bönder kunde få betalt för sitt arbete sedan!

   Radera
 8. Bloggardag: "Är det sant att kristna på flyktingförläggningar i Sverige trakasseras av muslimer? Det sägs så. Jag vet inte."

  Du vet inte? Varför är det viktigt, om man inte råkar vara t ex polis, att hålla koll på/diskutera VEM eller representanter av VILKEN religiös grupp trakasserar vem? Syftet är att lyfta fram att det är de ONDA MUSLIMERNA som trakasserar de GODA KRISTNA, inte sant?
  Jag är inte muslim och jag ser det som högst sannolikt att muslimer faktiskt har trakasserat kristna. Och så får man inte bete sig.
  Det intressanta här är hur Jesu lära om förlåtelse drunknar i kristen självgodhet och martyrskap. Jesus säger faktiskt man ska vända andra kinden till. Jesus menar inte att man ska göra det bokstavligen, vilket vållar stor förvirring för de bokstavstroende. De förstår kanske bara att det är inte t ex rumpan utan kinden man ska vända till.
  Men vad Jesus talar om är HJÄRTATS ATTITYD, valet mellan att vara fördömande eller förlåtande BÅDE mot sig själv OCH alla andra.
  Trakasserarnas konkreta handlingar visar för offren vad det är för TANKAR som de (alltså offren) I HEMLIGHET hyser om sig själva och andra. Och det är dessa tankar som Jesus vill komma åt för att Han ska kunna läka dem och ge befrielse för alla inblandade.

  En anonym en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant och troligtvis insiktsfullt. Det finns multivariabler av allt. Kan vara bra att känna till det! / God advent!

   Radera
  2. Då skulle det alltså vara ens eget fel om man blir trakasserad eller mobbad? Och det, om något är förbannat skitsnack. Förbannat i bokstavlig bemärkelse.

   den Lea

   Radera
  3. den Lea: "Då skulle det alltså vara ens eget fel om man blir trakasserad eller mobbad?"

   Om man UPPLEVER sig bli trakasserad eller mobbad så är en upplevelsen självklart ens eget "fel". Guds kärlek och frid är till 100% tillgängliga för var och en hela tiden. Vad andra gör rent konkret kan inte ändra detta om vi inte vill. Jesus själv visade att man inte behöver dö trots att man blir dödad. Det är upp till oss själva vad vi vill tänka och känna - och sprida vidare.

   En anonym en

   Radera
 9. Går på Bloggardags överskrift: Barnaskap eller naivitet? Vad tycker ni seriösa bloggkommentatorer om detta?: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/sverige/shl/brynas/article21924192.ab - Jag har hört om någon biskop (ÄB?) som till dopet fick skitigt vatten från floden Jordan, men vad är detta egentligen som SvKy uppenbarligen ställer upp på...`? Flyter allting numera...?

  SvaraRadera
 10. Seriösa bloggarkomentatorer? Ja, kanske är det en total missuppfattning att från barn kommer ofta sanningen? Ren missuppfattning kanske! Ödmjukhet och tolerans är på topp! / God fortsatt (in)tolerant advent!

  SvaraRadera